Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Apple Watch Series 2 – bättre men inte fulländad

Den första hårdvaruuppgraderingen av Apple Watch förbättrar produkten på de flesta sätt, men fortfarande finns det brister. 99mac har testat.

Watch OS och Series 1

Watch OS 3

99mac har redan skrivit om det nya operativsystemet #Watch OS 3 som levereras med nya Apple Watch, och även går att installera gratis på den äldre modellen. Denna tredje version av mjukvaran inför en del betydande förändringar, och nästan alla av dem är till det bättre. Det komplicerade systemet där appar erbjuder snabbtittar är borta, och har ersatts av en riktig Dock där det snabbt går att bläddra mellan aktiva appar. För att komma åt dockan används det som tidigare var kommunikationsknappen, men som ingen verkar ha använt till just detta.

Att appar nu kan uppdateras i bakgrunden betyder nästan lika mycket för användningen som den snabbare S2-processorn gör, och sammantaget är det plötsligt möjligt att förlita sig på apparna i Apple Watch för att hålla koll på sin dag.

Överlag har Apple finputsat och rättat till Watch OS utifrån hur folk använder och vill använda sin Apple Watch. Resultatet är ett mer lättnavigerat och bättre operativsystem, där en del mindre lyckade satsningar från tidigare versioner har försvunnit eller gömts undan. En sådan är tidsresa, där det gick att skruva på den digitala kronan för att se kommande aktiviteter i kalendern. Tidsresa är nu avstängd som standard, men för den som vill går detta att aktivera igen via inställningarna i klockans tillhörande Iphone-app (hittas via Notiser -> Klocka).

Andra funktioner finns kvar i princip oförändrade, men fungerar plötsligt bättre tack vare optimeringar i systemet och den högre prestandan i hårdvaran. Ett sådant exempel är att använda Apple Watch för att spela upp musik, både från Iphone och från det lokala lagringsutrymmet. Det är fortfarande segt och långsamt att synkronisera spellistor till klockan över Bluetooth, men när de väl är där fungerar uppspelningen riktigt bra. Klockan reagerar hyfsat snabbt på mina kommandon, och det går utmärkt att spela musik från klockan när jag är ute i spåret och springer eller promenerar. Jag kan dock tycka att det är synd att klockans kontroller fortfarande saknar möjlighet att hoppa framåt i en låt. Det går också snabbt att växla till uppspelning från en Iphone, och även de parkopplade Bluetooth-lurarna hänger med i svängarna med några sekunders dröjsmål. Förhoppningsvis ska de kommande Airpods-lurarna från Apple kunna växla mellan enheterna ännu smidigare.

Apple Watch Series 1

Apples strategi de senaste åren för sina handhållna produkter har varit att de behåller förra årets modeller jämsides med de nya. Dessa går ner i pris, och blir i praktiken Apples instegsmodeller istället för att satsa resurser på att utveckla särskilda "lågbudget"-varianter av sina produkter. Apples produkter som Iphone och Ipad bedöms vara så långlivade att de utan problem kan fylla denna roll ett år efter lansering.

Med Apple Watch har däremot Apple gjort något oväntat. Den första versionen av Apple Watch blir kvar, och den har gått ner i pris. Däremot får även den en uppgradering i form av den nya snabbare processorn S2 (och självklart det nya operativsystemet Watch OS 3). Apple Watch Series 1 är alltså att betrakta som en nygammal produkt.

Av detta kan vi konstatera att även Apple förstod att den första varianten av Apple Watch var på tok för långsam för de allra flesta användningsområden. Med S2 får Series 1 en välbehövlig skjuts som gör den betydligt mer kapabel att starta och köra appar från tredje part. Samtidigt blir priset lägre, och alla som varit frestade att prova på den smarta klockan har nu en billigare möjlighet att göra det. Vad som saknas jämfört med nya Series 2 är inbyggd GPS, vattentätheten och den ljusstarkare bildskärmen. Armbanden är helt kompatibla mellan Apple Watch Series 1 och Series 2.

Vi kan också dra en annan slutsats av detta. S-processorn är enkel att byta och förmodligen behöver Apples tillverkningsprocess inte modifieras alltför mycket för att växla tillverkningen från den gamla klockan till den nygamla Series 1. Kanske ser vi ett liknande mönster nästa år, när en Apple Watch Series 3 kommer och Series 2 behålls, men i nygammal variant med en ännu snabbare S3-processor innanför skalet.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.