Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
hansfilipelo

hansfilipelo

Medlem
  • Plats Linköping
  • Sysselsättning Student/Systemadministratör
  • Registrerad 2004-12-06
  • Senast aktiv 2020-08-22
  • Antal inlägg 1539

Foruminlägg

De senaste inläggen hansfilipelo har skrivit i forumet.

Ursprungligen av marcushedenstrom:

Jag tänkte skaffa en Nas för kombinerad lagring, backup och inte minst för att köra som Plex-server.

Men till min besvikelse ser jag att nästan ingen av Synologys Nas klarar av transcoding av 720p/1080p HD; inte ens de modellerna som har suffixet -Play. Inte med Plex i alla fall.

Är det nån som har andra erfarenheter när det gäller Plex på Nas – Synologys eller övriga?

Antar att ett alternativ är att bygga en egen super-box och installera FreeNAS, eller helt enkelt köra Nas för lagring och låta min MacBook ta hand om själva plexandet.

Dock var ju målet att frikoppla datorn helt och överlåta servandet till en annan enhet. Helst nåt som inte låter eller drar för mycket ström.

En Ubuntulåda fixar allt det du vill göra. Kör Ubuntu?

Ursprungligen av oldpeer:

Hej,

Finns det någon som har installerat Ubuntu på en MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2013)? Eller annan linuxdistrubition.

Jag försöker envist att få det att fungera, men hittar ingen direkt bra lösning. Problemet består i att det vägrar starta efter att ha installerats. Att starta upp installationsprogrammet fungerar utmärkt och likaså själva installationen av systemet. Men när den har installerat klart och ska startas om så dyker helt enkelt inte Ubuntu upp som ett alternativ när jag håller nere alt-knappen.

Ubuntu kommer dyka upp som Windows i boot-menyn. Har du "Windows" i boot-menyn?

Jag har kört diverse Ubuntu-baserade distros på min MBPr (Late 2013) och fann väl att det jag inte kunde leva med var trackpaden - i övrigt fungerade det okej.

Ursprungligen av Segas:

När priserna trissas här, varför inte köra på en Time Capsule direkt istället?

För att en Time Capsule inte kan transcoda materialet och leverera det till alla enheter på ett smidigt sätt.

Ursprungligen av kenjon:

En beg Mac mini som PLEXserver är kalas, kan använda alla diskar som filkällor.

Det finns klart bättre alternativ än en Mac mini om man ska ha något eget - med mycket bättre och enklare möjligheter till intern lagring.

Här är för övrigt ett otroligt bra projekt som hjälper er i frågan, förutsatt att ni kör Apache eller nginx på Linux:

https://letsencrypt.org/

Hej 99mac.

Jag har inte reflekterat över det förut - men er site använder inte HTTPs för inloggning. I de allra flesta fall innebär detta att lösenord skickas i klartext över internet. Bestämde mig för att sniffa trafiken mellan min webbläsare och er och mycket riktigt - er site skickar lösenordet i klartext när jag loggar in.

Det är nu år 2015. IT-säkerhet har varit mycket i medierna och framförallt då rörande okrypterade lösenord i databaser och att skicka lösenord i klartext. Är det inte dags att skaffa ett cert och slå på https för siten? Förutsatt att ni inte har en allt för avancerad cachestruktur bör det inte vara svårt att genomföra.

/hansfilipelo

Ursprungligen av Baron:

Jag har en MBP 17 early 2011 jag tänkte ge nytt liv och byta ut hårddisken mot en SSD. Vad kan/ska man köpa på runt 256 GB?

Alla SATA SSDer passar i MBP 17" 2011, se däremot varningen i SSD-tråden ang MBP 2011 och SATA3-SSDer.

Ursprungligen av Json_81:

Gigabyte lyckas få in det i en rejält slimmad 14" så det skulle nog apple klara med.
Det behövs antagligen en större laddare dock.
Men visst, tyvärr skulle apple aldrig sätta in ett sånt kort.

Nej det skulle de inte, tur är väl det säger jag. Andra saker får stryka på foten för den rejäla heatsink och fläkthastighet som krävs (batteritid och ljudnivå tänker jag framförallt):

Ursprungligen av Notebookcheck:

Runtimes are good for a gaming notebook at a little over 4.5 hours of constant WLAN use at a screen brightness of 150 nits (setting 5/10).

Som jämförelse gör AnandTech sina tester med ljusstyrkan kalibrerad till 200 nits och får ut 7h med förra gen MBPr.

Ursprungligen av Notebookcheck:

A number of sacrifices have been made as one can only fit so much in a 20.9 mm 14-inch form factor. Firstly, fan noise is very high - enough to consider wearing earphones when gaming to avoid the noise.

http://www.notebookcheck.net/Gigabyte-P34W-v3...
http://anandtech.com/bench/product/1306?vs=95...

Ursprungligen av Json_81:

Visst kan Apple/AMD överraska, men jag skulle bli väldigt förvånad om inte 970m mer eller mindre springer cirklar kring det här kortet.

Jag säger inte att kortet är bättre än 970m, nu är du tillbaka på att jämföra med 970m, ett kort med för stort thermal envelope för MBPr.

