Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Saffran

Saffran

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2001-08-01
  • Senast aktiv 2021-11-07
  • Antal inlägg 1226

Foruminlägg

De senaste inläggen Saffran har skrivit i forumet.

Ursprungligen av reboot81:

Ska modernisera huset, och dra nätverkskabel.
Jag undrar, tabbar jag mig om jag kör switch på switch på switch? Idealet vore såklart en enda switch i teknikrummet, men då blir det mycket kabel...

Enheter anslutna till switch 2 & 3 är i princip Apple TV's och någon enstaka dator. Eventuellt krokar jag på en AP eller två där.

Jag skulle ha kopplat switch3 till switch1 direkt för att få färre nivåer.

Ursprungligen av pesc:

Va? Hur får detta termostaten att t.ex. bli frostvakt (hålla 8 grader)?
Jag är helt ointresserad av att bygga egna lösningar. Jag vill betala massor av pengar för en snygg färdig lösning som fungerar utan pill och enligt löften ("Works with HomeKit").

Du har redan ett mekaniskt? termostat, ställt på 22 grader, som du kopplar i serie med skymningsreläet i skokartongen enl ovan.
Parallellt med dessa kopplar du in ett mekaniskt? relä, ställt på åtta grader.
Då får du ett komfortrelä som du kan styra och ett frostrelä som alltid skyddar.
Du kan ju "pilla" ihop en sådan enkel och billig lösning som du kan ha tills det har kommit fram en dyr lösning;)
Frostskyddstermostatet behöver du sedan också.

Senast redigerat 2017-12-01 08:03
Ursprungligen av pesc:

Jag har en stuga på landet som är eluppvärmd. Eftersom jag inte är där jämt vill jag kunna fjärrstyra värmen.

Stugan värms av ett antal Dimplex elradiatorer. Min elektriker har installerat dessa i en trefas-slinga som styrs av en kontaktor (ett relä) i elcentralen. Denna kontaktor styrs sedan av en analog termostat monterad i hallen. Denna termostat är en enkel strömbrytare som slår på och av värmen beroende på temperaturen som ställs in på vredet.

Världens enklaste analoga termostat.

För att förenkla har vi beslutat att alla smarta saker jag installerar i stugan ska kunna styras av Apple HomeKit. Alla i familjen har iPhone och iWatch. Utöver installation vill vi inte behöva rota fram leverantörs-specifika appar för att styra saker. Vi har en AppleTV 4K som agerar HomeKit-hub för fjärrstyrning.

Så vad finns det för HomeKit-anpassade termostater som kan styra min elvärme?

Netatmo Thermostat utlovar ”works with HomeKit”, så jag köpte en för att prova.

Installationen av termostaten var föredömligt enkel. Den förväntar sig två kablar in och agerar ”strömbrytare” på dessa, precis som min gamla termostat. Bara att skruva fast en plastfyrkant i väggen och ansluta kablarna. Stoppa i batterierna i termostaten och snäpp fast.

Men vänta nu, satte jag upp plastfyrkanten rätt? Vad är ”upp” på den? Nu visar det sig att termostaten känner igen vad som är upp och ändrar sin display efter det. Smart! Det blir en guldstjärna.

Dags att konfigurera termostaten!

Det följer med en brygga; en liten plastmojäng som stoppas in ett vägguttag som pratar trådlöst med termostaten och sedan ut på internet över WiFi. Jag stoppar in den och den börjar blinka lite.

Sedan laddar jag hem NetAtmo-appen. Den börjar med att söka efter bryggan och hittar den. (Undrar hur det gick till?) Sedan visar appen namnet på mitt trådlösa nätverk och frågar om bryggan ska ansluta till det. Jag säger ja och sedan ansluts bryggan till internet och börjar uppdatera sin firmware. Smidigt, men vem gav bryggan mitt WPA-lösenord? Kan iPhone-appar ta fatt på mitt lösenord och drälla runt med det?

Efter uppdateringen av firmware är bryggan död och det avhjälps lätt genom att resetta den ett par gånger.

Nästa steg är att skaffa en inloggning i Netatmo-molnet. Termostaten registreras. Sedan frågar appen hur mitt liv är. När vaknar jag? När kommer jag hem från jobbet? När går jag och lägger mig? Utifrån detta läggs ett veckoschema upp så att det är svalt på natten, en värmeboost då man vaknar, svalt då man är på jobbet, och lagom då man kommer hem.

Undrar hur bra detta fungerar med mer än en familjemedlem. Eller om inte alla jobbar nio till fem varje vardag. Eller i en sommarstuga…

Dags för HomeKit-anslutning. Jag klickar på en knapp i appen, HomeKit-koden visas i termostatens display och jag scannar den i appen. Ansluten. Snyggt.

Dags att börja styra från HomeKit. Jag sätter en temperatur i Apples Home-app. Termostaten lyder. Perfekt.

Efter tre timmar återställs den tidigare temperaturen.

