Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Rytterfalk

Rytterfalk

Medlem
  • Plats Ale
  • Registrerad 2005-01-13
  • Senast aktiv 2015-07-26
  • Antal inlägg 267

Foruminlägg

De senaste inläggen Rytterfalk har skrivit i forumet.

Jo, det var några år sedan vi skrevs vid senast. Men jag tycker nog mest att tonen är onödig, du gillar Nikon - det är fantastiska grejer - och du får fina bilder med dem - men du får inga trelagersbilder hur mycket du än försöker. För mig är det där som allt stupar. Den kan klara vad som helst mer eller mindre men om bilden inte blir mer levande än så, så..

Sedan ska jag erkänna att jag villigt använder Nikon OCH Canon på flertalet uppdrag. Nu senast körde jag med en Canon 5D m2 på ett studiogigg - vi använde den tethrad i ett färdigt koncept där kund skulle se direkt och där har Sigman ingen funktion i dagsläget så det var liksom bara att köra på. Funkade skitbra! Nikon använde jag när jag fotade på Volvo senast - då handlade det om kass ljus i en verkstad och jag valde Nikon då den hanterar dåligt ljus bäst. Jag kunde riggat blixtar och förmodligen fått enastående djup med min Sigma men tiden tillät inte och kund gillade resultat så..

Men privat så är det Sigman som gäller - och i de flesta sessioner jag gör professionellt som fotograf. Men inte alltid. Och jag gillar, och saknar mycket av vad Nikon/Canon erbjuder.

Och jag håller med dig, det ska bli oerhört spännande att se vad den nya Sigman presterar i bildväg!

Miri, Du har så mycket negativt att säga om Sigman eller kanske framförallt om dess sensor. Har du någon Sigma idag? Har du varit på Photokina och sett bilderna? Och den senaste Sony-sensorn som du lyften fram - Är det den som använder sig av ett prism och 6MP som du menar? Foveon's första kamera-sensor var prismabaserad men de fick den aldrig att bli tillräckligt exakt. Ska bli spännande att se om Sony lyckas! Men du får det att låta som om du menar något som redan finns ute (annars skulle du ju inte anklaga några för att ha "övertro" - eller hur?!

Det finns en tjusning med bilder tagna med tre lager - du har en så otrolig mängd information packad på så liten yta - ser du inte skillnaden så ska du givetvis fortsätta njuta av din utrustning som du anser bättre. Även om jag inte får allt så får jag i alla fall en bild som jag älskar! - Och Sigma SD1 kommer med all säkerhet göra mig lyckligare!

Sedan undrar jag så stilla vad antalet Sigma SLR's i Sverige har med saken att göra.
Bara för att en miljard flugor äter skit så.. (nä, den var dålig)

Ahh.. Säg till när du är i närheten av Götet!

Det kan finnas nått på japanska (jag kan se inifrån Wordpress vilka som länkar till mig) - rätt många kineser älskar också Sigma (bygga om DP1or osv) Hmm.. Vad är det du söker? Rykten? Min sajt är nog den enda i sitt slag just nu - men jag har inte så mycket rykten att bjuda på tyvärr. Slår SD1 (och den som kommer efter den med FF sensorn.. oooouuu) - då kanske det dyker upp någon mer.

Visste du att X3 Magazine's redaktör är min polare och som fotograferade mitt bröllop i Kungälv i somras. Världen är så liten.

Fotoklubben? Är det fint så ska jag nog besöka den där lilla kungsfiskaren igen - det blev rätt sköna bilder sist och då var det kass ljus - hur kan det bli då med lite bättre? Med kanske?

I morgon klockan 12:00 (alltså Torsdag den 20 januari) så är jag på s.k fotofika på ett kafé intill Konsum här i Surte. Det är Surte fotoklubb som har ett gäng som samlas där för att snacka och så.. Om någon ville dyka upp och sedan kanske hänga med en sväng hem (jag bor precis bredvid) så kan jag visa lite utskrifter och annat kul.. Any takers? Lite plötsligt kanske men jag har inget på schemat i morgon.

Jag bjuder givetvis på kaffe!

Ursprungligen av Goflorp:

Hur funkar det med RAW-konvertering?
Har andra företag "fattat galoppen" vad gäller RAW-filerna? Eller gör det ett "hafsjobb" ?

Hur funkar det använda t ex Lightroom för att ta ut RAW or en Sigma? Blir det bra, eller toppenbra? Eller måste man ta till Sigmas egen programvara?

Jag vet att du jobbar i sigmas egen Carl, men om skillnaden bara är att det är olikheter i handhavande som sitter i som vana så skulle jag ju helst vilja stanna (och även frugan) kvar i LR där vi gör allt idag.

