Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Sammanfattning och omdöme

Knappast någon lär ha förväntat sig en rentav dålig telefon från Apple i år. Iphone 7 och Iphone 7 Plus vittnar tydligt om företagets ambition att inte bara vara den mest framgångsrika mobiltillverkaren, utan även den bästa. Det går naturligtvis att diskutera i all oändlighet vad som är "bäst", men utifrån Apples vision av vad en bra mobil är skulle jag säga att Iphone 7 och 7 Plus kommer närmast hittills.

Iphone 7 är blixtsnabb, stryktålig och vattentålig samt har den bästa batteritiden hittills av alla Iphone-modeller - särskilt den större Iphone 7 Plus. Jag skulle i de flesta fall känna mig helt trygg med att min Iphone 7 och 7 Plus klarar en hel dags användning.

När det gäller prestanda finns inget att anmärka på. Det går snabbt, både att surfa och använda krävande appar som spel, Adobe Lightroom och Pixelmator. Arbetsfördelningen som görs med A10 Fusion är från användarens perspektiv osynlig, men gör vad den lovar.

Kameran på 12 megapixel är fantastisk för att vara en mobilkamera, och för de flesta är Iphone en mer attraktiv lösning än en stor systemkamera. Särskilt Iphone 7 Plus imponerar tack vare sin extra kamera med tele, men nu när även den lilla modellen fått optisk bildstabilisering är även kameran i Iphone 7 riktigt bra. Bildskärmen är ljusstark och ser helt strålande ut under vanlig användning. Professionella användare kan dock hitta både kamerans och bildskärmens begränsningar.

Att hörlurskontakten är försvunnen är och förblir ett surt bär att svälja för många, men i praktiken har det faktiskt lite eller ingen betydelse. Den medföljande adaptern fungerar mycket bra och kan med fördel sitta kvar på hörlurarna när de inte används. Bluetooth-lurar fungerar likadant på Iphone 7 som tidigare Iphone-modeller, och vi avvaktar tills vi hunnit testa Airpods för att se hur och om Apple kan förbättra situationen där. I slutändan känns faktiskt förlusten av hörlursporten som ett billigt pris att betala för att få högre vattentålighet, bättre inbyggda högtalare och den coola haptiska motorn som smakfullt ger återkoppling i form av vibrationer vid vissa aktiviteter.

Köpråd

Står du och funderar på att köpa din första Iphone kan vi utan att tveka rekommendera Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Tillsammans med det nya systemet IOS 10 är Iphone-upplevelsen bättre än någonsin. För de som redan har en Iphone sedan tidigare erbjuder båda nya varianterna ett antal rejäla förbättringar jämfört med äldre modeller som kommer att innebära praktisk skillnad vid användning såsom längre batteritid, trevligare skärmar och högre tålighet mot väder och vind. Användare på alla nivåer kommar förmodligen uppskatta förbättringarna i kameran. Den som har en Iphone 6 eller äldre lär märka en markant förbättring vad gäller prestanda, oavsett om det är de mest avancerade spelen eller Instagram som används.

Något som är trevligt – och på tiden – är att Apple äntligen pensionerat alternativet med 16 gigabyte lagring och istället dubblat lagringen på alla modeller till 32, 128 och 256 gigabyte. 32 gigabyte bör vara fullt tillräckligt för den vanlige användaren som inte tar så mycket bilder (eller video). De allra flesta kommer att klara sig bra med 128 gigabyte, det tidigare toppvalet. Ska du använda Iphone 7 för att göra en långfilm eller dokumentera en tre veckors expedition i områden utan internet kan 256 gigabyte vara att rekommendera, annars behövs det nog inte.

Om du är fotointresserad och tänker ta mycket bilder med Iphone är Plus-modellen att rekommendera. De dubbla kamerorna gör sitt till, särskilt vid porträtt är extrakameran med tele ett bra alternativ. Dessutom är skärmen större vilket gör det enklare och roligare att redigera bilderna direkt på enheten.

Det är alltså fråga om en solid uppgradering. De som äger förra årets Iphone 6S eller Iphone 6S Plus kan däremot ha skäl att fundera lite. Det är ingen tvekan om att årets modeller är bättre (såvida du inte tycker att bristen på hörlurskontakt är en dealbreaker). Däremot fortsätter Iphone oavsett modell att vara ett ganska kostsamt kalas och är för de flesta ingenting som inhandlas spontant, utan en noga övervägd investering. Den som känner ett behov av att byta upp sig från förra årets flaggskepp, och har råd att göra det, har dock förmodligen redan bestämt sig. Dessa personer kommer knappast bli missnöjda.

Låt dig inte luras av att Iphone 7 liknar sin föregångare till utseendet. Nästan allting är nytt, och nästan allting är bättre. Iphone 7 och Iphone 7 Plus fortsätter Apples tradition att pensionera delar som inte hör framtiden till, och de allra flesta av oss kommer inte att lida av det. Om tre eller fyra år kommer vi inte sakna hörlurskontakten, och någon adapter kommer inte behöva följa med i kartongen.

Fördelar

+ Snabbare
+ Bättre batteritid
+ Bättre skärm
+ Bättre hemknapp
+ Bättre kamera, särskilt i Iphone 7 Plus
+ Dubbel så mycket lagringsutrymme som tidigare

Nackdelar

- Fortfarande en dyr telefon
- Ingen hörlurskontakt
- Samma grundläggande design som förra året

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar helst på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan
Thomas Ytterberg
är skärm- och tv-nörd som kan allt från HDR till HDMI. Långt utvecklat beroende av Buffy the Vampire Slayer, och en förkärlek för enhörningar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.