Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Addicts brorsa
  • Plats Uppsala
  • Registrerad 2003-05-28
  • Senast aktiv 2020-12-22
  • Antal inlägg 14

Foruminlägg

De senaste inläggen Addicts brorsa har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av malesca:

Tack för den snabba supporten!

Ursprungligen av macinstead:

I Mountain Lion fungerade allt perfekt men nu i Mavericks får jag här ett fel:
"not in gzip format (Zlib::GzipFile::Error)"

Jag har samma problem, och har skickat ett mejl till Henrik Nyh, skaparen av skriptet eyetv_xmltv_grabber.rb, för att fråga om han har en uppdatering för Mavericks.

Senast redigerat 2013-10-25 14:49
Ursprungligen av kenjon:

niutil verkar inte finnas längre.

NetInfo har ersatts med Directory Services, och den nuvarande motsvarigheten till niutil är dscl (Directory Service command line utility).

Ursprungligen av kenjon:

Jag tänkte lägga Users på en extern hårddisk, ... Räcker det med en symlink?

Det borde räcka, förutom en sak:
I nyare OS X-versioner monteras externa diskar inte förrän någon användare loggar in. Men Hem-mappen behöver vara monterad innan man loggar in för att det ska funka på bästa sätt.

Två olika sätt att se till att disken monteras när datorn startar:

1) Skriv följande kommando i terminalen:

sudo defaults write /Library/Preferences/SystemConfiguration/autodiskmount AutomountDisksWithoutUserLogin -bool TRUE

Detta ska göra att alla diskar monteras innan någon loggar in.

2) Alternativt: I stället för att göra en symbolisk länk, montera disken på /Users-mappen med en rad i filen /etc/fstab , som exempelvis kan se ut så här:

UUID=DF000C7E-AE0C-3715-B730-DCE2EF15CC91 /Users hfs rw

 eller så här:

LABEL=ExempelDisk /Users hfs rw

där "ExempelDisk" är diskens volymnamn. Fördelen med att använda diskvolymens UUID är att man inte blir beroende av ett specifikt och oföränderligt namn på disken. (UUID för disken ExempelDisk kan du hitta genom att skriva kommandot diskutil info /Volumes/ExempelDisk i terminalen.) Se man-sidan för fstab eller för diskarbitrationd för mer info om /etc/fstab.

En fördel med fstab-lösningen är att om den externa disken inte är inkopplad så blir /Users-mappen på startdisken tillgänglig, och där kan man ha en fungerande användarmapp för administratörskontot. Med symlänk-lösningen får man i det läget bara en bruten länk, och antingen går det då inte att logga in, eller så loggas man in med standardmiljön utan någon Hem-mapp.

––
OBS! – Jag har nu testat ovanstående och kan konstatera att man behöver sätta AutomountDisksWithoutUserLogin = TRUE även när man använder fstab. Jag kommer snart att revidera detta inlägg för att förklara detta. Jag skulle i nuläget rekommendera fstab-metoden framför symlänk-metoden p.g.a. hur det funkar om den externa disken inte är inkopplad.

Senast redigerat 2012-10-07 12:14
Ursprungligen av jahve:

En mer användarvänlig metod att byta språk på enskida program är att använda Language Switcher.

Det enklaste sättet att ställa in så att Kalkylator alltid körs på engelska, vilket gör att valuta-uppdatering fungerar, är att kopiera detta kommando till terminalen:

defaults write com.apple.calculator AppleLanguages -array English

(Detta fann jag genom att studera vilken inställning "Language Switcher" ändrar.)

För att återställa till normal språkinställning:

defaults delete com.apple.calculator AppleLanguages
Senast redigerat 2011-10-16 17:52

För den som fortfarande kör Snöleoparden:

Om man ser till att Kalkylator körs på engelska så funkar valuta-uppdateringen.

Se nedanstående inlägg för metoder att ställa in språket.

Senast redigerat 2011-10-16 17:50
Ursprungligen av Nicklas Högås:

Nu är jag dock lite konfunderad över vad jag ställt till med bland mina volymer. Om jag kollar i /Volumes, så heter min nya HD ... "Giraffen 1" ... Någon som förstår vad detta beror på?

[Redigerat efter att ha läst Nicklas svar 13:41]

För att kunna hantera flera volymer med samma namn – om man som exempel stoppar in en cd med samma namn som hårddisken – så monterar systemet (närmare bestämt demonen autodiskmount) varje volym med en unik unix-sökre volymer som heter Hårddisken blir det "Hårddisken", "Hårddisken 1" och "Hårddisken 2" i /Volumes.

