Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Ursprungligen av acke:

Hoppas verkligen inte Apple lägger till funktioner för att göra anala kontrollfreaks nöjda. Finns ingen teknisk anledning till att rensa den menyn så därför finns inte funktionen. Det där är folk som är fast i Mac OS 9 sätt att hantera RAM. Lita på att iOS och Mac OS X gör sitt jobb.
Apple borde ta bort funktionen som enligt mig inte gör någon nytta.

Instämmer. Problemet som diskuteras här är i första hand pedagogiskt och inte tekniskt, precis som det var när OS 9-folket skrek sig hesa här på forumet för att de hade tvångstankar kring att "tilldela minne" till sina program (leta, de trådarna var nästan ännu mer underhållande än den här).

Apple skulle möjligen kunna göra något åt problemet (lysande prick under ikonerna som är igång, à la OS X? dimma ned ikonen när en app städats bort från RAM?), men själva grejen är ju att de själva har föresatt sig att göra det onödigt för användaren att veta vad som är "igång" och inte. Och de lär knappast backa på det bara för att glädja en minoritet av användare som inte hängt med, när de aldrig gjort så förut.

Lösningen på det här problemet är egentligen mycket enkel: Apple kommer att fortsätta på inslagen väg och inte ändra någonting, medan den här sortens diskussioner gradvis dör ut och är glömda efter något år. För att sedan blomma upp igen, såklart, nästa gång folks cirklar rubbas

Squeezebox lades dessvärre ned i höstas.

Ursprungligen av dhanjel:

Funderar lite på om det kan bli problem att man sätter 4 airport express på samma ställe (eftersom de har inbyggd wlan router(?) som jag inte behöver).

Det är inga problem. En får agera router, för resterande inaktiverar man routingen så att de är i bryggläge (görs i AirPort-verktyget). Det går alltså bara fint att streama till de andra via wifi, men ska du ändå till att bygga hus så tycker jag du bör passa på att dra kabel.

Citat:

Optimala vore ju en multi-rums-förstärkare med inbyggd airplay för varje separat zon, men det är nog för mycket att drömma om

Som andra redan påpekat så är nog Sonos en lämplig lösning. Eller något liknande - själv kör jag med Linn DS, som ju är helt suveränt men får Sonos att framstå som billigt

Raspberry Pi verkar annars vara ganska poppis som billig AirPlay-mottagare, för den som är beredd att kavla upp ärmarna lite. 350 spänn per styck är väl synnerligen facilt.

Ursprungligen av wilhelmsson:

Vet inte hur Retina skärmen fungerar rent tekniskt. Att plasma skärmar har problem med inbränningar är väl inte direkt någon nyhet?

Det är en IPS-skärm, och sådana har alltid kvardröjande skuggbilder i varierande grad (men som regel märker man dem aldrig). Egentligen fel att kalla dem inbränningar eftersom de inte är permanenta, utan det är laddningar som dröjer sig kvar i flytkristallskiktet. Tydligen ska det vara kemiska orenheter som ligger bakom, vilket förklarar varför det varierar så mycket mellan olika exemplar.

Jag har för övrigt hört att Apple slutade använda LG:s 15-tums Retina-panel i november - någon som kan bekräfta? Talades om det på macrumors-forumet för ett tag sedan.

Ursprungligen av lappen71:

Jag har aldrig varit med om att något OS X jag haft har bootat under 25s fast det var rent och fräscht.

Åh? Synd för dig

Testade faktiskt precis nu - min retina-MBP startar på 14,9 sek. Faktiskt gått aningen snabbare förut, cirka 12 sek är det bästa den presterat.

Ursprungligen av zOlid:

Ah ok tack.
Men har inte kvaliteten på bluetooth blivit mycket bättre sen 4.0 kom?
Men airplay kanske fortfarande är avsevärt bättre.

Nä, 4.0 har egentligen inget med ljud att göra. Fortfarande är det en sörja av protokoll där allting skickas komprimerat med ganska låg bitrate. AirPlay skickar ljudet helt orört, så det är nästan så bra det kan bli förutom att allt över 16 bit/44 kHz nedsamplas.

