Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
JvD

JvD

Medlem
  • Registrerad 2005-02-27
  • Senast aktiv 2010-10-04
  • Antal inlägg 160

Foruminlägg

De senaste inläggen JvD har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2008-02-21 12:57

Med risk för att inte få svar postar jag ändå här

Shuffle för ljudböckera, har den något smart "minne"?
Jag är på jakt efter den enklast möjliga mp3-spelaren för min pappa som fått nedsatt syn och kan ha problem att navigera på en vanlig ipod. Det han är intresserad av är primärt ljudböcker, att slippa sin gamla bängliga batterislukande cd-spelare. Som jag tänker mig så skall det bara vara för honom att sätta på spelaren så skall den spela upp böcker som han vill lyssna på. Stänga av när han tröttnat och när han sätter på så fortsätter boken. Bara genom att trycka på en knapp typ.
Men några frågor först?

1. Skulle Shuffle fungera på det sätt jag ovan beskriver, dvs att när man slutar lyssna så stänger man av eller pausar och sedan när man vill lyssna igen så fortsätter den där man slutade.

2. Måste alla ljudböcker konverteras till .m4b för att det ovan beskrivna skall fungera?

3. Är Shuffle huvudtaget ett lämpligt alternativ för en som bara vill lyssna på ljudböcker och har nedsatt syn och har svårt med att sitta och titta på en miniatyrdisplay för att navigera?

  • Medlem
  • 2007-12-19 09:31

Sigmas 150mm tillhör ju en av deras kronjuvelser. Jag är mycket nöjd med min men håller med flera tidigare om att det inte direkt är någon allround-optik, 150mm kräver rätt långa avstånd om du vill ta kort på annat än näsan Ett macro runt 100mm är mycket mer allround på en kamera med 1.5-crop faktor.
Skall du sedan fota just macro så spelar det inte så stor roll om det är AF inte så himla viktigt, kommer du riktigt nära måste man fokusera manuellt, något annat är svårt.

ATt det landade på ett SIgma 30mm var ju lite av en överraskning med anledning av trådens titel MEN därmed inte sagt att det är något dåligt val, tvärom. Får du ett ex som fokuserar rätt så är just 30mm väldigt trevligt på en DSLR med lite mindre sensor. Lycka till.

  • Medlem
  • 2007-11-13 15:34
Ursprungligen av mackan_b87:

Kan grymt rekommendera Clix 2. mycket bättre ljud än Ipod

Hehe, som att svära i kyrkan här Jag har själv en iRiver E10 (efter en iPod mini) och vilken nyfödelse det var för musikupplevelsen.

  • Medlem
  • 2007-10-01 08:41

Du har säkert helt rätt i det att Nikons erbjudande om sensorrengöring handlar om att kompensera för en frånvara av just den funktionen i kameran. Min poäng är bvara att smuts/damm på sensorn är ett rätt överdrivet problem ofta och används ibland av säljare som någon slags avgörande argument till varför man skall välja en kamera framför en annan. Kameraval bör handla om andra saker än just denna lilla funktion, tex ergonomi eller något annat. At avrådas köpa D40x för att den inte har någon form av automatisk sensorrengöring är ju bara larvigt. Det är säkert en helt fantastisk kamera för många. Står valet mellan D80 och D40x bör man dock fråga sig några saker? Vad har jag för ambitioner med kameran? Är det en ersättare till en bättre kompaktkamera? Isåfall är kanske D40 ett perfekt val som du kan matcha med en eller kanske två objektiv som har AF-S vilket ger dig AF. Eller bara D40x och ett 18-200VR så ar du också antiskakfunktion i en kamera med stor omfång men ändå är behändig. Tror man att man på sikt kommer att nöja sig med det så är det nog ett kanonkit. MEN tror du att du kommer att fortsätta att utvecklas som fotograf så kommer du med tiden ställa nya och högre krav på kameranm och i synnerhet på objektiven och DÅ öppnar ju D80 för lite fler alternativ. D80 har också andra funktioner som är riktigt bra att ha för den som ställer liter högre krav. Det är helt enkelt två mycket olika kameror. Båda mycket bra MEN olika.

