OS X fyller 13 år
Apples operativsystem OS X lanserades den 24 mars 2001. 99mac firar den nyblivne tonåringen med en utflykt nedför minnenas allé.
Unix + Next = Mac OS X
Apple tjuvstartade visserligen redan år 2000 med en öppen betaversion av Mac OS X med kodnamnet "Kodiak". Men den 24 mars 2001 släpptes version 1.0 av Apples nya operativsystem, internt kallad "Cheetah".
Apple var vid den tiden i kraftigt behov av ett nytt modernt operativsystem. Apples tidigare försök att ersätta sitt klassiska Mac OS genom projektet Copland blev ett misslyckande. Utvecklingen av Copland lades officiellt ned 1996, även om delar av det integrerades i Mac OS 8 som ersatte det tidigare System 7.
Strax efter köpte Apple upp Steve Jobs företag Next och annonserade planer på att använda deras teknologi som grund för ett helt nytt operativsystem. Med på köpet kom också Steve Jobs som återvände till Apple först som konsult, och 1997 tog över igen som företagets vd.
Helt nytt system
Efter en uppdatering av det klassiska systemet till Mac OS 9 kom så det nya Mac OS X år 2001. Steve Jobs inledde nästa års WWDC med att utföra en symbolisk begravning av det klassiska Mac OS 9.
Trots att det nya operativsystemet döptes till version 10 av Mac OS var det fråga om en helt nytt system baserat på en kärna av Unix och med teknologi från Next.
Från början ansågs Mac OS X vara mer eller mindre oanvändbart. Det saknade både viktiga funktioner och många program. Då systemet innehöll många grafiska effekter var det också väldigt långsamt för den tidens datorer. Som ett svar på detta innehöll systemet länge ett klassiskt läge, där Mac OS 9 kunde startas i bakgrunden och köra kompatibel programvara.