Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
SJ.B

SJ.B

Medlem
  • Sysselsättning Trevlig, snäll med sunt förnuft som livsförebild.
  • Registrerad 2004-10-07
  • Senast aktiv 2014-01-10
  • Antal inlägg 28

Foruminlägg

De senaste inläggen SJ.B har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2013-09-18 10:34

Ja.. Ni ser och förstår av alla inlägg att frågan är mycket tillkrånglad. Vilka meningslöst tokiga vägar man tydligen måste ta, för att lösa en så enkel sak som att spela upp en tillskickad fil som råkar ligga i mailen, få den uppspelad i en sketen musikspelare. Det här är ju nonsens faktiskt.. Håller med Johan A. Det är nog för avancerat och komplicerat för Apple att lösa en så här enkel sak.. Det här med att använda filsystemet som man gör i alla andra system till datorerna, verkar inte vara ett dugg intressant att släppa på. Kanske plattorna och telefonerna skulle göra intrång på vanliga datormarknaden då? Bli lite för.. användbara? Nu har jag inte titta på hur Androiderna löst detta, men är det enklare och mer öppet där så kommer jag att starkt överväga om det är någon idé att fortsätta med tillkrångligheternas guru, Apple. Priserna är ju också direkt avgörande nu. Vad får man både i hårdvara och mjukvara idag för pengarna. Klart avgörande.. Ett exempel. Man blir lite fundersam när man ser, som detta, vad man kan få för 2200:- http://www.tabletkungen.se/android-mobiler/28... Men frågan är som sagt, hur funkar Android i sådana här användarfrågor vi tagit upp i denna tråd? Någon som jämfört och kan skriva något om det? Vore intressant..

  • Medlem
  • 2013-09-17 11:42

Jo, jag har tyvärr, måste jag nog säga, installerat DropBox. Men är det inte, eller borde det inte vara enklare att i stället för att skicka sin ljudfil till en servertjänst på andra sidan jordklotet, bara dra den eller peka den direkt från en plats till en annan, direkt i och endast genom telefonen? För mig är detta rätt många steg bakåt i utveckling, närmare stenåldern med andra ord. Detta i jämförelse mot det faktum att man hanterar lösa fil-ämnen en hel del.. dvs. ljud, bilder, filmsnuttar man själv tagit, ett textdokument osv. i just en smartphone idag. Här har inte systemet, eller ska man våga säga viljan från Apple, följt med verkligheten riktigt och hur folk brukar vara vana att jobba i burkarna. Man väljer hellre att låta allt delas ut i stället, via onödiga omvägar som jag är rätt trött på nu. Man blir smått paranoid över detta ständiga delande. Nä.. jag vill inte det. Jag vill kunna sköta mina filer och ibland arbetsmaterial, ljudfiler som kommer från andra då jag är musiker, utan att dela allt med hela världen för att jag ska få det dit jag vill.. OSX måste bli mer flexibelt och öppnare för egen hantering först och främst. Sedan kan de också låta bli och krångla till Bluetooth då inte den vägen heller, fungerar tillfreds. Apple har mycket att göra tror jag..

  • Medlem
  • 2013-09-17 09:43

Hej.
Måste söka hjälp i den här frågan..

Det jag trodde skulle vara enkelt och självklart, var helt enkelt inte det.
Min dotter skickade mig en mp3-fil där hon spelat in sig själv i en studio och ville att jag skulle ta del av detta.
Jo, visst kan jag lyssna på filen inifrån E-postprogrammet men det vill jag inte.
Jag vill använda en vettig musikspelare, gärna med eq eller andra finesser som kan hantera ljud på ett bra och smidigare sätt än ett löjligt E-postprogram.

Här skiter det sig nu ordentligt. Hur tusan får jag över mp3-filen till något annat, ur själva E-posten utan att krångla med div. moln och Itunes som tom. kräver att man ska gå via en synkronisering mot en dator? Är det här ett skämt eller??

Jag vill självklart endast använda telefonens förmodade funktioner och möjligheter. Finns det någon mediaspelare, en app, som klarar att hämta(importera/flytta ljudfiler från E-posten direkt, samt lägga upp filen i en låtlista som vanligt, på det enkla sättet, eller är det för mycket begärt av IOS 6.1.3?