Alltså, vi har Sigma Photo Pro, Raw Developer, Silkypix, Archsofts Darkroom, Adobe Camera RAW och slutligen Lightroom - detta är de största konverterarna och de har alla sina för och nackdelar. Jag använder Lightroom som mitt huvudbibliotek - där har jag mina tumnaglar och det är där jag hittar allt. Sedan vill jag ibland ha en annorlunda konvertering - oftast markerar jag de bästa från ett fototillfälle (de med fem stjärnor) och lägger dem i en underkatalog - öppnar sedan den underkatalogen i något av de övriga programmen, oftast Sigma Photo Pro för vidare konvertering. Ibland är jag nöjd och glad med Lightroom bara, ibland vill jag byta film och köra en annan look med lite mer microkontrast och tyngre ton. Då passar SPP bättre. Vill jag skriva ut mega så använder jag Raw Developer eller Silkypix då jag kan punktstyra brus och skärpa betydligt bättre än i övriga program.

Så.. Ungefär.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Det känns liiiite svårt att säga nånting vettigt om sensorn baserat på YouTube-filmer, inspelat med en iPhone, handhållen, som filmar tryckta bilder...

Du märker upp filmerna som "46MP shots". Vad anser du om riktigheten i detta, avseende skillnaden mellan lateral (Bayer) och vertikal (Foveon) upplösning?

Om du vill få hits på youtube så lär du få följa vad Sigma själva sagt i sin marknadsföring. Det är egentligen rätt ointressant om vi skriver 15,5MP eller 46MP då bilderna beter sig olikt en "bayer" bild vid uppskalning. Du får hemskt gärna komma hit o kika på en A0+ utskrift från min SD14 - eller du skulle ha sett en dubbel A0 utskrift som jag tagit med SD9 och som hängde utanför Sigmas monter på Photokina 2004. Den stod folk näsa mot papper och tittade på - den bilden baserades på en 3,4MP upplösning och såg verkligen helt OK ut. backade du lite fick du en härlig känsla av närvaro.

Foveonfiler blir sköna förstorade - och HELA bilden är med! Inte som med bayer där vissa partier inte känns riktigt feta eller på spåret. Den har liksom inte alltid alla knivar i lådan.. Jag har stått på många mässor, bl.a. fotomässan i Stockholm och i Jönköping och folk som tittar NÄRA på mina utskrifter i 70x100 och de tycker att de ser otroligt fina ut. Även från nära betraktelse i handen så att säga. Det bör ses för att förstås och det är rätt märkligt hur det funkar. Sedan gäller det inte alla bilder - vissa lämpar sig bättre för förstoring. (sant med Bayern också). då foveonsensorn ser ut som den gör så kan du få viss kantighet på skarpa linjer som te.x. ellinor i ett landskap. Sedan behöver vi Ljus. Bra ljus är liksom A och O med en kamera som är baserad på lager.

Oj vad långt svaret blev, fråga gärna mer.. Detta är ett KUL ämne!

Grejen är väl den att trelagers bildfiler aldrig ser digitala ut (jo, i ISO3200 om du kör med färg) - och har du en foveonkamera och en "vanlig" låt säga en Canon 7D och bläddrar igenom dina blandande alster i ditt stora bildbibliotek så kommer du snart upptäcka att det skiljer en hel del i känslan, direkt vid tumnaglarna om man kan uttrycka sig så.. Det handlar alltså inte om pixlar - utan snarare om microkontrast och färger - levande färger som inte är processade alls på samma vis som en Nikon / Canon eller annan kamera skulle behöva göra. Lite som att ha att göra med Gif kontra PNG..

Här kommer två av mina filmer på "riktiga" SD1 bilder.. Den första ENORMA utskriften är oerhört imponerande på plats.. Den andra filmen visar bilderna utskrivna "native" utan något storleksförändring.

Svar till Goflorp angående semlor hemma hos mig och om jag får släppa bilder hur som helst..

Det är lite olika. I mitt fall som är lite speciellt då jag inte har något avtal, eller fyllt i något som helst dokument och får skriva vad för skit jag vill på min blogg om de prylar jag får hemlånat - men en sak som jag muntligen kommer överens med dem om är att inte släppa bilder innan ett visst datum. Men att låta andra se kameran medans jag har den har aldrig varit något problem.

Semla är alltid välkommet!

Senast redigerat 2011-01-17 00:12

Oj vad trafik det har varit här då, och allt ser annorlunda ut sedan jag var här sist. Känner mig slightly gone..

Jurassic579: Är det här en 1DS Mark III och D3 dödare?

Svar: Bildmässigt så lär den nog vara det - men både 1DS och D3 kommer förmodligen slå Sigman vid sämre ljus - i alla fall om man vill köra på höga ISO tal och ta handhållet. Men bilden från SD1 kommer med säkerhet att se mer levande ut än allt annat ute på marknaden idag.

Men vi får vänta och se, fick brev från Sigma idag att det nu inte ska vara så lång tid kvar innan de kan skicka en pre-version till mig vilket är ooooooerhört välkommet!

En fast Sigma 14mm 2,8 finns redan om än i begagnad form.. Jag tror mig ha hört att den ska dyka upp i nyformat. Jag skulle gärna se ett riktigt snabbt och korrekt supervidvinkel - kanske runt 10-12mm inte någon zoom.