Mappen /Volumes är avsedd att endast innehålla monteringspunkter för volymer (externa hårddiskar, cd, skivavbilder etc.) som monteras av autodiskmount. Men om du (med niutil eller med NetInfo-hanteraren) har matat in i NetInfo att ett användarkonto ska ha sitt home i /Volumes/DiskNamn/Users/användarnamn, så kommer systemet (när användaren loggar in) att skapa den mappen ifall den inte redan existerar. Följaktligen: ifall volymen DiskNamn inte är monterad skapas i /Volumes i stället en mapp med namnet DiskNamn, vilket ju inte stämmer överens med mappen /Volumes syfte. När autodiskmount senare monterar volymen DiskNamn uppfattas sökvägen /Volumes/DiskNamn som upptagen, och i stället används "DiskNamn 1", vilket i sin tur gör att en eventuell symbolisk länk till /Volumes/DiskNamn inte funkar som förväntat.

Som jag har skrivit tidigare; Om man har bytt ut mappen /Users/användarnamn mot en symbolisk länk -> /Volumes/DiskNamn/Users/användarnamn , eller bytt ut /Users mot en länk -> /Volumes/DiskNamn/Users , så finns det ingen anledning att ändra inställningen av home i NetInfo, det funkar utmärkt ändå – men det finns anledning att inte ändra home:
Ett stort antal program har inställningar som innehåller sökvägen till hem-mappen (home i NetInfo). Om man har ändrat home till /Volumes/DiskNamn/Users/användarnamn kommer detta att sparas i programmens inställningar, och de inställningarna kommer inte att fungera ifall man flyttar hem-mappen till en annan disk, eller ifall man döper om disken. Om man däremot inte har ändrat home så är inställningarna oberoende av namnet på disken.

Dessutom, ifall disken med hem-mappen inte är inkopplad, som i Nicklas fall, fungerar det i mitt tycke mycket bättre om man inte har ändrat home. I stället för att systemet skapar en ny Users-mapp på ett ställe (/Volumes) där den inte borde skapas, blir man inloggad med hem-mappen "/", där man inte har skrivbehörighet (och ett varningsmeddelande visas).

(Jag sitter för tillfället vid en Jaguar-maskin där jag snabbkollade detta, och har just nu inte tillfälle att kontrollera hur det funkar med Panther, men det borde vara likartat.)

Om man inte vill eller kan byta ut /Users eller /Users/användarnamn mot en symbolisk länk så funkar det att göra ändringen i NetInfo (med kommandot niutil eller med NetInfo-hanteraren), med ovan nämnda nackdelar.

För brorsans del (det var ju han som startade den här diskussionen) löste vi det genom att skapa filen /etc/fstab med följande innehåll

LABEL=Users /Users hfs rw 1 2

vilket monterar disken med volymnamnet "Users" som mappen /Users, vilket har fungerat problemfritt i Jaguar. Jag tänkte återkomma med kommentarer om detta i ett senare inlägg.

(För övrigt, för att vara noga så är volymerna i /Volumes inga "alias", de är helt enkelt de ställen där volymerna är monterade i unix-filträdet, med undantag för att i Panther så innehåller /Volumes en symbolisk länk med systemskivans namn, som pekar på "/".)

P.S. Jag tycker mig minnas att brorsan har nämnt att den storleksbegränsning på startvolymen som han pratar om i första inlägget i den här diskussionstråden trots allt inte alltid gäller (t.ex inte i hans fall) ?

Senast redigerat 2004-06-10 22:05
Ursprungligen av mig:

AppleWorks kan öppna mina filer i Classic!
... Classic-programmet 'AppleWorks 6.app/Contents/MacOSClassic/AppleWorks 6'.

PS. När väl AppleWorks är igång i Classic (exempelvis genom att man valde rätt instans av AppleWorks i "Öppna med"-menyn), så kommer Claris/AppleWorks-dokument som man dubbelklickar att öppnas i Classic.
Det duger för mig, fastän så länge de gamla Claris-dokumenten inte kan öppnas i OS X skulle jag egentligen vilja att Claris/AppleWorks-dokument utan tillägget .cwk automatiskt öppnas i Classic, och de med .cwk automatiskt öppnas i OS X. Någon som vet om det går att ordna?

Ursprungligen av frasseman:

kan jag lura AppleWorks på ngt sätt som jag inte redan testat.

