Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Matador2003

Matador2003

Medlem
  • Plats Sundsvall
  • Registrerad 2004-03-05
  • Senast aktiv 2017-11-08
  • Antal inlägg 332

Foruminlägg

De senaste inläggen Matador2003 har skrivit i forumet.

Har blandat ihop saker och ting. Det är ett disktorn som jag förstår jag vill ha. Tips på ett hyfsat billigt och pålitligt sådant?

Ursprungligen av reboot81:

Va? ”över nätverket fast inte via ethernet”

Sen är spegling INTE backup.

Det finns USB-anslutna lådor som erbjuder RAID, sk DAS:ar.

Aha ok, jag är novis. Kan någon ge mig ett tips på typ Dustin eller liknande om en bra sådan? Dvs diskarna har jag redan, två stycken. Gärna med Thunderbolt? Men minst USB-3.

Ursprungligen av Ljung:

NAS = Network Attached Storage.

En NAS är alltså inget man kopplar in i sin dator via USB. De portarna är, precis som sägs ovan, till för att plugga in extra diskar.

Hmm fast på mitt jobb har vi möjligheten att via NASEN köra över alla data via thunderbolt exempelvis. PÅ den finns fler möjligheter. Dvs Det jag vill är att föra över datan så snabbt som möjligt över nätverket fast inte via ethernet till diskarna som sitter i den.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Om du vill köra den som en USB-disk, så ska du förmodligen inte göra några inställningar alls i NAS:ens gränssnitt. Bara att koppla in den till datorn, så bör disken dyka upp i datorn som vilken extern USB-disk som helst.

Om lagringen sen ska delas ut till andra datorer, så styr du det i datorn, inte i NAS:en.

(Om nu NAS:en överhuvudtaget kan kopplas på det sättet, vilket jag inte är helt säker på.)

Sen blir jag ju lite nyfiken på varför man köper en NAS, om man inte vill använda den som en NAS? Det hade varit mycket billigare att köpa en USB-disk, som den här t.ex: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4467844

Alltså hela syftet med mitt köp var ju att kunna ha två st speglade diskar i den. Den NASEN som jag köpte har ju den funktionen. Dvs en disk gör back-up på den andra, en segling alltså. Utöver det vill jag i bland föra över filer snabbt via USB porten till den, i stället för nätverket.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Detta är inte syftet med NAS:ens USB-portar.

NAS:ens USB-portar är till för att koppla in extra diskar.

Det är kanske möjligt att det går att använda NAS:en som en stor USB-disk, men i så fall har inställningarna på sid 58 ingenting med detta att göra.

USB portarna är med all säkerhet där för att kunna köra NASEN direkt in till dator via USB-3. Det är jag 1 miljon procent säker på. Därav mitt problem. Möjligtvis tittar jag på fel sida, eller har fått fel sida som rekommendation.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jo, det förstår jag. Det var inte det jag frågade.

Vad är det för USB-disk som du försöker ansluta till din NAS? Och hur är den formaterad?

Alltså NASEN som jag har som har två st 4 TB HDs. Jag vill alltså accessa dom via USB-3 porten i stället för via ethernet pga hastigheten.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Att döma av manualen så ska det inte behövas någon aktivering av portar. Så vitt jag kan se så är det bara att koppla in en USB-disk:
"...When a FAT32/NTFS/HFS+/EXT2/EXT3/EXT4 formatted USB hard drive is connected to the system, the USB device displays as USB share..."

Se t.ex sidorna 47 och 49 i manualen, som du kan hitta via den här sökningen:
https://www.google.se/search?q=freecom+silver...

Vad är det för disk du försöker koppla in? Hur är den formaterad? Provat med andra USB-kablar?

Beskriv gärna också vad du har gjort när du "har försökt och försökt". Om vi inte vet vad du har provat, så är det svårt att se var du gjorde fel.

Hej! Nej jag har fått det bekräftat att man måste aktivera USB porten som är avaktiverad per default. Står även i manualen att man måste göra en share, vilket jag gjort men den dyker inte upp i den menyn där man ska specificera USB åtkomst.

Detta är alltså en Freecom NAS med USB-3. Kabeln är en helt ny kabel som jag nyss köpt. Oavsett skall man kunna aktivera usb i admingränsnittet.

Jag blev rekommenderad att läsa sid 58 i manualen vilket inte hjälper alls. För det dom beskriver där får jag inte upp!

http://www.freecom.com/files/Productinformation/ExternalHard
Drives/NetworkHardDrives/SilverStore/Support/Manuals/SilverS
tore_User_Manual_EN.pdf

Bifogar även ett screenshoot över hur det ser ut för mig. Dvs finns inget att välja.

Hej alla! Ett longshoot! Jag har köpt en Freecom Silver store 2-drive NAS. Den har USB-3 men dom verkar vara avaktiverade per default? Dvs man måste aktivera delnings via dom portarna i admingränsnittet. Problemet är att jag inte förstår hur man gör detta. Har försökt och försökt men får inte till det.

