Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Ytterberg
  • Sysselsättning Frilansande journalist, fotograf, färgkalibrerare, utbildare, föredragshållare och spinninginstruktör.
  • Registrerad 2004-11-29
  • Senast aktiv 2019-09-23
  • Antal inlägg 89

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Ytterberg har skrivit i forumet.

Wow! Verkar som Apple faktiskt tittar på hur verkligheten fungerar!

Ursprungligen av paso:

Har inte tänkt på kabelkvalitet men har problem med att nya ATV verkar tveka vid uppstart med svart bild i korta perioder som resultat.
Får likande fenomen med avbrott när jag spelar musik via Itunes.
Har allt anslutet med HDMI-kablar till en 4K-redo reciever, kan det vara ATV som börjar med att kontrollera ansluten kabel och "anpassar" vad som skickas och att just anpassningen ger svart bild/avbrott?

Spontana, korta perioder av svart är symptom på problem med bitfel i överföringen. Det är HDCP-ackarna (alltså bekräftelsen på att förbindelsen är krypterad) som misslyckas av någon orsak. Då släcker källan signalen men försöker igen, ofta med två sekunders intervall. Detta beror vanligtvis på att man har låga nivåer av bitfel så bild och ljud kommer igenom utan synliga störningar. Men när bitfelet sker under HDCP-acken tappar man bild och/eller ljud. Detta kan man ofta verifiera genom att sänka till enklare bildsignal med lägre krav på bandbredd och se ifall avbrotten försvinner. Till exempel köra 1080p.

En ny och certifierad kabel kan vara lösningen, men felet kan också bero på problem på kretsnivå. ATV 4K verkar ha en del utlösa en del oväntade beteenden när existerande utrustning kopplas ihop med ATV 4K.

Ursprungligen av Mija:

Ospecificerad High Speed duger inte, du vet att du har fel men vågar inte erkänna det.

Åhh, trist, vi hade verkligen kunnat kolla vad Netonnets kablar går för, samt spekulera hur de mår efter ett år hemma hos Mija. Under tiden får jag väl fortsätta köra 18 Gbps på redaktionens noname-kablar.

Senast redigerat 2017-10-23 21:21
Ursprungligen av Mija:

Om jag går in och köper en High Speed kabel på Netonnet och det inte fungerar, är det belägg nog? Du kan få min 3 meter som jag redan köpt, för den går inte att använda om jag vill slå på 4:2:2 på min AppleTV 4K + LG 4K.

Yes! Jag testar den väldigt gärna! Vi sitter på Kungsgatan i Stockholm. Bestäm en tid så kan jag ta med utrustning som testar vilken bandbredd kabeln faktiskt orkar med. Det kan bli hur spännande som helst ifall Netonnet säljer undermåliga kablar.

Ursprungligen av Mija:

Jag det finns en liten chans att High Speed stödjer 18Gbps, men det är långt ifrån säkert att dom gör det.

Intressant påstående, vad har du för belägg för det?

Som jag skriver och som HDMI Forum själva skriver: kraven på High Speed-kablar är identiska. Kabeln är inte annorlunda, endast kretsarna har ändrats. Orsaken till att det fortfarande står High Speed (10.2 Gbps) på produktbeskrivningen hos många High Speed-kablar har följande förklaringar

  • (A) Tillverkningen certifierades före september 2013. Dvs produkten är egentligen lite gammal.

  • (B) Det klipps och klistras gammal schablontext som innehåller utdaterad info.

  • (C) Kabeln är inte alls certifierad. Det är endast säljaren som påstår detta.

Alla dessa punkter hanterar man med en Premium High Speed för att vara på den säkra sidan, precis som jag skriver och som du missat att läsa...

Ibland har man dock inget val. Det är än så långe sällsynt med långa kablar som har Premium High Speed-cert. Förmodligen bara en tisdsfråga, då det var i Maj i år senast jag testade igenom långa kablar och då fanns endast korta premium high speed-kablar på marknaden. Då klarade iofs alla korta kablar jag testade, 3 meter och kortare, av att köra 18 Gbps oavsett vilken märkning de hade.