Ursprungligen av Mactastic:

Jag kan inrritera mig till döds på att musik har blivit en "slit-och-släng"-vara som finns tillgänglig överallt och i dålig kvalitet. Samtidigt älskar jag att bara kunna ta upp telefonen och klicka på "airplay" så strömmar det välljud ur finstereon. Man kanske inte kan få både välljud och bra tillgänglighet?

Man ska inte utgå från att det blir sämre bara för att man överger skivor. Tvärtom har man betydligt bättre möjligheter att få bra ljud ur en nätverksspelare jämfört med att spela upp det i realtid från en roterande plastskiva, så även audiofilerna går över till nätverksbaserat numera.

Enda problemet är bara att musiken på iTunes inte håller måttet. Kvaliteten är inte dålig, men det låter torftigt. Märkligt nog är enklaste sättet att få musik i lossless att köpa och rippa CD-skivor. Det finns iofs flera olika nätbutiker som säljer lossless, ibland rentav i 24 bit/96 kHz, men utbudet är ganska skralt.

Ursprungligen av Dalle:

En snabb fråga bara innan jag skickar iväg den...

När iOS 5 och iMessage kom så kom det rapporter om att återställda och sålda produkter, iPhones och iPads, kunde motta iMessage-meddelanden fastän att iPaden var återställd.
Hur ligger det till med detta idag? Finns det något jag kan göra för att undvika detta, eller behöver jag inte oroa mig alls?

Fixades iom iOS 6.

Ursprungligen av JND:

Trots det höga priset på Retina MBP, har jag åtminstone märkt att den är bra mycket mer prisvärd än 15" icke-Retina. Faktum är att du får i princip Retina-skärmen på köpet (!) om du väljer basmodellen av 15" icke-Retina och lägger på 4 GB RAM + byter till en 256 GB SSD-disk + beaktar att det är 1 GB VRAM på grafikkortet. Allt för att komma upp i samma hårdvara. Tydligen är Retina MBP-grafikkortet dessutom överklockat en bit, så det är bättre än vad det ser ut på papper.

Precis så. Inte ens basmodellen av 15" icke-Retina känns särskilt prisvärd, om man tänker på att man får retinaskärm, dubbla internminnet och snabb SSD för 3500 kr mer.

Ursprungligen av JND:

Nu när det är Black Friday-rea idag så har jag funderat på att äntligen slå till och uppgradera från min MBP okt 2008. Jag pysslar en del med amatörfoto och skulle gärna vilja kunna spela Diablo 3 och Guild Wars 2 på min dator. Jag programmerar till yrket, och det skulle vara givande för min karriär att börja ta tag i iOS/Mac-utveckling. En Retina MBP skulle vara kanon för Lightroom och fotandet, och dessa spel fungerar alldeles utmärkt på den. All knivskarp och tjusig programkod i Xcode lockar dessutom ganska mycket. Men den laptopen är ju rätt dyr trots allt. Usch. Köpångest!

Hellre betala mer för något man vill ha än att kompromissa, tycker jag. Själv köpte jag en retina-MBP, sved såklart i plånboken men det är glömt sedan länge Nu sitter jag mest bara och är jäkligt nöjd. Fortfarande inte vant mig vid att den är så snabb trots att det gått flera månader.

Ursprungligen av Joakimgrundenbois:

Varför får man det

Man får det när kerneln råkar på ett fel som riskerar att sätta systemet i ett läge där minnesskyddet m fl inte längre går att lita på. Då drar systemet direkt i nödbromsen.

Vanligaste orsakerna är trasiga minnen, döende hårddisk, korrupt filsystem och buggiga drivrutiner för tredjepartshårdvara.

Ursprungligen av Marcus Wernvik:

Vad hände med att låta kaffet vila några dagar innan man använder det? Kaffets sweetspot brukar ju vara efter ett par veckor...

Det heter så ja, men det är inget jag heller håller med om. Däremot är jag inget fan av hemrostat kaffe sådär i största allmänhet - det är såklart kul att mickla med, men det ska till många kilo misslyckade bönor innan man börjar bli en hygglig kafferostare. Jag brukar i stället köpa nyrostat från lokala rosteriet när jag är på humör för extravaganser

Alltså, ursäkta en säkert jättedum fråga, men 3GS har väl aldrig haft personal hotspot?

