Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
hekr

hekr

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Konsult, systemanalytiker
  • Registrerad 2003-09-22
  • Senast aktiv 2021-01-17
  • Antal inlägg 332

Foruminlägg

De senaste inläggen hekr har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-06-08 21:53
Ursprungligen av Nilsanders:

Finns det någon routerswitch som fixar "autoinloggning" på Comhem? Har en bekant som ska skaffa Comhem och de har flera datorer hemma och vill slippa logga in.

Jag trodde bestämt att de flesta routers håller linan uppe och att man därmed slipper logga in. Så är i vilket fallet för mig sedan jag skaffade en router i samband med start av bredbandstelefoni via Tele2. Att vara anträffbar på telefon är ju relativt viktigt och inget man vill ska gå ner pga att Comhem loggar ut en...

Jag har alltså en Zyxel PRESTIGE 300 series, Comhem och har inte loggat in sedan jag skaffade routern för mer än en månad sedan.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-30 12:01

Jag har något svagt minne av att det är något speciellt med filnamnet på bakgrundsbilden som kan åstadkomma detta problem (med 10.2.x), typ mellanslag åäö eller dylikt. Testa köra med en av Apples standardbilder och se om det fungerar. Har för mig också att detta problem varit uppe för diskussion här på 99mac tidigare - sök runt lite kanske du hittar vettigare råd än vad jag kan ge.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-29 18:04
Ursprungligen av Taz_1999:

Förutom ovanstående så vidhåller jag mitt tips att ha två databaser, en som innehåller endast en post och som från den enda posten visar rätt information från en relaterad databas som innehåller alla data antingen via en portal (för att visa flera poster) eller bara en post. Relationsnyckeln är förstås tidsstämplen. Det är till denna databas med en enda post som importen av textfilen sker.

<SHAMELESS SELF-PROMOTION>Om det är av intresse att bygga detta så kan jag troligen pilla ihop ett fungerande exempel på sex timmar á 750:- i timmen som innehåller lösning 2 (förutom den biten som GIS-programmet står för). Kontakta mig privat i så fall. :)</SHAMESLESS SELF-PROMOTION>

Ja, ditt förslag med två databaser varav den ena innehåller tidsstämpeln och uppdateras kontinuerligt via ODBC/VB och den andra innehåller själva datat låter helt klart smidigast. Jag har noterat ditt förslag om att göra jobbet men känner i dagsläget att de största svårigheterna med implementering av detta nog inte ligger i FM utan i hur våra diverse analysprogram ska kunna skicka ut aktuell tidsstämpel på ett smidigt sätt.

I vilket fall - stort tack för goda råd!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-29 12:50
Ursprungligen av Taz_1999:

Kan du få GIS-programmet att via VB prata ODBC eller JDBC? I så fall behöver du bara ha två databaser, en till vilken ODBC-kommandon skickas och en för att innehålla data. Vad ODBC-programmet gör är att skapa en relation mellan den första databasen som bara behöver innehålla en post och den andra databasen. Mha denna relation kan man i den första databasen visa valfria poster ur den andra databasen, ingen sökning är därför nödvändig. Om VB kontinuerligt skickar ett update-kommando i SQL via ODBC kommer det urvalet kontinuerligt att ändras. Så då blir det ungefär som du vill.

Tack för detta svar. Förutom det GIS-programmet jag nämnde har vi även lite specialutvecklade analysprogram varav vi hade utvecklarna för ett av dessa program uppe hos oss i veckan. De skapade en "fullösning" så att deras program nu både kan styra och bli styrd av innehållet i en textfil, dvs programmet sparar kontinuerligt en textfil med aktuell tidsstämpel så att andra program kan få veta var programmet befinner sig i tiden och vice versa.

Frågan för mig är nu om jag kan få FM att dynamiskt läsa av denna textfil utan att behöva köra ett script som importerar textfilens innehåll med ett regelbundet tidsintervall?

