Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

ÅTERBLICK

Historien om Next

Kunde "skaparen" av Macintosh upprepa sin succé? Det var frågan på allas läppar när Steve Jobs, utsparkad från företaget han grundade, återigen klev upp på scenen och lanserade “den sista dator du någonsin behöver köpa”. Eller skulle det bli den sista dator han någonsin satte sin stämpel på?

Ostoppbare Jobs

Året är 1984. Steve Jobs presenterar Macintosh, datorn som efter fem års utvecklingsarbete skulle förändra världen. Jobs är på topp, Apple tycks inte kunna misslyckas efter den gigantiska succén med Apple II. Omfattningen av misslyckandet med Lisa, storasyster till Macintosh, är ännu inte känt för omvärlden och den 24 januari 1984 står Steve Jobs på scenen och läser de berömda raderna ur Bob Dylans The times they are a changing.

Bakom kulisserna har Jobs inte bara kört vettet ur gänget bakom Macintosh, utan också lyckats göra sig ovän med i princip hela styrelsen och många av Apples anställda som han i jakten på nästa succé trampat på, klivit över eller knuffat åt sidan. Han ville inte bli känd som ett “one hit wonder” som inte kunde upprepa framgångarna med Apple II – en dator som han egentligen inte bidrog särskilt mycket till.

Förutsättningarna för Macintosh var inte de bästa – datorn hade för lite internminne och processorkraft. Det fanns för få programvaror och tillbehör. Av det ursprungliga gänget bakom Macintosh var det få som nu kunde frambringa samma energi som de hade under utvecklingsarbetet av den lilla kultdatorn.

Och när de inte kunde leverera tillbehör, programvaror och annat som behövdes för att få ytterligare fart på försäljningen av Macintosh fick någon bära hundhuvudet, även om det innebar att den personen var en av företagets grundare och dessutom Apples enskilt största aktieägare.

Det tog hela 74 dagar för Apple att sälja 50 000 stycken Macintosh. En tiondel av vad Jobs och Apple hade förutspått. Jobs hade nu insett att de inbillade framgångarna med Macintosh (ingen vågade först tala om för honom hur dåligt maskinen egentligen sålde) inte alls speglade verkligheten och han insåg snart att hans position som chef för Macintosh på Apple inte var så stark som den kunde varit om datorn blivit en succé och om Jobs själv inte hade bränt sina relationer med personal över hela företaget.

Styrelsen lyfte på förslag av John Sculley, mannen Jobs rekryterat som vd till Apple, bort Jobs från sin chefsroll. Jobs svarade med att inleda en kampanj för att försöka återta kontrollen över företaget från Sculley. Jobs ansåg att han hade tagit över hela företaget.

Maktkamp

Steve Jobs skred till verket. Hans plan var att ta makten över datortillverkningen och också installera sig själv som styrelseordförande, och i praktiken bli chef över John Sculley. Jobs misstag var dock att informera alla Apples höga chefer om sina planer lagom till att Sculley satt sig på ett plan till Kina för en affärsresa. Steve Jobs hade uppenbarligen inte förstått hur han förstört relationerna med sina kollegor, vilket snart skulle visa sig.

Steve Jobs, Macintosh och John Sculley i Central Park i New York, 1984

Bild: Diana Walker

Jean-Louis Gassé hade på uppdrag av Sculley ersatt Jobs som chef för Lisa och Macintosh och fick del av informationen. Han kände ingen större lojalitet gentemot Jobs utan kontaktade omedelbart Apples advokat, Al Eisenstat. Denne kontaktade i sin tur Sculley som rosenrasande kastade sig på planet tillbaka till Cupertino. Jean-Louis Gassé visste det inte då, men Jobs skulle få ge igen i stor stil ett tiotal år senare.

Sculley konfronterade Jobs och skällde ut honom i tre timmar inför ledningsgruppen och styrelsen och bad sedan styrelsen rösta om vem som skulle leda företaget i framtiden. Styrelsen gav Sculley sitt fulla stöd.Jobs hade inte gett upp ännu och nästa morgon körde han hem till Sculley och tog med honom på en långpromenad där han häpnadsväckande nog lyckades övertyga Sculley om att hans planer endast var för Apples bästa och att de inte hade något med Jobs personliga ambitioner inom Apple att göra.