MBPr skulle på nVidias sida kunna köra ett 960m.

edit:

Tog fram lite inofficiella uppgifter på TDP-värden för MXM-moduler med nVidia-kort m h a notebookcheck (nVidia släpper ju inte TDP-värden pubilkt på sina mobila chip):

  • 750m: 50W

  • 960m: 60W

  • 970m: 100W

Senast redigerat 2015-05-21 07:43
Ursprungligen av Json_81:

Tvivlar på att 2x räcker för att vara snabbare än 970m, och det amd-kortet är inte i närheten av att prestera lika bra i höga upplösningar.

"Det AMD-kortet" finns inte i någon annan enhet än, och finns inte heller pubilka specifikationer på från AMD (det är MBPr only, lite som 6630M för Mac Mini som är baserat på 6700-serien men har lägre frekvenser). Tvivlar på att du vet hur det presterar.

Sen ska också sägas att för att komma in i samma power-enevelope som 750 i förra generationen är det nog 960M/860M som du ska jämföra med hos nVidia.

Ursprungligen av AnandTech:

it is now AMD’s just-introduced Radeon R9 M370X, which ships with 2GB of VRAM. Unfortunately we know very little about M370X at this time – AMD’s closest part we do have specs for is the Cape Verde based M375 – so at the moment we’re unsure if this is another Verde part or if it’s something else entirely.

http://anandtech.com/show/9268/apple-announce...

edit: Historiskt har Apples varianter av kort presterat klart bättre än tillverkarens standardvarianter. Exempel är nVidia 9400m och 320m (klart snabbare än vanilla-varianterna och inte ens samma chip) och Radeon 6630M (också snabbare än 66X0-serien då det är ett större chip).

Ursprungligen av Json_81:

Inget nvidia-kort
De borde satt in ett 970m istället så det blev lite fart på det hela, särskilt till det priset.

Att just Apple kör AMD-kort i denna generation är inte alls konstigt. Apple är väldigt måna om sin "prosumer"-kundkrets med den här produktlinan och:

  • AMD presterar ca 2x bättre i OpenCL (http://www.anandtech.com/show/9059/the-nvidia...), vilket dels är utvecklat av Apple och också en central del i Final Cut Pro X - Apples mest krävande mjukvara

  • AMDs kort presterar väldigt bra i höga upplösningar, MBPr har en högupplöst skärm.

Ursprungligen av kenjon:

Vad behövde du för att sätta i en hårddisk till? Kabel, varifrån?

Man behöver ett s k "Mac Mini Dual hard drive kit". Dessa finns på förhand i Server-varianten men kan köpas från eBay eller iFixit om man har en icke-server-variant (har en av varje hemma).

Man behöver också ett "Mac Mini Logic board removal tool". iFixit är din vän här.

Ursprungligen av Mija:

Nej det är inte att tänka på att undanta 99mac. Dom kan inför supporterkonton igen om dom vill tjäna pengar på mig.

Kan känna samma sak. Var supporter då när det fanns för jag stöttar gärna 99 - men jag vill verkligen INTE se reklam på en site jag surfar till flera gånger dagligen.

Ursprungligen av D_Odell:

Nu har datorn av olika anledningar börjat bli mjölikig, lite långsammare än tidigare, lite fullare på hdd:n mm. Förra gången det blev en nyinstellation var när Mavericks släpps.

Har nu laddat ner en Mavericks installation från Appstore men undrar ändå hur alla ni som bytt till Yosemite (endast ni som gjort clean install) ställer er till kompabilitet och snabbhet i burken? Klarar inte av att den ska bli långsammare så därav valet av os.

Datorn:
MBPr 2.7 i7
16gig ram
500gig ssd

Tack för era svar!

All transparens i Yosemite gör att GUIt är klart långsammare, väldigt märkbart om man har 13" MBPr och kör den i högsta skalläget (3360x2100, "ser ut som 1680x1050") som jag gör.

Man kan däremot inaktivera transparensen (genom att gå till Systeminställningar > Hjälpmedel > Skärm > Minska transparens) och då flyter den sådär perfekt som Mac OS gjorde på min gamla MacBook Air.

Ursprungligen av ne100:

Håller på att testa streamingserver och får det att funka på det lokal nätverket http://10.0.1.3:1935/.../teststream

Har eget fast IP: 62.xx.xx.x, med server.exempeldomän.se, och försöker nu porta Air Port Extrem till den lokala streamingserver 10.0.1.3:1935 -> 62.xx.xx.x, men chi fick ja.

http://produktion.infostig.se/media/HLS.png

Kör OSX server på en annan maskin som jag använder för bl.a. CalDAV på samma fasta IP: 62.xx.xx.x, som funkar fint.
http://produktion.infostig.se/media/cal.png

En streamingserver använder definitivt någon eller några UDP-portar (strömmande media går alltid över UDP). Tror du behöver forska lite mer i vilka portar din server nyttjar.

Ursprungligen av mattiL:

Precis det jag använder på min MBPr givetvis.

Har du någon anledning att köra detta?