Personligen blir jag inte riktigt klok på alla dessa inlåsningar man stöter på lite då och då i Iphone. Varför gör man inte saker och ting lite enklare så man som användare tycker det är lätt och smidigt?
Man kan inte heller byta musikfiler via Bluetooth heller. Inte ens föra över egna bilder och dela osv. Är det en ren skittelefon man håller i eller har jag missat något som är på tok för enkelt i det här?

Snälla, hjälp mig finna på en enkel och bra lösning på det här med filförflyttningar. Annars riskerar IPhonen att åka in i braskaminen till förmån för något annat som gör det här jobbet bättre.. Jag är uppriktigt skit-trött på alla smygande krångligheter Apple visar upp. En styrande snik-sida jag inte gillar.

Någon som kan koppla greppet om dessa frågor och reda ut hur man kan göra eller är jag ute och cyklar helt i frågan?

  • Medlem
  • 2013-02-09 11:24

Vet ej, men kan hjälpa.. Prova också att ta ur prambatteriet om det är en Gismo du har. Släpp upp tangentbordet och på höger sida bredvid hårddisken har du hållaren. Ryck bara ur anslutningskontakten. Är batterietslut så beter sig burken lite som du skriver. Håll ner alt-äpple-P-R direkt efter du startar. Detta rensa parameter-ram-minnet och återställer burken. Kan göra god nytta det också.. Fungerar inte denna kur så är det sannerligen hårddisken som pensionerat sig..

Ps. om den fungerar, hoppar igång, så kan du köra utan batteriet. Min gamla Pismo har inte haft något på de senaste 8 åren. Enda problemet är bara att klockan och datum tokar sig. Men är man ut på nätet så justerar det sig automatiskt. ds..

  • Medlem
  • 2013-02-07 13:39

Pratar vi Mac, så tacka vet jag gamla ClarisCad som fanns i Svensk version dessutom. Att ingen tagit vid detta suveräna lilla program och vidarutvecklat detta, begriper jag ej. Man hade lätt kunnat dominera marknaden med ett billigt, smidigt och stabilt Cadprogram för den allmänna massan som inte behöver proffsnivån för att få ut lite måttsatta linjer och vinklar på sandlådan till barnen. Jag ritade upp en hel fastighet med alla vyer och sådant som skulle vara med till bygglovet. Inga problem det heller..

Förmodligen är det väl det stackars programmet uppköpt och begravt i stället för att man vågade satsa vidare på det. Jag har till och med behållt en gammal PB500 pismo som ritburk med Os9 där jag fortfarande kör i godingarna ClarisCad och VektorWorks 8.5 med gott resultat. (WV köpte jag av dig "TouchCad" för en hel del år sedan. Gick kursen hos dig också Minns du? )

För mig som gillar att programmen är översatta till svenska, även om jag kan engelska, så känns de mycket lättare att använda fullt ut. Naturligt är väl det, ingen kan väl ingen påstå motsatsen?. Jag måste även säga att ClarisCad´s oerhört enkla gränssnitt har nog ingen annan Cad-utvecklare lyckats matcha sig mot. Inte ens idag. Och att få något nytt Cadprogram på Svenska verkar vara en total utopi nu för tiden.. Mycket svagt anser jag i alla fall.

Lemkesofts "Cadintosh" ger jag inte mycket för fast det är nära nog gratis och finns till de senaste systemen. Säger bara rent ut. skitprogram! Tidigare i mitt arbetsliv satt jag med AutoCad och petade. Jag vet inte hur det är med detta program idag men jag antar att det fortfarande är uppbyggt runt samma motor. Då gjorde programmet mig inte så glad och gör väl det inte nu heller.. Här vinner VektorWorks ganska lätt tror jag..

GenericCad är sådär men RealCad är rätt ok.. Allt handlar om olika infallsvinklar, hur man jobbar och lite vilka förväntningar man har. Gränssnitten skiljer och då framför allt i det segment som har med, vad jag anser fortfarande ska vara ledordet, WYSIVYG. Gammalt Macuttryck som man inte ska tumma på för mycket genom andra kringlösningar. Då blir det bara klart krångligare..

Nej, Jag håller mig till mina godingar i stället för att krångla vidare. Jag får ju ut det jag vill ha på pappret än idag och det är ju det som är huvudsaken..

  • Medlem
  • 2013-02-07 11:39

Tycker ni som jag att styrplattan är för känslig och dubbelklicket lever ett eget liv ibland?

Jag har testat botemedlet.

