Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fikonhjul

Fikonhjul

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2004-08-20
  • Senast aktiv 2020-04-16
  • Antal inlägg 55

Foruminlägg

De senaste inläggen Fikonhjul har skrivit i forumet.

Ursprungligen av IngoX:

Om du befinner dig i USA, eller om du via VPN laddat ner amerikansk version 1.10.28 av uppdatering till gatewayen (den buggiga som bara släpptes i USA) så är det förväntat beteende nu när 1.10.29 släpptes från igår eftermiddag. Se tredje stycket i detta meddelande:
https://www.reddit.com/r/tradfri/comments/epk...

Som jag fattar den tråden innebar buggen att kopplingen mellan Trådfri och HomeKit försvann (med tråkiga konsekvenser). Min gateway tappade mer än så: alla sina egna konfigurationer, anslutna lampor, kontroller etc. När jag fick kontakt med den via appen IKEA Home smart konstaterade den käckt att "här var det tomt" och undrade om jag ville ansluta några lampor. Det har aldrig hänt tidigare, trots många firmware-uppdateringar och otaliga omstarter.

Ursprungligen av Firenox:

Samma sak hände hos oss igår. Inget verkar hjälpa för att få tillbaka enheterna. Har du hittat en lösning?

Nej, ingen egentlig lösning. Bytte gateway och gjorde om det aptråkiga grundjobbet och alla automationer etc. Så IKEA får den här chansen också, men inte fler.

Lite mer bakgrund:

Använder sedan ett par år Hem/HomeKIt som samling för ett minst sagt brokigt system (Trådfri, Hue, Lifx, Fibaro, Koogeek). De senaste månaderna har det mesta funkat fint. Trådfri-gatewayen är det som oftast behöver startas om, när IKEA-lamporna inte svarar i Hem-appen. Någon gång i veckan ungefär, numera (ett tag var det dagligen).

Men så i går kväll hjälpte inte en omstart. Jag gjorde några till, med allt längre tid utan ström emellan. No go. Jag öppnade IKEA's egna Home Smart-app. Där hade jag, av "säkerhetsskäl", loggats ut och behövde scanna gatewaykoden för att anslutas igen. Men när jag kommer in är gatewayen helt tom på lampor, kontroller, rum och timers. Appen föreslår klämkäckt att jag ska lägga till mina första enheter. Det är som om den blivit fabriksåterställd (vilket jag garanterat inte gjort). Startade om gatewayen, Apple TV:n och nätverket några gånger till. Resultatlöst.

Gatewayens LED-symboler för ström och nätverk lyser med fast sken, medan den för enheter (eller vad det står för) blinkar. Problemet är alltså inte bara att IKEA-lamporna inte svarar i Hem-appen - de är som bortblåsta från Trådfri-gatewayen.

Jag har (hade?) rätt många IKEA-lampor och kontroller anslutna, så att behöva göra om den installationen, initiera varje lampa och kontroll, lägga till dem först i Trådfri-appen och sedan i Hem, med alla automatiseringar som påverkas – det har jag inte lust med.

Har insett att det inte finns något sätt att få tillbaka datan och bytt till en ny gateway. Om det här händer en gång till får IKEA ta tillbaka varenda Trådfri-grej.

Senast redigerat 2020-01-07 22:04

Någon som varit med om detta, att Trådfri-gatewayen efter omstart beter sig som den har blivit fabriksåterställd?

När jag försöker nå den via IKEA's egna Home Smart-app, är det helt tomt på lampor, kontroller, rum och timers. Appen undrar om jag inte vill lägga till några enheter...

Appen Hem kan förstås inte heller nå IKEA-lamporna.

Senast redigerat 2020-01-25 09:36

Kompakt enhet:

Sex ingångar och tio utgångar
Två analoga ljudingångar med mikrofonförstärkare och fantommatning
Två linjeingångar
Åtta analoga utgångar (sex linje, två hörlurar) och S/PDIF digital I/O
Redo för surroundljud, både digitalt ut och analog flerkanal
MIDI I/O
24-bit/96kHz
Två FireWire 400-anslutningar
Går på bus power (ingen adapter behövs)
Lite repor men annars i gott skick

På M-audios hemsida finns drivrutiner för upp till och med Mac OS X 10.7 Lion. Jag testade det i går med OS X 10.8 Mountain Lion och Logic Pro X utan problem.

Pris: 500:- plus eventuell frakt. Finns i Göteborg.

Den här kära prylen har stått oanvänd alldeles för länge. Dags att den får glädja någon annan.

Bland de unika funktionerna är att den kan drivas med ström över FireWire (ovanligt för ett interface med åtta fantommatade XLR-ingångar – förutsätter att din dator ger ordentligt med kräm), många analoga utgångar (för t ex surroundlyssning) och en ingång för skivspelare. Från Alesis webbsida:

Citat:

The Alesis iO|26 uses state of the art FireWire technology to deliver professional level features such as Alesis High Definition Microphone Preamps, Cirrus audiophile converters and jitter elimination technology, with highquality 24bit/192k audio input. The iO|26 is designed for easy use with PC or Mac, and has 2 headphone outputs, linelevel inserts on the mic preamps, 48V phantom power, 5segment signal/clip meters, and full MIDI and S/PDIF I/O in a convenient, portable tabletop design.