D40 säljs väl ut av naturliga skäl eftersom D40x kom ut som på flera sätt är en bättre kamera. Tror inte det kommer någon uppdatering av nikons digitala systemkameror under de närmaste 6 månaderna efetrsom man har haft en storlansering alldeles nyligen. Det kommer alltid bättre, nyare och mer funktionsrika kameror med tiden så det finns ingen anledning att inte köpa när man vill ha en eller behöver en. Det kan sluta med att man blir utan kamera för evigt eftersom hjulet aldrig slutar snurra.

  • Medlem
  • 2007-09-30 19:14

Jag har haft Nikons digitala i snart 4 år och inte haft problem med damm mer än en gång. Då rengjorde jag den själv, rätt enkelt var det också. Lite vanligt luft brukar jag med jämna mellanrum blåsa på sensorn med spegeln uppfäld ibland för att hålla det rent. Tycker inte att en sådan "gimmick" skall vara ett avgörande skälv till att inte kjöpa en kamera.
Vad gäller kameraval tycker jag att du skall gå på D80 om det är så att du planerar på att utvecklas lite som fotograf och vill ha tillgång till AF i ett stort utbud objektiv. D40x är en lysande liten kamera om man vill ha den istället för en bättre kompakt, men den sätter vissa gränser som inte D80 gör.

  • Medlem
  • 2007-09-17 22:10

jag VET vad jag missar och inte missar. Jag missar en helt fantastisk dator, frånsett skärmen. Har arbetat vid den flera timmar och vet vad den går för och vad dess problem är. För mig personligen lämnar skärmen en del att önska vad gäller färgkritiskt arbete. Men i övrigt är det ju en dröm.

  • Medlem
  • 2007-09-17 10:28

Jag har avstått nya iMac av bland annat detta skäl, åtminstone tills veidare. Kommer det en lösning och kanske bättre skärmlösning (utan blankt glas) så kanske jag skaffar en. Fin dator med potential även för den färgkritiske fotografen MEN så strular man till det, sååå dumt. ELLER såååå smart Skall du ha motsvarande prestanda och en fritstående skäm blir det dyrare.

  • Medlem
  • 2007-09-17 10:23
Ursprungligen av badmojo:

Tvärtom, skärmen i nya iMacen är riktigt bra. Den glossybehandlade ytan gör att svärta och färger fullkomligen hoppar ur skärmen. Lite dålig vertikal betraktningsvinkel, men det är ju bara att vinkla den rätt.

Ja, vad som är bra är ju rätt subjektivt. För den stora massan så är dessa egenskaper rätt säljande och det är väl huvudsaken. Den stora gruppen köpare är just de som vill att skärmen skall ha den karaktären (kontrastrik och mycket svärta). MEN det är fortfarande en rätt enkel och i olika avseenden rätt dålig panel i den OM man skall använda den för tex bildarbete. Problemet med en dålig betraktningsvinkel är att du vill att färgen skall återges exakt på samma sätt över hela panelen/skärmen och när skärmarna blir sörre , i relation till hur nära du sitter så finns det risker att färgerna kommer att se olika ut om dna ögon är på ett och samma ställa och du betraktar iolika delar av skärmen (oj, vad krångligt det blev). Nåväl, 24-tummaren har en bättre panel MEN fortfarande är valet av glaset framför en försvårande faktor.
Skitsamma iMacen är ju en kanondator och priset är väl inte SÅ himla mycket mer än en motsvarande Dell eller hembygge. Jämför man 24-tummaren med en PC med en BRA 24-tums-skärm OCH OS så är väl skillnaderna inte så himla stora, om ens någon alls.

  • Medlem
  • 2007-09-11 20:18
Ursprungligen av Hunter78:

Det är rätt men det finns TN paneler som klarar samma betraktningsvinkel på 170 grader och ha 16.7 miljoner färger.

