Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Rytterfalk

Rytterfalk

Medlem
  • Plats Ale
  • Registrerad 2005-01-13
  • Senast aktiv 2015-07-26
  • Antal inlägg 267

Foruminlägg

De senaste inläggen Rytterfalk har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Goflorp:

Ger upp på sigma, det får bli en Pentax.

Hör inte ett ljud, inga besked. Orka vänta.

Ring mig. 0734-001717
har du köpt Pentax kommer du att gråta nu.

iPad 2 first hands-on! -- Engadget Video som visar hur snabb den är.. vilken skillnad mot min nuvarande! wow!

Adrian B skrev: Kameran är avsedd för video, inte fota fina bilder.

Jag svarar; Det menar du inte?! Har bara en känsla av att själva sensorn är pytteliten (mindre än den pyttelilla som sitter i iPhone4) - förmodligen är det så med tanke på att den inte har autofocus - och då har vi ett väldigt platt instrument ÄVEN vad gäller film vilket kanske inte är lika önskvärt. För visst hade det varit kul om det satt något snarlikt som i fyran eller ännu bättre? Få liiiite djup i bilderna..

hmm.. 720p video på bakkameran och VGA på front.. det står inget om upplösningen vid fotografering på den på baksidan.. 720? ouch.

Ursprungligen av ;:

Whatsapp (skicka: meddelanden, bilder, film, ljud, kontakter, din position på google maps etc etc)
WhatsApp Messenger for iPhone on the iTunes App Store
Det är helt enkelt grymmast då det faktiskt funkar över så oerhört många system - Symbian, Blackberry, Android.. och givetvis iOS.

Miri, vi kan väl höras när den dyker upp. Att få till en bra test för min egen blogg är givetvis prioritet men det betyder ju inte att man inte kan göra den testen bredare och bättre - samt att delar dyker upp någon annanstans.

Och angående din länk till killen som är så emot foveon - Här har du en annan test skapad av mig själv - inte så vetenskaplig men VÄL värd att titta på! 5D Mark2 vs SD15. Att säga att SD14/SD15 är lika med 10MP är missvisande helt enkelt.

Sigma 50-500 OS vs Canon 100-400 IS | Carl Rytterfalk Fotografi

Ursprungligen av jurassic579:

Ok.. Jag är med och hör vad du säger. Jag är också väldigt intresserad av ett test och pris.
Sitter Sigma på några prime-linser som håller canon-klass, 35, 50 ,135 mm?

[ot]Kamerans pris +-5000kr är 12000kr för huset. Det som Sigma hävisat till tidigare var i pris med Canon 7D.
Primes som klassas som riktigt bra är 50mm 1.4, 85mm 1.4 och en rad med högintressanta nya optik som 105mm macro 2.8 OS (vattenskyddad som SD1an).

Jag älskar även min 30mm 1.4 men den är något soft vid full öppning ut mot kanterna - alltid skarp i mitten. Och sedan har du hela den gamla serien 20mm, 24mm och 28mm 1.8 som fortfarande står sig mycket väl - de ska nog uppdateras rätt snart. 150mm macro 2.8 är också ett högklassoptik som många älskar..

Jag kommer förmodligen använda mitt 17-50 2.8 OS som standardoptik då den är mycket trevlig och nog klarar att visa nära SD1ans upplösning.. Se dessa bilder. 85mm Samtliga bilder - vidöppet eller väldigt nära. - 17-50 (inte alla men du ser vilken optik när du öppnar bilden). [/ot]

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Varför Sigma hävdar att deras 15,3MP är 46MP...?

Sigma hävdar detta: Effective Pixel 46MP (4,800 x 3,200 x 3 layers). De skriver själva det i sitt material som går ut till andra.

Ta en titt på denna, den är "uppskalad" från sina 4,6MP till 14MP bara för att.. Tagen med SD14 (4.6MP).

Om du ser hur gott den skalar så kan du gissa hur bra en 15MP bild skalas på samma sätt - till 46MP. Det kommer helt enkelt att se väldigt bra ut!

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Korrekt hade varit:

"...incorporating 46 megaphotodiodes..."
Filens dimensioner är 4800x3200.
Jag hävdar att 46 megapixel är direkt felaktigt. I pressreleasen. Intressant om nån i tråden säger emot på den...

