Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
homesick

homesick

Medlem
 • Plats Helsingborg
 • Registrerad 2005-06-29
 • Senast aktiv 2019-03-04
 • Antal inlägg 517

Foruminlägg

De senaste inläggen homesick har skrivit i forumet.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2019-01-14 23:01

Nja, så länge de har den där "gluggen" längst uppe så behåller jag min 8+, hoppas den håller länge. Kameror lockar icke..
Yepp, har ätit frukost, druckit kaffe, käkat kvällsmat och allt är OK på jobbet.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-10-08 23:45
Ursprungligen av barbapappa_86:

Om ändå sambon ska ta över datorn, varför gör du inte en ren install på den?

'
Hm, bra idé, men jag tänkte nog behålla min profil i den gamla laptopen, med alla fungerande appar i fall i fall något händer med den nya, sedan är det ett antal appar som hon också vill ha osv.
Men visst, en ren ny installation och sedan att lägga in de behövda apparna en och en..
Tack!

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-10-07 21:36

Hej!
Jag ville tömma nästan alla mina användardata från Documents, Movies, Pictures.. för att frigöra utrymme på min MacBook Pro (late 2013) med High Sierra, tanken är att skapa en ny användarprofil och ge denna maskin till sambon.
Trotts att jag raderade (och tömde Papperskorgen direkt) så har jag fortfarande ca 30GB ledigt, precis som innan jag satte igång med del hela.
Tanken var att komma till ca 100GB ledigt..
Jag har startat om två gånger och till slut körde What Size - se skärmdumpen, appen visar också lite ledigt utrymme _men_ det står att det är tomt i de tre ovannämnda katalogerna.
Så var försvann allt utan att bli raderat?
Har det kört ihop sig vid borttagandet och hamnat i någon temporär folder?
Tack på förhand.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-10-03 16:16
Ursprungligen av wolf:

Flyttassistenten har blivit bättre och bättre för varje OS version (förutom att det tar väldigt lång tid och tidsangivelserna inte stämmer) så det är tveksamt hur mycket bättre det blir att göra en "ren" installation.

Tack. Nu är det ju 5 år sedan jag använde Flytassistenten, men det viktigaste är att ev. kunna välja vilka program jag vill kopiera. En del appar har jag slutat använda eller så är de för gamla, skönt kanske att slippa städa i efterhand.

Ja, det lutar ändå åt att jag kör med Flyttassistenten, upptäckte precis problemet även med t.ex. Evernote där jag har ca 11GB information som är nedgrävd i filstrukturen (mycket lättare att hantera i Windoze..) och hade jag kört med fresh install så ska det laddas hem ... Låter jag som en gnäll-Pelle nu?

Tack för svaret!

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-10-02 23:19
Ursprungligen av IngoX:

Det här är nog en personlig fråga om tycke och smak. Om du är lite anal, vill ha superkoll och har massor med tid - gör en ren installation med manuell överflytt av data och ominstallation av appar och plug-ins. Annars tuta och kör med Flyttassistenten och ta tag i eventuella problem OM och när de kommer.

Du kan ju köra på ett år till. Om du har många gamla appar/plug-ins som inte uppdaterats sedan hedenhös så var medveten om att macOS 10.14 Mojave är det sista där det överhuvudtaget går att köra kod skriven för 32 bitar. De körs men man ska få upp ett litet meddelande om att det är föråldrad kod. Och det blir ju en bra förberedelse inför nästa år när du vill uppgradera till macOS 10.15

Precis, jag överväger "tid & orka" mot smidig flytt av hela skiten... Är ganska anal med en del annat i datorn & livet...

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-10-02 20:05

Hej!
Fick min nya MacBok Pro 15" och har ett dilemma.
Hittills har jag använt Flyttassistenten 2 gånger när jag köpte nya Macar (2011 och 2013). Jag körde allt rakt över och klart det har fungerat.
Nu, efter snart 5 år efter att ha köpt min förra MBP så är jag ändå fundersam.
Det har säkert samlats en massa skräp under hela denna tid, ska jag verkligen bara flytta allt igen?

