Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Organ

Organ

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2002-01-18
  • Senast aktiv 2017-03-01
  • Antal inlägg 84

Foruminlägg

De senaste inläggen Organ har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-06-13 10:56

Hemma har jag en G4:a 400Mhz Gigabit ethernatmodellen och har expanderat den med en extra intern HD och ett SCSI-kort från Adaptec. Så långt frid och fröjd. Köpte datorn ny sommaren/hösten 2000 och har allt sedan dess varit nöjd med den. Tills en dag...

Datorn har blivit FRUKTANSVÄRT seg från och till. Ibland kan MacOS 9 ta upp till två och en halv minut att starta och X tar också lång tid på sig plus att hårddisken tuggar ut av bara fan när jag väl loggat in. Till viss del beror detta antagligen på Suitcase och aktivering av typsnitten men det här är absurt.

När man sen väl lyckats boota upp och ska starta något program, och då menar jag verkligen vilket program som helst (ja, till och med SimpleText) så händer det hela systemet låser sig i en minut. Mitt rekord tror jag är när jag öppnade Illustrator och det tog tre minuter.

Jag har försökt att repare den skedda skadan på följande vis:

1. Formatera om hårddisken (dock inte noll/lågformaterat) och installerat helt nya system. Kör OS 9.2.2 och OS X.1.5.

2. Defragmenterat hårddisken med Norton.

3. Nollställt PRAM

4. Nollställt NVRAM via Open Firmware.

5. Svurit och ojjat mig.

Konfigurationen ser ut på följande vis:
400Mhz G4:a, 448Mb ram, 20+40Gb hårddisk, Adaptec SCSI kort, MPEG2decoder-kort (dissa inte, det finns ju ingen tv-ut kontakt på grafikkortet och jag har ingen vanlig DVD-spelare).

Det hela började samtidigt som jag lånade hem en Apple Studio Display CRT 17-tum med ADC-kontakt (skärmen som dök upp samtidigt som Cube) men efter samtal med support så sa dom att det skulle inte ha något med denna att göra (anledningen att jag tänkte att skärmen var boven i dramat var för att den får sin strömförsörjning via just adc-kontakten).

Har också sökt mig blodig på nätet efter liknande symptom men inte hittat något så nu vänder jag mig hit.

Den som lyckas lösa mitt problem belönas med en gifanimation på min exploderande katt.

[ 13 Juni 2002, 11:00: Meddelandet ändrat av: Organ ]

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-07 12:50

Såg på jmedata.se att dom sålde ett ATI Radeon 8500 LE för 1795:- inklusive moms. Är det någon som har den blekaste aning om vad det är för skillnad på detta kortet och det macspecifika dom säljer på exempelvis macoteket?

Mer om kortet hittar ni här:
http://www.powermagic.com/ati/prod_over_radeon_8500.html

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-09-07 04:17

Jag kan berätta av egen erfarenhet att jag flashade utan att ha ett extra pci-kort i pc´n (om det var det du syftade på). Programmet nvflash har bara två funktioner. Flasha till Mac eller flasha tillbaks till pc och man aktiverar dessa funktioner genom att trycka på 1 eller 2.

Tänkte dra lite tips för dom som är sugna. Tycker överlag att infon man hittat på nätet är lite halvdan. Så här gjorde iallafall jag:

1. Gå in på den här länken och ladda hem den komprimerade diskimagen och programmet Winimage. Detta göres med fördel på en pc. Diskimagen innehåller en bootdel, programmet Nvflash samt version 1027f av romen, som gör att kortet funkar på macen.

2. Använd den nedladdad diskimagen med Winimage och kopiera till en tom diskett. Winimage fixar hela biffen så att allt hamnar på rätt ställe och ser till att det går att boota från disketten. Här ska man alltså inte bara kopiera filerna i diskimagen till en tom diskett.

3. Stäng av pc´n, plocka ut det befintliga grafikkortet, anslut alla viktiga sladdar inklusive bildskärm till grafikkortet.

4. Stoppa i disketten (ej skrivskyddad) i pc´n och sätt igång den.

5. Nu kommer du att få se en text där det står att Windows98 håller på att starta. Det gör det inte... Istället kommer du till en dosbaserad version av programmet Nvflash, som är den mjukvara som används för att ersätta en befintliga romversion.

