Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fyra veckor med Jawbone Up3 och Up2

Jawbone tillhör en av giganterna när det gäller aktivitetsarmband och nu finns deras senaste generation band ute i handeln. Modellerna Up2 och Up3 besöker 99mac:s testlabb.

Fyra veckor med Up2 och Up3

Jawbones Up-armband är så pass små och nätta att de lätt glöms bort där på armen särskilt med den generösa batteritiden, och det är väl lite av tanken. Efter att alla inställningar är på plats kommer det då och då påminnelser om att resa sig från skrivbordet, dricka vatten eller att gå och lägga sig i tid. I övrigt fortsätter vardagen som vanligt.

För den som vill vara mer aktiv gällande sitt välmående går det att mäta matintag, träningar och sitt humör utöver stegen och sömnen som nästan mäts automatiskt. Det finns också en komplementerande Jawbone-app som mäter kaffeintag och då får du också koll på hur bra du sover de dagar du druckit extra många koppar kaffe.

För att faktiskt ändra sin livsstil krävs det att man engagerar sig lite i appen och kollar på staplar och diagram som visar trender över tid. Hur mår jag när jag sover dåligt eller efter en dag med för mycket sötsaker kontra efter en dag där jag rört på mig mer eller ätit ordentligt?

Tyvärr känns det som att Jawbone numera hamnat lite på efterkälken i det här segmentet. Konkurrenten Fitbit satsar på inbyggda skärmar som ger användaren information även utan telefon och app, och en del av deras armband har fler sensorer som mäter exempelvis antal trappor som bäraren går upp för. Jawbones ess i rockärmen är deras app som båda testpersonerna föredrar.

Magnus om Up2

Före det här testet räknade Magnus steg med hjälp av telefonen och konstaterar efter veckorna med Up2 att det inte är någon jätteskillnad. Han skulle nog hellre lägga de där extra pengarna för att få ett Up3 som ger lite fler variabler.

Magnus: Med Up2 blir stegräkningen möjligen mer exakt än med telefonen, den har jag inte alltid med mig. Det jag får extra är sömnmätningen. Jag glömde dock ofta att aktivera sömnläget. Men som tur är kan appen föreslå tid för insomnande respektive uppvaknande och kan på så vis ändå få fram en graf över nattens sömn.

Under testperioden tappade bandet vid flertalet tillfällen kontakten med telefonen och Magnus var tvungen att para om bandet. Det är förvisso störigt, men eftersom bandet lagrar all data under tiden gick i alla fall inget förutom lite tid för parkoppling förlorat.

Låsmekanismen är inte någon favorit, det öppnar sig ibland av sig själv. Som tur är upptäcktes det innan bandet försvunnit, men till nästa version hoppas Magnus på en bättre lösning från Jawbone.

Ida om Up3

Ida har använt band från Jawbone under något år nu och trivs bra med både app och band. Genom att bara komma ihåg att ladda det då och då och aktivera sömnläget på kvällarna har livet blivit lite bättre.

Ida: Jag mår lite bättre tack vare påminnelserna om att röra på mig då och då under arbetsdagen och uppskattar att få varningar om att det blir för lite sömn. Jag fungerar så dåligt utan att ha sovit ordentligt, men märker inte alltid av sömnbristen själv i stressigare perioder.

Hon tycket att Up3 är på några sätt sämre än föregångaren Up24. Det är framför allt den fysiska knappen som saknas. Nu går det inte att starta stoppuret utan att leta upp telefonen och ibland byter armbandet av sig självt mellan det aktiva läget och sömnläget.

Det hade varit kul om bandet också kunde mäta uppförsbackar och trappor som Fitbit gör med en del av sina band, men någon skärm saknar hon egentligen inte.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.