Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Ipad Pro 9,7 tum – bäst på nästan allt

Apples senaste platta har tagit sig igenom hinderbanan som är 99mac:s testlabb, och visar sig både vara en värdig arvtagare till Ipad Air 2 och leva upp till namnet Ipad Pro.

Prestandatester

Som tidigare nämnts är det samma A9X-processor i Ipad Pro 9,7 tum som vi också hittar i Ipad Pro 12,9 tum, och prestandatesterna kan därmed förväntas ge ungefär samma resultat. Enligt Apple ger den upp till 1,8 gånger bättre processorprestanda än den A8X som sitter i Ipad Air 2 och upp till dubbla grafikprestandan.

Under vanlig användning är det svårt att märka den extra prestandan, men precis som vi är vana vid när det gäller nya IOS-enheter känns det kvickt och rappat att navigera i IOS, starta appar och göra det mesta. System och hårdvara är helt enkelt optimerade för varandra, och det märks. Allt flyter. Men naturligtvis har vi också låtit nya Ipad Pro genomgå en serie prestandatester för att avgöra hur den står sig i jämförelse med andra enheter.

Batteritid

Apple verkar för länge sedan ha bestämt sig för att en batteritid på tio timmar är vad som gäller på en Ipad, och precis som både Ipad Air 2 och Ipad Pro 12,9 är den officiella batteritiden här upp till tio timmars videouppspelning eller surfning via Wifi. Surfning med 4G/LTE sänker batteritiden till 9 timmar.

När vi gör våra egna tester av batteriet är ljusstyrkan på bildskärmen inställd på 150 cd/m2 vilket är ungefär halvägs på reglaget. Både True Tone och Night Shift är avstängda, och strömspararläget i IOS 9 används inte. Wifi, 4G/LTE och Bluetooth är aktiverat, men bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser är avstängda.

Under vårt batteritest med videouppspelning av filmklippet Tears of Steel klarar Ipad Pro 9,7 att spela filmen i 11 timmar och 34 minuter. Det är snarlikt vad vi fick ut av Ipad Air 2 under vårt test 2014 och när vi testade Ipad Pro 12,9 i höstas. Båda de enheterna klarade 11 timmar och 20 minuter.

Vi testar också batteriet med vårt automatiska surftest som simulerar surfning genom att låta enheten besöka ett antal webbplatser med Wifi och Bluetooth aktiverade tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash (som inte heller stöds av IOS) men däremot Javascript. Här klarar nya Ipad Pro 11 timmar och 33 minuter, vilket faktiskt är en klar förbättring jämfört med både Ipad Pro 12,9, Ipad Air 2 och Ipad Mini 4 som alla legat på drygt nio timmar. Här är det antagligen de nya trådlösa antennerna i Ipad Pro 9,7 som drar mindre ström.

Jämförelse: 99mac:s batteritester

Modell

Batteritid surf 150 cd/m2

Batteritid video 150 cd/m2

Ipad Pro 9,7

11h 33min

11h 34min

Ipad Pro 12,9

9h 43min

11h 20min

Ipad Air 2

9h 14min

11h 20min

Ipad Mini 4

9h 13min

12h 21min

Prestandatest vid surfning

Som vanligt kör vi några prestandatester i webbläsaren som mäter hantering av Javascript: Jetstream, Google Octane och Mozilla Kraken. Varje enhet kör den inbyggda webbläsaren Safari.

Grafik- och processorprestanda

För test av grafik- och processorprestanda använder 99mac en rad tester. Först kör vi det syntetiska testet Ice Storm Unlimited från 3D Mark, som renderar bildrutor i upplösningen 720p "utanför skärmen", medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Vi kör dessutom testet GFX Bench som också det renderar miljöer utanför skärmen, men i 1080p, och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Vi kör en variant av GFX Bench med stöd för Apples grafikramverk Metal, och testar med en scen som heter T-Rex. Dessutom testar vi processorn i Geekbench, och får resultat både med en kärna och flera kärnor.

Testen förvånar inte, och generellt ligger Ipad Pro 9,7 på samma nivå som Ipad Pro 12,9. Vid några av surftesterna presterar den stora enheten något bättre, och vid andra den mindre. Men detta är inom felmarginalerna och skillnaderna är mycket små. Alla tester har också gjorts tre gånger, och siffrorna vi visar är ett snittvärde. Det enda anmärkningsvärda är att den större Ipad Pro presterar bättre i GFX Bench-testet, där Ipad Pro 9,7 placerar sig ungefär mellan den enheten och Iphone 6S Plus. En möjlig förklaring är att mängden primärminne är mindre i nya Ipad Pro.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.