Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jan Sturestig

Jan Sturestig

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2001-10-20
  • Senast aktiv 2015-10-18
  • Antal inlägg 86

Foruminlägg

De senaste inläggen Jan Sturestig har skrivit i forumet.

Ursprungligen av zelari:

Hej!!

Jag rekommenderar kombinationen 40D + 24-70 högt.

Enda problemet med den rekommendationen är att jag behöver mer vidvinkel än 24 mm på en liten sensor (motsvarar ca 39 mm).

Skulle du då fortfarande rekommendera 40D, men med 16-35mm?

Mattias: Är det som jag tror – att fullformatsensor gör att jag får bättre dynamik i skärpeinställningen? Alltså att på 24-70 slutar graderingen på fokus på 3,5 meter, medan på 16-35 kommer oändligt redan efter 1 meter. Det gör ju att man får släpp i bakgrunden lättare med en 24-70 än med 16-35.

Mattias igen: På vilket sätt anser du att 24-70 är bättre än 16-35?

Ursprungligen av Chaosstar:

Hur snabbt behöver du kameran?
5d mkII bör ju dyka upp sen höst, kanske även en 50D.

Jag skulle hellre äga en 5D än en 40D, men om jag skulle tvingas köpa en nu skulle det nog blivit en 40D ändå.
Bra svar va?

5D mkII: Vet du säkert att det kommer en sådan? Det kanske kunde vara värt att vänta på eftersom modellen är 3 år gammal nu…

Har du någon insikt/åsikt om objektiven?

Jag står just i begrepp att köpa ny kamerautrustning det står nu mellan följande två konfigurationer:

1. Canon 40D + Canon 16-35mm f2.8L

2. Canon 5D + Canon 24-70mm f2.8L

Alternativ två kostar knappt 4000 kr mer om jag shoppar i USA. Men är det värt skillnaden? 40D är ju en modernare kamera med bl a live-view. Fördelen med 5D är ju att den har fullstor sensor. Objektiven verkar vara likvärdiga, men möjligen att 24-70 är strået vassare.

Ge mig råd!

Jag funderar på att skaffa en MacBook Air (enklaste varianten) eftersom jag har tröttnat på att kånka min MacBook Pro 17 fram och tillbaka till jobbet varje dag. Fram till ganska nyligen har jag jobbat till största delen med layout och design av tidningar i Indesign. Nu har jag bytt arbetsuppgifter och jobbar mindre med Indesign och mer med Officepaketet, Safari och Mail. Dock måste jag då och då fortfarande jobba någon vecka med Indesign. Jag har Suitcase igång och jonglerar en hel del typsnitt eftersom det blir mycket hoppande mellan olika produktioner. Produktionerna i fråga handlar om tidningar på mellan 24 och 36 sidor och Indesigndokumenten brukar väga in på uppåt 40 Mb.

Finns det någon där ute som har en MacBook Air och kör Indesign? Funkar det bra? Funkar det tillräckligt bra för mina behov?

Senast redigerat 2008-06-17 01:25

Kan Apple TV spela upp musik via Airtunes i Airport Express?

I förrgår hällde nämligen min dotter vatten i min gamla Powerbook som jag använt som musikdator. Det sprakade lite och nu är den förstörd. Jag funderar över olika alternativ för att framför allt spela upp musik från iTunes i mitt vardagsrum.

Ett av alternativen skulle vara att ha en Apple TV som kan spela upp musik från min stationära dator. Problemet är bara hur man får ljudet till förstärkaren. Apple TV bör ju stå vid teven annars blir det lite svårt att använda den. Ljudanläggningen står däremot en bra bit därifrån och nu undrar jag alltså om man kan spela upp musik från Apple TV via Airtunes? Att dra kabel skulle bli besvärligt.

En annan liten fråga. Kan man styra Apple TV från en bärbar mac. Alltså, måste jag ha igång teven för att sätta på musik på Apple TV?

Vågar man använda Quark 7.02 i produktion? Är den tillräckligt stabil? Funkar det på tryckeriet? Etc.

Jag känner inget stort behov av att uppdatera förutom att jag vill kunna utnyttja Opentype-typsnitt ordentligt. Sedan får vi se om transparensfunktioner etc kan göra mig lite glad.

Vågar man använda Quark 7.02 i produktion? Är den tillräckligt stabil? Funkar det på tryckeriet? Etc.

