Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hecubus

Hecubus

Medlem
  • Registrerad 2003-11-26
  • Senast aktiv 2006-11-23
  • Antal inlägg 25

Foruminlägg

De senaste inläggen Hecubus har skrivit i forumet.

1

Vet inte varför, men jag har lust att peta på den så att den tippar över...

Det hela handlade om Microsofts monopolställning på operativsystem inom persondatoror och utnyttjande av denna monopol för att skapa monopol på andra områden som webbläsare, mediaspelare, etc. Office räknas dock inte dit eftersom den säljs separat.

Eftersom det var för sent att ta strid om webbläsare valde kommisionen att rikta in sig på Mediaspelaren eftersom man ansåg morgondagens strid ansågs ligga där. Microsoft får helt enkelt inte skaffa ett monopol inom mediateknik genom att utnyttja sin dominerande ställning inom operativsystem.

Microsofts eget beteende har inte hjälpt dem då de har gjort det svårare (om inte omöjligt) att kringå eller ta bort deras mjukvara och därmed artificiellt skapat ett nytt monopol. Därför bestraffas de. Det och lite annat.

Apple har inget att oroa sig för eftersom de inte har en monopolliknande ställning. Att hävda att de har monopol inom Appleprodukter (vilket iofs är sant) och därmed skulle kunna straffas, går inte eftersom Apple är en ganska liten spelare inom datorbranchen totalt sett. Apple har full rätt att skeppa sin produkt i det tillstånd de själva vill eftersom genomslaget på marknaden blir inte så stor.

Om Apple hade 90-95% procent av marknaden i EU skulle det dock vara annorlunda. Då skulle Apple kunna tvingas till att ändra på sin produktlinje för att skapa mer konkurrens inom olika programvaror och hårdvara och detta om Apple ansågs försöka skaffa fördelar genom denna monopol.

Man får vara ett monopol men man får inte förhindra konkurrens.

Tänkte bara påpeka skillnaden mellan X forwarding och VNC.

X Windows är en server/klient arkitektur där servern är X programmet som har hand om grafikkort, pekare och tangentbord, dvs inmatning och visning. Klienten är det program som körs och som vill visa något på skärmen. Klienten skickar information om vad som ska ritas på skärmen till servern och servern i sin tur ritar det. Vanligtvis befinner sig server och klient på samma maskin men de kan även vara på helt skilda maskiner (på andra sidan jorden). Detta tack vare att de är så löst kopplade till varandra. Det enda som krävs är att de kan kommunicera.

Klient (program) <- - -> X-server

VNC fungerar däremot genom att (enkelt beskrivet) ta skärmdumpar hos maskinen den ska visa och skickar dessa till VNC klienten. Den i sin tur tar hand om musrörelser och tangentbordstryckningar och skickar till VNC servern.

Om man kör *nix blir följden denna

program <-> (X-server | VNC server) <- - - - - -> VNC klient

VNC servern fungerar (iaf hos mig) även som en X Windows server.

Om du ska använda X forwarding måste du ha X Windows igång på din lokala maskin men du behöver inte ha den igång på fjärrmaskinen. Programmen uppfattar helt enkelt din lokala maskin som den skärm de ska rita till. Stänger du av din lokala maskin avslutas även programmen på fjärrmaskinen.

Om du kör VNC så sätter du igång VNC servern i fjärrmaskinen (och därmed även X Windows) och sen kör du igång VNC klienten på din lokala maskin och kopplar upp dig. Du får upp en hel desktop, inte bara enstaka program.
Den stora fördelen här är att du kan koppla ifrån en VNC session men så länge servern är igång på fjärrmaskinen så kan du koppla upp igen och allt kommer att vara precis som du lämnade det.

Hoppas detta hjälpte

/Hec

Tittade snabbt på www.dustin.se och hittade några.

Kolla under Kablage/Adaptrar -> PC kablar -> Förlängningar.
Finns kanske mer under andra rubriker. Ingen aning om kvalitet dock.