Ursprungligen av Fredde/pandemonium:

Har läst ett antal recensioner om iPad mini nu och det som alla verkar vara överens om är att den är aningen för dyr för att på en seriös nivå få över folk som inte tidigare använt iOS och att skärmen verkar inte hålla måttet om man använt retina anpassade produkter tidigare. Frågan är då... ska man skaffa en? Har ju 4s och en Macbook Air 2011, men som sagt det som känns mest synd med Minin är nog att den inte har just retina, men batteriet hade väl lidit.

Vilket kanske säger mer om folkgruppen teknikrecensenter än verkligheten

Jag tycker det verkar som att iPad Mini är iPaden för de som inte tyckt sig ha behov av en iPad förut, t.ex. de som har en MacBook Air och snarare vill ha en lätt liten pryl för när man inte har datorn med sig. Eftersom jag fortfarande är student och använder skiten ur min iPad 3 dagarna i ända så hör jag inte till målgruppen, men tänker mig att det kanske blir något jag byter till när jag börjat jobba.

Ursprungligen av 33_cl:

Blev en sväng förbi netonnet efter jobbet, en Wilfa CGR-1 och en Moccamaster k741 följde med hem.
Lättpåverkad jag, nähä?
Nu gäller det bara att klura ut vilka bönor/rostning som smakar bäst.

Kul! Snöa in på bönor är nästa steg och väldigt kul. Mitt standardkaffe just nu är Johan&Nyström Buena Vista, gillas skarpt!

Ursprungligen av onnyt:

Jag har en Krups och en Bosch-kvarn, båda med keramiksa kvarnhuvuden. Först när jag köpte Moccamasters kvarn var jag nöjd med resultatet. Ni får nog kolla in konstruktionen på den kvarnen innan ni uttalar er. Skall dock tilläggas att den bara är för bryggkaffe.

Jag sade iofs kvarnar med riktigt malverk, inte sånt där Jag är inte förvånad om en elgiganten-kvarn som bränner bönorna mellan sina pyttiga malskivor ger sämre resultat än en knivkvarn.

Det enda som skulle tala emot Wilfa-kvarnen är att den dels inte riktigt håller måttet om man någon gång vill ge sig på espresso, och att den är lite plastig. Vill man köpa nånting som är snäppet vassare så är Nivona CafeGrano 120 grymt bra, har en kompis som kört med en sån i jättemånga år nu och är väldigt nöjd. Kostar som två Wilfa-kvarnar (runt 1300) men kan dubblera som tillhygge ifall man behöver slå ihjäl en björn, elefant eller annat större däggdjur.

Ursprungligen av hforsling:

Finns det några större skillnader på ATB och ACD förutom kontakterna. Många verkar rekommendera Dells U2711 eller vad den heter. Är den ett bra alternativ till ATB?

Apples Thunderbolt-skärm är en halv dator med firewirecontroller, ethernet, ljudkort och egen USB-controller. Cinema Display har samma panel men är en helt vanlig skärm i övrigt.

Ursprungligen av xms67:

16-85 låter fint men inte bländare 4. Oanvändbart enligt mig om jag får vara lite kategorisk. Jag kör ett Sigma 17-50/2,8 som är så bra att jag blir knäsvag. Har också ett Sigma på 18-200 som inte är så bra. Tyvärr ramlade jag och slog sönder 17-50mm objektivet. Ska laga men kollar också på alternativ. Vill ha 16/18- till lite mer än 50, men behöver inte kliva upp till 85mm. Sedan ska det vara lätt, knivskarpt och inte för dyrt... Om jag har hittat något? Nää..;) Nikon D7000 som hus.

Jag skulle nog inte vilja ha ett 16-85/2,8. Finns inga gratisluncher i optikens värld, så ska man ha fast bländare större än f/4 på ett 16-85 blir det antingen dyrt och monstruöst eller pissiga prestanda. Det är helt enkelt ingen slump att normalzoomar med konstant f/2,8 konsekvent har ett zoomomfång kortare än 3x.

Alternativet är annars att ha variabel bländare, i stil med Sigma 17-70/2,8-4 som är en klart trevlig glugg. Eller finna sig i att köra f/4. Bra f/4-zoomar brukar ju inte vara något problem att använda vidöppet.