Du ser ju problematiken rätt enkelt bara genom att titta på vad te.x. Jurassic579 säger (Jurassic, jag menar inget illa med att ta dig som exempel) - Med ett Tack, som lika gärna kunde ha avslutats med ett adjö för att Sigman har ju "bara" 15.5MP och hans Canon 21MP!

Fast det som han inte ser är att av hans 21MP så byggs bilden upp av bara en fjärdedel röda pixlar alltså ca 5MP - samma sak gäller blå, 5MP och den gröna har hela 10MP. Men Sigman har där 15MP av varje färg - hela 46MP med färginformation! Det är rätt stor skillnad. Skärpa och detaljrikedom blir helt annorlunda. Du kan Känna, gå in i bilden på ett helt annat sätt. Vissa kallar känslan "3D" i brist på annat.

Hänger du med på problematiken?

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Marknaden hade mått bra av att komma bort från MP-snacket. Vem har bättre utgångsläge att gå i bräschen än Sigma?

Jo, jag är väldigt insatt, både i pixlar och problematiken i stort. Det räcker att gå in i en fotobutik och lyssna på säljare / köpare så förstår du att Sigma har svårt att hävda sig när det stora flertalet inte fattar grejen. Speciellt som det varit, med 4.6MP som bas - har du det att välja på och en 15MP kamera så är valet ganska givet såvida inte en säljare är speciellt insatt och kan berätta lite mer.

Men jag ser att antalet besökare på min egen blogg bara blir fler och fler (räknas i tusental om dagen) - så nog verkar folk tycka att SD1 verkar spännande! Frågan är om 46MP är anledningen eller om de flesta har förstått att det är 15x3.

Senast redigerat 2011-02-14 16:34
Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Du får ursäkta Rytterfalk, men detta stör mig.

Det är inget bra sätt att uttrycka sig på och det kan säkert förvirra dem som inte vet något om den bakomliggande tekniken.

Med upplösning måste vi likrikta oss till att mena lateralt—rena pixeldimensioner.

Det är bra att Foveon inte måste köra en debayer, men det ökar inte upplösningen på något sätt, bara att de inte har nån demosaikupplösningsförlust.. Du får gärna säga att en Bayer-sensor på 24MP motsvarar 15MP i upplösning (inget jag påstår dock, jag har ingen data), men du kan inte extrapolera upp Foveon på det sättet som du (och Sigma?) gör.

Om du vill envisas med det, så vill jag gärna veta hur du tänker!

Detta är ett område som debatterats sedan 2002 - och det har egentligen aldrig lugnat ner sig sedan dess. Då världen är full av bayern kameror och vi alla måste jämföra oss med vad som är gängse standard så måste man om man heter Sigma försöka hitta ett sätt att göra det på. Så i jämförelse med hur mycket detaljer en bayer sensor ser, så ser en Foveon sensor ungefär lika mycket detaljer som en 35MP bayer sensor. Dock ska nog sägas att bilderna ser väldigt olika ut med tanke på den enorma färgmängd som foveon-bilden har. Det finns ett otal med tester ute och den som kanske är mest intressant är den mellan Kodak 14n och Sigma SD14 där en kille skrev ut båda bilderna i stort format och sedan scannade in för att jämföra resultatet..

Läs testet här: Great 14MP shootout - Sigma SD14 vs Kodak 14nx

Kodak 14 är lite unik då den inte har Anti-alias filter framför sensor och är således passande att testa emot. (Anti-alias filter gör ju bilden mindre detaljrik som du säkert vet). Och den är på 14MP och Sigma SD14 är på 4.6x3.

Ska man gå efter testet så kanske vi skulle kalla SD1an 46MP? Men, jag väljer att säga 35MP så blir ingen ledsen.

Ursprungligen av jurassic579:

Varför man skulle vilja plåta i lägre upplösning än max är för mig en gåta.

Om du betänker att 15,5MPx3 kan liknas vid ca 35MP i ren upplösning - och att 10MPx3 ligger någonstans vid 20-25MP och dessutom med mindre brus, större antal bilder i buffert och snabbare fps. kanske har du ett zoom-optik på som ändå inte når upp till den där sjuka upplösningen - visst är den lägre ett vettigt alternativ då? Och du sparar plats dessutom! Jag har använt 4,6MPx3 tills idag och varit skitnöjd - 10MPx3 hade varit en dröm!

