99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus
Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.
Bildskärm
Skärmen hos Iphone 7 lever upp till kraven på rätt sorts färgåtergivning. Apple utlovar det som blivit den nya ”standarden” hos många TV-apparater och även Apples skärmar på Ipad Pro och Imac. Detta nya är att skärmen ifråga om räckvidd i nyanser, färgrymd (gamut) svarar mot digital biografstandard, DCI och den färgrymd som kallas P3. Det ger påtagligt större räckvidd hos rött och grönt jämfört med rådande HDTV/Rec.709-standard.
Du märker ingenting av den större färgrymden när du surfar eller leker runt med appar. Färgerna ser ut som de ska och färgerna i dina bilder överdrivs inte. Ja, vitbalansen vi kan mäta är aningen för mycket blåturkos och ett tränat öga kan se detta. Men det är också det värsta vi kan se hos iPhone 7. Här är det samma nivå av ”tillräckligt rätt färger” som Apple länge har visat upp. Det är så felfritt det kan bli med masstillverkning. I alla hänseenden en alldeles utmärkt skärm hos Iphone 7!
Högsta ljusstyrkan vi mäter från iphone 7 plus är 510 nits och med reglaget i botten är det imponerande låga 2 nits. För smygläsning under täcket fungerar det utmärkt. Kontrastförhållandet är cirka 1 200:1 vilket är väntat för den här typen av skärm.
Hopkok av färgstandarder?
Så långt är allting väl. Det kan förstås bli lite knivigare för dig som skapar innehåll och vill ta till vara på möjligheterna med den större färgrymden. Kanske vill du matcha Imac-skärmen med Iphone 7?
Det som skiljer sig från DCI-standarden med den nya skärmarna är att tillverkarna istället fortsätter med D65-vitpunkt och med en traditionell potensfunktion för tonkurvan, vanligtvis en 2,2-gamma. DCI-standarden har däremot en annan vitpunkt som ligger närmare grönt och specificerar en mörkare/djupare 2,6-gamma.
Problemet är att det egentligen inte finns någon officiell P3-D65-standard. Istället har det vuxit fram ett blandning baserat på vad som är tekniskt möjligt att masstillverka. Fler färger fast med gamla goda D65 för vitbalansen. Så att allt gammalt material ska se ut som det är tänkt.
Apple parerar detta ganska väl. När vi testar skärmens egenskaper är det tydligt att Apple håller sig inom Rec.709-standard för all färgåtergivnig. Matar vi ren RGB-data på en webbsida kommer dessa RGB-värden att disponeras över Rec.709-färgerna och inte med de fylligare P3-färgerna. Och färgerna återges är med god marginal inom vad som räknas som målet för en konsumentprodukt med största felavvikelse precis på gränsen till 3 dE.
Så når du de utökade färgerna
Precis som vid tidigare tester är då frågetecknet hur man når den större räckvidden med sina bilder och foton? Svaret är att baka in en färgprofil som talar om hur bildens RGB-data ska avkodas. Appar som Bilder tar hänsyn till profilen. Du skulle även kunna lägga till profilen för den nyaste Imac 5K eller en annan skärm som följer samma P3-färgrymd och D65-vitpunkt.
Det du ska se upp med är att baka in DCI-profilen från exempelvis Photoshop eftersom den sätter en grönare vitpunkt och mörkare tonkurva som inte används annat än på just digitala biografer. Dina bilder kommer då inte se ut som väntat.
Ett alternativ är då att skapa en egen färgprofil i Photoshops färginställningar och arbetsrymd där du sätter 2,2-gamma, D65-vitpunkt och xy-koordinaterna för P3-färgrymden. Sedan konverterar du bilden till denna egna färgrymd. Vi gör detta med testbilder och kan konstatera att Iphone då också plockar fram rätt färger baserat på den inbakade profilen.