Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 6S och Iphone 6S Plus

Nu finns Apples nya Iphone-modeller i Sverige. 99mac har lagt vantarna på både Iphone 6S och Iphone 6S Plus och testar vad de går för.

Nya funktioner

Apples två nya flaggskeppsmobiler bjuder på ett gäng större nyheter vi ska gå igenom strax, men väl värt att nämna är att IOS 9 också innebär en skjuts i prestanda med bland annat den nya strömparsfunktionen som också kommer äldre modeller till nytta.

3D Touch

En av de saker som 99mac-redaktionen sett mest fram emot att undersöka närmare har Apple döpt till 3D Touch. Skärmarna på Iphone 6S och 6S Plus kan skilja mellan olika hårda tryck, vilket öppnar upp för ett helt nytt sätt att navigera runt blanda appar och olika funktioner.

Apple menar att det här är den andra generationens Multi-Touch-skärm. Precis som vanligt går det att trycka på en app-ikon för att öppna upp en app. Men det går också att trycka något hårdare för att få fram en kontextmeny, skillnaden märks genom att telefonen vibrerar kort och försiktigt. Det hela påminner om hur Apple Watch beter sig.

Låt oss ta ett exempel: Genom att trycka vanligt på ikonen öppnas Kamera-appen och användare kan ta en bild, men genom att trycka lite hårdare på ikonen kommer det fram en meny med olika alternativ direkt på hemskärmen. Det går till exempel att välja att ta en selfie, då startar Kamera-appen direkt med den främre kameran aktiverad istället för med den bakre som annars är standard.

En annan sak som man kan använda 3D Touch till är att snabbtitta på något. I mejlappen kan man hålla fingret på ett mejl för att få upp en förhandsvisning av brevet utan att egentligen öppna det. Lyfter du fingret så är du tillbaka i inkorgen automatiskt. Men om du istället vill öppna brevet trycker du bara på det lite hårdare så öppnas det. Det går också att svepa åt höger eller vänster för att radera eller markera brevet som läst direkt i förhandsgranskningen eller dra neråt för att får fram alternativ för att svara eller vidarebefordra.

Vi kommer att återkomma till hur det här känns och fungerar i praktiken efter lite mer tid med testtelefonerna, men det första intrycket är att det här är något man inte kommer att kunna vara utan när man väl börjat. Det känns helt naturligt och gör IOS-upplevelsen så mycket bättre, det blir många färre tryck fram och tillbaka mellan olika vyer.

A9 + M9

Apple har stoppat in en ny generation av sina egenutvecklade ARM-processorer i de nya telefonerna. A9 får sällskap av "rörelsecoprocessorn" M9 som bland annat ser till att Siri alltid är på och redo för dina kommandon. För att använda "Hej Siri"-kommandon var man tidigare tvungen att ha enheten ansluten till ström.

A9 är den tredje generationen med 64-bitars applikationer och ger upp till 70 procent snabbare processorprestanda än föregångaren A8 och upp till 90 procent bättre grafikprestanda. Mer om hur A9 presterar hittar du på nästa sida.

Bättre kameror

Både den främre Facetime-kameran och den bakre Isight-kameran har förbättrats i 6S och 6S Plus. Den främre kameran har uppgraderats från 1,2 megapixel till 5 megapixel och den har för första gången fått en "blixt". När användaren tar en bild går det att få skärmen att lysa upp en kort stund vilket ger en blixteffekt. Perfekt för alla selfies på krogen.

Den bakre kameran har också fått fler megapixel och uppgraderas från tidigare 8 megapixel till 12 megapixel. Sensorn är ny och bildsignalprocessorn likaså. Varje pixel har gjorts om för att undvika så kallat crosstalk mellan subpixlar. Enligt Apple ska bilderna som resultat bli skarpare med mindre brus och bättre färger.

Live Photos

En av de största nyheterna som vi tror kommer att bli väldigt uppskattad heter Live Photos. Som standard är funktionen aktiverad och innebär att kameran fångar in 1,5 sekund både före och efter att användaren tryckt på avtryckaren. Användare kan sedan se på sin stillbild med fulla 12 megapixel, men det går också att spela upp en rörlig sekvens som får fotot att komma till liv, komplett med ljud.

