Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Ytterberg
  • Sysselsättning Frilansande journalist, fotograf, färgkalibrerare, utbildare, föredragshållare och spinninginstruktör.
  • Registrerad 2004-11-29
  • Senast aktiv 2019-09-23
  • Antal inlägg 89

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Ytterberg har skrivit i forumet.

Intern process skulle iofs förklara varför det inte flyter helt. Kanske går från 25 fps, till 60 Hz och sedan ned till 50 Hz på utgående signal.

Ursprungligen av Ida Blix:

Minns inte riktigt vad jag skulle göra för artikel åt M3, men minns mycket väl det där: Prata med Thomas Ytterberg, han kan allt om Mac. Du var riktigt motvillig till att ställa upp på den där intervjun jag ville ha.

Ah, det kanske jag var. Ganska sänkt mentalt och ekonomiskt över hur hela datortidningsbranschen bara dog ut. Macen var ett avslutat kapitel i mitt liv och M3 var en tidning som betalade pruttpengar för i mitt tycke rätt fåniga artiklar. Så inte så pigg på att hjälpa dem på något sätt.

Frustrationen av att kunna så mycket och investerat så mycket, vara erkänd för mina kunskaper – och sedan upptäcka att Mac-kunskaperna faktiskt var rätt värdelösa på arbetsmarknaden. Den svenska Macbranschen var överlag på reträtt och hade inget behov av mig. Så ja, rätt förvånad när 99mac skulle bli en seriös satsning.

Nu har man distans till den tiden. Jag är i alla fall glad jag ändrade riktning mot skärmar, bild och kalibrering långt innan allt rasade ihop. ?

Jag blev tillfrågad att driva 99mac av Edin M någonstans där runt 2012 tror jag. Tydligen var djungeltrumman att efter alla år på MacWord var jag någon slags go-to-snubbe för ”Journalist” och ”Mac”. Smickrande så klart, men också förvånande. Mer om förvåningen senare.

För det var jag ju inte längre. Mac-journalist alltså. MacWorld med hela IDG i ryggen lyckades inte hålla ekonomin uppe. Det fanns i början av 10-talet inte ekonomi för den här typen av projekt. Enstaka hobbysatsningar, ja, det fungerar. Kanske. Men inte för en seriös, redaktionell Mac-satsning med mål att betala hyra och folks löner. Macen – i sig själv – mättar inte många magar. Förutom Apples.

För mig blev MacWorld till slut ordagrant: ”Gör exakt samma artiklar du alltid gjort. Fast för hälften av pengarna”. Så jag släppte Macen helt 2011. Macen i allmänhet och Apple i synnerhet är heller inte längre något som gör mig allt för entusiastisk. Inte på det sätt som det var under 90-talet och millenieskiftet då jag verkligen älskade den kulturen.

Tillbaka till 2012. Vad som var förvånande med 99mac var att Edin och Sweclockers AB (som det hette då) faktiskt ville satsa på Macen. För jag visste ju hur svårt det var ekonomiskt. Men det är klart, detta var mer småskaligt och jordnära jämfört med IDG. Det kunde ju gå vägen. Och jag tyckte att det blev bra. Förlängde verkligen mitt intresse för Mac mer än jag kunde tro. Framför allt är det imponerande för 99 blev så mycket mer än ett Mac-forum under de här sju åren. ?

Nu är frågan för mig, var ska nu min idé ta vägen om att följa och övervaka de olika strömmande innehållstjänsterna (Netflix, HBO etc.) och matcha hur de beter sig mot alla de olika tekniska plattformarna (Android, ATV, Web OS etc.) där ute? ?

Ursprungligen av Sperious:

Med SVTs app så har, enligt min erfarenhet, alla program micro stuttering. Detta gäller både inköpt utländskt material och egenproducerat svenskt, som jag vet är inspelat med 25 bilder/s. Trots att jag har Apple TV inställd på 50 Hz så får jag som sagt micro stuttering vilket syns tydligt i panoreringar och de numera så vanligt förekommande drönarflygningarna.