Gå och köp ett billigt skärmskydd man har till smartphones. Klipp till formen (var bara säker på att du köpt rätt storlek som motsvarar din styrplatta), torka rent ytan på styrplattan, helst med tex. fönsterputsmedel på en torktrasa eller pappersbit. Allt fingerfett måste väck. Sedan "gnuggar" du dit plastfilmen och vips, så har du en lite okänsligare, en slätare och mycket skönare styrplatta att peta på. Den blev klart bättre. Fungerar skitbra enligt mina tunga fingrars testrunda..

När du fått dit den så kommer man att undra varför det inte satt någon där från början..

  • Medlem
  • 2013-02-07 11:22

Stoppa pressarna! Jag hittade felet.

Detta gäller alltså PowerBook A1138 HighRes. 1,67Mhz PPC.

Historien är att jag beställde ett nytt dc-kort 922-6963-A från USA som skulle ersätta mitt, som jag trodde, trasiga.
Fick hem detta, frid och fröjd, stoppade i det, burken fungerar inte??? Ok.. beställde nya batterier. Burken fungerar fortfarande inte. Men så råkar jag bryta lite på kontakten från laddaren och i ett läge, börjar laddningen fungera. Jahopp! Är det så jävligt att kontakten på kortet, den nya är trasig? Då fattar jag beslutet att löda loss den och byta ut den mot den gammla från det "trasiga" orginalkortet. Gjort. Fungerar fortfarande inte??? Denna gång inte ens i det läge jag testade innan, bröt lite på kontakten.. Njet. Helt dött. Då tar jag loss kontakterna igen. Lägger båda på bordet och testar ledarnas stift mellan varandra. Vad ser jag. Via kopplingschemat jag fick av "Suddgummi" så leder den nya kontakten ström mellan +polen ut i jorden. Vad i helvete! så ska det inte vara.. skrek jag. Inne i kontakten finns ett litet stålbleck upptryckt underifrån som var pressat ett uns för mycket upp mot +stiftet samtidigt som jordstiftet låg emot denne. Detta misstag är deffinitivt gjort från tillverkaren av denna kontakt!!! Jag är stupsäker på detta nu då jag upptäckte detta genom att kunna jämföra två kontakter rent mätmässigt samt mot krestchemat som visar stiftets polaritet. Enkelt.

Vad detta lilla plåtbleck har för praktisk funktion och nytta att göra i kontakten, går över mitt förstånd. Den har inget med ledarna att göra och ligger helt off. Men däremot kan den skapa en kortslutning om man råkar trycka in stiftet från laddaren en tiondel för långt. Då pressas blecket bakåt och kan absolut skapa en kortslutning som skjuter kortet på nolltid om laddaren är spänningssatt vid tillfället. Förmodligen hände detta mig och mitt nya kort efter några tappra försök med instick av kontakten i tron att den kunde vara en glappande orsak..

Jag har med tiden sett, efter mycket informationssökande/surfande att detta är ett stort problem med just denna datormodell. Dessa DC-kort håller inte utan de är mycket eftersökta. Man har problem med laddningen osv. Spaltradet på olika Forum tar upp egentligen samma problem. Detta kort kostar mycket + verkstadskostnader, ägaren får punga ut. För ett tillverkningsfel som jag ser det nu. Det här luktar skandal lång väg. Hur många tusentals ägare har nu världen över råkat ut för detta? Det skulle jag nu vilja veta.

Hur fick jag igång min dator då? Jo, mitt problem var bara så enkelt att byta ut batteriet. Att jag inte började göra detta, innan jag läste in mig på mängder av spaltrader som talade om att strömkortet har skjutit, får jag nu ta med mig i graven som en svart fläck.
Man ska inte ta allt för givet. Lurad med andra ord. Jag satte tillbaka min gamla kontakt på mitt gamla DC-kort och när nya batteriet kom i så hoppade burken igång. Värre var det inte.

VILKEN JÄVLA ONÖDIG RESA DETTA BLEV?

Men min erfarenheten visar nu att dessa strömkort kortsluter sig om man har otur. Hoppas detta kanske hjälper någon annan nu..

Sist: Jag står för denna teori till någon annan bevisat motsatsen samt bevisat att jag har fel. Så jobba på om ni vill.. Apple kanske behöver städa i några skåp?

