Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
HåkanO

HåkanO

Medlem
  • Plats Tanum
  • Registrerad 2004-07-09
  • Senast aktiv 2014-08-01
  • Antal inlägg 176

Foruminlägg

De senaste inläggen HåkanO har skrivit i forumet.

Jag har haft min iPhone 3G sedan den kom ut på marknaden och är helt klart jättenöjd med den. Men om man pratar om en "vanlig" telefon så är det inte en iPhone man pratar om... Det är, oavsett om det är 3G eller 3GS, ett helt annat koncept än en vanlig telefon. Androidtelefoner har jag ingen erfarenhet av så där kan jag inte uttala mig. Det jag vet är att Apple levererar kvalitet och helt ny enastående teknik. Android uppfattar jag mer som en copycat av iPhone med en del tvivelaktiga tekniska lösningar...

Hade inga problem med uppdateringen. Hittade den i Apples programuppdaterare installerade och startade om. That´s it. Har däremot inte hunnit testa så mycket hur det påverkar prestandan. Återkommer!
Håkan

Ursprungligen av Zimmerman:

Dagens "äldre" måste vi nog tyvärr räkna bort för ALL form av IT - iPad eller inte..... // Händer något som på det minsta vis avviker från förra körningen så kollapsar deras hjärnor ihop totalt och dom förvandlas till stora bäbisar. Dom kan omöjligen tänka ut alternativa lösningar - är t.ex. en webbadress skadad (http://ww w.svt.se) så är det kört. Dom förstår absolut ingenting - dom skämtar bort idiotin det med att "dom inte haft intresse". Att allt detta hör till vital allmänbildning vägrar dom att acceptera.

Så - att en produkt - t.ex. iPad - skulle bli speciellt populär för "gamlingar" kan vi nog tyvärr glömma. ALLT är för komplicerat. Allt.

He he!
Vissa inlägg är bara förbaskat roliga att läsa...:D

Jag förstår vad du menar och till viss del stämmer det trots att det finns undantag. Min mamma (75) tillhör kategorin som vill mer än hon kan, envis som fan men har ändå svårt att ta till sig den digitala världen. Hennes sambo (79) är dock mer insatt och klarar av lite mer svåra grejer. Poängen med iPaden är, som jag förstått det att göra en pryl som är så intuitiv som man bara kan göra den och att folk, oavsett ålder, kön och social bakgrund skall kunna göra de vanligaste (mail, surfa weben, skriva lite, kika på bilder o.s.v.) utan att behöva gå på speciella utbildningar för att hantera den. Jag tror Apple har en sådan pryl här. Rent tekniskt skulle dom säkert kunnat stoppa in ALLA de prylar som en del folk här säger sig sakna. Men hur pedagogiskt/praktiskt/kostnadseffektivt är det om man vill att det skall slå igenom på bred front? Bland "vanligt" folk alltså...
Håkan

Det finns en hel del med fildelningsprogram "out there". DropBox, iDisk och ett par till. Inga problem om man vill använda det. Det finns andra program som ger dig tillgång till filsystem om man nu vill det i stället. Grunden i hela Appletänket är att det skall vara lätt att använda för normalanvändaren. Alla andra, (läs nördar) kommer att få sitt lystmäte via tredjepartsutvecklare. Fast det kommer att ta lite längre tid. Apple skulle kunna lägga till ALLT det som det spekuleras om men ur pedagogisk och inte minst psykologisk synvinkel lär det dröja. Det gäller att göra de tänkta målgrupperna nöjda (och INTE förvirrade).
Håkan

Ursprungligen av draags:

Men fanns det ingen form av fildelningspryl?

Maila dokument vill man inte.

Tack för era svar/inlägg. Har kikat runt lite men inte fått nån stenkoll på om Apples variant på kabel håller måttet. Att det funkar tillfredsställande med iMacen alltså.
Får försöka gräva lite mer i det här. Återkom gärna om ni hittar något mer matnyttigt om detta.
MVH Håkan

Hej!
Är glad ägare av en iMac 27". Skulle vilja använda min gamla 22" Samsung-display också. Har förstått att det är en MiniDisplay till DVI kabel jag behöver. Har dock hört att Apples egna inte fungerar med icke Mac-skärmar... Det står inte uttryckligen så på Apples websidor men det finns en del kommentarer ute på nätet om detta.
Någon som har kunskap/erfarenhet kring det här?
Håkan

Tack alla som kommit med råd och dåd om hur jag skall göra med program och hårdvara! Jag visste väl att ni skulle ge mig feedback trots att det handlar om något så (här) felplacerat som "hur man köper PC, och vilka program" !
Jag har noterat era synpunkter och vandrar vidare ut i träsket med mer torrt på fötterna än jag hade när jag startade!
Håkan

Med risk för att gå över gränsen för vad som är tillåtet/uppskattat i detta forum så vill jag ändå kasta ur mig ett par frågor:

Vad tusan skall man köpa för PC-datorer om man skall jobba med grafisk hantering. (När man nu inte får använda Macar...)

