Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Emil Björklund
  • Registrerad 2002-01-06
  • Senast aktiv 2007-05-10
  • Antal inlägg 20

Foruminlägg

De senaste inläggen Emil Björklund har skrivit i forumet.

1

Tack för tippset! Den billigaste brtggorna verkar kosta ca 600:- inklusive moms och de billigaste trådlösa routrarna ca 450:- ink moms. Finns det någon nackdel med att använda en router som brygga, är det krångligt att få den att aggera under den routern som är ansluten till bredbandet? Kan det bli konflikt mellan dem?

En fördel med routern är ju att jag kan koppla in fler datorer via kabel om jag skulle vilja. Det kan jag ju inte med bryggan.

Likväl så kostar en usbkoppling bara ca 300 (den e mindre med, ett +), men jag har inte hittat någon som passar till os 9, finns det? Anternativt kan man koppla in något annat kort?

/Emil

Denna dator stödjer inte airportkot vad jag förstår. Hur kan jag då koppla upp den trådlöst till min d-link accesspunkt?

Det finns ju USB-kort, men jag hittar bara sådana som fungerar i OS X...

Jag har ju OS 9... Finns det något kort (usb, eller annat) som stödjer mitt system, alternativt kan använda en extra trådlös router/accespunkt för att istället?

Vilket är billigast/smidigast?

Mvh Emil

Tack för länken, men huvudfrågan kvarstår?

Kan inte en dator skicka ut samma upplöasning till en 14-tummare som en 17 tummare???

Förhoppningsvis fungerar programmet jag fått tipps på men jag har inte hunnit testa det än.

Jag hittade ett tipps om ett program som hette "SuperRes" som eventulellt kunde råda bot på problemet. Är detta program lösningen för mig?

Vad jag förstod så var det ett freeware, men jag kan inte hitta det att ladda ned någon stans. Någon som har det, vet vart jag kan hitta det?

Jag var och fiskade upp en begagnad Apple Vision 1710 (17' tum) till min farfars 80-årsdag. Han har nämligen använt förstoringsglas till sin 14' tummare som han haft tidigare.

14' tummaren har vart kopplad till en 6400 med bildskärmsupplösningen 800 x 600 vilket torde vara det minsta man kan ha idag för att kunna surfa acceptabelt.

Döm till min förvåning när jag kopplar in den nya skärmen så kan jag enbart välja 640 x 480 som upplösning...det går ju inte att surfa med...

Vad är då felet? Jag trodde inte att det spelade någon roll hur stor skärm man kopplade in till en dator om den skulle fundera eller ej. Utan jag förutsatte att det skulle gå att ha den högre upplösningen. Var detta ett felaktigt antagande, kan inte 6400:an driva en större skärm i samma upplösning som en mindre, eller är det bara inställningarna det är fel på? Eller behöver datorn ett nytt grafikkort för att klara av att driva en 17' tummare i större upplösning än 640 x 480?

Jag har Zappat PRAM flertalet gånger, byggt om skrivbord, kastat bildskärmsinställningsflilen utan någon förändring i vilken upplösning jag kan välja.

PS. Hittade detta om grafikkretsen
VRAM: 1 MB, supports thousands of colors up to 800x600, 256 colors up to 1024x764

Tacksam för alla svar!

Vilken IDE-disk jag väljer torde inte vara något problem om jag förstår det rätt....det e ju bra!

En fråga återstår, kan jag formatera alla diskar med skivverktyg, eller behöver jag ett annat program, vilket?

/Emil

Vilka märken av hårdiskar funkar bra med mac då? Jag köpte en gång en SCSI hårdisk som inte gick att formatera med skivverktyg, e det bara apples hårdiskar som går att formatera med det programmet? Men apple köper väl hårddiskar av någon leverantör, vilken?

Alternativt vilket program behöver jag för att kunna formatera en startskiva?

Denna borde väl funka bra: (det lär väl inte spela nån roll om jag har en 5400-varvare eller en 7200-varvare i en 6400 med ATA-33 inteface eller?)

http://se.pricerunner.com/computing/storage/harddrives/117929/details

/Emil

Tck för svaret, då återstår det bara att köpa in en ny eller beg disk.

