Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Siddimac

Siddimac

Medlem
  • Registrerad 2004-10-15
  • Senast aktiv 2011-07-10
  • Antal inlägg 29

Foruminlägg

De senaste inläggen Siddimac har skrivit i forumet.

Tjena!
Jag har tänkt börja med IP-telefoni och behöver ett fräscht headset till min G4. Någon som har något att rekommendera? Kan man ha vilket USB-headset som helst? Såg t.ex. ett Sennheiser USB Headset PC155 på Ebay. Är det bara att tuta och köra med ett sånt?
Annars mottages tacksamt alla tips på nåt som fungerar och har bra telefonljud.

Tack på förhand

Siddmac

Det går att köpa nya processorer via Ebay, från t.ex Fastmac.com: 900 MHz för ca $200. Det är inte farligt tycker jag, som slog till på ett par st för nån vecka sedan.

Har tyvärr inget tips. Trodde jag var ensam om att använda denna uråldriga programvara. Men kanske kan du ladda ner en »ny« version och flytta över identitetsfilerna från den gamla.

Tack för ditt svar.
Skivverktyg hittar inget fel på gamla hårddisken (fast många program i OSX: mail, installer, m. fl. funkar väldigt dåligt). Skall kolla med Superduper.

Men när jag ändå har dig på tråden: om jag lyckas, kan jag då senare föra över alla inställningar, installerade program etc. på något smidigt sätt?

Mvh Siddimac

Jag har haft strul med min Panther på gamla hårddisken och äntligen fått till en installation som funkar på en alldeles nyköpt hårddisk. Jag klonade över denna till min gamla hd med programmet Backup men den vägrar starta upp; det kommer bara äpplet plus »startup strecksnurran« i all evighet. Har jag missat nåt eller har jag nåt skumt med min gamla hårddisk?

Jag har en Power Macintosh G4 400 Mhz AGP-graphics (Sawtooth) och har nu kommit därhän att moderkortet måste bytas. Jag har hittat några olika alternativ på Ebay som möjligen kan fungera.

Frågan är: måste jag ha ett identiskt moderkort eller går det lika bra med t.ex. ett från en Quicksilver eller Gigabit Ethernet? Ryms dom i lådan och passar uttagen för kontakterna? (I så fall får man ju en uppgraderad Mac på köpet!)
Någon som har koll på detta?

En annan sak: jag fann ett Quicksilverkort som har ström men ingen »video«, vilket säljaren påstod vara ett vanligt fel på modellen. Någon som hört talas om ett sådant fel och vet om det kan åtgärdas enkelt? I så fall kan det ju möjligen vara lönt att chansa för en spottstyver.

Tacksam för alla tips!

Mvh Siddimac

Senast redigerat 2004-10-30 20:36

Jag hoppas det ordnar sig för dig. Jag har liknande symptom på min G4, fast felet i mitt fall är lokaliserat till moderkortet. Jag vill bara tipsa om något jag fick veta under mina efterforskningar: om det är nätdelen så behöver du inte köpa hela klabbet nytt vilket sannolikt kostar skjortan hos Appleåterförsäljaren. Det räcker om du tar loss själva plåtlådan inuti och går till typ ELFA och köper motsvarande för en tiondel av priset. Möjligen går det även att hitta begagnade nätagg lite varstans för en spottstyver. Det gäller alltså bara att det skall ha samma beteckningar som det som satt i datorn. Lycka till!

Jahapp, det var moderkortet, som jag misstänkte. Irreparabelt enligt datanissen nere på hörnet. Han pekade på ett par stora platta pluttar på kortet märkta Motorola. Nytt kort kommer att införskaffas. Drar igång ny sträng med en fråga om detta. Håhå jaja...

Jag får gratulera! Själv har jag aldrig upptäckt att det är så förran alldes nyss när jag provade. Men så har jag bara använt OSX i några månader också.

Tack igen för svaren!