Termostaten fungerar så här: Det är veckoschemat som styr. Du kan sätta en ny temperatur direkt på termostaten eller via HomeKit. Detta är en ”manual setting” och är alltid temporär. Man kan styra hur länge en sådan setting är, från fem minuter till max tolv timmar. Men alla temperaturer du sätter på detta vis är alltid temporära.

Det finns ett ”frostvakt-läge” som skulle vara idealiskt om jag lämnar min stuga några dygn. Detta kan man inte sätta från vare sig termostaten eller HomeKit. Frostvakten kan man bara styra via Netatmo-appen eller via webben. Inte HomeKit.

Fail.
”Works with HomeKit” är en bluff. Att styra temperaturen, och det viktigaste, att kontrollera frostvakten i sommarstugan, går helt enkelt inte med HomeKit. Filosofin hos Netatmo är att allt kontrolleras från deras moln, från deras appar.

Så jag bestämmer mig för att lämna tillbaka termostaten. Det var ju HomeKit-markeringen som gjorde att jag ville ha den. Då jag ska skruva bort plastfyrkanten upptäcker jag att monteringsskruvarna som följde med är av kinesisk mjukmetall. Skruvdragaren (inställd på lätt slirning) har lyckats dra sönder krysset i skruvarna. Jag får ta fram min Dremel och såga upp spår i skruvarna för att skruva ut dem. Undrar hur mycket de sparade in på mjukmetallskruvarna? Där rök guldstjärnan!

Om man gillar att varje pryl man köper är uppkopplat till ett eget moln och har en egen app så är Netatmo Thermostat snygg och klockren. Netatmomolnet för termostaten, LifX-molnet för hall-lampan, Telldus-molnet för rullgardinen, etc... Scenarier på det?

Jag vill styra med HomeKit. Mitt betyg: tre dödskallar

Min analoga termostat är åter installerad. Precis som Netatmo klarar den inte HomeKit. Men till skillnad från Netatmo så är inställningarna jag gör på dess vred permanenta. I’m in control.

Javisstja, kom på att det kanske är dags att byta WPA-lösenord på mitt WiFi.

Om du inte vill/kan bygga om en lampa så får du vara lite fiffig;)
Placera en lampa i en garderob eller i en skokartong tillsammans med ett sk skymmningsrelä som du kopplar i serie med ditt termostat och vips har du en lösning. Kanske inte den snyggaste men en som fungerar!

Ursprungligen av osseosse:

Tackar föra tippset. jo jag vill också kunna komma åt BBC UK, och då måste man ju ha ip där.

Svårt att komma in på BBC utan att lösa engelsk tv- licens! Nya regler, det räcker numera inte med ett lokalt IP-nummer, tyvärr.

Ursprungligen av kladda:

Hej!
Har en kund som växer fort och blir fler och fler. Dom har i fler år haft en Time Capsule men den verkar ha gett upp. Den har också fått jobba hårt då dom är närmare 17 personer som backar till den.

Alla data ligger eg. i molnet, men sånt som dom jobbar just nu på och lite andra strö-filer ligger ändå på disken. Därför vill dom ha en lokal backup.

Jag funderar på en Mac Mini med MacOS server. Sätta upp en share per anställd och på så sätt separera så dom inte når varandras backuper. Sen två styck externa diskar för att fördela belastningen till olika diskar.
Server ger ju även lite bonus-funktioner så som cache vid uppdateringar etc.

Vad tror ni, är detta vettigt eller ska jag bara köpa en NAS?

Satsa på en Lösning med RAID5! Då blir det en NAS med minst tre diskar gärna fler.

Ursprungligen av 404error:

Hej!
Jag har flyttat in i en lägenhet med fiber från telia. Ett uttag i hallen, och ett uttag i vardagsrummet. Varje uttag har två portar, A & B. För att få modemet att funka i uttaget i vardagsrummet (uttag 2) var jag (efter telefonsamtal med Telia) tvungen att koppla en ethernetsladd mellan port A & B i uttaget i hallen. Tyckte det lät konstigt, men det funkade.
Nu till min fråga: Jag har en rätt avlång lägenhet, och när modemet ligger i vardagsrummet, vid uttag 2, så når inte riktigt signalen till andra delen av lägenheten, så jag funderade på detta:
Kan jag ha modemet i hallen, kopplat till uttag 1, och sedan en airport express i vardagsrummet? Kan jag isåfall använda den färdigdragna nätverkskabeln för att koppla ihop modem och airport? Och kan jag köra airporten som slave på samma wifi, eller behöver jag olika wifis för hall och vardagsrum?

Många frågor
tack!

Du kan väl ha både modemet och airporten i vardagsrummet?

Jag har två Samsung SSD 850 PRO 512GB i min Mac Mini Server. Båda två är formaterade till APFS. På den ena ligger systemet och till den andra har jag kopierat ett bildbibliotek från en extern hårddisk. Båda dessa filer är exakt lika stora 481 386 314 596 byte (482,04 GB på skiva). Ingen mer effektiv lagring alltså men det är ju inte enskilda bildfiler.

Jag har en Huawei B593s - 22
Sim-kort i sidan och fyra TP-anslutningar. Använder bara en som trådat ansluter till en Apple Extreme som är basenhet i ett trådat nät.

