Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Martin Kallisti
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2002-01-24
  • Senast aktiv 2010-07-01
  • Antal inlägg 325

Foruminlägg

De senaste inläggen Martin Kallisti har skrivit i forumet.

När Apple lyckats göra något åt kvalitetsproblemen med Pro-datorerna tänkte jag köpa mig en. Frågan är då huruvida det till en extern 30" TFT räcker bra att ha en 2.0GHz som har 128MB grafikminne, eller om en 2.16GHz med 256MB ger en mer angenäm upplevelse? Någon som testat endera eller båda konfigurationerna och kan kommentera?

Dual channel gör en viss skillnad, så det är bäst att ha parade minnen. Tänker du köra Photoshop och liknande kommer du nog, om du har råd, göra bäst i att shoppa 2GB, (c:a 2000:-) eftersom det är sjukt jobbigt när datorn sitter och swappar till en långsam 2.5"-hårddisk.

Ursprungligen av bastuman:

Är det stora skillnader mellan en 1,8 GHz och en 2,0? Är det värt att lägga sina pengar på 2,0 eller ska man satsa på en 1,8 och köpa mera RAM för de pengar man sparar? Jag kommer nog inte pyssla med några supertunga aktiviteter på datorn, mest surfa, skriva och lite photobehandling och så självklart iTunes.

Jag sitter på en MacBook med 2GB minne, och det är en MILSVID skillnad från 512MB. Strunta i de extra MHzen och köp minne, men inte från Apple. 1GB-moduler köpte jag från kylning.com för 900:- styck tror jag att det var, vilket är mindre än halva Apples pris.

Ursprungligen av attila:

Störande? Snarare gulligt.
Den vill inte köra fullt fräs på fläkten, så den blåser lite då och då för att hålla temperaturen precis lagom.

Jag tycker inte att den mu:ar, dock...

Det drar ju mycket mer ström att just sätta igång och stänga av en fläkt (precis som en hårddisk) än att hålla den snurrande, så det lär påverka batteritiden att den muar precis hela tiden, och fläktens livslängd för den delen. Det är inte ett beteende för att hålla temperaturen lagom, utan en bugg.

1: Mooande ljud, extremt störande. (speciellt som detta definitivt lär förkorta livslängden på fläkten och riskerar att resultera i rejäla problem senare i datorns liv)
2: Ibland ett sådant där svagt elektriskt ljud när processorn har låg belastning. Går ju att "lösa" med PhotoBooth, men ändå störande. Dock inte så mycket högre än den nivån jag hört på vissa PC-burkar.
3: "+/?"-tangenten sitter lite snett, och är mer nertryckt åt höger. Inte jättestörande, men rätt fult att de inte kan fixa tangentbordet ordentligt.
4: Sjukt störande värme. Jag har två bärbara PC:s på 1.5GHz eller så, och ingen av dem är obekväm att ha kontakt med. MacBooken däremot gör att svetten börjar porla. Dessutom gör den att jag blir varm på knäna eftersom UNDERSIDAN av bordet den står på blir varm!
5: En del konstigt mjukvarutrubbel med BootCamp, men jag är medveten om att detta är betamjukvara, så det kan väl egentligen inte räknas som ett problem på samma sätt.

Exakt samma problem här. Sjukt störande... :/ Får hoppas att Apple fixar denna mjukvarubugg illa kvickt.

Ursprungligen av isac.j:

japp... hur bra är airport express? funkar det bra? är det hyfsad räckvidd eller vad det heter? och sen så undrar jag också en sak, vi har ett ''sladd nätverk'' hemma och vår ena mac har inte airport, kan man både använda ''sladd nätverk'' och trådlöst?

Ja, du kan använda ett sladdnätverk om du även har en hub eller liknande. I så fall kopplar du bara in Airport Express i en av hubbens portar.

Räckvidden är helt okej, och den har inte varit särskilt strulig för mig förutom när jag försökte få den att köra WPA och osynligt nätverk och sådant. Musikstreamingen funkar klockrent, både från min pc och min Mac. Skrivardelning testade jag bara som hastigast, men det verkade inte vara några problem.

Skit vet jag inte, men busshastigheter och liknande finns att beskåda på http://www.lowendmac.com/profiles.htm.

RF-varianten fungerar alldeles perfekt med en Mac mini. Det är bara det att Ctrl och Äpple är skiftade med varandra. Går lätt att binda om i OS X om man är lite fingerfärdig dock.

Att byta batterier i tangentbordet tror jag du behöver göra max en gång i halvåret (jag har inga problem hittills. Det tar ungefär tio sekunder. Betydligt snabbare och enklare än att hacka in någon form av strömförsörjning.

DiNovo (RF-varianten som jag har) är alldeles underbart trevligt att skriva på. Det finns för 1195:- har jag för mig, på www.kylning.com som också har en affär i Stockholm.

Min gör också plonkrr-ljudet, men den fryser inte. Skulle tro att det händer ungefär en gång i halvtimmen, och det verkar defintivt inte sammanfalla med eventuellt vilande, då den gör det mitt i arbete ibland.

Vid ett tillfälle, då jag just fört över ~3GB från en extern FireWire-disk, lät den betydligt konstigare, nästan som en disk som håller på att gå sönder. Efter en liten stund blev den dock "normal" igen.

