Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2021-11-03
  • Antal inlägg 6436

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Är det nån som jailbreakat en iPhone det senaste decenniet? Förutom den lilla krets som gör det bara för dom kan.

En glorifierad Commodore PET? Tack men nej tack.

Ursprungligen av carlsson:

Det funkar, men är inte rätt.

Precis likas rätt som att skriva ut, fylla i med penna, scanna in och sedan mejla. Till och med "rättare" skulle jag vilja påstå...

Om det nu är frågan om just ett sådant "korkat" formulär, alltså.

Att det inte borde vara ett korkat formulär, eller vilken sorts smart formulär det borde vara, är en annan diskussion som någon hugad gärna får ta med RSV et consortes...

Ursprungligen av IngoX:

[...]En icke-ifyllnadsbar pdf som kan läsas av alla pdf-läsare. Den får man skriva ut och får fylla i manuellt, med PENNA! :-)[...]

Jag brukar använda mig av "skrivmaskinen" i min gamla Acrobat Pro för att fylla i sådana formulär. Och det kan man väl göra med Förhandsvisning också: Verktyg -> Anteckna -> Text.

Har man flera varianter av samma dokument får man göra en "spara som".

Och du har bara en enda usb-enhet som drar ström inkopplad till hubben? Vanliga hubbar kan enligt min erfarenhet bara försörja en hårddisk åt gången, och samma borde gälla dvd-brännare. Kan du testa med annan hub/dongel?

Ursprungligen av johan_tanying:

Då tar vi några ströbilder från 1988-89 också: https://www.flickr.com/photos/186546276@N05/a...

Här skall vara rätt länk till albumet: https://www.flickr.com/photos/186546276@N05/a...

Kanske kommer det mera senare om intresse finns. Mina album bör hamna här i så fall: https://www.flickr.com/photos/186546276@N05/a...

Det är väl bara att ha kvar och pröjsa varje månad? Vill man inte pröjsa fast avgift varje månad får man väl göra om till ett kontantkort utan abonnemang. Just Telia är dock snikna jävlar och ett ganska kasst val i detta scenario eftersom de numera drar 15 kr/månad oavsett om kortet används eller ej.

Själv har jag haft Comviq kontant vid utlandsboende tidigare. Så länge man fyller på minst en gång/12 mån (minimum 100 kr), så har det funkat finemang när man är tillbaka i Sverige - om så bara en gång om året.

Fördelar:

  • Ruskigt snabbt.

  • Billigt.

  • Mycket bättre än billiga diascanners från Kjelle o Classe – dessa är egentligen bara glorifierade billiga kompaktkameror i ett plasthölje.

Nackdelar:

  • Ingen ICE (dammborttagning)

  • Inte riktigt lika bra bildkvalitet som en dedikerad diascanner. Men väldigt nära. Typ 99%!

  • Kräver en kamera som kan fotografera i RAW.

  • Helst skall man ha ett fast macro-objektiv. Detta för att få skärpa över hela bilden, slippa (extra) vinjettering, och slippa kudd- eller tunndistorsion.

  • Dessutom gärna 80-100 mm macro. Detta för att komma en bit ifrån det avfotograferade diat. Med kortare brännvidd finns det risk att man inte kan komma tillräckligt nära och/eller att magasinet stöter i kameran. Det senare problemet slipper man förstås med en karusellprojektor.

  • Kräver kunskap i Photoshop då det krävs en del handpåläggning efteråt (beskärning, vitbalans, dynamiskt omfång, dammborttagning osv). Men det krävs iofs oftast även med inscannade bilder från min Minolta.

Den största fördelen är väl att man faktiskt kan få in en rejäl mängd diabilder i datorn. Annars är risken stor att det inte blir av alls. Är det sedan så att man vill ha extra bra kvalitet för förstoring e dyl, så kan man ju scanna in just den eller de enstaka bilder det gäller. Antingen själv om man harn rätt prylar, eller lämna bort till proffs.

Nej nej nej - inte projicera. Bara få ett jämnt belyst dia. Detta fotar man sedan "rakt på" med macrot. Bilden blir alltså spegelvänd och upponer, men det fixas ju lätt i PS.

