Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Ytterberg
  • Sysselsättning Frilansande journalist, fotograf, färgkalibrerare, utbildare, föredragshållare och spinninginstruktör.
  • Registrerad 2004-11-29
  • Senast aktiv 2019-09-23
  • Antal inlägg 89

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Ytterberg har skrivit i forumet.

Så där i största allmänhet behöver HDMI-standarden moderniseras så att det går att växla frekvens och format utan att handskaka om och synkronisera signalen på nytt. För det börjar bli så många format som kan och bör komma ur en och samma källa. Variabel frekvens är på tapeten för HDMI 2.1 och det fungerar smärtfritt med AMD-grafikkort och Freesync-skärm över HDMI. Fast man har efter tio månader fortfarande inte spikat version 2.1. Min optimistiska inbillningsförmåga säger mig att man försöker finna en lösning på de här problemen.

Ursprungligen av Tjosansa:

Det som skrämmer iväg mig mest är allt tekniskt blaha.. Jag vill bara se film ibland och absolut inte leka med några inställningar

Kör SDR och vänta med HDR tills du känner tiden är inne. Det här teknikskiftet kommer ta år och decennier.

Senast redigerat 2017-10-14 10:49
Ursprungligen av Erik.dv:

Inget ska vara lätt…

Nej, helt klart inte. Xbox one S beter sig också likadant som PS4 Pro, tack för info där har endast vanliga PS4. Senast jag kollade Xbones brydde den sig inte alls att försöka konvertera mellan olika EOTF utan verkar trycka SDR direkt till HDR. Kalasmörk bild...

Vad man kan hoppas på inför framtiden är möjligheten att växla format SDR/HDR, Rec.709/Rec.2020 utan att synka om allt. Samt adaptiv frekvens. Det senare är ju "announced" i HDMI 2.1 men ännu inte spikad.

Ursprungligen av Sperious:

Vilken TV har du använt ihop med ATV4K, som du vet fungerar till 100% med olika refresh rates?

Även HD Fury Integral och Murideo Six-A bekräftar att det är 24p som kommer från ATV 4K. Så problemet ligger helt klart i din TV som känner av att den får 24p men ändå applicerar fel kadens. Testa att fabriksåterställa och om så krävs, låta den stå över natten utan ström. Sådana här märkliga beteende kan ibland lösas den vägen. Ovan nämnda Sony XD8505 ville till exempel aldrig stänga av overscan. Trots rätt alternativ valda hände ingenting. Efter fabriksåterställning fungerad reglagen normalt igen.

Ursprungligen av Sperious:

Du menar alltså att det är vanligt förekommande att TVn rapporterar en viss framrate visuellt genom ett meddelande på skärmen, trots att den kör något helt annat egentligen? Låter vansinnigt dumt.

Vilken TV har du använt ihop med ATV4K, som du vet fungerar till 100% med olika refresh rates?

Ja, fantastiskt korkat. Men sådana här problem är vanliga. Märkte det inte på Samsung KS8005 men det har hänt fler än en gång att det rapporteras fel och det uppenbart är något som inte stämmer. Man rycker kablar och fipplar och har sig. Sedan fungerar det. ATV 4K växlar på rätt sätt på en Sony XD8505 och VPL-VW550ES.

Ursprungligen av Sperious:

Har du förresten några tips på bra scener ur filmer att lätt kontrollera 24p-flyt mot, eller någon länk till ett bra testklipp?

Det där beteendet är inte helt ovanligt, tyvärr - blir det bättre om du växlar ingång fram och tillbaka?

Annars lär man sig sina filmer. Hela inledningscenen i Dark Knight med inzoomning mot höghusen, kamerapanoreringen när de åker lina mellan husen, hur de rör sig inne i byggnaden etc. Finns också tillgänglig i många format, netflix, itunes etc.

Ursprungligen av Sperious:

Ok, tack! Får luska vidare utan att riktigt veta var jag ska börja. ?

Fast vilken TV har du? Jag har kollat detta med 24p-flyt rätt många gånger på väldigt många TV-apparater genom åren, minst sagt.

Ursprungligen av Sperious:

Och, bara för att förtydliga, även du har prövat med 1080p SDR-material, med Apple TV inställd på att lämna ”4K 24Hz SDR”?

Ja, i alla fall med Netflix. Vad har du för TV?

Senast redigerat 2017-10-09 12:47
Ursprungligen av Sperious:

Antingen är ngt fel med just min Apple TV eller så processar Apple videon på något sätt så att den blir förstörd trots att signalen de facto är 24Hz in i TVn. Jag förstår dock inte ens hur det kan gå till när källmateialet är 24fps och signalen till TVn är 24p? Det borde inte ens vara MÖJLIGT med judder av 3:2-typ?

Apple TV 4K gör rätt, det märks på det jag tittat på med en TV och en projektor. Det kan vara materialet du tittar på som är sätt är felflaggat på något sätt? Vilken film är det och vilken TV har du?

Din TV kanske också gör fel därför att det är olika inställningar på olika ingångar aktiva. Ett typexempel är LG:s apparater där du har inställningen "Biosalong" som måste vara på för att 24p ska bli rätt. Har du källorna på separata ingångar kanske detta är av på den ena.

Ursprungligen av Erik.dv:

Bara av denna anledningen kanske det får bli en Apple TV 4K ändå - troligen låst till SDR som default tillsvidare. Det verkar även som att subtitle stöder för Netflix i LG-TV'n jag köpt är lite wacky.

Problemet med undertexterna verkar vara Netflix som vill köra på i max vitt. Så även med ATV 4K.