Jag känner till att det är så men vet inte varför. För det borde inte vara det såvida det helt enkelt görs tekniska misstag någonstans på vägen. I den lilla mån jag kör SVT Play, typ nyheterna i bland, håller jag ATV på 60 Hz. Det rycker ändå.

Ursprungligen av Zeugma:

De där som alltid och vältajmat hojtar uppskattande, är de en slags inverterade gråterskor som anlitas på begravningar?

Åh, de fanns där när jag hängde på MacWorld Expo i slutet av 90-talet. Folk som ställde sig upp och skrek och personen bredvid fyllde på med ett lite tystare "Fuck Yeah!". Likadant på Apple Expo i Paris några år senare. Minns en norsk dagstidningsjournalist med affärsinriktning som satt på sina händer och såg livrädd ut när iMac G4 lanserades. Var förmodligen inte riktigt den nivån på Statoils bolagsstämmor.

Ursprungligen av carlsson:

Finnes:
Grejen är också att det finns en miljard inställningar att välja på. Ställer jag ATV:n på bildförhållande Auto, så väljer den själv 1080/60.

"Auto" i detta fall är att AppleTV försöker skapa den signal som projektorn säger att den föredrar utifrån en lista över upplösningar/timings som projektorn meddelar via EDID. Detta kan vara timings som är svåra eller omöjliga för AppleTV att skapa exakt.

4:3/16:9/overscan i projektorn är hur projjen ska skala om bilden, men om den får en signal den inte riktigt vet hur den kan hantera kan de algoritmerna sättas ur spel. Detta är ganska vanligt med just 1080p-format på apparater från den tiden när 1080p fortfarande var lite exotiskt och det tyngsta formatet som kunde köras.

Lösningen brukar vara att manuellt ställa in 720p istället. Det matchar också bättre mot projektorn pixelmatris.

HDMI och Displayport ska i sig inte ge någon skillnad i bildkvalitet. Däremot kan det ofta variera i vilka signaler och möjligheter som finns. Flera Macar har begränsade möjligheter att köra 4K över HDMI pga av Intel inte vill köra moderna nivåer på sin integrerade grafik. Då kan USB-C/DP vara den lämpligare lösningen för att det är enda sättet att nå exempelvis 60 Hz i 4K, snarare än 30 Hz.

Kör man då DP eller USB-C till HDMI-omvandlare av någon form finns det ytterligare en begränsning i själva omvandlaren som kan inverka.

Ursprungligen av CekariYH:

Kort svar, vilket ger bäst bild, HDR anslutning eller USB-C, tror jag dom menar...

Fast det är ju som att svara på, "vad är bäst: äta glass eller att ta bilen till ICA?"

HDR är ett samlingsbegrepp för nya bildformat med en högre dynamiskt omfång än existerande format, vilka då kallas SDR, standard dynamic range.

USB-C i detta fall är en anslutningsmetod för bild, som i praktiken är Displayport multiplexad över USB-transporten.

Det finns inget antingen eller här. Man kan köra HDR-format över en USB-C-anslutning.

Ursprungligen av Cancerman:

Här borde Thomas Ytterberg på Sweclockers kunna förklara en del, expert inom området som han är ?

Tack! Men vad är frågeställningen?

Ursprungligen av AndyK:

Jag tycker bara att det är jättekonstigt att det inte funkar lika bra som med den gamla Apple TV:n....

Problemet med Wifi, och särskilt på 2,4 GHz-bandet, är att alla enheter samsas om bandbredden. Och du har just lagt till ytterligare en enhet. Ännu en enhet som gärna vill strömma video på nivåer som kanske går i taket för den tillgängliga bandbredden på det avstånd och de sändarförhållanden som råder i din radiomiljö.

Själv har jag kört Wifi i 20 år och väljer lätt kabel i alla lägen där jag behöver en garanterad bandbredd. Är det inte möjligt behöver du antagligen byta router till något kraftfullare och modernare.