Skulle gärna se ett gäng nya fasta vidvinklar. 20mm 1.8 osv

Ursprungligen av Goflorp:

Tjena Carl, välkommen in...

Jag klappade mest till med siffror fritt och 10 blev lätt dela i tre.
Kunde lika gärna sagt 12 / 3 = 4.

Vad anser du om färgåtergivning och högdagerutfrätning ?

Kikar just nu på Pentax K-5, men får säga att Sigman blir intressantare hela tiden.
Frun tar ju 80 foton med hudtoner i, tror en sigma skulle passa henne.

Färgåtergivning är kanske ett av Sigmas starkaste kort - vid bra ljus. Och högdagerutfrätning? Sigma har snarare haft brus i skuggor men högdagrarna har alltid varit fulla med information - liknar på så vis film ganska mycket. Kör man ISo50 så är det dock något sämre då det är ett pushat ISO100 läge. Du kan även köra ISO25 om bilden inte innehåller allt för stora variationer i ljus.

SD1an verkar dock vara bättre på allt vad gäller bildkvalitet! Den ska dessutom vara en baddare på långa slutartider. SD14 / SD15 har max 2min - SD1 ska vara mångt bättre.

Det ska minst sagt bli spännande att sätta tänderna i den på riktigt!

Ursprungligen av Goflorp:

Sigma har haft en del bra grejor, Rytterfalk på forumet är en användare.

Jag känner att de når liksom inte ända fram...

Varför då? Jo, deras speciella sensor som levererar tre lager med grundfärger på ett väldigt eget sätt, den jobbar med knepiga upplösningar

en 10MPixelbild är uppbyggd av tre lager, vars info TILLSAMMANS blir 10MPixel
- varje lager levererar 3,3 MPixel. Det blir ju en rätt kass upplösning om man vill beskära lite...

Nu hittade jag också den här roliga tråden.. Men att säga att Sigmas nuvarande kameror skulle ha 3.3MP är ju fel, de har haft 4.6x3 sedan 2006 ungefär. Eller du kanske bara drog ett exempel på.. den första sensorn från 2002?

Var du också på Photokina och tittade på utskrifterna? Kul att du hittat mina söta filmer på youtube.

Lite fakta; Det rätt mycket som har hänt vad gäller sensorutvecklingen sedan 2005 när dagens sensor var färdig. Efter det att SD14 sensorn ansågs klar så satsade foveon alla sina resurser på att tjäna pengar, vilket skulle göras genom mobilkameror - alltså supersmå sensorer - Apple klämde in en foveonsensor i en av sina test iphones innan den slutligen släpptes med en bayern på 2MP.

Foveon höll på att kursa mitt i allt detta och köptes upp av Sigma och har sedan dess satsat 110% av all tid på att utveckla nya sensor(er) och den kunskapen de fått genom utvecklingen av mobilsensorer har gett grymt resultat. SD1's sensor har 100-falt lägre brusnivåer vad gäller viss form av elektronisk störning (fråga mig inte mer om detta) - vilket inte ger en 100 ggr bättre bild, men bra mycket renare data att arbeta med. De bilder jag sett ser riktigt bra ut, skuggpartier ser mycket renare ut än någonsin med SD14/SD15 och skärpan är sjuk. Men det har den alltid varit.

Under årets photokina fick jag möjligheten att sitta ner och snacka med tre av utvecklarna bakom sensorn och de var löjligt nöjda över sina testbilder och över en massa data som jag inte förstod så mycket av - de ritade grafer och diagram och försökte få mig att förstå skillnaden mellan SD9 sensorn (3.4MPx3) och SD1 - pixelstorlek och antalet ljusvågor som får plats per pixel innan ljuset blir omätbart. Sådana grejer.

Frågan är nu mest vilka hastigheter vi kan hoppas på. 15,5MP x3 = 46MP data. Det är riktigt stora filer som lämnar sensorn innan det komprimeras till RAW och slutligen sparas på kortet.

De kommer försöka utnyttja VPS (att lägga samman pixlar i kluster där fyra pixlar tillsammans blir som en pixel med bättre brusegenskaper) så kanske den tekniken kan ge ett höghastighetsläge på något sätt. De snackade mycket om möjligheter och i vår vet vi.

Asså.. buhuuu.. Min iPad visar inget, har b3an på den 4.2 och min iPhone4 visar inget heller. aaaa.. Fast det är klart, har man kört på 4.2 länge så är det kanske inte så väldigt mycket att längta till egentligen.

Ursprungligen av Potah:

Vilken tuff rigg. Jag har velat göra nåt liknande sen långt tillbaka när jag för första gången såg War Photographer med James Nachtwey, som för övrigt är en väldigt bra film.
Kolla in ett klipp där man får se exempel på hur det såg ut på fältet.
YouTube - War Photographer Teil 10

För de som inte har ro i kroppen kan man spola fram en minut ungefär.
Se klippet, det är värt det.

James är en stor förebild och hans film är väldigt coolt filmad! kul att någon har sett den, Nu var det säkert 7år sedan jag såg filmen men säkert har jag haft den i bakhuvudet!