Pocahontas • Ja jag har kollat batteriet. (Glömde skriva det.) Det funkade utmärkt till min andra G4.

Leonardo • Oj oj, så spännande! Om detta funkar blir det julafton två månader i förtid! Jag befinner mig just nu i biofasen - eller om jag ska ta och städa lite?

Jaha, man fick i alla fall lite dammsuget (både i lägenheten och i Macen). Jag provade Leonardos tips på alla möjliga vis och upptäckte att om man tar bort processorn (eller sladden till den, eller sladden till modemet) så är det helt stendött. När man sen sätter i allt detta igen, så kommer den tillbaka till det läge där den kämpar och lyser i ca två sekunder. (Jag upptäckte även att om man tar bort sladdarna till alla discar och drivar så låter den som en hes nötskrika när man försöker starta: »Tjioweep!«

Vad jag inte har gjort är att ta loss moderkortet och guckla lite med dess kontakter (verkar för komplicerat). Jag har en datakille nere på hörnet med halv tariff (250:-) för felsökning och kostnadsförslag; att stödja det lokala näringslivet verkar som en bra idé just nu. Jag rapporterar vidare sen och berättar hur det gick...

Senast redigerat 2004-10-24 01:24

Tack för era svar! Här var verkligen snabba ryck!

Jag har tagit ut alla minnen utom ett, som garanterat funkar. Jag har även tagit ut båda hårddiskarna. (För visst måste väl en frisk dator starta upp även utan hårddisk?)
Problemet är att jag inte ens får någon start-up ton. Datorn dör innan den ens hunnit upptäcka om den har startupskiva eller ej. Jag tror dock att hårddiskarnas pin-inställningar kan ha varit skumma vid tillfället ifråga (dvs. när det ursprungligen gick snett).
Ursprungsdisken har jag inte tillgång till just nu, men jag ska prova sätta i en annan disk med MacOS 9.x ifall datorn nu skulle vara så kinkig. (Jag har nog försökt starta med OSX mest hela tiden) Jag skulle dock bli synnerligen förvånad – och överlycklig – om det skulle göra susen!

Hej Allihopa!
Detta är mitt första inlägg i Forumet.
Jag går direkt på businessen:
Kan någon hjälpa mig med min Powermac G4 AGP Graphics (Sawtooth) 400 Mhz? Den vägrar starta sedan jag vid samma tillfälle (ja, jag vet!) installerade RAM-minne och två separata ATA-hårddiskar.

Symptomen är att startknappen lyser till och fläkten går i ca två sekunder varefter den stannar. Jag får ingen startup ton men röda lampan på logikkortet lyser (i ca två sekunder).

Med ledning av info från detta Forum har jag gjort följande:
Jag har tagit ut alla minnen och kollat dem. De är OK.
Jag har lossat bildskärmskortet och alla sladdar samt återställt PMU:n genom att trycka in knappen vid batteriet helt kort och distinkt, (samt vid ett senare tillfälle även hållit knappen intryckt i ca fem sekunder - vilket somliga experter rekommenderar, tex på OWC:s tekniksidor). Status Quo.
Jag har bytt processorn. Den funkar utmärkt i min andra G4. (Instruktioner fann jag på www.sonnet.com.)
Jag har kollat Nätadaptern. Även den funkar utmärkt på min andra G4.
Grrrr!
Återstår således bara Moderkortet, så vitt jag förstår - eller?

Kan man felsöka på ett moderkort?
Kan man byta moderkort utan att vara någon större expert på datorer?
Kan man få tag på (begagnade) moderkort?
Vad kostar dom i så fall?

Finns det någon erfaren typ som kan hjälpa mig vidare? (Helst genom att komma på nåt jätteenkelt som jag missat! Men annars gärna med vilket tips som helst...)

Tacksam för svar.

Hälsningar till alla från

/Siddimac

Senast redigerat 2004-10-23 02:06