Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Apple Watch Series 2 – bättre men inte fulländad

Den första hårdvaruuppgraderingen av Apple Watch förbättrar produkten på de flesta sätt, men fortfarande finns det brister. 99mac har testat.

Nya Apple Watch är här

Jag har nu använt #Apple Watch Series 2 som min huvudsakliga klocka i närmare tre veckor. Under den tiden har jag prövat klockans alla nya funktioner, men också använt den så som jag använt min tidigare Apple Watch. Det betyder att den mestadels varit en passiv följeslagare som ansvarat för att leverera notiser, meddelanden och annan information. Den har också fått agera träningsredskap, musikspelare och mycket annat.

Nya funktioner

Alla förväntade sig att den andra versionen av #Apple Watch skulle vara snabbare än sin föregångare. Det var den tvungen att vara – processorn S1 var imponerande på många sätt, men så långsam att de flesta jag känner som har Apple Watch helt låter bli att använda de flesta av apparna som medföljer. Uppdateringen till Watch OS 3 gjorde det hela lite snabbare, men appar från tredje part var ändå snudd på oanvändbara. Det tog helt enkelt för lång tid att starta en app. Lackmustestet är att trycka på appen, och om bildskärmen hinner släckas ned innan appen startar är det för långsamt.

I år har Apple Watch fått den snabbare processorn S2, som har dubbla processorkärnor och enligt Apple ska göra Apple Watch-upplevelsen betydligt snabbare och mer angenäm än tidigare. Vid användning visar detta sig genast – Apple Watch Series 2 är märkbart rappare, och att öppna en app tar oftast bara 2 - 3 sekunder, även om den inte varit öppna på ett tag och inte finns i primärminnet. Jämfört med den förra modellen är det en rejäl förbättring, men det är samtidit svårt att bli riktigt imponerad över någonting som ändå fortfarande är såpass långsamt. En person som inte har en Apple Watch 1 att jämföra med kommer nog svårligen att uppleva denna nya modell som snabb.

Men, det är en tröskel som Apple Watch äntligen har nått över. I praktiken utgör detta skillnaden mellan att kunna använda appar och att inte kunna det. Jag hoppas att Apples ingenjörer fortsätter i samma tempo, så att nästa års S-processor blir en ännu trevligare upplevelse.

Vattentät

Även den första Apple Watch var i viss mån vattentålig. Tim Cook själv erkände att han brukade duscha med sin klocka, och ett flertal tester på Youtube utsatte klockan för vatten utan problem. Men med Series 2 har klockan officiellt blivit vattentät enligt standarden ISO 22810:2010, vilket betyder att den tål att sänkas ned till ett djup om 50 meter. För att tala klarspråk: Apple vill att du ska bada med din klocka, och detta understryks också av nya program i den inbyggda träningsappen för att simma längder i poolen.

Den enda öppning på klockan som inte är försluten är den lilla inbyggda högtalaren. Här har Apple istället byggt in ett läckert vattentömningssystem. Genom att trycka på en knapp i klockans kontrollcenter pressas vattnet ut ur högtalarens öppning med hjälp av ljudvibrationer. Snyggt, smidigt och väldigt Apple-likt.

GPS

Förutom hastigheten var förmodligen det vanligaste klagomålet på Apple Watch 1 att den saknade inbyggd gps, vilket gjorde den mindre lämplig att använda för löpning och navigering när en parkopplad Iphone inte var i närheten. Detta har Apple nu styrt upp med Series 2, och här finns en inbyggd gps-mätare som registrerar distans och hastighet i löpspåret. Det här är också finfint för att i efterhand se en karta över hur du sprungit (eller cyklat eller kört rullstol).

För de som primärt använder sin Apple Watch för att löpträna och springa distanser är gps förmodligen den i särklass största förbättringen med Series 2, och den gör klockan betydligt bättre som träningskamrat. Såvitt jag kan bedömma fungerar gps-funktionen precis som den ska, nämligen exakt och utan att den behöver ställas in.

Bildskärmen har också blivit dubbelt så ljusstark enligt Apple. Det är inget jag har tänkt på till vardags, men när jag jämför med min gamla Apple Watch är skillnaden påtaglig. Batteritiden har också blivit bättre, men inte heller detta är något jag märker vid användning. Både med gamla och nya klockan räcker batteriet utan problem mer än en dag, men svårligen två. Det innebär att jag håller fast vid min vana att ladda på natten, och så länge jag gör det behöver jag aldrig tänka på batteriet. Nästa tröskel är att kunna använda klockan flera dagar i rad utan laddning, och även om Apple flyttat sig lite närmare den tröskeln med Series 2 är de inte där än.

Vid tung användning märks säkert förbättringarna i batteritiden mer. De som vill ha klockan på sig nattetid kan säkert också klara detta om de istället tar för vana att ladda klockan en stund på förmiddagarna.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.