Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
torsig1967

torsig1967

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-02-16
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 906

Foruminlägg

De senaste inläggen torsig1967 har skrivit i forumet.

Jag gjorde Terminal: ls -l
och Logic-foldern har '@' efter sina filrättigheter: "drwxr-xr-x@"
Det är lite ovanligt men jag hittar andra foldrar som har exakt samma rättigheter som Logic-foldern som är sökbara så det kan inte vara förklaringen.

Ursprungligen av Innis:

Nej den går inte att söka i och har varit så vad jag kan se tidigare också (förutom terminal)
Det är ett ställe som gemene man inte ska vara och pilla i därför som den är gömd.

Alla andra foldrar i Library (som också är gömda) är sökbara, så det borde ju finnas en parameter som slår av och på detta.

Dessutom är det inte korrekt att man inte skall "pilla där" för Logic lägger samplingsfiler till EXS24 där och den som jobbat lite med de sakerna vet att det blir kaos om man inte manuellt ordnar de där filerna när man har många egna samplebibliotek. Finns ingen väg in i det systemet via mjukvara som är acceptabel för den som vill ha ordning. Man kommer en bit med viss gammal tredjepartsmjukvara möjligen.

Jag har en folder i mitt user Library (som man t.ex. når med menyn [alt] Gå i Finder som inte är sökbar. Jag får inget felmeddelande men 0 sökträffar vad jag än söker på. Andra foldrar i Library som jag testat är sökbara.

Detta oavsett om jag använder Finders sök eller Spotlight.
Vad kan detta bero på?

Foldern är f.ö. för musikprogrammet Logic och mycket stor (12GB).
Nästan helt säker på att den gick att söka i förr.

Med Terminalkommandot find hittar jag saker, men det är ju inte lika praktiskt och generellt.

LÖSNINGAR:
https://www.99mac.se/forum/p/2378093
https://www.99mac.se/forum/p/2378092

Senast redigerat 2019-10-14 13:54
Ursprungligen av Gäddnos:

Klockan visar att det är en app som du brukar använda vid den aktuella tidpunkten och att du kanske vill använda den nu också (för att navigera till något speciellt ställe).

Aha, var stänger man av den funktionen eller vad heter den?

Se bilden!

Varför dyker denna Google Maps-ikon med liten väckarklocka upp ibland hos mig? Det händer till och med när Google Maps är helt inaktivt och nedstängt. Jag kan inte hitta någon inställning som har med saken att göra vare sig i Google Maps eller iOS.

Vad betyder väckarklockan?

Ursprungligen av kenjon:

Under Äpplet - Systeminställningar - Delning - Fildelning - Alternativ kan du välja afp/smb.

Aha: afp är Apples och smb Microsoft om jag fattat rätt.

.local - adresser, har det med Bonjour att göra också?
Jag noterade att med en .local adress kunde min Mac hitta en enhet med egentilldelad IP som inte syntes i arp-cachen. Efter .local-androp så fanns den i arp-en. Jag bara funderade på om det är Bonjour som fixar det där.

Ursprungligen av kenjon:

Jag testade Angry och den var långsam (kör Java) och visade inte alla mina enheter. Jag brukar använda LanScan istället (visade flera enheter Angry missade, bl a HomePod, TelldusNet).

Visar den även egentilldelade IP om man alltså inte är uppkopplad tilll router/dhcp?
Jag kan inte testa nu själv.

Ursprungligen av marcushedenstrom:

Du kan använda *.local-adressen istället för datorns IP-adress till exempel, när du ansluter från en annan maskin. Till exempel är det enklare att skriva smb://imac.local istället för att leta upp IP-adressen.

I praktiken skickar du ut frågan "Vem är imac.local?" till alla på nätverket, och denne svarar "Jag är imac.local och mitt IP är 192.168.1.2", till exempel.

Är det i anslut till server i Finder du menar att jag skriver detta?
Jag får inte det att funka med smb, däremot med afp.
Den andra datorn har rätt gammalt system.

Men i vilket fall, inget av detta behövs ju eftersom datorn dyker upp på vänstersidan i Finder. Men ok, om den inte gör det förstår jag poängen. Däremot varför afp men inte smb funkar är lite oklart.

Om man t.ex. slår på fildelning på sin Mac så dyker den upp på andra Macar i nätverket i Finder och det är enkelt att dela filer.

I själva inställningsfliken i Systeminställningar står det längst upp "Andra datorer i det lokala nätverket kan nå din dator på: En-dator.local" (Eller något annat datornamn).

Men när är det meningen att man skall använda den här .local-adressen? I normalläget funkar det ju ändå och jag känner inte till något program där denna adress skulle gå att använda heller. Är det för de som kör PC eller?