The iO|26 gives you forwardthinking expansion potential, with ADAT lightpipe inputs for additional connectivity, no matter what your recording sessions may demand. Flexible, routable Hardware Direct Monitoring allows you to send a customized, latencyfree mix to each output pair. An AC adapter is also included, for those using a FireWire interface that doesnt supply power.

Whether you find yourself on the road or in your own studio, the iO|26 gives you the Alesis performance that professionals have depended on for decades.

  • Analog I/O (number and type): 8 combo XLR-1/4" and phono inputs/8 line out/2 headphone out

  • Digital I/O (number and type): 16 ADAT optical in, S/PDIF I/O

  • Platform Version (Win, Mac, Linux, etc.): Win, Mac

  • Bus Type: FireWire [400]

  • Sampling Rate (kHz): Up to 192 kHz

  • A/D/A Converter Bit Rate: 24-bit

  • Sync Types (ADAT, word clock, SMPTE, MTC, etc.): ADAT, S/PDIF

Alesis uppdaterar inte längre drivrutinerna, men de senaste finns att hämta från tillverkarens webb. Det senaste officiellt stödda systemet är OS X 10.8.x Mountain Lion, men jag har i diskussionsforum (bl a det här) sett folk som använder den med macOS 10.14 Mojave och senaste versionen av Logic (detta efter lite specialtricks som beskrivs i trådarna). I videon ovan spelade jag nyss in åtta kanaler parallellt med Logic Pro X 10.0.7 via en Thunderbolt till FireWire-adapter.

Skicket är gott, bortsett från några skråmor och ett par funktionella undantag: lysdioderna som visar nivåerna för ingång 5 lyser knappt. Troligen någon kontakt som lossnat inuti. Går ju att arbeta ändå, genom att nivån kollas i datorn eller i en annan kanal. Ett av hörlursuttagen ger bara ljud i ena kanalen. Kanske kan fixas av den händige.

Pris: 1000:- ink moms (specad på kvitto). Kan upphämtas i Göteborg, annars tillkommer frakt (runt 150:- skulle jag tippa).

Ursprungligen av IngoX:

Tror du verkligen det gavs ut någon retail-DVD med senare server-version än 10.6?

Jag tror att det är som IngoX säger – det finns nog tyvärr inga utgivna 10.6.8-skivor. Skivan jag har köptes rätt sent vill jag minnas, men är den första versionen från augusti 2009.

Sista (?) uppdateringen i denna historia: jag har fått tillbaka all förlorad data, tack vare en Apple Store i USA (tog med datorn när jag ändå skulle ändå dit). Men datorn är lika stendöd som förr, så den får Apple behålla. Har tackat nej till erbjudande om ersättningsdator, utan låter köpet gå tillbaka. Hatten av till Apples kundrelationsavdelning som var mycket förstående och löste det galant.

Jag tror vi kan vara rätt säkra på en revision av denna produktserien till hösten, så det blir ett nytt försök då.

Ursprungligen av larsp777:

Köpte denna också att ha vid behov:
Docka
Man fäster den i båda portarna, Suverän!

HyperDrive: bra mix av portar! Jag behöver dock inte min oöppnade, så är någon annan intresserad...

Ursprungligen av Calby:

Okej, det lät mindre bra. Men du vet att enligt ARN så är skälig reperationstid inom 3 veckor sedan ska ÅF eller tillverkaren ge dig en ny produkt eller ersätta dig för den gamla?

Ja tack, jag vet. Ett av problemen är att de jag kan (försöka) prata med på Apple är Apple Cares "seniorrådgivare". Serviceverkstaden kan bara (försöka) prata med Apples "seniortekniker". Dessa två supportkedjor inom Apple har ingen kommunikation sinsemellan och kan inte se varandras ärenden. Men båda har nu börjat ge signaler om att en utbytesprocess "verkar" vara igång, så jag ger dem till måndag då tre veckors-gränsen är passerad. Men nöjd är jag inte. Det är inte OK att behöva vänta så länge på ett första besked - och sedan på bygg- och leveranstid för ersättningsdatorn. Med det stora antal returer och utbyten som jag nu ser i olika forum kan jag bara avråda från dessa MacBook Pro.

Ursprungligen av Calby:

att få lös SSD (Flashdriven) borde inte vara några problem ändå, men dom kanske menar att dom inte har den adapter som behövs te.x flashdrive - > USB.

SSD:n sitter i de nya MacBook Pro fast på logikkortet och är omöjliga att flytta/byta. Verktyget som Apple tagit fram för att kompensera för detta är en slags bricka som hela logikkortet placeras i, sedan får SSD:n egen ström och dataöverföring från en specialdosa. Det sitter en ny sorts kontakt på SSD-enheten bara för detta. Dosan har sedan USB-C ut för överföring till en annan dator eller lagringsenhet.

Tanken var att alla auktoriserade verkstäder och Apple Stores skulle ha detta verktyg, men i Sverige har det inte blivit så.

Ursprungligen av Calby:

I Sverige kan du ångra köpet i 14 dagar och få en ny enhet direkt om du köpt den från internet.

Det rekommenderar jag alla som kan att göra, eftersom en då slipper ett segdraget serviceärende. Det var tyvärr inte aktuellt i mitt fall, då datorn fungerade i över en månad innan den dog.

En annan skillnad mot USA är att där gör den auktoriserade verkstaden eller Genius Bar-personalen på Apple Store ett kostnadsfritt försök att kopiera data om, som i mitt fall, SSD:n fungerar men logikkortet är dött. Men de har förstås verktyget som saknas i Sverige.