Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Bästa abonnemangen för EU‑resan

Roamingavgifterna försvinner, och de flesta svenska operatörer inför fri surf inom EU. Men många abonnemang har blivit dyrare, samtidigt som surfpotten har ökats. 99mac guidar till den lägsta surfkostnaden.

Roamingavgifter ett minne blott

De flesta av oss har säkert hört skräckhistorierna om svenskar som semestrat i utlandet, bara för att mötas av en ordentligt saftig mobilräkning vid hemkomsten. Boven i dramat är oftast de dyra roaming-avgifterna som tas ut vid mobilsurf utomlands, men detta är snart ett minne blott tack vare ny EU-lagstiftning.

Från och med idag är det nämligen förbjudet för operatörer att ta ut extra avgifter för roaming. Det innebär i korthet att den som reser utomlands inom EU kan surfa och använda sin mobiltelefon till samma kostnad som hemma.

Vad är roaming?

Roaming betyder att du på resa utomlands kopplar upp dig via en annan operatör än den du normalt använder hemma. Detta är ett avtal mellan din vanliga operatör och en lokal operatör i det land du befinner dig i.

Det finns ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming, men från och med 15 juni är det förbjudet att ta ut extra surfavgifter för roaming inom EU-området samt Norge, Island och Liechenstein.

Många av de svenska teleoperatörerna har redan infört fri roaming, till exempel Telenor som gjorde detta redan förra året. De nya reglerna har dock en baksida; nämligen att de vanliga abonnemangen i många fall har blivit dyrare när operatörerna kompenserar för inkomstbortfallet från roaming.

Vilket abonnemang är då förmånligast för EU-resenärer som vill kunna surfa? Vi har jämfört befintliga abonnemang hos de fyra största operatörerna; Telia, Tele 2, Tre och Telenor.

Hur mycket data behövs?

Det beror naturligtvis på vad du använder mobilen till. Om du är ute och reser går det generellt åt mer data för tjänster som epost, kartor och för att hitta restaurangtips än när du är hemma. Samtidigt kanske strömmande tjänster för video och musik används mindre än i vanliga fall.

Video

Ska du se en långfilm på hotellet? Se till att strömma den över Wifi om det är möjligt. En HD-film tar upp flera gigabyte, och kan snabbt bränna hål på din surfpott.
Ett exempel är filmen Arrival, köpt på Itunes, som är knappt två timmar lång och tar upp 4,18 gigabyte.

Netflix erbjuder nu möjligheten att ladda ner många avsnitt till mobilen i förväg, vilket kan vara ett bra sätt att hålla dataförbrukningen nere. Ett avsnitt av Master of None på 30 minuter tar upp drygt 400 megabyte.

Musik

En poplåt på tre minuter från Apple Music är cirka 7 megabyte. Ett helt musikalbum är drygt 100 megabyte. När du strömmar musik går det i till exempel Spotify att välja en lägre kvalitet, vilket använder mindre data. Att strömma med högsta kvalitet (320kbps) motsvarar runt 115 megabyte per timme, så om du spisar Spotify en hel dag bränner du nästan 1 gigabyte av din data.

Övrigt

Hur mycket data övriga tjänster, som kartor, mail och webbläsaren använder varierar enormt mycket och är svårt att uttala sig om generellt. Ett bra tips är dock att använda mobilens information om din dataförbrukning inför resan för att få en överblick av hur mycket som brukar gå åt.

Värt att notera är att IOS inte visar mobildataförbrukning per månad. Istället visas förbrukning under "aktuell period", vilket betyder sedan användaren nollställde den sist. För att få en bra översikt av hur mycket data som går under en vecka gäller det alltså att själva nollställa i början av veckan, och sedan kolla igen slutet av den.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.