Jag googlade nyss efter "ett läs- eller skrivfel uppstod", och hittade givetvis den här diskussionen.

Och ännu mer nyss upptäckte jag att AppleWorks kan öppna mina filer i Classic!
Om du exempelvis (i Panther, och Jaguar?) höger- eller ctrl-klickar på ett ClarisWorks-dokument, och tittar i "Öppna med"-menyn, så kanske du ser AppleWorks i tre instanser? – Den översta representerar själva programpaketet 'AppleWorks 6.app', den andra representerar OS X-programmet 'AppleWorks 6.app/Contents/MacOS/AppleWorks 6', och den tredje representerar Classic-programmet 'AppleWorks 6.app/Contents/MacOSClassic/AppleWorks 6'. Prova det tredje alternativet, eller öppna programpaketet och bläddra dig ner till programmet i MacOSClassic-mappen.

Orsaken till att det inte funkar med AppleWorks som OS X-program har jag (fortfarande, efter flera minuter ... ) ingen aning om – en teori var att AppleWorks inte har de skrivbehörigheter det behöver (det är bara ägaren, som inte är jag, som har skrivbehörigheter i AppleWorks-mappen), men att Classic däremot så att säga kan ignorera det – men det är inte orsaken, för även om jag gör en kopia av AppleWorks-mappen med fullständiga skrivbehörigheter så kan AppleWorks ändå inte öppna mina ClarisWorks-dokument som OS X-program.

Senast redigerat 2004-06-02 14:39

Jag hoppas att du vid det här laget har lyckats återställa din arbetskalender?

Annars föreslår jag att du raderar [FONT="Courier New"]~/Library/Preferences/com.apple.iCal.sources.plist[/FONT]
Den återskapas av iCal, vilket borde lösa problemet.
Om man tar bort viss information om en kalender från den filen, så kommer kalendern inte att visas.

Kan en kalenderfil vara korrupt? – Jag testade med en kalenderfil som jag manuellt redigerade en "skada" i, och om man startar iCal med en sådan kalender, och sedan avslutar iCal, så sparas filen utan all den information som iCal inte kunde tolka, vilket tyvärr sannolikt är allt kalenderinnehåll i filen!
Annars vore det enkelt att manuellt reparera en kalenderfil, eftersom de är enkla textfiler (med teckenkodningen UTF-8). Tag en titt med Textredigeraren i kalenderfilen.

Så det är säkrast att alltid ha ordentlig säkerhetskopiering av sina viktiga kalendrar.

Adrian B

Citat:

fattar inte hur Sony Ericsson kan göra en modern topptelefon som *inte* kan hantera postadresser [...] i telefonboken,

Förklaringen är enkel: Det skulle kunna fresta folk att gynna pappersindustrin och Posten AB på bekostnad av telekommindustrin ...

Kanske detta kan vara till någon nytta?:

http://99mac.se/forum/showthread.php?threadid=37171

Senast redigerat 2004-01-06 11:08

Brorsan ville kunna föra över "snigel"postadresser från Adressboken i OS X till sin T610. Så jag gjorde nedanstående AppleScript som i Adressboken helt enkelt kopierar gatuadressen till fältet "Befattning" ("Titel" i Jaguar), samt postnumret och postorten till fältet "Företag". Dessa fält kan iSyncas med mobilens telefonbok (brorsans idé). Om gruppen "T610-adresser" existerar så kommer bara adresskort som tillhör den gruppen att behandlas.

*****
JAG INSÅG NYSS att "Titel" och "Företag" i telefonen rymmer YNKLIGA 15 TECKEN vardera. Det gör att det här skriptet blir av ganska BEGRÄNSAD NYTTA. Men jag ska modifiera skriptet för att underlätta att man klämmer in så mycket information som möjligt i det begränsade utrymmet.
*****

(Tips: För att undvika att husnumret trunkeras bort bör man skriva exempelvis "Tellusborgsv 28" snarare än "Tellusborgsväge". Ett annat smart sätt är att skriva husnumret först, enligt utländsk modell – "10 Evert Taubes" i stället för "Evert Taubes vä". En annan idé är att skippa onödiga mellanslag.)

Om någon vet en bättre lösning på detta så är brorsan intresserad.

Jag är inte AppleScript-kunnig, så skriptet kan säkert förbättras. Brorsan störs inte av att postadresserna lagras på två ställen i Adressbokens adresskort – annars skulle jag gjort skriptet så att det sparade undan adressboken i omodifierat skick som kunde återställas efter synkningen (kan ändå göras manuellt). Observera att eventuellt innehåll i "Befattning" ("Titel") och "Företag" blir överskrivet (men endast om det fanns någon postadress att kopiera). Om ett adresskort har flera postadresser så kopieras endast den första.