Ursprungligen av johan_tanying:

Det är väl hyfsat enkelt. Men så ska ju ljudet höras också... Surroundförstärkare och dess fjärrisar är ju sällan extremt användarvänliga om man säger så...

Den situationen uppstår så gott som alltid med en projektor och brukar lösa sig med att man lägger den på knappen och kontakten märkt "TV".

Den sedvanliga lösningen är att köra en digitalbox till projektorn precis som vanligt. Varför gå omvägen via datorn och låsa upp den med exotisk hårdvara så fort man ska titta på Farmen?

Comhem-kapabla digitalboxar går för några hundralappar på blocket. Se bara till att den är så pass modern att den har HDMI i alla fall.

Ursprungligen av Mackan1984:

Får nog kolla en gång till.
Testade Kong senast iaf, sen laggade uppspelning så fort jag rörde musen vet jag, har ett gtx 970, 8gb ram, i5 2.9ghz om jag minns rätt.

4K-källor från datorn i andra sammanhang brukar kräva betydligt modernare hårdvara för rätt hårdvaruavkodning och kopieringsskydd. Netflix kräver till exempel 7:e generationens Intel, alltså 2017-modeller, för 4K. Vill man ha HDR ut ur windows med Nvidia-kretsar krävs något ur GTX 10xx-serien. Kraven på Webläsaren för Netflix är Edge och/eller Windows 10.

Kan tänka mig att det finns liknande krav för Apples material. Med skillnaden att man inte alls är lika tydlig med informationen som Netflix med kraven. Jag skulle gissa att iTunes i Windows helt enkelt mjukvaruavkodar. Det finns vare sig kraft för 4K och den teknik för kopieringsskydd som innehållsleverentörerna kräver.

Apples info: https://support.apple.com/sv-se/HT207949

Mellan raderna kan jag läsa att 4K och HDR endast fungerar från Apple-produkter

Ursprungligen av Mackan1984:

En fråga är iTunes filmerna så mycket sämre i kvalitet i iTunes än Apple TV?
Kändes mycket sämre på min 4K-tv med en pc i iTunes än sovrums-tvn i fullhd med Apple TV när jag testa filmerna.

Har inte jämfört själv, men det kan finnas en del tekniska förklaringar som att du via PC:n inte kan aktivera rätt codec och rätt kopieringsskydd för 4K-material som gör att iTunes automatisk faller tillbaka till en lägre kvalitetsnivå.

Det kan också vara en signalmässig förklaring som att du kör fel signal till TV:n, till exempel 1280x720 så att du där får en försämring. Även felankrade referensnivåer för svart och vitt som gör att bilden blir ljusare/blaskigare eller för mörk.

Det finns mycket som kan gå fel från en dator som källa eftersom den kan verka i väldigt många situationer med olika krav på signal och format. Så för att hitta rätt måste vara mer specifik med vad som är fel. Det är inte säkert man kan hitta rätt alla gånger.

En maskin likt AppleTV 4K är konstruerad för den situation som gäller för TV-tittande och gör därför hyfast rätt från första början. Mängden saker som kan gå fel är i alla fall betydligt färre.

Ursprungligen av torsig1967:

Denna uppkoppling gör att bilden hackar när jag tittar på Netflix via Wifi:
iPad - via lightning till HDMI till - Sony TV KDL40W2000

Jag har ingen erfarenhet av denna koppling. Men en tänkbar situation är att Apple/iPad/iOS i det här läget går på handskakningsinformation (EDID) och skärmen säger att den föredrar exempelvis 1080p/50 Hz. Netflix-appen baserar i sin tur bildmotor på 60 Hz. Därför slängs var 1/5-bildruta bort ur videoströmmen.

Detta behöver inte vara förklaringen, men det är i alla fall en tänkbar förklaring jag träffat på i andra sammanhang.

Ifall det inte finns något sätt att påverka detta, någon inställning eller liknande, är det nog ingen vidare väg att gå, utan det passar bättre med exempelvis Apple TV för Netflix.