Ursprungligen av suddgummi:

Ok. Då kanske alternativet är att hitta en DHCP server som du kan köra på din Mac. Kanske dnsmasq som finns i homebrew?

Anledningen till att det är svårt att hitta den andra enheten är ju för att den inte annonserar sitt IP på nätverket. Om du har wireshark kan du se hur den frågar efter DHCP-servrar innan den kommer att ge upp och ge sig själv en IP-adress. Just att den är självtilldelad är ju själva kruxet.

Jo precis.
Det jag tänker är att det finns appar (i det här fallet för PC) som letar upp kameran i alla fall och jag har ett annat system (Euphonix) där också dator och perifer enhet hittar varandra trots egentilldelning så någonstans finns ju uppenbarligen funktionaliteten att hitta enheter på detta vis men den är svåråtkomlig. Man kan ju göra så mycket via Terminal och Unix så jag är lite förvånad över att det är så svårt att hitta information om detta.

Tack ändå, det bringade lite ljus i frågan.

Ursprungligen av suddgummi:

Jag vet inte om det funkar att "dela internet" utan att vara uppkopplad mot internet självt, men om man delar ut en anslutning på wifi till datorer som är kopplade på ethernet så startar man en dhcp-server på sin Mac (om det är det du använder) och då borde den ju komma upp i arpcachen.
https://beebom.com/how-share-internet-from-ma...

Det var inte tillåtet på mitt nätverk. macOS svarar att det inte är tillåtet alltså. Jag uppfattar det som att Macen själv enbart förmedlar adressen som en remote WiFi server erbjuder, men att detta hopp i det nätverk det handlar om inte är tillåtet.

Emellertid lade jag märke till att när jag "fuskade" och redan vet linklocal-IP pingar och kör "arp -a" så visas ett explicit namn också "abcdef...macadress.local" Jag antar att detta är hårdkodat till den remota maskinen (eftersom MAC-adressen ingår) och detta fungerar att klistra in i en webbläsare och får förbindelse även innan linklocal finns i arp-cachen. Så det kanske är lösningen, dock måste jag prova några gånger innan jag vet säkert. Det kan ju handla om cacher och grejer som gör att min dator "minns" på annat sätt. Ursäkta rörigt språk jag är inte nätverksexpert.

Jag tycker ändå det är konstigt att det är så svårt att få tag i den andra enheten när man vet MAC-adressen. Tidigare har det tydligen gått med Bonjour via Safari men det har Apple plockat bort.

Ursprungligen av frazze:

Ping 169.254.255.255 eller brukar det inte finnas en broadcastflagga? Eller den här?

Tack , jo jag testade med den där broadcastvarianten men då verkar inte kameran svara. Däremot gör den det om man pingar dess egentilldelade IP direkt, när man gjort det finns sedan IP:n i arp-cachen men som sagt, om man inte vet IP:n så går ju inte det och den ändras när man drar ur sladden och startar om. Moment 22.

Bra tips på mjukvara, det känns bara så dumt. Nog måste man kunna hitta få fram IP-adressen på något sätt via Terminalen när man vet MAC-adressen?

Det här gäller en webbkamera då jag enbart har tillgång till dator utan internet och skall koppla ihop med sladd.

Finns det något sätt , gissningsvis i Terminal, att hitta en lokal enhets egentilldelade IP?
Jag vet alltså MAC-adressen.
- Efter uppstart så hittar inte "arp -a" enheten.
- Om jag gissar IP (*) kan jag pinga IP:n och sedan syns enheten i med "arp -a".
- Då jag vet MAC borde jag väl på något sätt kunna få reda på IP:n utan "fusk"?

(*) Den byter inte IP så länge den är på så om jag startar om enbart datorn så den glömmer enheten kan jag simulera detta.

Ursprungligen av frazze:

Litet ovetenskapligt test säger att skärmen är alltid släckt om ljudet spelas upp på en blåtandsenhet eller via AirPlay, fast man trycker på knapparna på iPhone. Oavsett ljudnivå. För det var väl så TS menade?

Däremot tänds skärmen om man köra med lightning/lightning-till-headphones-adapter när ljudet går upp på farlig nivå (gul färgplupp). Håller man sig nere på det ofarliga så tänds skärmen inte.

Hmm.. intressant observation, det verkar ju stämma.
Jag hittar ingen möjlighet att stänga av detta.

Problemet är att "farlig nivå" både beror på vad man har för lurar (hur lättdrivna de är) och nivån på det man spelar. Speciellt klassiskt behöver lite manuell utjämning ibland när man är ute i kollektivtrafik och liknande och då hamnar man i tysta partier ofta på gult. inte helt genomtänkt funktionalitet där.