Enligt artiklen nedan så tycker jag att det dell sa till mig "att det är en Tn med trim" ser rimligt ut samt att de använder Samsung paneler.

http://www.tftcentral.co.uk/articles/panel_technologies.htm

Finns säkert sådana trimmade TN-paneler MEN de kommer fortfarande inte upp i 178 gr alt 176 gr, vilket bara MVA och PVA gör. Jag kan förstås ha fel men i detta fall känner jag mig rätt säker. Vad gäller Dell så skall den enligt uppgift ha en pva-panel (Samsung LTM240M2 alternativt LTM240L2). Detta kan man läsa om på ett flertal ställem, både från sådana som själva har skärmen samt från testare, såväl engelspråkiga som svenska. Jag tror mer på dem än på Dells support faktiskt. Det är en annan fråga vad gäller den nya varianten, den kan jag inte direkt säga vilken panel det är, det kan vara en annan panel som heter AMVA (från AU Optronics tror jag).

  • Medlem
  • 2007-09-11 14:13

Snarare har jag hört att man inte riktigt VET vilken panel man får, men det var förrut. Det finns kanske någon variant av dells 24-tummare som har TN-panel MEN jag tror inte man får det i dagsläget. TN-paneler brukar ha en lägre betrakningsvinkel och dells har 178 grader medan Samsung 245B har 160. Samsungs storebror 245T har troligt samma panel som dellen och erbjuder också samma stora betraktningsvinkel, 178 gr. Dells Dell 2407WFP skall vara S-PVA om jag inte minns fel.
Därmed inte sagt att 245B är en dålig skärm, de allra flesta är nog nöjda med den. MEN att säga att den är bättre än dells 24-tummare är ju bara smålöjligt. Skulle det vara en TN-panel så kan den väl omöjligen erbjuda en betraktningsvinkel på 178 grader och kan då reklameras eftersom det tydligt står 178 specen. SÅ himla många paneltillverkare och olika paneler i denna storlek finns inte. man får det man betalar för och när dell har sina kampanjer så får man mycket skärm för pengarna. MEN det finsn andra likvärdiga skärmar också. LG, HP och Benq har också bra 24-tummare med "fin" panel till hyffsat bra priset.

  • Medlem
  • 2007-09-11 11:09
Ursprungligen av Hunter78:

Samsung 245B är en ypperlig skärm för ca 5000Kr inkl moms som också är bättre än Dellens 24.

Tja, det beror ju på vad man anser är viktigt. Möjligen skulle 245B anses bättre för att den har snabbare responstid MEN utöver det är Samsungs 245B är en budgetskäm med budgetpanel (TN). Kanonbra för kontorsarbete och möjligeh spel då, men både CD23 och Dells 24-tummare har bättre kvalitet på sina paneler som visar kan erbjuda bättre färger och bättre betraktningsvinkel. Sitter du vid en 24-tums skärm kan detta vara rätt viktigt eftersom skärmen är så stor.

  • Medlem
  • 2007-09-05 13:03

Hur mycket minne kan man stoppa i Minin? Går det att köra och nyttja 3GB? Eller kanske 4?

  • Medlem
  • 2007-08-26 13:14

tre fasta (50, 85 150), två zoom (17-50, 70-200)

(shit vilken meningsfull tråd

  • Medlem
  • 2007-08-26 13:10

Efter att ha läst en del om kalibrering av denna skärm så är det dels uppenbart att glasskivan försämrar förutsättningarna för att kalibrerar den bra. Sedan verkar det också skilja sig mellan olika kalibrerigsverktyg, vilket kanske har med det föregående att göra. Hmm, kanske tar hem en och testar, är jag inte nöjd efter kalibrering så skickar jag tillbaks den. Värre än då är det väl ite

  • Medlem
  • 2007-08-23 18:55

JO, min D80 kommer att ersättas med en D300