Det finns en på blocket nu för 675kr!

Senast redigerat 2017-08-20 12:03
Ursprungligen av calinou:

Hur djup grävde du?

10 cm under stenläggning.
0 cm under trädäck.
Det behöver inte ligga djupt. Lite djupare under väg. Slangen är tålig.

Ursprungligen av andas:

Jag ska till morsan i helgen, jag får scouta läget och fundera på vilken lösning jag ska välja då. Fördelen med trådlöst är att jag kan montera upp det när som helst. Blir det trådat i backen så måste jag börja gräva snart. Om jag har slang liggande kan man ju förbereda det och lägga i valfri tråd för att senare dra i TP-kabeln när det blir aktuellt. Tror tom att jag har böjliga elrör kvar som jag skulle kunna använda, men de kanske är sämre att använda ute än vad vattenslang är?

Hade en liknande situation som du med tre byggnader.
Grävde ner en 20 mm PEM-slang (svart vattenslang med blå markering). Den går att skarva, men helst inte, med tex Gelia VP-rörs skarvmuffar 20 mm.
Förde in TP-kabeln med kontaktdon fast utan det färgglada ytterhöljet.
Använde inte dragtråd utan tryckte in kabeln. Det är säkrast att föra in kabeln innan diket är återfyllt, i synnerhet om en vanlig bevattningsslang används som kanske deformeras.
Lycka till!

Senast redigerat 2017-08-18 13:53
Ursprungligen av theplague:

Hej!

Jag vistas stor delar av tiden på ett ställe i Östergötlands skärgård och skulle vilja ha en 4G-router med stark mottagning om det finns något sådant?
4G (och 3G) har väldigt dålig täckning här ute och ör rätt svajigt. Jag skaffade ett mobilt nätverk 4G-abb från Telia och fick en Huawei 4G-router med, vilken fungerar aningen bättre ån mobilen för det mesta(den kan jag ju lägga still på ett ställe), men skulle vilja boosta ännu mer.
Jag är lite osäker på tekniken, men finns det sådana med "starkare" antenn som gör att mottagningen blir bättre?

Vad rekommenderar ni?

Jag skulle heller inte ha något emot att kunna koppla in den så allt går via min time capsule station, går det lösa på något vis?

Har du sett Telias täckningskarta? Försök att lokalisera närmaste mast och placera routern högt.

Raindrops keep falling on My head.

Ursprungligen av Mymac4ever:

Jag har satt båda mina routrar o min nas i ett väggmonterat skåp i hallen. En nackdel dock m detta är att min wifi blev lite begränsad i den bortre halvan av vardagsrummet o i det närmaste obefintligt på balkongen. Jag tror jag kan behöva en extender, någon som har tips?

Ev har jag funderat på att skaffa en Appletv, kan den isf utöka min wifi?

Skaffa programmet WiFiExplorer så slipper du gissa. Har du en bärbar dator så kan du flytta runt i lägenheter och mäta signalstyrkan. Du ser också vilka kanaler som är hårdast belastade. Ett praktiskt och trevligt program.

Ursprungligen av carlsson:

Jag söker efter ett externt chassi eller dockningsstation med USB-C-anslutning, och S-ATA för hårddisken. Hittar inga vid en snabb sökning, är det något som någon känner till?

Edit: Jag hittade detta på Kjell: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natv...

Men kanske finns det fler...?

Dustin:
Produktinformation
drobo DDR4A31, DAS-kabinett med 5x3,5"-platser, USB-C, Mac OS Time Machine stöd, BeyondRAID, svart

Drobos 5C är den senaste generationen i serien som som vunnit flertalet priser i sin klass. Den håller sig till den unika designen och enkelheten som har gjort Drobo till ledande inom desktop-lagring för data. Oavsett om du är i ditt hem eller på kontoret kan du lagra din data säkert. Detta DAS-kabinett kommer med en USB-C anslutning för att hålla sig i framkant, den använder sig av USB 3.0.

Innuti alla Drobo finns den revolutionerande BeyondRAID teknologin som skyddar din data mot hårddisk-kraschar, ändå är den enkel för alla att använda sålänge du har mer än en hårddisk installerad, all data på en Drobo är säker oavsett vilken hårddisk som går sönder. Du behöver inte längre oroa dig för något, din data är skyddad.

Apple Time Machine and Drobo, ett perfekt par.
Apples Time Machine är designad att göra backuper av dina filer enkelt och smärtfritt. Att para Time Machine med Drobo ökar skyddet för din data ännu mer.

• USB-C
• BeyondRAID
• Mac OS Time Machine stöd

Ursprungligen av nissemac:

Ville testa installera Mac os sierra hight beta men det går ej....
Får hem installationsfilen men sen dyker det bara upp en ruta där det står "fel på installtionsformationen på återhämtningsservern"
Trodde först det berodde på att jag körde via extern HD men när jag startar från interna få jag samma fel....
Jag kör på Imac 21.5 2011 och systemet är mac sierra 10.12.5 och sierra hight skall funka på min maskin.....

Du måste först installera: "macOSPublicBetaAcsess.....pkg