Och vice versa, kan jag få FM att dynamiskt skriva till en textfil utan att behöva köra ett screipt som gör detta kontinuerligt?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-26 18:41

Tack för dessa svar som ju låter lite hoppfulla. Däremot kommer det inte att vara riktigt tillfredsställande att filemaker måste söka ut en aktuell notering och enbart visa den. Som jag skrev tidigare så skulle jag vilja ha en lösning där det aktuella filemakerfönstret scrollar nedåt i takt med att en dynamisk variabel ändras, exempelvis via ODBC/JDBC eller VB. På så sätt kan användarna se de närmast aktuella noteringarna som kan vara nog så intressanta som enbart den som ligger närmast i tiden.

GIS-programmet kan prata via VB och kan i vilket fall lyssna på ODBC, om det dessutom kan vara ODBC-server törs jag idag inte säga.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-26 17:10

Detta tycker jag låter mycket bra. I den provutgåva av databasen jag har nu finns det ett par hundratusen poster och har inte upplevt att det börjat sega ner sig.

Däremot blir det segt när jag läser in vissa större filer. Ett system som automatloggar data som vi vill ha in i databasen skapar under ett dygn ett par miljoner poster uppdelade på ett tiotal textfiler om ca 50-100 MB st. Dessa är SEGA att läsa in och behandla. Detta system loggar tyvärr massa redundant data som måste sorteras bort och att först indexera för att solla ut de värdefulla posterna och sedan radera de överflödiga posterna går faktiskt olidligt långsamt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-26 16:34
Ursprungligen av Taz_1999:

Kan du förklara lite mera, jag tror att jag har lite ideer, men är osäker på vad du menar.

Jo, det jag är ute efter är att kunna återskapa ett händelseförlopp där en mängd olika tidigare lagrade data spelas upp för användaren. Dessa data består av en mängd olika typer där de viktigaste är positionsdata (koordinater som lagrats med ett intervall om normalt 2 ggr/minut) och "dagboksnoteringar" där aktuella händelser skrivits ned (kodade med tidsstämplar).

Alla positionsdata spelas upp i ett GIS-program (t ex ArcGIS - www.esri.se) eller andra liknande program. Dessa program har dock sällan möjligheter att visa aktuella textnoteringar direkt i programmen. Istället för att utveckla separata insticksprogram är vår idé att om möjliigt låta textnoteringarna ligga kvar i Filemakerdatabasen och via några anrop låta GIS-programmet styra vad textnoteringstabellen ska visa för textnoteringar. Det ultimata vore en tabell som i takt med att GIS-programmets "tid" förflyter under en uppspelning "rullar" nedåt och visar de närmast angränsande textnoteringarna.

Är detta möjligt på något sätt?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-24 21:56

Finns det några möjligheter att trigga FM från ett externt program att gå till en vald post (där varje post i tabellen har en tidsstämpel)? Resultatet bör bli att FM "rullar" genom posterna varefter en extern tidsvariabel spelas framåt i tiden.

Det bästa vore en plattformsoberoende lösning (om det ens går på endera plattformen), men viktigast är (tyvärr) Win.

Om detta inte är möjligt, finns det några andra program som kan lösa detta? (tänk er alltså typ "dagboksnoteringar" som presenteras allteftersom tidsvariabeln förändras.)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-22 18:00

Den kommer du bli helnöjd med, men se till att köp extraminne bums, 512 MB extra är lagom så du får totalt 768 MB. Du kommer också behöva fundera på hur du ska genomföra backup och ha möjlighet att lagra "stora" filer, t ex mot en annan dator eller genom köp av en extern HD.

Superdrive är lyxigt och kul att ha, men åter igen, ibland kan det vara värt att inte satsa allt på ett kort utan se till att man inom ett par två tre år är beredd att köpa ny dator utan att gräma sig alltför mycket över den tidigare investeringen som så hastigt sjunkit i värde.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-22 17:30

Själv är jag otroligt besviken på nya Office. Vid t ex arbete i nya Excel lyckades jag få datorn att totalkrascha = uruselt. Flertalet stora brister finns också kvar i 2004 års version, av vilka jag ser vissa som mycket kritiska:

PDF-stödet är fortfarande skitkass, dvs om jag t ex ritar en skiss i t ex Omnigraffle och genom klipp och klistra lägger in den i ett Word-dokument klistras skissen in som en lågupplöst bitmappad bild trots att skissen "native" är vektoriserad. Suck! Quartz och PDF har varit kärnan i Mac OS X sedan dess födelse, hur svårt kan det vara att implementera?