Frågan e bara om det inte egentligen är mer prisvärt att köpa en ny 20 gig för ca 700 än en 5 gigare för 500 som de flesta verkar vilja ha....

Passar en ny IDE disk ata/100 i en 6400?

Min farfar har en performa 6400 som inte vill vara med i leken längre. Ibland går den att starta ibland inte....startfrekvensen minskar dock hela tiden!

Problemet uppträder då skrivbordet skall monteras. Datorn fryser just efter att den monterat hårddisken, ibland kommer ett felmeddelande upp om att den inte kan läsa diskettenheten å frågar om jag vill formatera den. Problemet är att det inte finns någon diskett i datorn!

Jag har sedan tidigare ominstallerat datorn för en dryg månad sedan och komtrollerade då hela hårdisken mha först skivkontroll = inga fel. Sedan även det mer avancerade verktyget (skivverktyg?) och kontrollerade alla bitar på hårdisken, programmet upptäcker då fel som inte kan åtgärdas.

Nu borde jag sagt byt dator eller hårddisk. Men han vill inte lägga ut mer pengar på den egentligen. Vad jag gjorde nu var istället att installera om systemet i alla fall eftersom att det gick att formatera hårddisken. Datorn fungerade sedan bra tills för en vecka sedan då ovanstående problem uppträder.

Frågan e då, kan man vara helt säker på att det är hårdisken som e kajko eller kan det vara nått annat? Vilken hårdisk sitter i denna dator, vad kostar en ny (han behöver bara 1 gig)? Är det bättre att köpa en nyare beg? Finns det något bättre skivverktygsprogran som kan användas så att jag kan konstatera vart den dåliga sektorn är, partitionera disken å inte använda den partitionen med den dåliga sektorn?

Ps. han använder enbart datorn till betala räkningar, surfa lite å mejla.

Tack för hjälpen!
/Barnbarn Emil som fick honom att köpa datorn.

Det skulle vara jättekul med en uppföljare på detta arrangemang!

En annan satt ju och skrev mattetenta under förestälningen

Upp till 400 är helt ok tycker jag beroende på vad som följer med...

/Emil

Jag har svårt att övertala min far att kölpa en ny mac och en sjysst digitalvidiokamera, = typ minst 40.000 ink moms. Därremot kanske jag kan övertala honom att köpa en digitalkamera.

Jag har tillgång till CD-brännare och OS 9.1, finns det några verktyg för att publicera någon form av foto-CD/VCD, min dvd klarar de flesta formaten (har även en photo-cd spelare). Det e ju roligae att kunna titta på korten på en tv, och bra mycket smidigare att ta med hem till polarens dvd för att titta på bilderna. Kan man göra detta och hur i sådant fall, blir det en bild itaget och man klickar sig fram eller får man simulera en videoström och "pausa". Vilka program använder jag?

Jag undrar dessutom vilken kanera man skall välja i 5000-10000 kronors klassen, med betoning på att den skal vara prisvärd. dvs gärna i det lägre regionerna, men alla kommentarer tas varmt emot!

/Emil

Jag skall hjälpa min farfar med den perf. 6400 (180/32/sys8.6) jag hjälpte honnom att köpa för drygt två år sedan. Han påstår att så fort han startat upp datorn och startar outlook express så bombar den med sytemfel "bus error". Detta har den inte gjort förut, men har i allmänhet varit ganska crashbenägen.

Vad kan detta bero på, jag tänker för lite minne, men den har ju fungerat hyfsat i typ två år så det borde ju bara inte komma upp sådär. Någon som har någon annan ide på att åtgärda problemet?

Han använder förövrigt skandiabanken som verkar ha ett extermt dåligt macatöd, det fungerar inte att skriva ut m.m. Hur fungerar skandiabanken egentligen, inte alls eller?

Tacksam för snabba svar och kommentarer.

/Emil

Själv, även mycket intresserad av denna lösning, dock främst för att koppla in ljudet till stereon då 3,5 pluggen ger så kasst ljud ifrån sig. Det måste ju bli bättre ljud USB -> optisk -> Stereon än vad det blir med en 3.5 plugg. Nån som jämfört ljudkvalliteten för en sådan manick? Vad kostar den och vart får man tag på en? Finns det olika fabrikat?

Själv har jag en iMac 233 med kasst utljud....

/Emil

1