Ursprungligen av Mija:

Köper man High Speed (10Gbps) kan man vara säker på att det inte fungerar inte med 4K@60Hz och HDR 4:2:2. Onödigt av Thomas att rekommendera en sådan.

Från: https://www.hdmi.org/learningcenter/kb.aspx

Q. Can existing HDMI cables support the higher bandwidths of HDMI 2.0 Specification?
Yes, existing High Speed HDMI Cables (wire only) will support the new higher bandwidths (up to 18Gbps).

HDMI 2.0 specification defined a new, more efficient signaling method, for speeds above 1.4b limits (10.2Gbps), to allow higher bandwidths (up to 18Gbps) over existing High Speed HDMI Wire Cables.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Detta är spenderad tid som ingen av oss får tillbaka. Onödigt och trist.

Tja, inte för att att jag hänger med hur du resonerar när du pratar om versionnummer på kablar. Fast tydligen ändå inte pratar om versionsnummer eftersom du egentligen försöker prata om bandbredd. Varför krångla till det?

Din intention är antagligen god. Du försöker vara hjälpsam. Men genom att tala om versioner bidrar du till ett av de största och ständiga problemen runt HDMI, den att man blandar ihopversion medfunktion.

För mig är det väl spenderad tid. Jag träffar ständigt på personer som likt dig inte har greppat alla parametrarna och bidrar till ökad förvirring. Ju fler som läser detta, desto färre kommer drabbas av kabelförvirring i framtiden.

Situationen är busenkel: High Speed. Inget snack om versioner. HDMI-kabeln ska vara Premium High Speed ifall man söker säkraste lösningen.

Och den dag vi ska köra 8K i 60 Hz med 12-bitars HDR och 4:2:2 kanske ledordet är Premium High Speed 48G. Men fortfarande inget snack om versioner.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Detta är en mycket märklig tråd. Här blir man tillrättavisad till höger och vänster av folk som byter ut ord av det man sagt med synonymer. Jag medger att jag använder ordet synonym i sin lösaste betydelse...
[...]
Mitt tips till folk som tragglar sig igenom den här tråden och som inte vill leta versionsnummerprestanda är att köpa en 'Premium High Speed'-kabel.

Du blir tillrättavisad för att du sprider felaktigt och förvirrande information som går tvärtemot vad man sedan många år instruerar från officiellt håll från HDMI Forum (samt HDMI Licensing innan 2011). Ifall du läst mina artiklar om detta bör du också vara medveten hur tydligt reglerna är med att ange versionsnummer på kablar. Tydligt förbud i licensreglerna, daterade 2009, med hot om rättsliga åtgärder mot tillverkare som kallar kablar vid versionsnummer.

Du ger helt rätt tips om Premium High Speed. Allt man egentligen behöver veta. Ändå fortsätter du förvirrat tala om versionsnummer på HDMI-kablar? Varför då? För att du själv anser det vara rätt?

Orsaken till att High Speed-klassade kablar som certifierades när 10,2 Gbps var den övre gränsen fortfarande är certifierade för High Speed 18 Gbps är väldigt, väldigt enkelt: det är exakt samma krav på kabeln. Alla förändringar i hastighet ligger på kretsnivå, inte på kabelnivå.

Nej, en kabel som kallas för "HDMI 2.1" är inte certifierad för någonting och garanterar ingenting. Därför är det också felaktigt att tipsa som "2.1-kablar". Nya kablar certifierade för 48 Gbps kommer än så länge kallas 48G-kablar.

Alla funktioner som finns i HDMI 2.1 kommer att fungera med befintliga kablar. Så länge bandbredden räcker till. Precis som det är idag med funktioner i HDMI 2.0 - du kan ha en kabel från 2007 och den kommer att fungera precis lika bra. Så länge bandbredden räcker till.

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Men det är ju precis det som folk avser när man pratar om versionsnummer: man syftar på bandbredden som specifikationen tillåter. Sen när man handlar frågar man efter en kabel som är testad mot den önskade bandbredden.

Ja, det frågas ständigt fortfarande efter fel saker och det tipsas ständigt om fel saker som inte finns, likt "2.0-kablar" trots att det är hyfsat tydligt vad som gäller. Åtminstone har det varit detta de senaste 8 åren när HDMI Licensing/Forum började certifiera tillverkningen.

