Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Mellander
  • Sysselsättning Nätverksspecialist med en handfull passioner vid sidan av jobbet.
  • Registrerad 2005-01-09
  • Senast aktiv 2016-08-09
  • Antal inlägg 1013

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Mellander har skrivit i forumet.

Vet inte hur det är i 10.4, men i 10.3 finns ju AppleTalk som en punkt under "Katalogtjänster" i verktygsmappen. Kanske är defaultinställningen där ändrad i 10.4?
Testa att aktivera den.

Vill man in så är det gjort på nolltid det med tyvärr. MAC-adresserna skickas i klartext hela tiden, med varje dataram. Oavsett vilken superduperkryptering man har ställt in.
Men det skyddar mot vanliga snålsurfare.

Helt riktigt. Går inte. WPA och WEP är helt olika, även om de har en del gemensamt. Men det orkar jag inte dra här. Fungerar inte om inte 810+ har några WPA-parametrar.

Rätta mig och jag har fel, men har Apple lanserat något 11n-draft-kort till datorerna?

De skriver heller inget om huruvida de garanterar uppgradering till den slutliga standarden. Det är ju en anledning till att många high-end-tillverkare inte släppt 11n-hårdvara. För något år eller halvår sedan ansåg ju många experter i branschen att dagens (då) hårdvara omöjligt kunde bli kompatibel pga hur IEEE fungerar.

En annan mycket intressant sak jag upptäckte var att nya AP:n har 11a-stöd. Äntligen. Även detta saknas dock i Macarna, och det är väl tveksamt om dagens Macar kommer att kunna uppgraderas, eftersom de troligen har en ren 2,4GHz-antenn internt.
Och eftersom nya AP:n inte är en dualradio kommer nog ingen i praktiken köra sin AP i 11a-läge. Men man kan ju hoppas att Apple tar Intels 2915-kort (eller möjligen 3945, som dock har problem i dagsläget) och stoppar in i framtida Macar.)

Om någon undrar varför man inte har externa antennkontakter på nya AP:n så är det pga MIMO-tekniken som används där det är flera antenner (2-4st tror jag) vars avstånd är väldigt viktigt. Att låta Svensson leka antenntekniker är inget Apples supportavdelning vill.

Ja, som MagnusB skriver, drivrutiner krävs.
Men kompatibiliteten är inte begränsad till den listan som Apple har t.ex. Många andra fungerar också. Bäst är väl om du kan testa hos någon innan köp.

40Mbps på 11g? Det måste vara världsrekord och lite till. Ett normalt 11g-nät når sällan 20Mbps vid normal användning (visst går det att pressa på olika sätt), varför fem gånger hastigheten troligen rymms utmärkt på 100Mbps. På ethernetkabeln har du dessutom full duplex (=200Mbps) och eftersom du knappast har data enbart i en riktning vid ett givet tillfälle fungerar det nog bra.
Problemet med all typ av kompatibilitet är att för att vara kompatibel måste man "prata" så att de andra förstår. I fallet trådlösa nätverk skickas bland annat något som kallas beacon-ramar ung. 10ggr per sekund. Dessa annonserar ut accesspunktens existens, men är även en mätpunkt för klienterna för att veta att de har kontakt. De förväntar sig att höra dessa beaconramar med det intervall som AP:n säger.
Ska man då vara kompatibel med 11b/11g-klienter måste dessa beacons således skickas med modulation som 11b/11g-klienter förstår. I praktiken blir detta 11b. Eftersom dessa beaconramar blir viktiga även för 11n-klienter för att hålla reda på accesspunkten så blir räckvidden också begränsad av den teknik dessa ramar skickas med. Att själva dataramarna skickas snabbare sedan gör tyvärr inte att räckvidden blir bättre.
Anledningen till att vi inte stött på motsvarande problem med övergången från 11b till 11g är att 11g inte hade någon bättre räckvidd, bara bättre överföring, vilket man också har ju för dataramar. Vill man optimera nät prestandamässigt ska man ha högsta gemensamma nämnare. Och ofta måste man faktiskt utesluta vissa äldre WiFi-klienter. Tyvärr säljs det fortfarande t.ex. telefoner som bara har 11b-stöd.