Jag känner inget stort behov av att uppdatera förutom att jag vill kunna utnyttja Opentype-typsnitt ordentligt. Sedan får vi se om transparensfunktioner etc kan göra mig lite glad.

Ursprungligen av Bijan:

Har du testat en vpn-klient som tillåter split tunneling? OS X inbyggda klient gör det inte

Kan du ge tips på någon som gör det?

Min förhoppning var att det gick att göra annorlunda inställningar på min klient-dator och därmed komma åt internet parallelt med VPN. Om detta var omöjligt kanske det skulle finnas något bättre program att använda för VPN-kopplingen. Men så är det alltså inte?

Jag tycker det här verkar så konstigt och fattar inte varför det ska omöjligt att surfa samtidigt som man använder internetförbindelsen till att ha en VPN-tunnel aktiv. Därför testade jag att koppla upp min VPN som vanligt och sedan starta Parallell Desktop med Windows. Och tro det eller ej: Jag kunde surfa i windows samtidigt som MAX OSX hade VPN-kontakt med jobbet.

Det tycker jag stärker min teori om att det borde gå att lösa i OSX.

Ursprungligen av pekka:

Jag är ute på en smula tunn is men skulle börja med att titta i systeminställningar/nätverk på klienten. Finns där någon gateway (router) i ip-inställningarna?

Ja, där finns en router, men det är ju min vanliga trådlösa routers ip-nummer. Hur ska det vara inställt?

Ursprungligen av pekka:

En annan koll är i vpn/brandväggen måste ställas in för att tillåta surfning utan att gå via vpn-tunneln. Det finns något som heter split tunneling som gör att vpn-anslutna datorer går direkt ut på nätet utan att gå via vpn-tunneln och sedan ut via företagets gateway. Som sagt, jag är inte hundra på allt detta men skulle själv söka i den ordningen.

Men jag vill ju inte surfa över VPN. Jag vill surfa via mitt bredband hemma och samtidigt ha en VPN mot jobbets filhanterare.

Ursprungligen av pekka:

Vad gäller hastighet för filkopiering så är monterade servrar via nätet mycket bandbreddskrävande. Det blir inte så mycket kvar till filkopieringen.

Fast 80 Kb/sekund är väl ändå VÄLDIGT lite? Det är bara drygt som ett vanligt 56K-modem.

Jag har just fått hjälp med att sätta upp en brandvägg på jobbet. I brandväggen (hårdvaru) har vi öppnat för VPN till servern som också står där. Jag ansluter sedan hemifrån via "Internetanslutning" och sedan ansluter jag till filhanteraren med "äpple-K". Allt detta funkar fint, men så fort jag fått upp VPN-uppkopplingen så försvinner min möjlighet att surfa. Hur kommer jag runt detta?

Jag stör mig också på att det går oerhört långsamt. Jag får filöverföringshastigheter på runt 80 kB/s både upp och ned. Detta trots att vi har 2MB symmetriskt på jobbet och jag har snabbaste Bredbandsbolaget hemma.

mjg. Då gör jag alltså en klon nu först med SuperDuper till min externa 80Gb firewire. Sedan när jag formatterat om Macintosh HD och installerat systemet gör jag en import av användarkontot och programmen.

Ska jag starta upp datorn och installera alla programuppdateringar först och sedan köra flyttassistenten. Eller måste det ske vid OSX-installationen?

Johan S: Men det är ju jättedåligt att kopiera tillbaka allting. Alla programlicenser som ska fyllas i igen, alla mail, alla bokmärken, iTunes-bibliotek samt iPhoto-bigliotek som ska återskapas etc. Det blir ett evighetsjobb. Jag har nämligen inga som helst problem med datorn i övrigt. Det är bara det att BootCamp klagar över något på min hårddisk som inte går att flytta.

Är du för övrigt säker på att mitt problem kommer återuppstå om jag klonar och återskapar?

MEN EGENTLIGEN: Det jag från början har varit och fiskat efter är det där som sker när man kör igång en fräsch nyinstallerad dator. Den frågar om man vill kopiera användardata från en annan dator. Det borde ju vara det bästa, men kanske inte det snabbaste.

Vad krävs då för att jag ska kunna göra detta. Funkar det att klona allt med hjälp av CCC eller SuperDuper till en nyformaterad firewire-disk och sedan ansluta denna som om det vore en annan dator i T-läge?

OK. Jag testar med min Firewire 80Gb-hårdisk istället. Originaldisken är dock 120 Gb, men bara fylld till ca 75 Gb, så det borde väl funka ändå?

/Jan