Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Apple Watch Series 2 – bättre men inte fulländad

Den första hårdvaruuppgraderingen av Apple Watch förbättrar produkten på de flesta sätt, men fortfarande finns det brister. 99mac har testat.

Sammanfattning och omdöme

Jag köpte min första Apple Watch i samband med den amerikanska lanseringen i april 2015. Sedan dess har jag använt klockan i stort sett varje dag – först med intensivt intresse, men med tiden mer och mer som ett passivt tillbehör. Apple Watch visade tiden (det är förvånansvärt praktiskt att kunna se vad klockan är bara genom att lyfta på armen), och var en suverän medhjälpare i köket med timer och annat. Den påminde mig plikttroget om att ställa mig upp, röra på mig och fylla mina aktivitetscirklar. Men utöver det höll sig Apple Watch i bakgrunden, och ersatte absolut inte min Iphone eller drog ned användandet av den nämnvärt.

I somras började också ett mönster tydligt framgå. Under semestern testade jag att köra mitt liv helt utan Apple Watch några veckor. Jag ville veta om jag saknade den, och hur tillvaron skulle te sig. Semesterveckorna passerade snabbt, utan att jag faktiskt saknade min klocka nämnvärt. Det intressanta kom efteråt, när jag flera gånger på kort tid började glömma min Apple Watch hemma på morgonen – liksom så många andra laddar jag den vid sängbordet under natten. Detta om något var ett tecken på att Apple Watch knappast hade blivit den livsförändrande pryl som Tim Cook pratade om inför lanseringen.

Sen kom Watch OS 3, och Apple Watch fick en liten renässans runt min handled. Tredje versionen av operativsystemet visade att Apple noga analyserat hur användare upplevt klockan. Vad de använt, och vad de inte använt. Watch OS 3 gav appar mer frihet med det begränsade primärminnet, och den sällan använda kommunikationsknappen fick en mer framträdande roll för att bläddra mellan appar. Apple Watch blev bättre och roligare att använda, men fortfarande var den för långsam.

Finputsad hårdvara

Med Apple Watch Series 2 har Apple gjort motsvarande justeringar i hårdvaran som de gjort i mjukvaran med Watch OS 3. Klagomålen (de flesta) som användare haft med den första versionens Apple Watch har här åtgärdats eller minimerats. Först och främst har klockan blivit snabbare - betydligt snabbare. Den är fortfarande inte snabb jämfört med en Iphone eller nästan vilken annan Apple-pryl som helst. Men den är såpass snabb att den nu går att använda som det är tänkt. Jag behöver inte längre fundera på om tryckskärmen är trasig eftersom klockan inte hinner registrera att jag trycker på en knapp. Nu trycker jag och saker händer, som det ska vara.

För det andra är klockan vattentät och har inbyggd gps. Det är funktioner den givetvis borde ha haft redan förra året, men nu finns det. Som träningsredskap blev Apple Watch därmed flera gånger bättre, särskilt för längdsimmare och alla som tränar utanför gymmet. Min dröm om att en dag starta upp min löpträning igen är därmed lite närmare att bli verklighet (vilken dag som helst nu).

Apple har klokt nog insett att de allra flesta använder Apple Watch som ett hälsotillbehör snarare än ett kommunikationstillbehör, och satsat krutet på träning och hälsa. Förbättringarna i kommunikation med telefon och meddelanden är framförallt finputsningar i mjukvaran, så att det är enklare att svara på textmeddelanden med ett tryck, eller skicka iväg en peppig emoji. I övrigt är det ganska mycket samma. Jag tycker fortfarande att det känns konstigt socialt att diktera ett SMS på min klocka ute bland folk.

Den snabbare processorn gör plötsligt att appar från tredje part skulle kunna vara användbara. Jag har lagt in en app som visar tidtabellen för tunnelbanan, och det är användbart. Överlag är fortfarande appar som visar dynamisk information bättre än appar som kräver aktiv input från mig. Jag är för rastlös, och bildskärmen är för liten. Jag föredrar att trycka på knappar och mata in text på den större telefonskärmen, även fortsättningsvis.

Siri finns där i bakgrunden, och fortsätter att vara ett vagt framtidslöfte om handfri interaktion med enheterna, men precis som på andra plattformar är det än så länge inte ett hållbart alternativ i praktiken.

Apple Watch Series 2 är en klar förbättring jämfört med förra årets modell. Ingenting är ett enormt hopp framåt, men nästan allting är ett ordentligt steg. Bildskärmen är ljusstarkare – det märks knappt i vanlig användning men blir väldigt tydligt vid jämförelse mellan gamla och nya Apple Watch. Utseendet är inte förändrat på något synbart sätt.

Armbanden fortsätter att finnas och vara både fina och praktiska, och som tidigare nämnt fungerar alla gamla armband även med den nya Series 2. Armbanden är det som gör Apple Watch till en genial pryl för Apple. De flesta köper nog åtminstone ett extra armband, och alla som är som jag är sugna på flera stycken. Apple Watch fortsätter att vara lika mycket en modeaccessoar som en teknikpryl.

Fortfarande ett tillbehör

Apple Watch är fortfarande inte en nödvändig pryl, och eftersom den ännu kräver en parkopplad Iphone för att fungera kan den inte klassas som något annat än ett tillbehör. Men det är ett praktiskt och mycket användbart tillbehör, särskilt för alla som vill träna och hålla koll på sin hälsa. Apple Watch Series 2 gör klockan bättre på detta, och alla som varit intresserade av Apple Watch men avvaktade från att köpa en förra året kan nu känna sig nöjda. Ingenting har blivit sämre, och nästan allt har blivit bättre.

De som ännu inte är sugna på att slå till väntar förmodligen på att klockan ska kunna fungera självständigt utan en Iphone och att bildskärmen ska få Micro-LED-teknik så att den kan visa tiden kontinuerligt utan att dra ur batteriet. Det är förändringar som jag hoppas Apple arbetar på till nästa års Series 3.

Alla som har en Apple Watch sedan gammalt och fortfarande använder den bör uppdatera till en Series 2, om de har råd. Förbättringarna gör användarupplevelsen betydligt bättre. Den som dock bara använder sin Apple Watch för att mäta kaloriförbränningen på gymmet har däremot knappast behov av att uppdatera, och de som avfärdade Apple Watch som en onödig leksak förra året hittar förmodligen få anledningar att ändra uppfattning nu. Kanske nästa år.

Men jag är nöjd, och framförallt hoppfull inför framtiden. Apple har visat att de menar allvar med Apple Watch, och är villiga att i stadig takt förbättra funktionaliteten och även pressa priserna nedåt (tack vare Series 1). Apple Watch har en ljus framtid, även om det fortfarande är att betrakta som ett tillbehör.

Fördelar
+ Bättre skärm
+ Vattentät
+ Inbyggd gps
+ Snabbare

Nackdelar
- Fortfarande rätt långsam
- Kräver fortfarande en Iphone

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.