/Hec

[edit] Givetvis om man är lite smartare kollar man även under rubriken -> "Skärm"

zlib är en helt hyfsad komprimeringslibrary. Inte den snabbaste eller den som komprimerar mest men den duger gott och väl till det mesta. Licensen är också mycket enkel ( http://www.gzip.org/zlib/zlib_license.html ) och har gjort att zlib har blivit mycket utbrett.

Det hela fungerar så att webbläsaren skickar en förfrågan till servern om en sida och skickar samtidigt med information om sig själv och vad den är kapabel att hantera.

GET / HTTP/1.1
Host: www.99mac.se
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007
Accept: text/xml,application/xml,application/xhtml+xml,text/html;q=0.9,
text/plain;q=0.8,image/png,image/jpeg,image/gif;q=0.2,*/*;q=0.1
Accept-Language: en-us,en;q=0.5
Accept-Encoding: gzip,deflate
Accept-Charset: ISO-8859-1,utf-8;q=0.7,*;q=0.7
...

När servern ser att mottagaren kan hantera material i gzip kodning, komprimerar den sidorna som skickas. Om inte läsaren meddelar något om kodning skickas texten okomprimerat.

Komprimering sker alltså på servern och dekomprimering sker hos webbläsaren.

De sajter som har mycket trafik och som vill minska på bandbreddskostnaderna bör använda zlib. 99mac har jag för mig komprimerar sidorna (hoppas det iaf ) . Stora sajter som slashdot.org, Lunarstorm, cnn.com osv komprimerar garanterat allt de kan.

En liten sajt som bara har ett par hundra sidvisningar per månad har knappast så mycket nytta av komprimering, men det skadar inte heller att ha den på.

Ligger din sajt på en webbhotell kommer du inte att ha någon större nytta av denna information då konfiguration av komprimeringen styrs av serveradmin, men har du en egen maskin så bör du överväga att använda komprimering.

Kom ihåg bara att komprimering fungerar bäst på ren text. Bilder och annat komprimeras bara lite eller inte alls. (Kommer inte ihåg exakt). Har du mycket bilder kommer det att gå lika slött som förut. Fundera på att göra om bilderna i så fall.

God Jul!

Skinkan blev riktigt god i år.

Då skulle de bli tvungna att flytta på airport-antennen och mikrofonen. Och byta ut vga-kontakten till en riktig en. Fullt möjligt och ganska billigt skulle jag tro.

Men hur bra funkar globen på egen hand? Med skärm har den runda formen en funktion, att snyggt ge en övergång till den runda armen. Skulle du kunna tänka dig en fyrkantig bas på en iMac? Eller en pyramid?
Ensamt så försvinner den funktionen och då är det lite svårare att rättfärdiga den runda formen. Den är trots allt ungefär 27 cm i diameter. Med skärmen så balanserades den bredden, men ensamt så kommer den att se stor ut och den runda formen har svårt att passa in på ett vanligt skrivbord.
Den skeppas väl med ett väggfäste...

Bättre att göra en kub med rundade hörn enligt min mening. Eller en pizzabox.
Kanske nåt man ställer på högkant?

Kan vara att de har tagit bort den ur programmet, men kolla först om det finns ett alias som tar bort mätaren.

Kör 'alias' i prompten för att få upp en lista.
Den skulle i så fall se ut ungefär så här:
alias scp='scp -q'

För en inblick i hur Unix blev till och vad dess filosofi innebär, rekommenderar jag varmt denna länk: http://www.bell-labs.com/history/unix/

Den går även snabbt igenom diverse versioner av Unix fram till idag och "Unix krigen". Värt att notera dock är att det inte står ett ord om rättegångarna mot BSD. Men för er skull letade jag fram en länk som förklarar mer ingående varför BSD numera är fritt att använda: http://livinginternet.com/i/iw_unix_war.htm (står nära slutet).
http://www.crackmonkey.org/unix.html har en kort version om historien UNIX och BSD men tar även upp Linux och lite till.

För en karta av alla varianter av Unix, Linux och diverse annat, kolla in http://www.levenez.com/unix/ .

