johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2021-10-22
  • Antal inlägg 6436

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Så om man redan är registrerad på Teknikveckan ska man kunna logga in med det kontot på Macradion också?

[gammal stöt] Kan verkligen inte påstå att jag varit aktiv på TV. Tittat in då och då men har aldrig blivit vän med det " moderna och luftiga" flödet och ofoget med att man skall behöva klicka på pilar för att visa svar på enskilda poster inne i tråden. Eller kan man få ett "rent" old school forumflöde från äldst till nyast? Hittar ingen inställning. Ja ja, man vänjer väl sig... [/gammal stöt]

Registrerade mig tydligen 2003-09-16, dvs drygt 18 år. Måste ha varit på min PMG4 Yikes!-tid. Och 99macs bruna medaljongtapet-tid. Håhå jaja.

Ursprungligen av Snoopy:

14” silver 32GB, 8 kärnor, ersätter 2011 MBP 15” . Vill jag ha fler kärnor får jag käka vindruvor, farten bör räcka och bli över med denna.
Strömadaptern är det kabel Usb-c till MagSafe eller skall man betala 595kr extra?

Grattis! Men hur har du lyckats hålla liv i 15-tummaren så länge? Tack vare det ökända grafikkortsproblemet fick jag bytt ut moderkortet i min early 2011 efter ca 3,5 år. Efter ytterligare 3,5 år var det dags igen, men då var reparationsprogrammet slut sen länge och Apple ville inte ta i burken med tång. Inte ens Troy i Jönköping lyckades få liv i liket... Annars hade jag gärna haft den ett tag till. Bästa datorn jag haft.

Nu har jag en 15" 2017 (uttagen 2018) som redan fått nytt tangentbord (dvs hela topcase) två gånger på Apples bekostnad. Skitdator... För nästan exakt samma peng som den kostade (42000 inkl 1TB SSD, donglar etc) kan jag nu får en 16" M1 Max med 32-kärnig grafikprocessor 32 GB minne och 1 TB SSD. Shut up and take my money!

Slå en signal till Troy Elliot i Jönköping. Duktig. Han har hållit på länge med reparationer och kanske kan hjälpa till med både reservdel och montering. Engelsman så föredrar engelska men svenska går bra det med.

http://www.mactek.se/

Om du bootar från datorns interna disk, kopplar in den externa och kör själva programmen därifrån bör det väl funka? Genom Rosetta 2 i värsta fall. Men att boota från extern disk med ett system installerat för en intel-dator är nog omöjligt, ja.

Jag gillar Argon "Radio" från Hifiklubben. De låter (IMHO) tillräckligt bra som köksradio, den är snygg och den är faktiskt också en riktig FM-radio! Himla skönt att kunna lyssna på något när och hur som helst utan att behöva fippla med telefonen...

Verkar ju vara en riktigt bra deal! Den 10? 12? 14?-in-one Hyperdrive-hub jag skaffade i samband med min 15" MBP 2017 kostade betydligt mer utan SSD-funktion.

Behöver jag den? Njaaa... Vill jag ha en? Definitivt!

Tillägg: Nu vet jag varför jag måste ha en - som backup-disk till min dagliga SuperDuper-kloning! Då slipper jag ha den lösa 2,5"-disken som nu är permanent inkopplad via en av hubarna.

Ursprungligen av CekariYH:

Vilken N.2 NVMe SSD som är någorlunda snabb ska man satsa på?

Funderar på detta: Kingston SSD

men har lite dålig erfarenhet med Kingstons SD-kort.

Just M2-SSD har jag ingen erfarenhet av, men har skaffat ett gäng prisbilliga 2,5" SSDer från Kingston och skruvat in i både pc-laptops och i en mac mini som en del av en hemsnickrad fusion drive. Inga problem även flera år efteråt. Vad gäller SD-kort och USB-minnen har Kingston funkat bra för mig även om jag i regel kör SanDisk.

Ursprungligen av Redaktionen:

Att ha ren och fräsch luft hemma blir allt mer populärt och idag visar IKEA upp sin senaste serie som heter STARKVIND.

Läs hela artikeln här

Kul! Påminner om Smart Air i Kina som för ett antal år sedan helt enkelt spände fast ett HEPA-filter på en vanlig bordsfläkt. Funkade kanonbra! Nu har de utvecklats och erbjuder också "möbler" lika Ikeas sideboard.