Det finns kablar där tillverkningen är certifierad mot den önskade bandbredden och det är High Speed. High Speed-kablar klarar den 18 Gbps-bandbredd som krävs för 4K/60 och 4:4:4 och därmed alla de kretsbaserade funktionerna man idag kan förvänta sig.

Det enda du som köpare behöver tänka på när det gäller HDMI-kabel är just detta: High Speed.

Vill du vara ännu säkrare? Vem som helst kan förfalska en High Speed-logotyp eller prata om High-Speed när det rör sig om 5 meter, men slira på 15 meter. Då är det Premium High Speed som gäller där kabelns äkthet och tillverkning kan spåras via hologram och QR-kod. Premium High Speed-kablar certifieras också för minskad interferens med trådlösa förbindelser.

En HDMI-kabel har inga versionsnummer och det är inte alls kabeln som selektivt avgör ifall Dolby Vision, HDR, Dts-ljud eller andra kretsbaserade funktioner fungerar eller inte. Allt handlar om att kabeln kan överföra den bandbredden som krävs för signalen. Där kan det tryta ifall kabeln är på gränsen i fråga om kapacitet eller på annat sätt är undermålig, skadad eller glapp.

Nu kan det bli svart av alla möjliga andra orsaker, vanligtvis att handskakningsprocessen inte fungerar. Men detta är ändå ganska sällan problemet för min del som ändå kopplar ett par dussin nya olika prylar med HDMI varje månad. Enda gången jag regelbundet drabbats av svart skärm var just med en kabel som inte vill kliva över 450 MHz i bandbredd. Fungerande fint i ena stunden när bildsignalen låg under det kravet. Svart när signalen klev över.

Eftersom jag har testutrustning för detta kunde jag också ganska snabbt konstatera att kabeln behövde bytas ut. Inga fler svarta skärmar.

Ursprungligen av Anders Båth:

Samsung UE55JS8005. Jag beskriver min upplevelse, med bilder, lite mer i detalj i detta inlägget: https://www.99.se/forum/p/2322556

Aha! Kör du normalt Samsung med korrekt bild, dvs Film-läget?

För kör du något annat läge likt Standard, så överdriver det alla färger kraftigt. När du sedan aktiverar HDR kommer ATV 4K förutsätta att TV:n hanterar HDR på ett visst sätt. Men just din modell gör vad jag minns ganska lite med HDR, den har inte så mycket ljus och så stor färgrymd. Då kommer SDR kodas in i HDR men inte expanderas på samma sätt.

Ursprungligen av Anders Båth:

...hos mig blir av nån anledning filmerna bättre i sdr än HDR aktiverat (även på just HDR-filmer alltså).Hur kan detta komma sig?

Vad har du för Samsung-TV?

Ursprungligen av primu[s]®:

Jag har en Samsung 4K UHD-tv (7-serien som inköptes för två år sedan) men får inte upp 4K HDR-valet i menyn. Jag är lite novis på det här området. Men för att jag har 4K så behöver den inte stödja HDR? Köpte även med en "Belkin Ultra High Speed hdmi-kabel (2 m)".

JS9-modellerna av samma generation klarar HDR men J7-modellen ska inte göra det. 4K/UHD i ditt fall betyder endast att den har pixelmatrisen och hanterar HDCP 2.2 som används av 4K/UHD-källor.

Ursprungligen av Giljan:

Tack för guiderna! Mycket matnyttig information om HDMI. Det jag mest menade med rätt kabel var vad jag såg i filmen av Thomas, att ATV:n kör en koll av kabeln. Det borde innebära att den avgör kabelns kapacitet. Alltså om den är bättre eller mindre lämpad för ändamålet.

Funktionen kollar om du får över bilden eller inte. Vilket handlar om bandbredd.

Ursprungligen av Fredde82:

Fungerar 24Hz även på 1080p eller det är 4k som gäller då?

Kollade precis och NEJ - det fungerar inte med 1080p/24 vilket är korkat i sammanhanget. Uppenbart att Apple inte har full koll på vad de sysslar med.