Att köra wireless på OS X via "tredjepartskort" går alldeles utmärkt. I vart fall i teorin. Sedan upptäcker man att ett visst chipset hit eller dit har ett eller annat problem, och så blir det mest en väldig massa meckande fram och åter. Om du planerar att köra Linux eller liknande är det nog ett bra val, eftersom Airport Extreme-kortet (så vitt jag vet) ännu inte stöds där, men annars skulle jag rekommendera att gå den enklare (och mer estetiska ) vägen och köpa till Airport Extreme.

Ursprungligen av Errol Garner:

Ja det är möjligt att det var gammal information men konstigt att det står så även i 240T manualen som Samsung själva lagt ut på sin support sida.
http://product.samsung.com/cgi-bin/nabc/download/b2c_download_index.jsp.

När köpte du monitorn? Har du provat med någon annan DVI kabel?

Står iofs att att mac mini "supports coherent digital displays up to 154MHz; supports non-coherent digital displays up to 135MHz" och Samsungen är tydligen 200Mhz så då krävs det antagligen nedklockning av grafikkortet.

Tittar du på manualen ser du också att det står version 1.0 på den. Den jag köpte, köpte jag i slutet av 2003.

Vidare är det inte samma pixel clock när man kör digitalt som analogt (p g a att analogt behöver lite mera jox för att fungera). Just nu kör jag (enligt display config x) i 1920x1200 digitalt, med en pixel klock på 134MHz och får fortfarande problem. I t ex 1600x1200 blir pixel clock betydligt lägre, men det hjälper inte direkt. Problet har uppstått på andra skärmar också.

http://www.freewebs.com/themagius/macintoshmini.htm finns en ganska nedslående lista på andra skärmar som inte funkar, och på http://discussions.info.apple.com/macmini/ tillkommer nya hela tiden.

Jag har prövat med två olika DVI-kablar (som fungerar perfekt med andra datorer), och det är nog lika mycket brus. Det är möjligt att det är jag som blivit knasig, men jag tror att den förra gav mig mera rött och den här ger mera blått.

Ringer man till Apple säger de mest "tja... vi ska eskalera det här..." och ingenting händer.

Ursprungligen av Pär:

HP hade några konstiga LCD-skärmar förr, men de är nog problem över allt...

Lite kul egentligen:
På 99mac är det problem med TFT och DVI och Mac mini, men CRT och VGA går bra.
På xlr8 är det problem med CRT och VGA och Mac mini, men TFT och DVI går bra.
Är det rykten som sprids och växer av sigsjälvt?

Det är två helt olika problem. Problemet via VGA är, så vitt jag förstår det, att Mac mini inte sänder ut en signal som kraftmässigt uppfyller VESA-standard, och därför blir bilden mörk relativt datorer med andra grafikkort.

Problemet via DVI är en, vad det verkar, buggig firmware på grafikkortet som resulterar i olika former av färgat brus på diverse skärmar.

Det går att läsa en massa om båda sorter på http://discussions.info.apple.com/macmini/.

Ursprungligen av Errol Garner:

På PC-stats http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1141 testar dom din Samsungmonitor och skriver "For some unexplained reason, the 240T only supports 1280x1024 on a digital DVI video cable." Låter lite märkligt.

Liten DVI förklaring

"DVI - en gemensam standard för digital överföring mellan grafikkort och bildskärmar

DVI (Digital Visual Interface) är ett diditalt interface utvecklat av Digital Display Working Group (DDWG).
DDWG är ett samarbete mellan branschens jättar (Intel, HP, IBM mfl.). Syftet med samarbetet var att få fram en gemensam standard för digital överföring mellan grafikkort och bildskärmar (LCD).

DVI finns i flera varianter

DVI-Digital (DVI-D) stödjer bara digital överföring.
DVI-Intergrated (DVI-I) stödjer digital överföring samt är bakåtkompatibel med analoga (CRT) skärmar.
DVI-Analog (DVI-A) stödjer endast analog överföring.
Single-, eller Dual-link
I DVI interfacet finns två datakanaler - singel-, resp. dual-link. Varje datakanal stödjer en maximal bandbredd av 165 miljoner pixel per sekund. Detta betyder att en kanal (single-link kan överföra upp till UXGA (1600x1200 pixel) vid 60 Hz. Dual-link kan överföra HDTV (1920x1080), QXGA (2048x1536) eller bättre."

Min monitor stöder 1920x1200 alldeles utmärkt, och har gjort sedan den köptes. Det är tidiga varianter av skärmen som inte gjorde det - artikeln du hänvisar till är skriven 2002.

Single link klarar att överföra 1920x1200 (redan min Powerbook 667 DVI klarade att driva min skärm utan några som helst problem), vilket man också kan se på att Apples 23" Cinema HD Display listas som kompatibel till Mac mini.

Ursprungligen av Errol Garner:

Problemet verkar mer bero på skärmarna/kablarna än på Mac mini. Köp skärmen på öppet köp så är det ju bara att byta om du får problem.

Det stämmer inte alls. Med en pc med samma grafikkort (Radeon 9200, om än med mer minne) och med samma kabel fungerar det perfekt på min skärm. Alltihop beror, verkar det, på dålig firmware/drivrutin till grafikkortet i Mac mini.