Jag behöver två typer av datorer. 4 st. laptops som INTE skall köra professionella grafiska program. Dom skall däremot vara försedda med program som kan hantera bilder från digitalkameror och göra enklare redigeringar/justeringar på dessa bilder. Dessutom någon lightversion av designprogram (Publisher??) där deltagarna kan göra egna enklare alster.

Dessutom behöver jag en proffsdator (stationär) som kan hantera InDesign, Illustrator och Photoshop, samt möjlighet att köra ut pdf:er från dessa.

Till moderatorn: Du får lyfta ut detta om du anser att jag gått över gränsen men jag vet ta mig tusan inget annat ställe där man får snabba, vettiga svar och blir juste behandlad...
MVH Håkan

Ursprungligen av jannes:

Men eftersom det är Mac så är det inte några problem med virus, nätverksanslutningar eller andra krångligheter som de dagligen ställs inför. Försök med lite upplysning. Janne

Hej Janne!
Jo, det är ju så att man försöker att upplysa, föreslå och informera... Men rädslan för det okända är helt uppenbart FÖR stor i min kommun. Jag kan sätta upp mitt nätverk (4 laptops och en stationär till att börja med, det framgick nog inte riktigt när jag skrev det första inlägget) på ett par timmar, installera programvara och backupsystem tar inte heller så mycket mer tid i anspråk. Om jag skulle få använda de prylar jag vill ha.
I stället skall nätverksteknikerna ha ett par dagar på sig att "sätta upp" detta system, ta ett par timmar i anspråk att lära mig hur antivirusskydden fungerar (när dom fungerar) och dessutom vill dom inte att jag/vi använder flyttbara media eftersom virusrisken är för stor... . Supporten för min del kommer att bli mycket begränsad eftersom hösten för IT-folket till stor del kommer att handla om att fixa så att alla LÄRARE har var sin laptop att "jobba" med. *ruggigt dyra skrivmaskiner*
What to do??
Håkan

Ursprungligen av pepparkaka:

Är du säker att det inte var den billigare hårdvaran på windowssidan som ställde till det för dig istället? Kan hålla med om att Pages är fel som utbildningsplattform. Om du skall ha någon ordbehandlare som utbildningsplattform så finns det inget annat val än Microsoft Word. Pages vore helt fel val för deltagarna.

Nej, Pages är helt rätt program om man skall jobba kreativt med viss layouthantering (bilder, text, rubriker, ingress o.s.v.), och om man FÅR använda Mac...

Vi skall göra en tidning utifrån att det skall vara kul att uttrycka sig, gå från tanke till handling utan krumbukter och det skall ske under en tremånadersperiod. Deltagarnas egna tidningsalster skall inte användas fullt ut i den färdigtryckta tidningen, man plockar över utvalda artiklar till InDesign i ett senare skede.

Jag själv står för hanteringen av InDesign, och den färdiga produkten. Där spelar det inte så stor roll om det är Mac eller Win.

Kostnaden är inte kruxet i första hand utan det är en "policy" från IT-avdelningen att inte använda annat än windowsbaserade burkar. Vilket ställt mig lite fundersam över om man kan/får favorisera en aktör på marknaden på det viset, samt utesluta andra? Lagen om offentlig upphandling kan jag inte så bra men jag undrar jag...
Håkan

Hej!
Jag vet inte om det är rätt ställe att ta upp detta men jag försöker i alla fall...
Har blivit nekad att köra Mac i ett tidningsprojekt (som är delvis EU-finansierat) pga en mkt negativ/osmidig IT-avdelning.
Jag hade tänkt köra Pages för deltagarna där de kunde gjort egna tidningsprojekt samtidigt som man kör den "riktiga" tidningen i Adobe CS miljö . (InDesign, Illustrator/PS)

Tidningen skall göras av personer som står utanför arbetsmarknaden och är en form av arbetsmarknadsåtgärd. Slutresultatet skall bli en tidning som trycks på tryckeri men att deltagarna skall ges möjlighet att experimentera och utforska själva. 12 st. deltagare per grupp och i tremånaderspass = 1 tidning

Kombinationen iLife/iWork för deltagarna och en dator men Adobe CS för slutprodukt tycker jag är det optimala.

