Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

prognos

Det här visar Apple på WWDC

På måndagkväll inleds Apples utvecklarkonferens WWDC med en presskonferens med bland andra vd:n Tim Cook på scen. 99mac sammanställer alla rykten och ger sina prognoser.

IOS 9 och OS X 10.11

Sedan lanseringen av Iphone 2007 har Apple uppdaterat sitt mobila operativsystem varje år, och nu är det dags för den nionde versionen. I samband med att OS X Mountain Lion visades upp 2012 har Apple också sagt sig tillämpa årliga uppdateringar av operativsystemet OS X för Mac.

Det här gör att Apples två operativsystem lär spela huvudrollen under WWDC, liksom de gjort tidigare år. Apple kan förväntas visa upp en handfull nya funktioner i båda systemen under måndagens presentation, och många av veckans seminarier kommer sedan att avhandla de nya tekniker och ramverk som tillkommer. De första betaversionerna av #IOS 9 och OS X 10.11 lär också göras tillgängliga för registrerade utvecklare.

IOS 9

Under många år verkar Apple ha betat av en lång lista med funktioner att lägga till i IOS, något som tycktes kulminera under förra året när IOS 8 fick stöd för apptillägg och nya ramverk som Healthkit och Homekit. Dessutom tillkom diktering på svenska och flera andra mindre nyheter. Under året uppdaterades systemet också med bland annat Siri på svenska och det blev mer mångfald bland emoji-symbolerna.

Med IOS 7 året innan fick systemet också en rejäl grafisk uppdatering, och utseendet följde med till IOS 8 med endast mindre detaljer som finputsades.

I år säger förhandsuppgifterna att Apple satsar på ett mindre antal nya funktioner än vanligt, för att istället fokusera på att optimera systemets säkerhet och prestanda samt ta bort långvariga buggar. Bland annat ska ett nytt säkerhetssystem som kallas "Rootless" förhindra så kallat jailbreak av Iphone och skydda enheterna från malware.

Apples molntjänst Icloud kommer också att användas för att synka data som anteckningar, påminnelser och kalenderhändelser mellan enheter vilket ska göra synkroniseringen snabbare och säkrare. IOS 9 ryktas också ta mindre utrymme än sin föregångare, vilket säkert gläder många användare som sitter på telefoner med endast 16 gigabyte lagringsutrymme.

Helt utan nya appar och funktioner blir systemet knappast. Det har ryktats om att IOS 9 får en egen app för att kontrollera Homekit-produkter, liknande hur appen Hälsa samlar data från Healthkit. Kartor ska också få en uppdatering med stöd för kollektivtrafik. Det har också ryktats om en ny funktion kallad Proactive som ska konkurrera med Google Nu.

Vi håller också tummarna för välkomna förbättringar i systemet som exempelvis möjligheten att dölja systemappar som inte används (som till exempel Aktier och Tidningskiosk). Vi har inte sett några rykten om detta, men hoppas. Det vore också trevligt om alla funktioner som kom förra året började fungera pålitligt, som Handoff, Airdrop mellan Iphone och Mac samt att Meddelanden dyker upp tillförlitligt i alla enheter.

OS X 10.11

Även OS X ryktas framförallt få förbättringar under ytan. Utseendemässigt lär årets version bli en tillklippt variant av den stora ansiktslyftning som kom med OS X Yosemite förra året. Apple uppges ersätta systemets typsnitt från Helvetica till det egenutvecklade San Francisco som redan finns i Apple Watch.

Förra året lånade OS X funktionen Notiscenter från IOS, som placerades i en flik på högra delen av skärmen. I år väntas Kontrollcenter göra samma resa, och tar plats på bildskärmens vänstra sida. Hit ryktas en del kontroller flytta från menyraden, och exempelvis styrning av musik i Itunes.

Lika spännande som nya funktioner är vad årets upplaga av OS X ska få för produktnamn. Efter några år av stora kattdjur kör Apple numera på "platser i Kalifornien", och frågan är vad som kommer efter OS X Mavericks och OS X Yosemite. Kanske är det äntligen dags för OS X Pacific?

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Utan åtminstone ett nytt IOS blir det inget WWDC. Allt kretsar kring detta, och utvecklare kommer dit för att se vilka nyheter IOS 9 kommer att bjuda på, så att de kan uppdatera sina appar lagom till höstens lansering av nya Iphone-modeller. OS X hänger numera med sitt yngre och coolare syskon, så det blir garanterat en förhandstitt av det också.

För vår del skulle vi bli glada om de flesta nyheterna inte syntes utan bara märktes – det är dags att göra en Snow Leopard och uppdatera systemen så att de blir stabilare och mer pålitliga.

Läs mer:

Framtida namn på OS X kan ha avslöjats (2014-04-25)
Apples framtidsplaner för IOS (2015-02-10)
IOS 9 får ny app för Homekit (2015-05-11)
Apple byter typsnitt (2015-05-21)
Apples kartor får kollektivtrafik i IOS 9 (2015-05-22)
IOS 9 omöjligt att hacka (2015-05-25)

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.