Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Bästa abonnemangen för EU‑resan

Roamingavgifterna försvinner, och de flesta svenska operatörer inför fri surf inom EU. Men många abonnemang har blivit dyrare, samtidigt som surfpotten har ökats. 99mac guidar till den lägsta surfkostnaden.

Rekommendationer

Klarar du dig med 5GB?

Många människor klarar sig förmodligen bra med 5GB data per månad, både hemma och på resa ute i EU-området. Det räcker bra för att spela strömmande musik ungefär en timme per dag, och surfa i lagom mängd. Däremot försvinner denna datamängd snabbt för den som vill spela strömmande video.

Om 5GB räcker är Tele 2 ett bra alternativ, som har ett abonnemang för 249 kronor i månaden. Hela denna mängd kan också användas för att surfa inom hela EU. Tele 2 erbjuder också ett abonnemang med 15GB data för bara 299 kronor, som verkligen borde räcka till de flesta. Däremot är Tele 2 dyrast av de fyra operatörerna när det gäller att köpa till extra data, så se till att du inte behöver mer.

Behöver du mycket data?

Den som behöver riktigt mycket data, och dessutom reser mycket kan istället rekommenderas att titta på Telenor, som erbjuder upp till 100GB roaming inom EU. Här finns ett abonnemang med obegränsad datamängd (i Sverige) för 749 kronor i månaden eller 60GB för 599 kronor i månaden. Det är inte billigt, men då lär datamängden garanterat räcka oavsett i vilket EU-land du befinner dig. Telenor är också billigast när det gäller att köpa till extra data, och 1GB extra kostar 89 kronor.

En annan fördel med Telenor är att de utökat fri roaming till några fler länder, nämligen Thailand, Malaysia och Myanmar. En varning ska dock utfärdas, då Telenor fortfarande erbjuder abonnemang med bindningstid. Priserna ovan är dock de som gäller utan bindningstid.

Tre är jämförelsevis dyra när det gäller abonnemang med mindre datamängd, och inte heller billigast när datamängden ökar. Däremot erbjuder Tre många alternativ vid köp av extradata. I övrigt är Tre framförallt enkel och överskådlig, och har ingen gräns för hur mycket av din data som kan användas för EU-roaming.

Telia vinner heller ingen billighetstävling, utan är generellt dyrast när det gäller grundpriser för abonnemang. Däremot lockar Telia med fri surf på sociala medier, vilket kan dra ner dataförbrukningen ordentligt beroende på vem det är som surfar.

Trevlig resa!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.