För er som vill ha ännu mer läsning finns "The Art of Unix Programming" av Eric S. Raymond http://www.faqs.org/docs/artu/index.html . I denna bok finns allt.

Och till sist en länk från Apple som förklarar varifrån Unix-delen i Mac OS X kommer:
http://developer.apple.com/darwin/history.html

http://www.apple-history.com har bilder på alla iBook-modeller.

Även Low End Mac har bilder på alla modeller.
http://www.lowendmac.com/powerbooks.html

Problemet med Tablet PC är att det än så länge inte finns en "killer app" eller "killer use" som kan driva försäljningen. Vill man ha en mobil dator så fungerar en vanlig bärbar helt enkelt bättre med sitt tangentbord. Koppla in ett tangentbord till en tablet och det problemet är löst, men då har man istället två saker att släpa på...

Så, vad ska man ha en tablet till egentligen?

Kontorsarbete, CAD, grafik och liknande görs nog bäst på en stationär maskin även i fortsättningen. Sen finns det en hel del användningsområden där man kan använda en tablet men som lika gärna kan göras med en bärbar. Den tryckkänsliga skärmen ger dock en tablet en annan sorts flexibilitet.

Surfa? Infopad? Kolla TV-tablån i soffan? Om det är det enda som maskinen är kapabel till så måste priserna ner rejält, för jag skulle inte betala de nuvarande för en maskin med en så begränsad funktion. Vore i.o.f.s. trevligt att surfa 99mac tillbakalutad i soffan med en kopp te inom räckhåll.
2-3000kr för en gammal iBook (dasslock) låter inte så dumt i det sammanhanget.

Ett område som jag tror skulle kunna bli stort är spel. Inte spel som kräver bägge händerna som Quake utan spel som kan skötas med enbart en mus, som strategispel. Hur häftigt vore inte det att kunna peka med fingret och se sina trupper flytta på sig? Och man ska naturligtvis inte glömma klassiker som schack. Hundra brädspel under armen? Inga problem! Dessutom finns det möjligheter med nätverksspel och wi-fi. Ett rum, några stolar och vips så man har ett LAN-möte.
Att spelare inte är skygga för att spendera pengar på sina maskiner är väl ett välkänt faktum, dock så är den begränsade uppgraderbarheten ett problem. Tillverkarna får även se till att maskinerna är något stryktåliga om spelare ska ha hand om dem...

Om tablets ska bli en succé så måste vissa saker ordnas. På tekniksidan måste batteritiderna förbättras, vikten måste ner eftersom det är meningen att man bär på den mer och tekniken måste bli billigare. Inom dessa kriterier tror jag att Apple skulle kunna göra bra ifrån sig.

Men sen återstår den stora frågan: vad ska man ha den till? Finns det ett område som är stort nog för att verkligen kunna driva försäljningen? Måste Apple sticka ut hakan och själv skapa en nisch där tablets fungerar?

Det jag kan se Apple göra (och helst vill se Apple göra) är att helt enkelt ta bort skillnaden mellan PC, bärbar och tablet. Bara att få ihop PC och tablet vore nog. Tänk er en kombinerad iMac och iTablet. Då får man automatiskt ut tablets i hemmen och folk slipper välja mellan funktionalitet.

Köp en iMac, få en iTablet på köpet! Köp en iTablet, uppgradera till en iMac senare!

Men vad gör man med en 20" tablet?

/Hec
*som kan se framför sig den dag då Steve efter att ha visat upp en ny iMac, till publikens stora förundran, helt sonika rycker loss skärmen och fortsätter med demot som om inget hade hänt*

En iMac 20" borde inte skilja sig mycket från en 15" och 17", det är bara en större skärm på i stort sett samma bas.

Den bästa länken till servicemanualer jag hittat är denna:
http://home.earthlink.net/~strahm_s/manuals.html

iBook G4 finns i listan. Länken till den verkar dock vara något långsam.
20-tummaren finns inte i listan än, men dyker väl snart upp den med

1