Så här började det:

Och här är deras pall med inbyggd luftrenare "sqair":
https://smartairfilters.com/en/product/sqair-...

Bärbart? Dvs lätt att ta med vid behov? Proffs/hemmabruk? Dvs är dottern yrkesarbetande eller gäller det skolpresentationer?

Bara sluta med att göra allt tunnare maskiner. För-i-helvete...

Om det blir som på renderingen sitter portarna alldeles för tätt. Två usb-stickor av vanlig typ kommer krocka med varandra, och man får nog näppeligen plats med sina tjocka fingrar när usb c-kontakter skall tas i och ur. Med tanke på usb c:s skakiga historia med dåligt isittande kontakter är det nog lätt hänt att oavsiktligt avmontera pryttlar som sitter i kontakterna intill.

Och plexiglas? Finns ju inget mer repkänsligt på den här planeten...

Nåja. Den som lever får se.

Det är ju en skrivare som fortfarande säljs, så borde inte vara några problem? Kollat HPs supportsida?
https://support.hp.com/us-en/document/c034886...

Jag har precis en sån däringa videograbber från Kjell. Väldigt smidig men AVI-filmen den producerar är lite skakig (antagligen till viss del beroende på instabil analog videosignal in i burken från början). Youtube gillar inte dessa filer utan kan ibland gråa ut/blocka ut segment av filmen. Använd Handbrake som sagt. Då grabbern sparar i 640x480 kan du exportera till det formatet från Handbrake också (ändå skyhögt högre upplösning än VHS).

Här är förresten en gammal tråd i ämnet: https://www.99mac.se/forum/p/2395436

En G5 med enkelpropp 1,8 är verkligen inget att hänga i julgranen. Den enda som är långsammare är den med 1,6 GHz CPU...

Är det verkligen värt besväret? Om ja:

Mer minne är ju sällan fel, även om 2,5GB är ganska ok. Din modell stöder väl max 4GB(?), så stoppa gärna i det om du hittar billiga begagnade minnen. En SSD är heller aldrig fel.

Stanna sedan på 10.4.11 Tiger för rappast prestanda - ser ingen anledning till att köra 10.5 om inte specifik mjukvara kräver det. Hjälpligt surfande kan utföras av ten4fox som länkas hos low end mac. Men se det som en nödlösning...

Bilder: Försök skaffa Photoshop 5 (brukar gå att hitta billigt begagnat eftersom i synnerhet den begränsade versionen 5 LE (?) bundlades med en massa scanners och andra pryttlar på den tiden). En G5 med motsvarande gammal mjukvara är ju fortfarande hyfsat ok om vi inte pratar om stora filer/RAW och/eller avancerade filter/plugins. Som sagt PS 5 eller Adobe CS4-sviten kan vara lagom.

Annars så är det ju ganska stolligt att tänka sig en G5 som produktionsmaskin nuförtiden. Men visst, för att använda den ihop med unik gammal mjukvara eller hårdvara då och då så fyller den sin funktion. Men att stå på 24/7 som server är nog inte vettigt. En massa kWh som går åt utan att mycket blir gjort. Förutom att värma upp rummet datorn står i.

Ursprungligen av Alix:

Gatekeeper och System Integrity Protection finns inbyggt och ger ett i det närmaste heltäckande skydd för allvarliga attacker. Därutöver kan man råka ut för så kallad adware eller scareware, som kan vara nog så irriterande. Sådant kommer in via webbläsare och det finns tillägg/tilläggsprogram där man kan prenumerera på filterlistor som motar Olle i grind. Jag rekommenderar inga antivirusprogram till en mac. De behövs inte.

Och råkar man till äventyrs få in någon adware eller annat irriterande så laddar man ner gratisversionen av Malwarebytes och löser problemet där och då. (Inget behov av betalversionen då man som sagt inte behöver något "antivirus" som rullar i bakgrunden).

Här är en (av många) trådar som diskuterar antivirus vare eller icke vara på mac: https://www.99mac.se/forum/p/2395863

Du har inte precis fått förnyat bankkort men glömt att uppdatera dina kortuppgifter hos Apple med nytt utgångsdatum och cvv-kod?