Word ligger fortfarande och suger 10% av processorkraften när det är igång, oavsett om det ligger i bakgrunden (inga fönster öppna, enbart programmet igång) eller är aktivt. Om jag förstått det rätt är det någon "skräphanteringsprocess" i Word som orsakar detta och som funnits sedan urminnes tider. Men hur svårt kan det egentligen vara att fixa till?

Progammen är mer "bloated" än någonsin. Jag är INTE intresserad att fixa till "red-eye" på bilder när jag jobbar med dokument i Word - det finns det avsevärt bättre lämpade program för!

Det jag är intresserad av är ett fullfjädrat Officepaket som fokuserar att göra det bra som just ett Office-paket ska vara bra på: Ordbehandling, Kalkylblad och ev även presentationsmöjligheter (även om vi nu lyckligtvis kan använda Keynote). Bildbehandling, projekthantering etc etc vill jag ha andra program för.

Någon direkt uppgradering till 2004 blir det således inte, ställer mitt hopp till kommande Nisus Writer Express 2 och kanske också på den beryktade uppdateringen av AppleWorks (som det iofs varit tyst om på bra länge).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-22 17:20

För dig skulle jag rekommendera en PB 15" men med ordinarie grafikminne (64 MB) ist för 128 MB. Fördelar 15" PB: Snabbare (en mycket viktig faktor vid datorarbete tycker jag är "snappiness" som tyvärr Mac OS X är dåligt på sämre utrustade Macar). 15" har dock den bäst tänkbara processorn av de bärbara du funderar på. Dessutom har den (naturligtvis) en större skärm som enligt uppgift också ska ha högre kvalitet (betrakningsvinkel, ljusstyrka etc) än lillebrorsan 12" PB.

Anledningen till att jag tycker du kan låta bli att uppgradera till 128 MB grafikminne är att det enligt tester (se t ex www.barefeats.com) inte leder till en märkbart snabbare dator. Satsa de pengarna på något annat roligt istället eller börja spara till nästkommande bärbara!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-13 23:16

Ibland kan man få skärmen att visa grafik och text betydligt skarpare om man kalibrerar dem ordentligt. Sök t ex efter ett program som heter SuperCal på www.versiontracker.com och kör det programmet så kommer du säkert uppleva en förbättring.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-11 22:03

Men hur många är EGENTLIGEN intresserade av att spela spel/se på film med en dylik apparat? Knappt en bråkdel av den mängd människor som är intresserade av en portabel smidig musikspelare tror jag. Dvs, för teknikfantaster, spelsugna tonåringar etc är Sonys nya apparat säkert mycket tilltalande, men för alla andra tror jag de ändå väljer iPodens renhet och elegans.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-11 14:13

Jag har haft NeMo vilket fungerade kass (tydligen för alla i hela huset, vilket ComHem naturligtvis inte kunde se/erkänna) men fick för ett par veckor sedan ett gratis byte till (senaste?) Motorola-modemet och nu fungerar det klockrent. Jag meddelade inte att jag körde OS X men å andra sidan går trafiken via en router som kanske kan lindra en del möjliga problem mellan OS X och modemet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-05-10 18:50

Jag sitter nu och skapar en databas som när den är klar kommer innehålla miljontals poster och hela tiden växa. När man jobbar med posterna är det dock "bara" upp till ett par hundratusen poster som är aktuella (posterna är främst separerade via tidsstämplar). Frågan är om FM klarar detta utan att sega ner för mycket? Lösningen innehåller ett tiotal olika tabeller som alla är relaterade till varandra och då främst genom tidsstämplarna.

Resultatet ska sedan främst kunna exporteras till olika program, helst via ODBC men även textformaterade utformat är aktuella.

Vad finns det för alternativ till FM som är lika "snabbutvecklade". Jag sitter själv med Mac men miljön är annars Windows rakt igenom, kan tom Access vara ett alternativ? Varför inte?