Finns det något liknande för PC?
Håkan (med en tår i ögonen för att ha hamnat i klorna på IT-nissar som vägrar fatta )

Ursprungligen av johan_tanying:

Förresten måste det väl vara XP ni använder? NT har inte stöd för USB, utvecklas/stöds inte längre av MS och borde utrangerats redan för sex sju år sen.

Njae, jag uttryckte mig lite luddigt där ser jag. På serversidan använder man någon form av Windows OS, jag slängde ur mig NT för det var det jag kände till... :"> och på klientsidan är det XP-burkar.
F-secure tror jag det är som sparkar igång när man loggar in...

Tack för snabba svar!

Jag känner mig dock tämligen oskyldig. O:-) Jag är som sagt var redan tidigare ingen hejare på det där med hur virus och trojaner fungerar men antar att det inte är alla filer som är lämpliga för angrepp. Är det rätt uppfattat att vissa filer lättare bär med sig ett virus/trojan än andra? I mitt fall handlar det i stort sett bara om bilder och grafiska objekt. (pdf, eps, jpg, TIFF o.s.v.)

Min egentliga fråga är om det för närvarande (anno 2009) är omöjligt för en ganska ordinär (runt 600 användare på olika nivåer) PC-baserad IT-enhet att få till ett nätverk som är användarvänligt? D.v.s. att man kan ansluta vilken klientdator (PC, Mac) som helst, använda externa media (med förnuft), välja lämpliga program efter vilken verksamhet man bedriver och surfa på nätet (med förnuft) utan att hela tiden behöva sitta med hjärtat i halsgropen och ett öga över axeln?

Ställer jag stora krav? Måste jag foga in mig i ledet av Office/Exploreranvändare för att bli godkänd som en korrekt nätverksanvändare? (Inte ens då fungerar det smärtfritt ju...) Give me some peace! (Inte att förväxla med pece!)

Gahhhh!!
Jag jobbar på en skolenhet där vi begåvats med en IT-avdelning som är paranoid! Jag vet inte om det är en allmän sjuka eller om det "bara" rör min egen kommun... Rykten gör gällande att det verkar vara mer vanligt än ovanligt. Vilket jag vill låta vara osagt.
I alla fall: Plattformen är (naturligtvis) Windows NT till allra största delen, lite Unix-servrar och någon Linux, om jag fattat saken rätt.

Problemet som uppstår är att vi användare får påhopp med tämligen jämna mellanrum om att vi "är oförsiktiga", "oförstående för IT-enhetens jobb" och allmänt "anarkistiska"...
Jag jobbar en del med lite större grafiska filer och behöver föra över dem från min hemdator (just det...en Mac!) Jag har några gånger alltså dristat mig till att använda mitt USB-minne för att föra över filer till jobbdatorn. (just det, en PC!). Någon på IT-enheten har tydligen nosat upp detta och säger sig ha identifierat ett virus... Är detta möjligt?

För att göra en (mycket) lång historia lite kortare så upprepar detta sig stup i kvarten, inte bara för mig, utan för flera användare. Tilläggas bör att vi är normalanvändare, inte helt korkade någon av oss och de flesta har datorvana.

I "min egen lilla värld" finns det inte virus (eftersom jag använder Mac...) och jag ställer mig frågan om det verkligen inte går att vara "normalanvändare" d.v.s. att man kan använda teknikens framsteg i form av bl.a. USB minnen, flyttbara hårddiskar, flytta filer mellan datorer i nätverk och surfa på nätet utan att man måste vara oerhört varsam med vilka sidor på nätet man besöker, vilka minnen man använder och tvätta alla externa medier med Ariel och för säkerhets skull ge en injektion med antibiotika innan man tryggt kan börja använda sin dator. Är detta verkligen en näst intill omöjlig uppgift att lösa för en IT-enhet idag?
Tacksam för svar från de som vet mer än jag!
Håkan

PS. Behöver jag tillägga att de (IT-nissarna) ser min Mac som ett stort hot och inte vill släppa in den på nätet. Därför måste jag föra över vissa filer mellan min Mac och jobbets godkända PC. DS.

Hej!
Någon som har erfarenhet av att skicka upp bilder till FB med hjälp av en Nokia 5300? En kompis är begåvad med denna mobil och undrar varför jag kan lägga upp bilder med mobilen och inte hon.
Själv har jag en iPhone med FB-app så det är ju inga problem. Men det blir ju inte hon speciellt mycket gladare av. Så, i väntan på att hon länsar spargrisen och införskaffar en iPhone hon också, så vill jag försöka att hjälpa henne. D.v.s. fråga om någon här vet hur man gör för att få det att fungera?
Håkan