Ursprungligen av Erik.dv:

Ni får även gärna testa hur det fungerar eller inte att shifta mellan HDR och SDR. Kan man ex. tvinga Netflix att köra UHD men SDR?

Detta är inga problem utan det är så det fungerar på alla externa Netflix-klienter jag har kört. Stänger man av HDR kör Netflix SDR. Har du UHD-kapacitet kör den UHD/SDR. Man måste fortfarande backa ned till inställningarna och synka om varje gång man vill ändra, men det fungerar.

Har kört igenom ATV 4K lite snabbt och konstaterat en mängd saker. Så mycket att det får bli en egen artikel.

Ursprungligen av Mackan1984:

Hur gör man i denna djungeln egentligen? Någon inställning på pcn jag måste fixa?

Det finns en lång rad felkällor här där misstanken i första hand ska riktas mot din kabel och ditt grafikkort (som du inte beskriver).

TV:n du har bör ha separata HDMI-ingångar där endast en eller två av dem använder "UHD"-inställningen. De bör också vara separata av/på för dessa ingångar i syfte att hantera sådana här problem. Vad "UHD"-inställningen gör är vanligtvis att den aktiverar kretsuppsättningar för att klarar högre TMDS-bandbredd som är över 300 MHz/10 Gbps samt HDCP 2.2. Det aktiverar också en annan EDID vilket påverkar handskakningsprocessen. Avstängt är det max 300 Mhz och HDCP 1.4.

För att högre bandbredd och HDCP 2.2 ska fungera mot din PC måste den också kunna svarar mot den handskakningen. HDMI-kretsen måste framför allt kunna generera en TMDS-bandbredd över 10 Gbps, vilket i stort sett kräver ett Nvidia GTX 9xx och nyare eller en AMD-kort lanserat från RX4xx och RXxx samt nyare som Vega. Annars är det stopp. Intel har med den allra senaste integrerade grafiken kapacitet för högre bandbredd. Men där måste jag googla runt vilka varianter.

Din HDMI-kabel måste också klara av den bandbredd som krävs för 4:4:4 (eller RGB) i 4K/60, alltså 600 MHz/18Gbps. Gammal kabel eller en väldigt lång kabel? Ofta där vi har grundproblemet.

Hej allihopa. Jag tänker bli lite dyster. Men också lite hoppfull. Samt långrandig.

Några av er kanske minns mig från IDG och MacWorld där jag skrev tester och artiklar i tidningen från 1996 fram till 2011. Femton år och över tusen tester och artiklar. Intervjuade till och med Phil Schiller 1999 i San Francisco när de lanserade blåvita Powermac G3. 1999 var Apple så sargade och ”små” att höjdarna hade tid att prata med en fjompig kille från Sverige. Phil Schiller blev ganska sur på mig. Jag var en kombination av starstruck, ung och nervös, samt nörden-som-fanimej-inte-fattar-det-stora-perspektivet som Phil faktiskt beskrev för mig. Det blev inte bättre av att jag glömde slå på mikrofonen…

Jag växte upp med Mac, andades Mac och planerade mitt liv efter Macen. Men det fanns ett problem som alltid plågade MacWorld och Mac-publikationer i allmänhet: En ständigt krympande marknad.

Ironin är att i takt med att Apple gick från konkurshot till ett av världens starkaste företag krympte marknaden bara ännu mer. Här finns inte längre mycket utrymme till annat än Apple själva.

Phil Schiller visar iMac G5 på Apple Expo Paris 2004. Det var på den tiden Apple inte ville låta andra leva på deras namn, typ ”MacWorld Expo”. Fast ändå bjöd in branschen och folket på mer öppna villkor jämfört med nutidens WWDC.

Macen omgärdas av allt färre företag utöver Apple. Allt färre prylar och tillbehör. Apple släpper färre och färre Mac-modeller med längre och längre mellanrum. Att leva på den typ av djupa tekniska artiklar och tester jag vill göra blev svårare och svårare.

Sista droppen var 2011 då jag fick ett ultimatum från MacWorld: ”Thomas, skriv exakt samma artiklar som du skrivit de senaste 15 åren. Men vi kommer från och med nu endast betala dig hälften så mycket.”

Den dagen för sex år sedan var dagen jag tog avsked av Macen och hela den kultur kring Macen som jag växt upp med. Oerhört sorgligt och svårt.

När jag läser kommentarerna verkar det som många nu går igenom samma resa. Att 99Mac.se blir 99.se tror jag inte handlar så mycket om namnet eller inriktningen hit eller dit. Det handlar om att detta är ännu en bekräftelse på att den en gång så starka kulturen kring Macen och Mac-användarna nu verkligen är på väg mot det obskyra.

Skillnaden är att jag har haft många år på mig att acceptera detta faktum att Macen länge varit en marginaliserad kultur. Mac för Macälskare är som Jazz för jazzälskare. Vi befinner oss post-Mac.

Så frågan är hur man går vidare? Personligen tror jag att det är att förvalta arvet av det som en gång var Mac-kulturens kärnvärden: Entusiasmen, snusförnuftig DIY, underdog-perspektivet och de enkla, raka lösningarna. Sådant som finns idag, men inte nödvändigtvis hos allas favoritfrukt.

Här finns en (av flera) framtida vägar för 99.se – var tar jag vägen som desillusionerad Mac-älskare?

Till sist, vill bara tillägga: jag har inte varit inblandad i denna omarbetning till 99.se, utan är idag inriktad på elektro-optisk bild- och färgåtergivning. Dvs bildskärmar, TV-apparater och projektorer samt den teknik som omgärdar detta.

Hrrrm, dags att byta ut Imac i3 där hemma.