(* AdresserTill610
Kopierar Gatu- och Postadresser i Adressboken till fälten "Befattning" och "Företag",
som kan iSyncas med Sony Ericsson T610. (Mac OS 10.2–10.3)
Observera att "Titel" och "Företag" i telefonen bara rymmer 15 tecken vardera!
*)

set adressGruppen to "T610-adresser"
(* Om adressGruppen existerar kommer skriptet bara att behandla adresskort
   som tillhör den gruppen. Annars behandlas alla adresskort i adressboken. *)

tell application "Address Book"
	if the group adressGruppen exists then
		set personListan to the id of every person in the group adressGruppen
	else
		set personListan to the id of every person
	end if
	repeat with enPerson in personListan
		set Adressen to the first address of person id enPerson
		
		set postNumret to the zip of Adressen as text
		if postNumret is "missing value" then
			set postNumret to ""
		end if
		set postOrten to the city of Adressen as text
		if postOrten is "missing value" then
			set postOrten to ""
		end if
		
		if postNumret is not "" or postOrten is not "" then
			if postNumret is "" or postOrten is "" then
				-- den ena av dem är blank
				set postAdressen to postNumret & postOrten
			else
				set postAdressen to postNumret & space & postOrten
			end if
			set the organization of person id enPerson to postAdressen --> "Företag"
		end if
		
		set gatuAdressen to the street of Adressen as text
		if gatuAdressen is not in {"missing value", ""} then
			set the job title of person id enPerson to gatuAdressen --> "Befattning"
		end if
		
	end repeat
	save addressbook
	quit
end tell

Idéer till förbättringar (som jag inte tänker göra):
Automatiskt kopiera undan adressboken i omodifierat skick, kanske rentav kombinerat med att automatiskt köra iSync och sedan återställa.
Varna ifall det finns innehåll i "Befattning" eller "Företag" som riskerar att bli överskrivet (man skulle kunna skilja en verklig befattning eller organisationsnamn från en tidigare kopierad postadress genom att padda postadressen med mellanslag till minst 15 tecken och lägga till ett särskilt tecken som indikerar att det är en postadress (och som trunkeras bort i telefonen)).
Varna för att adresser trunkeras. Flytta automatiskt husnumret till före gatunamnet.
Ta bort mellanslag mellan bokstäver och siffror för att spara utrymme.
Ett kompletterande skript som i Adressboken kopierar (eller flyttar) adresserna åt andra hållet. Och ett skript som bara rensar fälten "Befattning" och "Företag".
Ett Droplet-skript som bara behandlar de grupper eller adresskort som släpps på det.
Eller behandla automatiskt bara den grupp som i iSync är vald för synkning.
Patcha T610:s telefonbok till att lagra postadresser ...

Senast redigerat 2004-01-23 12:01
Citat:

Skrevs ursprungligen av Per Haglund
sudo niutil -createprop / /users/användarnamn home /Volumes/nyPartition/Users/användarnamn
[...]
sudo ln -s /Volumes/nyPartition/Users /Users

Per H, varför ändra i NetInfo? När den symboliska länken är på plats så borde det vara fullt tillräckligt med den.
(Om man ändrar home i Netinfo så kommer t.ex. nya inställningar i plist-filer i Library/Preferences att innehålla referenser till /Volumes/nyPartition/Users i stället för bara /Users , vilket kanske inte går att fixa med en symlänk om man senare skulle vilja flytta Users till en annan volym (t.ex en systemdisk), eller bara döper om volymen.)

Det verkar vettigare att alla inställningar överallt bara innehåller standardvärdet /Users
För att verifiera att det går bra med bara symlänken döpte jag nyss (medan jag var inloggad) om /Users till /Users.flyttad , ln -s /Users.flyttad /Users och loggade ut och in – inga problem!

Alltså:
sudo ditto -V -rsrc /Users /Volumes/VOLYM/Users
sudo mv /Users /Users.original
(man kan göra sudo rm -rf /Users.original senare, efter verifiering)
sudo ln -s /Volumes/VOLYM/Users /Users

Logga ut och in – klart.

Finder kan ju numera visa diverse bildformat som thumbnails direkt, utan någon resursfork i filen – tryck bara på äppel-J och markera 'Förhandsvisa symboler'.

1