6. Välj det alternativet där den befintliga romen backas upp och ersätts med romen som finns på disketten. Om allt går rätt till så ska det komma upp lite information om vad programmet sysslar med och om operationen lyckades. Om skärmen blir svart och lamporna ovanför det numreriska tangentbordet blinkar i olika intervaller så har flashningen lyckats. Om så är fallet, gå vidare till punkt 10. Annars, läs vidare.

7. Ok, så det funkade inte. Kanske du fick felmedelandet att EEPROM´en inte överensstämde eller var inkompatibel. Då får du troligtvis testa att köra med någon annan version av nvflash. På sajten som finns länkad ovan finns lite olika versioner. När jag skulle flasha ett GeForce2MX 400 så var jag tvungen att använda version 4.13. Ladda i såna fall hem programmet, i med disketten i pc´n och ersätt programmet NVFLASH.exe med den nya filen. I fallet 4.13 så heter programfilen nvflash413.exe så du gör bäst i att döpa om den innan du kopierar över den till diskett.

8. Jaha, EEPROM´en var det inget fel på men när programmet skulle utföra det sista momentet så var det något som inte stämde. Två olika substrängar som inte stämmer överens. Attans. Som tur är har programmet ett litet inbyggt kommando som struntar i om dessa två strängar inte överensstämmer. Vad du måste göra är att öppna filen 1.bat (vill jag mig minnas) i notepad och lägga till kommandot -u i raden där flashningen anropas. Jag har för mig att jag lade till funktionen efter själva filnamnet. Ja, du ser när du själv är inne och mekkar.

9. Gå tillbaks till punkt 3.

10. Hurra! Ditt kort har flashats. Nu ska du stänga av pc´n, dra ut strömsladden, ta ut kortet och sätta i det i din mac. Om du mot förmodan sätter på pc´n så ser du att det visas inte längre någonting på skärmen. Det är för att numera finns en Mac-rom på kortet. Skulle du någon gång vilja flasha tillbaks pc-romen till kortet så finns den på disketten. Det är bara att boota från disketten med ditt macflashade grafikkort i, vänta på att diskettstationen ska sluta tugga och trycka på 2 (som sagt, har jag för mig. Ni får kolla upp vilket av alternativen som är rätt och skriva ner det).

11. Boota upp din mac i OS 9 med GeForcekortet i. Får du bild? Perfekt. Kan du bara välja 640x480 i upplösning? Mindre perfekt. Ladda hem NVidia-drivrutinerna från exempelvis versiontracker.com. Vad som händer när du försöker installera dessa är att installationen säger att de inte fungerar med din dator. Det gör de visst. Ladda hem Tome Viewer och dra filerna till din tilläggsmapp och starta om datorn. Nu ska du kunna välja mellan en massa upplösningar och uppdateringsfrekvenser.
Kör du MacOSX så behöver du inte bry dig om denna punkt då systemet redan har stöd för GeForcekort, vare sig de är PC-varianter eller "riktiga" Macversioner. Kruxet med MacOSX är att du inte kan flash kortet till den senaste romversionen, vilket jag tar upp i nästa punkt.

12. Ladda hem nvromen från gargleblaster.org. Starta upp i Mac OS 9, stuffa upp den nedladdade filen, öppna mappen och dubbelklicka på filen "flash" vilket öppnar upp AppleScript-editorn. Exekvera scriptet. Blir skärmen svart i ca 5-10 sekunder så har allt gått rätt till. Starta om datorn igen och kolla i Apple System Profiler om du har version 1045f av romen på grafikkortet. Om du kommit så här långt har du förmodligen det.

13. Gratulerar. Du har nu en dator som räcker i fyra veckor till. Prestandaökningen märks men kanske inte så kolosalt som man hade önskat. Visst går det bra att spela Quake, MOHAA osv i sjysta upplösningar med en massa lullull påslaget och visst känns OS X rätt så mycket smidigare men man trillar inte direkt av stolen. Kanske du skulle prova att flasha ett GeForce4 MX istället?