Och varför? Jag har ju en riktigt bra diascanner också. Men en sådan tar ju flera minuter per bild. Med denna metod går det SNABBT och med helt ok resultat. Upplösningen på min K-5 (16 MP) räcker gott o väl för att få med filmkornet trots att det blir lite spill runt kanterna. Jag föredrar nämligen att inte riskera att tappa saker i bildkanterna genom att beskära vid fotograferingen. Det gör jag senare i PS.

Nedan är alltså min Diamator. Den är lätt att återställa om man önskar då ingenting är förstört och bara att lyfta i och ur. (Jag har iofs flera maskiner - det var en av Sveriges vanligaste projektorer och dyker ofta upp på loppisar för någon hundring eller två).

Så här snabbt kan det gå om man vill nörda och bygga lite relän etc för automatisering:

Senast redigerat 2020-01-22 19:08

Då tar vi några ströbilder från 1988-89 också: https://www.flickr.com/photos/186546276@N05/a...

Så här ser min set-up ut förresten. Pentax K-5 med macro 100 mm rakt in i en Reflecta Diamator. Har tagit bort objektivet och en samlingslins som är ersatt med opalglas (plexi). Sätter på högt dynamiskt omfång i kameran som Pentax är duktigt på (det blir ändå stenhårt), fotar direkt i RAW, låser på lägsta ISO, stänger av AF (skall man aldrig ha när kameran står på stativ), och kör med 2 sek självutlösare. De två sistnämnda egentligen onödiga då jag trots nedbländning på optiken till f19* (av 32) och bara halvfart på dialampan ofta får runt 1/1000 sek.

Idkar lite handpåläggning med underexponering för exempelvis gamla blixtbilder med kolsvart bakgrund och ljust huvud i mitten.

Det går nog med kortare macro också, men nu så kan jag köra hela magasinet utan att det tar i kameran. En macrosläde mellan kameran och stativet underlättar men är inte nödvändig.

*Hellre lite hårt nedbländat än oskarpt pga poppande oglasade diabilder.

Senast redigerat 2020-01-22 16:13
Ursprungligen av iSweden:

Jajamen! Stort tack! Man slås ständigt av hur nedgånget det var i Sverige vid den här tiden. Men det gällde även stora delar av Europa. Hoppas de som beslutade om rivningarna av vårt lilla kulturarv får det hett om öronen när de lämnar jordelivet.

Dom flesta husen och portarna på bilderna finns faktiskt kvar och är upprustade idag. Bl a HSB.
https://goo.gl/maps/fAFYQ1EhDMzbjYM18

Dock inte husen mittemot Handels - där huserar numera universitetet i några av Hagas tråkigaste nybyggen...

Ursprungligen av iSweden:

Intressant. Om du har möjlighet att dela fler stadsbilder på Haga och andra platser så är det mycket välkommet.
Har du Flickr?

Jag kanske kan skaffa. Körde med Panoramio förr och var riktigt anal med att lägga in korrekta Google Earth-platser. Tappade geisten när Google gjorde om alltihop...

Ska se om jag kan lägga upp lite på Flickr. Har inte så jättemycket från Haga. Gjorde dock byggpraktik våren 1988 när Kv Furiren byggdes, så har några bilder därifrån också.

Ursprungligen av Json_81:

Javisst, men det hjälper inte särskilt mycket när de inte fungerar med transformatorn eller är för stora för armaturen. Köksskåpen har jag bytt transformatorn och satt in LED men det är inte lika enkelt i köksfläkten och åtminstone i ena badrummet så får inga LED jag sett plats om man vill kunna sätta dit glaset igen.

Man kan ju förtydliga att om man nu stoppar in (för många) led i köksskåpsarmaturen börjar den surra om man alltså inte byter transformatorn. Och vem orkar det? Har kompromissat med att det sitter ett st led i armaturen med två lampor (den andra är alltså fortfarande vanlig halogen), och i den med fyra lampor sitter det 2 st led. Då surrar det inte. Inte särskilt hörbart iaf. Har placerat led just under kryddorna så att inte dessa blir så varma...