För exempel på vart PHP används så är 99.se programmerat i det, frontend-delen av Facebook, Wordpress (både wordpress.com och alla egeninstallerade wordpress-bloggar), frontend-delen av Tumblr, majoriteten utav alla webbforum och Wikipedia.
Ofta syns det inte i URL:en att sajten kör PHP (filändelsen .php saknas), för det går att dölja, och det går att få samma PHP-fil att utåt verka som flera URL:er. T ex så går alla forumtrådar här på 99.se genom samma fil, och URL:en avgör vilken tråd som hämtas från databasen. (siffrorna efter /forum/t/ är tråd-ID:t)
Dock är hemsidorna för banker, myndigheter och liknande förmodligen inte kodat i PHP, då "enterprise-världen" sällan använder Open Source för det. Mer troligt är Java och .NET (C#).
När man kommer lite längre i programmerandet så börjar man separera dom olika funktionerna mer, och då blir det oftast en minoritet utav filerna som innehåller HTML över huvud taget. Att separera delarna gör koden väldigt mycket lättare att följa, debugga och återanvända. T ex så går Richards kod från tidigare att dela upp så här:
<?php
if($price > 4)
$header_class = 'large';
elseif($price == 4)
$header_class = 'medium';
else
$header_class = 'small';
?>
<h1 class="<?php echo $header_class; ?>"><?php echo $price; ?></h1>
I så här enkla exempel så spelar det inte så stor roll, men man når rätt fort en nivå då det lönar sig att tänka på det.