Hoppas att tipsen har hjälpt er lite på vägen. Jag kan inte lova att det fungerar för er men det funkade utmärkt för mig på ett ASUS 7100 GeForce2 MX 200. Försökte även med ett Leadtek GeForce2 MX 400 Winfast och lyckades faktiskt flasha det men fick en massa ränder på skärmen när jag satte det i macen. Hjälpte inte att uppdatera till romversion 1045 heller. Vill även påpeka att kortet sitter nu i min G4´a 400Mhz Gigabit ethernet och trots att den bara har 2xAGP så funkar kortet felfritt. Så nu vet nu...

Pajjar ni era grafikkort så skyll inte på mig.

Lycka till!

  • Medlem
  • Malmö
  • 2003-02-23 23:09

Men det måste ju dra ner prestandan en hel del. Jag menar, att köra Windows i Virtual PC är ju ingen dröm direkt.

  • Medlem
  • Malmö
  • 2003-02-23 20:58

Var inne på yellowdoglinux.com alldeles nyss och hittade den här länken till en klonad PowerPC ämnad att köra Linux.

Då undrar jag om det skulle gå att köra Mac OS X på denna. Om det går och om burken är billigare än riktiga PowerMacar så är det här helt klart ett alternativ. Men vad säger Apple?

[ 23. februari 2003, 21:02: Meddelandet ändrat av: Organ ]

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-13 14:53

JAG VILLE ATT DEN SKULLE VARA VIIIIIIIIT!

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-09-11 13:16
Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: bollman:
Du kan ju dra ner storleken på systemtypsnittet till 12 i Tinker så slipper du ju smoothingen i menyerna.

Äh... har du hört talas om begreppet kerning? Icke kantutjämnad text i OSX är bedrövligt att läsa. Förstår inte hur Apple kan låta användaren ha möjlighet att stänga av kantutjämningen utan att se över hur resultatet blir.

Herregud. Det är som att välja mellan pest eller kolera...

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-30 10:14

Det där classic platinum temat räcker tyvärr inte så långt. Visst får man bort mycket av Apples reflektionskaskader och blobbar men en sak kvarstår dock: kantutjämning av text.

Satt framför datorn igår och tänkte att jag skulle ge Jaguar en chans till och startade upp i 10.2. Direkt när uppstartsrutan visade sig så förstod jag det hela hade inte blivit bättre bara för att jag fått smälta det hela en vecka. Det kände m a o fortfarande som om jag behövde glasögon.

Bootade med förskräckelse i min blick fort upp i OS 9 igen och märkte hur skarpa mina ögon verkligen är.

Fult med ett os som spelar ditt sinne ett spratt...

[ 30 Augusti 2002, 10:16: Meddelandet ändrat av: Organ ]

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-29 10:15

Äntligen någon som är med mig igen! Tobot och mondo65, ni är med på min fem-i-topplista!!!

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-28 12:16
Citat:

quote:Det ända som inte funkar i X är QuarkXpress. detta urkassaprogram funkar ju knappt i mac OS 9 heller för den delen och vill man hålla fast med 80-talsprodukter så får man ju faktiskt "skylla sig själv"....

Typsnittshanteringen kan man få riktigt effektiv i X. Indesign är verktyget för 2000-talet. Photoshop under X orkar betydligt mer än i Mac OS 9...

För det första: Det enda (inte ända, den sitter man på) programmet som inte fungerar i OS X är DEFINITIVT inte QuarkXpress. Om du hade läst inläggen lite nogrannare så hade du säkert sett att jag ojade mig över att Director fortfarande inte sett dagens ljus.

Och om du tycker att QuarkXpress är ett föråldrat 80-talsverktyg och InDesign nutidens melodi så förmodar jag att du har en hel del tid över då uppdateringen i InDesign är helt olidlig vid dokumenthantering där 10 sidor klassas som lite.

Typsnittshanteringen i OS X är INTE bättre än ATM Deluxe. Den som säger detta blir jag bara ledsen på. Suitcase är djävulens verktyg och jag är absolut inte ensam om att tycka detta. Ni som vill ha ATM för OS X kan ju kolla in den här sajten: ATM for OS X

Och vad menar du med att Photoshop klarar mer i OS X än OS 9?

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-28 10:45

Vänta nu. Jag använder ingen Pismo. Jag har en 450 G4:a. Naturligtvis förstår jag att en Pismo hade varit en lite väl kraftlös maskin för att göra mina klagomål befogade.

