Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OS X fyller 13 år

Apples operativsystem OS X lanserades den 24 mars 2001. 99mac firar den nyblivne tonåringen med en utflykt nedför minnenas allé.

Unix + Next = Mac OS X

Apple tjuvstartade visserligen redan år 2000 med en öppen betaversion av Mac OS X med kodnamnet "Kodiak". Men den 24 mars 2001 släpptes version 1.0 av Apples nya operativsystem, internt kallad "Cheetah".

Apple var vid den tiden i kraftigt behov av ett nytt modernt operativsystem. Apples tidigare försök att ersätta sitt klassiska Mac OS genom projektet Copland blev ett misslyckande. Utvecklingen av Copland lades officiellt ned 1996, även om delar av det integrerades i Mac OS 8 som ersatte det tidigare System 7.

Strax efter köpte Apple upp Steve Jobs företag Next och annonserade planer på att använda deras teknologi som grund för ett helt nytt operativsystem. Med på köpet kom också Steve Jobs som återvände till Apple först som konsult, och 1997 tog över igen som företagets vd.

Helt nytt system

Efter en uppdatering av det klassiska systemet till Mac OS 9 kom så det nya Mac OS X år 2001. Steve Jobs inledde nästa års WWDC med att utföra en symbolisk begravning av det klassiska Mac OS 9.

Trots att det nya operativsystemet döptes till version 10 av Mac OS var det fråga om en helt nytt system baserat på en kärna av Unix och med teknologi från Next.

Från början ansågs Mac OS X vara mer eller mindre oanvändbart. Det saknade både viktiga funktioner och många program. Då systemet innehöll många grafiska effekter var det också väldigt långsamt för den tidens datorer. Som ett svar på detta innehöll systemet länge ett klassiskt läge, där Mac OS 9 kunde startas i bakgrunden och köra kompatibel programvara.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.