Sen finns det ett gäng andra saker som också måste göra annorlunda för kompatibiliteten, varför ett 11bg-nät presterar avsevärt sämre än ett 11g nät även om man har 99% 11g-klienter och 99% av trafiken från dessa. Den rena existensen av en 11b-klient i området kan göra att nätet anpassar sig och prestanda sjunker (inte till ren b-nivå, men klart mätbart).

Kompatibilitet är en pain in the rear för prestanda.

Frågan har säkert ställts, men jag har inte vis en snabb sökning hittat något.

Kan man som två användare med var sin iPod, dela på en dator? Hanterar iTunes det utan att man måste ha samma musik? Om inte antar jag att man kan lösa det genom att ha var sitt användarkonto på datorn, men då dyker frågan upp, kan man ha gemensam musik? Eller får man helt separerade musikbibliotek?

Om man väljer att peka iTunes musikmappen till något annat än sin hem mapp, var hamnar själva databasfilen med all XML över låtarna? Om den hamnar i den mappen också, kanske det löser det hela. Om inte, så borde det bli knas.

Man kan ju tycka att Apple borde tänkt på detta. Men det kanske finns upphovsrättsliga aspekter på det?

Tacksam för svar.

Jag har en mini av första generationen och är nu i USA. Trodde jag var smart och tog bara med in USB-kabel så att jag kan ladda via datorn som jag också har med (en Dell laptop).
Igår verkade den ladda bra. (Indikerade bra på displayen och allt.)
Men sedan verkade den inte ha laddat. Batteriindikeratorn var i botten när jag skulle spela och batteriet tog slut kort därefter.

Efter det får jag den inte att ladda via USB alls.... Och eftersom den inte gör det orkar den inte boota upp med USB i, vilket gör att den inte kan prata med datorn som då inte heller släpper på full ström som jag förstår det...

Känns som att jag måste köpa en nätadater till här i USA.

Några snabba tips? Kan någon bekräfta att det inte ska fungera, eller är min iPod trasig?

Tacksam för svar!

Du har problem med drivrutinen till ditt Firewirekort, att döma av gula utropstecknet i enhetshanteraren. Kolla med tillverkaren av kortet om det inte finns en nya version av drivrutinen.

I prislistan verkar de finnas, så jag tror och hoppas att de finns fortfarande, eftersom jag tänkt köpa en framöver.

Jag tror inte att en reparation kostar hälften av nypriset, om man hittar rätt ställe. En femhundring borde kunna räcka tycker jag. Om inte annat måste man kunna få ett prisförslag.

Jag vet att en av lurarnas svagaste punkt är själva sladden som är lite väl tunn innuti. Som tur är går den ju att byta ut, precis som många andra delar på luren.
Men har man som molekylmartin provat att byta sladden är det ju iofs värre...
Verkar kontakten i sig vara glapp?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Mondo
HD 650 kostar 4 495 kronor med moms, HD 600 3 495 kronor med moms enligt Sennheiser.

Och det är precis vad NK:s AV-avdelning tar för dem. Var där i lördags. De har både 600 och 650 inne för provlyssning. Dock bör man troligen ha en hörlursförstärkare för att verkligen se vad de går för.

EDIT: stavfel

HD600 kostar typ 3000 (utan hörlursförstärkare och specialkabel...
Jag gav 2.900. (priser inkl. moms)
Min gissning är 3400 om inte HD600 prissänks samtidigt.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Mondo
Jag siktar nog på ett par Sennheiser HD 650 eller liknande.

Med tanke på att 650 är en förbättring av 600 måste de vara gudomliga.
Bättre känslighet (4dB!!!) och lite bättre frekvensomfång samt lite andra materialval.

Vad kostar de? Nån som vet?

För att inte någon ska misstro mitt tidigare inlägg kan jag försäkra er om att jag INTE tänker byta upp mig. Jag är fortfarande supernöjd med mina HD600.