Jag hade nog också tyckt att det var ok att köra OS X om jag inte hade jobbat med grafisk verksamhet.

Och förresten. Till och med Windows 3.1 hade varit tekniskt bra 1975

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-28 00:32
Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: - Martin -
Starka färger? Välj grafitutseendet, så får du ett grått och helt diskret utseende.

Jag skulle bli själaglad om du kunde beskriva för mig vad du menar med diskret när du pratar om Aqua, ens om det är i grafitutseendet, om man jämför med Apple Platinum eller System 7:s GUI.

Vad gäller de smarta trixen så kan jag inte annat än hålla med. Det finns många saker som underlättar det dagliga arbetet. Det finns dock fortfarande mycket att önska från OS 9, t ex tabbade foldrar.

[ 28 Augusti 2002, 00:34: Meddelandet ändrat av: Organ ]

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-27 23:32
Citat:

quote:Istället för en finder där man kan skala om fönstren snabbt och rappt har vi i OS X möjlighet att verkligen köra fler program samtidigt.

Med den mängden ram jag har i min jobbdator har jag ändå möjligheten att köra Photoshop, Illustrator, Flash, IE, Entourage och ICQ samtidigt.

Citat:

quote:Finns det verkligen någon som använder OS 9 för att lyssna på musik samtidigt som man arbetar med andra saker?

Det glömde jag säga. Jag kör även iTunes samtidigt. Och tro det eller ej, men jag är inte ensam OS 9-användare på jobbet som lyssnar på musik medan jag jobbar.

Citat:

quote:Jag tolererar att fönsterstorleksförändringen är seg, bara inte det stör de andra processer jag har igång.

Det är ju som att säga: Jag tycker det är helt okej om det tar 10 sekunder att byta låt på min cd-spelare, bara det fungerar. Typ...

Citat:

quote:Mmmm, och Porsche 911 var snyggast 1973.

Sarkasm? Listigt! Kanske du är den enda i Sverige som missat renässansen vad gäller retroprylar som pågått de senaste åren. Stringhyllor, kobratelefoner, perstorpsplattor osv. Jag har aldrig tyckt att Porschebilar är snygga. Möjligtvis häftiga och iögonfallande, likaväl nu som 1973.
Nu är ju iofs inte ett GUI som Apple Platinum som dök upp runt 95-96 kanske så jätteretro och det är inte det jag syftade på heller. Jag tycker helt enkelt att det behagligare för ögonen att titta på ett gränssnitt där man inte får känslan av att man behöver glasögon hela tiden.

Citat:

quote:Nej naturligtvis inte. Men jag tycker att Apple gör ett mycket bra jobb för att förbättra för alla oss användare. Otroligt mycket mer än vad M$ gör...

Det tycker jag också och jag beundrar allt som Apple gör. Nästan. Jag TYCKER verkligen att OS X är ett fantastiskt operativsystem med en hel del enastående funktioner och möjligheter. Men Quartzmotorn och framförallt Aqua-gränssnittet kan gärna få hamna i samma låda som Newton, Cube, dasslocks-iBooken och Hypercard. Det vill säga produkter som inte längre utvecklas på grund av mindre lyckad framgång eller konkurrens från motsvarande men bättre produkt.

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-27 23:13

Jag är medveten om att det är skillnad på Mac OS X och på Aqua men det är ju inte Aquas fel att allt är kantutjämnat och i 32bitars färdjup, alfakanal inkluderat. Det är väl snarare så att det är Quartzens fel att allt ser ut som det gör.

Vad gäller WindowshadeX och ShadowKiller så är prestandaökningen man får med dessa haxies i det närmaste obefintlig. Dock kan det vara skönt att skrapa bort lite av Aquan genom att ta bort skuggorna.

TinkerTool är bra men det enda jag egentligen använder det till är att placera dockan längst ner till vänster på skärmen (eller snarare placerade då jag bestämt mig för att inte köra OS X).