Problemet är att det finns ingen grupp eller user att modifiera under "share name". Dvs jag har flera olika under fliken före, under Share permission, men inget dyker som sagt upp under Share namne i USB share permission.

Råkar det vara så att det kan finnas någon här inne som har samma NAS och vet samt kan beskriva hur jag går till väga? Skulle vara jätte tacksam i så fall!

Hej! Jag har en MBP som jag arbeter med, en retinaversion. Lite nyfiken på vad ni andra arbetar med i för upplösning på den? Kör ni native eller högre? Upplever skärmen som dassig när man kör på högre upplösning och naturligtvis bäst i native, dvs Retinaläget. Problemet då är ju att det blir så stort allting, dvs sämre upplösning

Citat:

Jösses, vilken attityd.

Vill man ha hjälp så får man anstränga sig lite själv också, t.ex genom att svara på motfrågor. Om man inte inser det, utan bara vill ha allting serverat på silverfat, så ska man inte ha någon hjälp alls, anser jag.

Attityd? Jasså tycker du det? Det var värst! Om du läser min tråd från början så ser du att jag började med en fråga. Tycker du att det är något i mina svar som tyder på att det skall infot skall bli serverat på ett silverfat?:) Svaret jag fick var inte svar på frågan utan att jag måste komma med mer fakta. Jag ser lite svårighet för mig att komma med fakta på just fakta jag själv söker. Det är ju beklaglig om du tycker detta är en dålig attityd? Det var inte avsikten.

Citat:

Nej, det fallerar inte alls. Om du i stället för att visa attityd hade berättat lite mer (några länkar kanske) om det där som du googlade fram - men som du inte riktigt förstod - så hade någon här kanske kunnat guida dig och hjälpa dig att förstå bättre.

Jag googlade för en tid sedan fram detta men hittar det inte längre. Man skulle kanske kunna hitta en anledning till varför jag postar frågan här i stället. Jag kanske misstog mig. Jag borde först kanske ha hittat en lösning, sedan valt att diskutera denna här i stället. Men jag utgick från att någon kunde ge mig en direkt svar på frågan i stället. Det var uppenbarligen fel av mig! Sorry! Sedan kan vi nog lägga ner det där med attitydsproblemen? Pajkastning åt sidan Vi får försöka hålla oss till faktan, dvs den som aldrig kom fram!:)
Ska försöka googla och hitta detta igen. Hittar jag detta så återkommer jag!

Ursprungligen av frazze:

Var har du läst att det ska gå? Varifrån kommer ryktena? Ge oss lite mer konkreta fakta så kan vi ta ställning. För i värsta fall kan det handla om ett olyckligt missförstånd om vad Time Machine kan och inte kan.

Ja jag googlade lite förut och hittade i min värld komplexa instruktioner om att man kunde via terminalen göra detta på något sätt. Jag fattade dock inte det hela, lite överkurs för mig. Sedan att ge "er" lite mer fakta? I detta fall är det jag som bet om fakta eftersom jag inte ställer frågan. Har inte tid eller lust att vända på steken. Kan man inte lämna ett svar så kan man inte. Men att jag ska ge en förklaring på en lösning på ett problem jag själva ställer mig frågan till falerar kanske lite logiskt? Eller så får du ge lite fakta på hur jag ska ge fakta till dig så att du kan ge fakta tillbaka till mig? hehe: )

Frågan kvarstår fortfarande Finns det ingen som vet hur man kan deleta filer permanent och frigöra utrymme på en TC alls här? För det skall gå. Har hört ryktas om att via ett terminalkommando ska man kunna tömma "papperskorgen" på TC som tydligen skall finnas. I mitt fall är det ju partitioner där jag har filmer + att den används som back-up.

Ursprungligen av pmarriott:

Du ska ha den som antingen eller. Inte både och.

Ja, så om man väljer en funktion som inte maskinen är ämnad för rent teoretiskt men som finns praktiskt inbyggd och finns även i manualen så ska man inte heller räkna med att man kan förvänta sig att maskinen faktiskt fungerar 100% enligt manualen I got it.

Ursprungligen av pmarriott:

TM sköter sånt helt automagiskt. Pilla inte på det.

Ja jag köper argumentet som säger att den är ämnad som just TM men eftersom funktionen finns att använda den i NAS-läge så borde man ändå kunna ta bort filer på den. Samt varför försvinner filer men inget utrymme blir tillgängligt? Är ändock ologiskt!

Ursprungligen av pmarriott:

Min erfarenhet är att man inte ska använda en disk som man kör Time Machine mot till annat. Jag hade lagt över lite filer på min Time Capsule men Time Machine började gnälla om utrymme efter ett tag. Min rekommendation är att du använder din TC till enbart TM och skaffar en separat disk till annan lagring.

Ok! Men man måste väl ändå kunna ta bort backuper som hela maskinen är ämnad för?