Jobs visade sin sanna karaktär senare samma dag då han samlade en rad chefer och andra lojala anställda i sitt hem – det numera rivna Jackling House – och diskuterade strategier för att få honom tillbaka som chef för produktgruppen Supermicro, som de sammanslagna grupperna bakom Macintosh och Lisa nu hette. Att Jobs tidigare ställt sig inför Supermicro-gruppen och förklarade att alla som jobbat med Lisa var klantskallar kan ses som ironiskt eftersom han själv hade lett gruppen som konstruerade Lisa.

I slutet av mötet dök Mike Markkula upp. Markkula, en av Apples tidiga investerare och under en period också företagets vd innan Jobs tog över, var dock mindre imponerad av Jobs planer och kastade sig även han på telefonen för att varna Sculley för vad som var på gång.

Sculleys tålamod med Jobs var nu helt utplånat och med styrelsens stöd fråntogs Jobs all makt på Apple. Styrelsen meddelade Jobs att han fick stanna på Apple, men han hade inga formella arbetsuppgifter och inget inflytande. Enkelt uttryckt placerades han i ett vakuum i organisationen där styrelsen inte trodde att han kunde göra någon skada för resten av företaget.

Jobs skickade sig själv på en pr-turné till Europa för att försöka öka försäljningen av Macintosh och senare åkte han också till Ryssland för att marknadsföra Apple II.

I maj 1985 var Jobs åter tillbaka på Apple efter sitt resande och upptäckte att hans kontor och sekreterare flyttats till en i övrigt tom byggnad på legendariska Bandley Drive, där Apples tidiga högkvarter fanns. Kontoret var också utanför Apples huvudkontor, vilket innebär att Jobs i praktiken var förvisad från Apple, företaget han grundat.

Efter att han kontaktat var och en i styrelsen och gett dem sitt hemnummer och gjort sig så tillgänglig han bara kunde, satte sig Steve Jobs ner och väntade på att någon skulle kontakta honom. Men det kom inga samtal och det kom inga besök. Hans intrigerande, hans hänsynslösa utskällningar och förolämpningar hade förpassat den egocentriske och temperamentsfulle Jobs till den plats där han inte kunde störa, eller förstöra, någon eller något.

Jobs gav sitt nya kontor smeknamnet Sibirien och slutade efter en kort tid helt enkelt att komma till jobbet. I sitt berömda tal på Stanforduniversitetet 2005 beskrev Jobs det som då hände på Apple som det bästa som kunde hända honom, även om han inte såg på det riktigt på det sättet när det väl hände.

Den 12 september 1985 var Jobs inte helt säker på vad han skulle göra härnäst i sitt liv. Men vad det än var han skulle göra, så var det inte på Apple det skulle hända. På ett styrelsemöte samma dag meddelade Jobs till en chockad styrelse att han lämnade Apple för att starta ett nytt datorföretag. Företagsledningen och flera tunga investerare var livrädda för att Apples aktiekurs skulle sjunka som en sten om nyheten läckte ut att grundaren Jobs lämnade Apple för ett eget nystartat företag.

Mannen som Apples styrelse lagt ansvaret för Lisas misslyckande och Macintosh svaga försäljning på hade på ett ögonblick förvandlats till ett hot gentemot företaget han grundat. Den enda personen som inte såg honom som ett allvarligt problem, både affärsmässigt och pr-mässigt, var John Sculley. Apples vd var indirekt bakbunden av den makt som Jobs i och med sitt aktieinnehav hade över Apple.

Styrelsen försökte gjuta olja på vågorna och föreslog att Apple skulle investera i det nya företag som Jobs planerade att starta, och kanske till och med marknadsföra produkterna under Apples varumärke? Jobs svarade att han skulle fundera på saken, och lämnade sedan Apples kontor.

Han satte inte sin fot där igen på över tio år.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.