Senast redigerat 2013-02-09 11:55
  • Medlem
  • 2013-02-04 14:32

Suddgummi.. Behöver nog din hjälp igen.. Plusledaren 24v sitter i en vad jag kan se, tom plats på kretskortet. Hat du någon aning om vart den tar vägen? Kan det vara så att kretskortet har ett mellanlager med ledare som plus ansluts till? Vad jag ser på kretsschemat så ligger ledaren ihop med ett motstånd men vilket? Där skulle jag kunna ansluta en brygga då jag misstänker att jag har ett brott någonstans kopplat till just plusledaren. Vet du något om detta? Jag har alltså kontrollmätt ledarna från stiften på kontakten men får ingen kontakt med pluspolen var jag än är på kretskortet. Mycket tacksam för hjälp..

  • Medlem
  • 2013-02-03 11:50

Förbaskat mycket tack Suddgummi! Krets-schemat var precis vad jag behövde. Får jag inte fart på det nu så får jag gå och skämmas lite i ett hörn.. Jag såg precis ett ljus blinka förbi i det svarta.

  • Medlem
  • 2013-02-02 19:12

Hej. Jag har klantat till ett ansträngt försök till att byta ut en trasig dc-strömkontaktsanslutning på mitt kretskort 922-9663-A.

Detta sitter i min MacBook A1138. Dvs i PB 1.67 HigRes. PPC. Den sista PB´n med PPC innan Intel invaderade Apple.

Jag har förmodligen brutit någon av ledarna på kretskortet som är anslutet till dc-kontakten.
Det jag behöver hjälp med är ett ev. strömschema/kretskortslayout, en weblänk eller vad som helst, som visar vad som är vad och hur dessa stift på kontakten är anslutna och var det tar vägen, till vilka funktioner.

Det jag misstänker är att jag brutit +ledaren och vill veta om jag kan brygga över den, med att dra en separat ledare till en annan kontaktpunkt.

Någon som förstår mig och vet var man kan hitta ett schema eller om jag får dela dina erfarenheter , är guld värd.. (Felet jag åsamkade uppkom vid försöket att lossa kontakten från kortet. Jag var förb.. försiktig men tydligen inte nog..)

Något som vore bra att veta är om kretskortet är upplagt i fler än två lager?
Men som sagt.. ett schema eller skiss eller ett gott seriöst råd, skulle kanske hjälpa mig att få igång min burk igen. Tacksam för lite hjälp..

Senast redigerat 2013-02-02 22:33
  • Medlem
  • 2013-02-02 12:17
Ursprungligen av Cogito ergo Mac:

Sidor med flash-material är ibland kodade för att känna av vad besökaren använder. Kommer man dit med en iPhone så visas istället filmen i html5. Har man en nyare dator(core2duo) så kan man använda plugin'et "Click to plugin" för att även på datorn tvinga fram visning av filmer i html5 istället för det ofta processhungriga flash

"Känna av vad besökaren använder" ?? Låter helsjukt. Men du har säkert helt rätt. För mig innebär det då att, bara för man puttade in denna kod som ska känna av, så puttade man samtidigt också in spärren som gjorde att de inte kunde känna av något alls? Moment22 så det smattrar om det.. Vad är då vitsen med det? Sen kan man ju undra hur processorhungrig Flach egentligen är då det alltid har fungerat bra och även i tidens datormediala begynnelse, inte klagat och skrämt ihjäl processorer? Tittar man då över processorkraften i dagens datorer med flerkärniga processorer, så anser jag nog att Adobes drag att koda om Flash var en fullkomligt snedvriden lösning på ett eget, skapat problem. Kraft finns det och blir över, även i tidigare PPC.. Allt som hände var att man stack kniven i alla trogna Macanvändare som tycker att ens lite äldre PPC-Macar fortfarande duger att använda ett tag till. Det ironiska är att det gick skitbra, dvs. det var inga problem att se Flashbaserat media innan man kodade om. Varför lämnade man inte ett alternativ? Koda om, om så behövs för nya maskiner och system, samt låt bli att koda om för de som själva vill bestämma om datorn inte räcker till längre.. Min egen övertygelse, är att detta var ett medvetet drag för att slå ihjäl PPC-marknaden till fördel för Intel. Bara rent onödigt jävelskap med andra ord. Man kan köra Windows, ett annat operativsystem emulerat i Macen, men man kan inte köra en programsnutt från Adobe och göra livet lite lättare fram till processorn själv säger ifrån och inte orkar längre?? Jag kan svära på att det aldrig skulle ha inträffat ens. Det här handlar inte om att ställa upp på trogna användare och låta saker och ting flyta på medan det fortfarande går och är möjligt, Det här handlar om en långsam och effektiv avrättning av PPC-eran med Apples och Adobes välsignelser.