Nu är det uppdatering igen! Maro, killen som hade intervjuat Sigmas COO skrev en till artikel igår och en idag - han fick testa kameran lite närmre och det som framkom var ytterst intressant. (Och än mer intressant är det att en av Sigmas press-talesmän twittrade en länk till mig med Maros artikel - vilket måste betyda att det han skriver är riktigt).

Så, vad skrev han då?

Det finns tre lägen RAW+Jpeg i HI, MED och LOW bildstorlek (upplösning) - precis som det var på SD9 / SD10 tiden. Det försvann med SD14/SD15. Du får alltså "riktig" RAW fast i lägre upplösning vilket enligt hon betyder att MEDIUM upplösningen ger 5fps med 15 bilder - det står inte vad upplösningen innebär dock. Gissningsvis runt 10MPx3. HI, full upplösning på 15,5x3 är runt 3,4-4fps i 7-8 bilder.

På Foveon-sensorer så används en sk VPS teknik för att lägga pixlar i kluster för att få de lägre upplösningarna - och på så vis också få lite bättre brusförhållande. Det funkade på SD9 och SD10 men de lägre upplösningarna blev lite för låga då grundupplösningen på den sensorn var 3.4MP. Den lägsta var 1.5MP.

ISO-tal är numera från 100-6400. Där ISO200 är grunden och 100 den "lägre" som dagens ISO50. AUTO-ISO verkar gå till ISO800.

Alltså - det blir bara bättre och bättre! Information som saknas nu är hur lång slutartid vi kan räkna som max - SD14 / SD15 klarade 2min. Foveon säger att nya sensorn ska klara betydligt bättre än så. Spännande!

För er som inte hängt med så har det dykt upp en hel del keing SD1an på nätet sedan sist. I Japan så håller den relativt stora CP+ mässan i Japan som bäst på - och en japansk teknikblogg skriver lite om SD1an och nu har jag fått en översättning till Engelska som jag lägger in här direkt, ni får länken till originalartikeln också..

"Okay, so let me talk a bit about my impressions of the SD1. The grip feel has been improved. The weight of the camera is just right. No complaints with the finder and I'm really glad that the focus aids (the little squares) have been made much smaller. Focusing speed seems a little faster than the SD15. The shutter makes a delightful sound. As with the Canon 7D, there's a display in the finder that shows how many shots you can make before the buffer will fill. It's nice that you can see how many shots are left when using continuous mode. The frames-per-second speed seems to be around 3.5 to 4. The SD1 they had at the show had a buffer that would max out at 8 frames. However, I was told that this is not the final number. When the camera is put on the market that number may increase, but it might also decrease. [translator's note: it's unclear if he was told or if it's his speculation.]

The 11 prints on display at the booth were simply amazing. You were able to see the images on a computer screen. They were simply tremendous. I tried increasing saturation of these images in Photoshop, but there was no chroma noise that I could see. According to Yamaki-san, the SD1 is totally usable at ISO400, and it's even quite good at ISO1600.

En annan fotoblogg skriver följande:

"After visiting the Sigma booth we visited some other booths and decided to visit the Pentax booth next, where we saw some prints from the very expensive PENTAX 645D (Which, right now (2011.2.9), costs at least 750,000 yen!). I'm sorry about the conspicuous reflections but I can tell you that even without them, the SD1 prints were far superior to the P645D prints."

De har en Apple 27" iMac i montern och besökare har fått leka med bilderna i fullkvalitet och kommentarerna är sjuka - de verkar vara sanslöst fint. titta bara på den här förstoringen på ögat.. (ögat återfinns i Sigmas flash film - fast inte så inzoomat) <-- Den är värd att se!

Sigma Dp2x announced and.. | Carl Rytterfalk Fotografi

Kan ju vara kul att se att Sigma nu har ett ganska stort gäng med OS objektiv och listan på linser som är väderskyddade växer den med. Spännande spännande!

(Och de jag lägger med nu är ju bara de som annonserats ut idag i och med en branchmässa i Japan)