Vad gäller antalet fönster så vill jag inte hålla med. Jag får betydligt fler fönster i OS X. För att tydliggöra det hela så ska jag här nedan dra ett exempel:
Ponera att jag jobbar i någon form av applikation som upptar stor del av skärmen. Vi kan säga Photoshop för enkelhetens skull. Om jag vill komma åt en mapp jag tidigare öppnat i Findern för att öppna en fil så kunde jag i OS 9 klicka på skrivbordet för att få samtliga öppna fönster att lägga sig överst. Så beter sig inte OS X och detta resulterar i att jag öppnar ett nytt fönster för att leta upp filen i fråga. Jag har använt mig av ett litet verktyg som hette Yapasu som helt enkelt återskapade Classic Window Mode men efter 10.2 så fungerar det inte längre. Vet även att ASM hade denna funktionalitet inbyggt men det funkar inte heller i 10.2.

Kan någon förresten förklara logiken med kortkommandot äpple+n = nytt fönster för mig? I ALLA program används äpple+n för att skapa något nytt, inte för att öppna något befintligt. Och med Jaguar kommer kommandona äpple+skift+a för Applications och äpple+skift+h för Home men fortfarande används äpple+skift+n för att skapa en ny mapp. Jag tycker att logiken i detta börjar likna den som springer ur Microsofts användarvänlighetsavdelning. Trist...

  • Medlem
  • Malmö
  • 2002-08-27 21:29

Sådär, nu fick jag er uppmärksamhet. Jag ska dock hålla mig till det kontroversiella ämnet "klanka ner på os x".

Installerad Jaguar i förgår och upptäckte till mitt stora förtret att det fortfarande inte är så trevligt som jag vill att det ska vara.

För det första: Att skala om storleken på i fönster i olika program och i finder är ohyggligt otrevligt. Trots att jag nyss köpte mig ett GeForce2 kort så är uppdateringen ändock seg som sirap. Helt oacceptabelt.
Nu kommer säkert någon putslustig snubbe fråga om jag sitter och skalar om fönster i Finder hela dagarna och naturligtvis gör jag det. Det är inte alltid som fönstret man öppnar har önskad storlek eller kanske det är så att något man vill åt döljer sig bakom. Om det är någon som känner till nåt haxie som återskapar fönsterskalning som den beter sig i OS9 och tidigare så är jag idel öra.

För det andra: Aqua är fuuuult och enastående smaklöst! Jag har försökt. Tro mig. Jag har verkligen försökt att gilla denna kaskad av skuggor, highlights och blobbar men det går bara inte. Har naturligtvis förkovrat mig i Duality och testat så gott som alla themes som finns att tillgå men trots att man går så långt som att använda Classic Platinum av Max Rudberg så får jag ändå känslan av att Aqua ligger där och lurar.
Duality, MetamorphX osv ändrar ju egentligen endast de befintliga bildelement som systemet bygger på utan att ändra formatet. Den dagen det kommer en theme-changer som beter sig som Kaleidoscope kommer jag hoppa högt i skyn.
Visst är smaken som baken men jag tror inte att det finns en enda seriös svensk AD som på allvar kan tycka att Aqua är Da Bomb.

För det tredje: Låt mig stänga av ALL kantutjämning på typsnitt. Låt mig ändra färg på skrivbordets typsnitt. Låt mig stänga av skuggor på skrivbordets tyspnitt och, för sjutton, se till att icke kantutjämnde typsnitt kernas rätt. Har ni sett hur Geneva beter sig om det inte kantutjämnas i de olika applikationerna? Katastrofalt!

Quartz Extreme, bah... De kunde lagt ner krut på att utveckla versioner av GUI:et som även fungerar på äldre grafikkort. Enligt min personliga åsikt så är hastigheten i Finder en stor bidragande del som gör att datorn känns snabbare.

Jag kommer nog att köra vidare på OS 9 trots att det är en helt ny burk på intågande. Delvis på grund av ovanstående punkter och delvis på grund av att Macromedia inte kan få tummarna ur sina feta bakdelar och ens framföra en preliminär releasedatum på Director för OS X.

Någon med mig?

Hittade även den här, något föråldrade men ändock tänkvärda och läsbara, artikeln om Mac OS X och dess användargränssnitt på The Register: How I learned to stop worrying, and abandoned Mac OSX .

Kom igen. Sluta hålla Apple bakom ryggen och höja Jobs till skyarna. Apples produkter är underbara är Jobs har en sjuhelsikes förmåga att trollbinda människor men han är defenitivt varken gud eller ett helgon och Apple är verkligen inte den helige skrift.