  • Medlem
  • 2013-01-25 09:48

Hej. Jag går direkt på problemet. Adobe Flash. Jag tycker att min dator, en PowerBook A1138 med system OsX 10.5/ 1.67Mhz borde rimligtvis räcka till för att kunna använda och se Flachbaserad media på Internet? Långt mycket sämre datorer, smartphones och tablets med klart sämre prestanda har inga problem med Flash-stödet då det pågår en ständig anpassning oavsett modeller och bestyckningar tydligen. Så man undrar varför Apple eller Adobe rent av skiter i oss som fortfarande tycker PPC datorerna fungerar oerhört bra och gärna ett tag till. Varför har ni glömt oss samt tvingar oss att köpa dyra datorer igen bara för en uppgraderingsmiss, bara för att det slarvas med mjukvara som lätt borde gå att rätta till? Kan man emulera och köra ett gammalt system tex. Os9 eller köra Windows i Macen så är det ju löjligt att få detta Flashproblem över sig som något onåbart. Eller finns det något annat tillägg att använda (tredje part) som löser detta tråkiga svek? Det märkligaste är ju att innan man aviserade om Inteldatorernas inmarsch på marknaden så fungerade all Flachgrafik genom äldre versioner och även system. Men i en handvändning så dog hela skiten ut. bara sådär?? Vad hände och varför? Varför kan man inte ens se dåvarande media som en gång fungerade? För mig kändes detta som man stängde dörren, krypterade om låset till denna och vägrade släppa in oss igen, till den plats som en gång var fri att få ta del av. Vad var det för fel på den tidens strömmande media då? Om något fanns, varför fick inte jag valet att ta den risken då bara ett musklick ifrån? Hur och varför kunde någon bara få bestämma och göra detta svingande trollslag som tog ihjäl möjligheterna och idag ställer var enda person som når OSX 10.5 på backen med kalsongerna vid knäna? Det här gör att man känner sig påtvingad att köpa en ny dator bara för en struntsak jag inte varken ser och finner logiken i, eller möjligheten att rätta till hur jag än letar och försöker finna vettiga svar på. Hur ska jag göra, vad finns det för lösningar på detta enkla skitproblem? Är det dags att byta till PC nu efter 30 år med Mac? Om Adobe skiter i detta och inte vill samarbeta längre, varför kommer inte Apple med någon egen lösning i Safari för oss trogna användare då? Förr tog man sådant här på allvar, nu skiter man helt enkelt bara i det. Jag får väl ta min rätt mycket klenare Iphone och titta på strömmande media då.. Sjukt.

Vad göra?:confused:

Senast redigerat 2013-01-25 10:07
  • Medlem
  • 2013-01-14 18:56

Framtidens överlevnad för Apple ligger i att bli konsumentvänliga med ännu vänligare prissättningar. Apple verkar inte fatta att den stora bredden av konkurrerande företag, sakta men säkert, äter upp Apples marknadsandelar. Vad beror det på då? Enkelt. De har blivit bättre, de har ett avsevärt bredare produktsortiment, de har en prispolitik som gör att man får lika mycket produkt för 1/3 av Apples priser och sist, man pissar inte in revir som Apple ständigt gör och fördyrar för sina kunder i och med detta. Då pratar jag i huvudsak mest om tredjeparttillverkning, tillbehör, anpassningar, för inte tala om reservdelars hutlösa prisbild. Mycket har Apple att fundera över då det mesta av det jag räknat upp faktiskt påverkar kundernas förtroende och övertygelser som bestämmer om det är värt att sattsa vidare på dyra Appleprodukter? Dit kommer man idag. Vägskälet man kan välja andra vägar ifrån..

  • Medlem
  • 2012-08-13 11:14

Ja så är det när man "fastnar" ibland.. Det brukar vara enklare än man tror..

  • Medlem
  • 2012-08-13 11:00

Men!! var det så enkelt... Vi har tryckt på den med, då ringer den upp. Men håller man ner den lite längre fungerade det ju?? Mycket tack för hjälpen Capeman..