Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OS X fyller 13 år

Apples operativsystem OS X lanserades den 24 mars 2001. 99mac firar den nyblivne tonåringen med en utflykt nedför minnenas allé.

2011 - 2014: Inspiration från IOS

Mac OS X 10.7 Lion

Lion som kom 2011 var en ny milstolpe för Mac OS X, då systemet tog mycket inspiration från IOS vad gäller nya funktioner som Launchpad, autospar och möjligheten att köra appar i helskärmsläge. I och med lanseringen av Mac App Store i den sista uppdateringen av Snow Leopard var detta också den första versionen av Mac OS X som distribuerades digitalt, även om det också gick att köpa på USB-minne.

OS X 10.8 Mountain Lion

Redan året efter Lion kom nästa version, Mountain Lion och Apple tillkännagav sin ambition att framöver uppdatera systemet för Mac årligen, precis som man gjorde med IOS. Namnet förenklades också till kort och gott OS X. Nya funktioner var bland annat förbättrat integration med Icloud, Notiscenter och den nya appen Meddelanden som hade stöd för Imessages och ersatte den gamla appen Ichat.

OS X 10.9 Mavericks

Apples senaste version av OS X kom i oktober 2013, och släpptes som en gratis uppdatering genom Mac App Store. Störst fokus låg på strömsparande och batteriprestanda. Med denna version slutade också Apple att döpa systemet efter stora kattdjur - namnet Mavericks är ett känt surfparadis i Kalifornien.

Framtiden?

Nästan ingenting är känt om nästa version av OS X, som väntas komma under detta år. Spekulationer har framförallt handlat om betydande grafiska förändringar i stil med IOS 7.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.