Live Photos går än så länge bara att fånga med de här nya telefonerna, men de går att se också på andra Apple-enheter. Apple har gjort Live Photos tillgängligt för tredjepartsutvecklare så framöver hoppas vi få se stöd för funktionen hos exempelvis Instagram.

Filma i 4K

En annan nyhet med den bakre Isight-kameran är att det nu går att filma i 4K-upplösning. Som standard används fortfarande 1 080p, men användare kan själva byta till 4K som ger en upplösning på 3 840 x 2 160 pixel. Det går att zooma in medan man filmar eller spelar upp något för att se på alla detaljer som kommer med.

Det ska understrykas att videor i 4K tar upp en hel del utrymme, och därför är det kanske klokt att funktionen inte är aktiverad som standard. En minuts video i 4K tar enligt Apple upp cirka 375 megabyte. Videoupplösningen väljs i telefonens inställningar under Bilder och Kamera.

Apple har givetvis uppdaterat Imovie för IOS med stöd för 4K så att användare kan redigera sina filmklipp direkt i telefonen.

Optisk bildstabilisering

Förra året var det bara Iphone 6 Plus som hade optisk bildstabilisering inbyggt och samma sak gäller i år. Iphone 6S Plus kan däremot också använda stabiliseringen också för filmer, tidigar användes den bara för fotografier.

Annat smått och gott

Apple lade till en panorama-funktion i IOS 6 och nu passar de på att uppgradera den. Med Iphone 6S och 6S Plus går det att ta panoramabilder på upp till 63 megapixel.

Också Slow motion-läget har blivit bättre. Nu går det att filma slow motion i 1 080p med 120 bildrutor per sekund och för att filma ännu långsammare finns ett alterntiv med 720p och 240 bildrutor per sekund.

Förra året lade Apple till en funktion som heter Tidsförskjutning, och nu lägger de till ny videostabilisering så att resultatet blir bättre även om du exempelvis rör på dig medan du tar bilderna.

Snabbare Touch ID

Touch ID är något som vi inte kan tänka oss att vara utan längre. Det är helt enkelt alldeles för skönt att slippa knappa in en kod varje gång man vill använda sin enhet. Iphone 6S och 6S Plus har ännu snabbare avläsning än tidigare enheter, det ska vara upp till två gånger snabbare att exempelvis låsa upp enheterna.

LTE och Wifi

Iphone 6S och 6S Plus har fått stöd för LTE Advanced, vilket betyder att hos de operatörer där det är tillgängligt kan användarna nå upp till den teoretiska hastigheten 300 megabit per sekund.

Också Wifi är snabbare än hos föregångarna. Telefonerna har stöd för 802.11ac med MIMO vilket ger teoretiska datahastigheter på upp till 866 megabit per sekund. MIMO står för "multiple input, multiple output" och är en antennteknik som förbättrar hastighet och mottagning genom att använda flera antenner.

Trådlösa nätverk är svåra att testa för det finns så många faktorer som påverkar, andra nätverk, tjocklek på väggar, avstånd till router med mera. När vi testade Iphone 6 och 6 Plus gjorde vi ändå ett försök att mäta överföringshastigheten med hjälp av appen Wi-fi Sweetspots.

Med samma router som den gången, en Apple Time Capsule, mäter vi upp högre hastigheter med nya Iphone 6S. Vid en punkt nära routern mätte vi upp omkring 270 megabit per sekund med en Iphone 6 och omkring 380 megabit per sekund med Iphone 6S.

Dockningstation och skal

Apple släpper en ny dockningsstation för de nya telefonerna som säljs i matchande färger för 549 kronor. Samma station passar alla Iphone- och Ipod-modeller med Lightning-kontakt.

För den som vill köpa till något av Apples skal har företaget lagt till nya färger bland både läder- och silikonvarianterna. Äger du redan någon modell ska de passa också de nya enheterna trots att de blivit lite, lite tjockare.

Kommentarer
51 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.