Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fyra veckor med Jawbone Up3 och Up2

Jawbone tillhör en av giganterna när det gäller aktivitetsarmband och nu finns deras senaste generation band ute i handeln. Modellerna Up2 och Up3 besöker 99mac:s testlabb.

Steg, träning, sömn, puls och mat

Med aktivitetsarmbanden kan användare mäta steg, söm och träning samt logga humör och matintag. Up3-användare mäter också sin vilopuls när de vaknar på morgonen.

Steg

Standardläget för Jawbones aktivitetsarmband är det aktiva läget som mäter rörelser och steg. En liten löpare lyser för att indikera att läget är aktiverat.

Under en vanlig dags användning gör Jawbones Up-armband ett bra jobb med att räkna bort rörelser som exempelvis armrörelser medan vi sitter still vid skrivbordet.

När vi precis fått armbanden åkte vi till Sollentunavallen, en anläggning för utomhusidrott med löpbanor. Den inre banan är enligt uppgift 400 meter lång. I tabellen nedan visas hur det såg ut efter fem varv raskt promenerande med armarna fritt hängande, en sträcka på totalt två kilometer. Som jämförelse hade vi med oss ett Up24 som 99mac:s redaktör Ida Lindkvist använt under lång tid.

Jawbone Up2

Jawbone Up3

Jawbone Up24

Mätvärden

2454 steg
1,84 km

2449 steg
1,85 km

2523 steg
2,06 km

Tidigare armband har gått att kalibrera via den tillhörande appen, men det alternativet finns inte längre. Istället är Up2 och Up3 intelligenta och ska lära sig själva. Efter lite mer än tre veckor tillsammans med Up3 var Ida tillbaka på Sollentunavallen och joggade de två kilometrarna med ett bättre resultat: 1991 steg och 2,07 kilometer.

Träning

För att mäta en specifik aktivitet måste användare leta upp sin mobiltelefon. Med föregångaren Up24 gick det att trycka fram stoppurs-läget med knappen, men Up2 och Up3 har inte någon knapp. För användare som Ida som ofta använt sig av funktionen i träningssammanhang känns det här som flera steg bakåt. Dels måste man ha med sig telefonen och dels är det krångligare att leta upp appen och rätt knapp för att aktivera stoppuret.

Ida: Vill jag mäta joggingrundan måste jag först fram med telefonen, låsa upp den, hitta appen och navigera i menyerna till knappen "aktivera stoppur". Det här fungerade mycket smidigt med tidigare versioner av Up-banden och är något jag hoppas kan lösas i framtiden med någon uppdatering.

Sömn
För att sova behöver du byta till sömnläget själv, armbanden kan inte avgöra på egen hand när du somnar som en del av banden från konkurrerande företag. Läget aktiveras genom att dubbeltrycka på armbandet för att väcka det och sedan trycka igen och hålla ned fingret en stund. Då börjar en blå måne att lysa istället för löparen. Sedan är det bara att sova gott och göra om proceduren när du vaknar för att börja räkna steg istället.

Up3 kan mäta sömn mer avancerat än Up2. Båda armbanden mäter och visar med staplar när du sovit djupt respektive lätt, men Up3 lägger till REM-sömn.

Ida: Ibland har jag lyckats aktivera sömnläget av misstag. Under en cykeltur aktiverades läget flera gånger. Vet inte riktigt varför, om det var för att underlaget var lite ojämnt kanske.

Puls (Up3)
Up3 mäter än så länge bara din vilopuls, vilket görs på morgonen innan du kliver ur sängen. Jawbone tycker att det är det mest konsistenta sättet att mäta vad de kallar för hjärthälsa. Hur hjärtat slår under resten av dygnet varierar utifrån många faktorer så som aktivitet, mat och stress.

Under testperioden har Idas vilopuls legat på en hälsosam nivå hela tiden, men personer som har högre vilopuls får med Up3 data att arbeta med. Vilopulsen kan bli lägre bland annat genom att användaren ändrar sin diet, sover bättre och tränar.

För användare som också vill mäta sin puls vid andra tillfällen kommer det att erbjudas i en framtida uppdatering. Enligt Jawbone kommer Up3 att kunna mäta puls både passivt och när användaren ber om det.

Mat
Det går att logga vad man äter och dricker med Up-appen. Databasen över ätbara saker innehåller om inte exakt det vi tänkt logga så då får vi välja något som är tillräckligt nära. Det går förutom mat och dryck också att lägga till fotografier och platsinformation.

Tidigare måltider lagras i "My Library", en lista i appen och gör det möjligt att återanvända maträtter. Trots det är det lite för tidsödande att hålla på och fotografera och logga allt vi äter.

Ida: Jag loggar mat duktigt i någon dag, men sedan blir det för tidsödande och jobbigt att genomföra med alla måltider. Kollegorna på lunchen hinner nästan äta upp innan jag är klar med att logga måltiden.

Magnus: Det här fungerar bäst om man inte äter så mycket olika maträtter. Det blir för oexakt om man exempelvis går på restaurang och äter lunch för man vet inte alltid exakt vad rätten innehåller eller ens hur stor portionen är.

Att föra loggbok över vad man äter kan dock vara ett viktigt verktyg för den som behöver eller vill gå ned eller upp i vikt. Jawbones funktion för det här är varken bättre eller sämre än andra appar för ändamålet som vi testat. I vårt fall är det snarare motivationen och en målsättning som saknas. Det är inte kul att räkna kalorier bara för att.

Utmana andra

Jawbone lägger nu till möjligheten att utmana andra i dueller, något som funnits tidigare hos konkurrenten Fitbit. Duellerna går ut på att ta flest antal steg under antingen en dag, tre dagar eller en vecka.

Under tiden som duellen pågår kan man kommentera eller ge tummar upp eller ned till sin motståndare.

För människor med tävlingsinstikt kan det här vara vad som behövs för att komma upp ur soffan och ta den där extra promenaden för att nå upp till målet för dagen. Numera går Jawbones Up-system att använda även utan att äga ett av deras aktivitetsarmband så det går att tävla också mot vänner som räknar steg med hjälp av mobilen.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.