Enklast är det med Flyttassistenten.
OM jag vill göra en helt ny installation så har jag problem med:

FinalCut Pro X - problemet ligger i en massa plugins och annat inköpt i efterhand. Delvis lagras dessa i appen men delvis i "Movies/Motion Templates" katalogen..

Luminar - grafisk app (motsvarighet till Lightroom..) som jag även där köpt en massa filter och plugins

Rapid Weaver web design app - har nu köpt den senaste versionen 8.0 men jag måste nog ha version 7 för att uppdateringen ska hämta alla inställningar och kunna importera div. hemsidor i den nya installationen.

Det är säkert några till appar som kan spöka.

Den gamla hårddisken är på 256GB och i den nya datorn har jag 1TB så det är några som har frågat mig "why bother...?" bara flytta över allt och rensa sedan, allt skräp tar inte så mycket plats ändå, och det hävdas att det inte påverkar prestandan. Gammalt skräp används inte enligt dem.

Fakta:
- jag har alltid en klonad MacBook Pro13 (den gamla) genom Super Duper, kan hämta allt som ev. saknas..
- alla filer/appar/inköpta plugins/filters jag nämnde finns på två externa HDs som alltid speglas genom ChronoSync

Tacksam för tips här.

Senast redigerat 2018-10-02 22:25
 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-06-25 23:05

Alltså, jag vet inte, det där med annonsfri YT. Det är mycket, mycket prisvärt att få en Familjeabonnemang för 179:-/mån och då ingår YouTube Music som grädde på moset (oavsett hur icke-utvecklat det kan verka just nu) men jag får faktiskt mycket nytta av annonser. Inte alltid, och det enda som stör mig är att det alltid dundrar på med reklam på hög volym innan videon börjar, men de flesta annonserna är baserade på mina intressen, Google-sökningar, saker jag läser osv. _Klart_ att jag har släppt biten med att Google ser/hör allt, bryr mig inte längre, men jag försöker föreställa mig livet med YT och utan annonser... Vet ej än. Sparar i rena slantar 2.148:-/år, första året kostar iofs bara för 9 månader.
Ska kolla med familjen. Om de blir helt exalterade så köper jag såklart, men ska bara jag bestämma så kan jag i alla fall leva med reklam i ett tag till.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-05-02 23:14

Kunde aldrig bli kompis med Spotify, inte ens innan AM satte igång på riktigt. Gillar inte hur det ser ut, de föreslagna spellistorna är alldeles för "tama" för min smak osv. Jag behöver inte den sociala biten så med all respekt, jag njuter av solo-lyssnande. Apple Music växte i mina ögon ju mer tiden gick, har familjedelning och det funkar fint. Möjligheten att i bilen kalla på Siri+beställa låtar i mobilen kopplad med Bluetooth till stereon, funkar fantastiskt bra. Upplever att AM har bättre samlingar och söker jag på en artist och väljer "The best of" så är blandningar där enastående. Speciellt svårt med kända artister som har zillion låtar att välja mellan, men det blir bra. Det känns också som om AM är mer vänt till mig som gillar tidig jazz, blues, country, än Spotify. Men det kan bara vara mitt intryck, folk är olika. I vilket fall stannar jag med Apple här.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-02-15 16:53
Ursprungligen av Redaktionen:

Youtube Red har gett användare en reklamfri Youtube-upplevelse sedan 2015. Men vi i Sverige inte fått ta del av denna tjänst ännu. Men det är något som kan komma att ändras senare i år.

Läs hela artikeln här

Jag får reklam jämt jämt jämt (ungefär sååå ofta) och kan tänka mig att betala. Google Play är OK men inte avgörande, har redan familjeabonnemang på Apple Music.

Bara att de ca 10 USD/må inte blir 129:-/månad i Sverige...

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-02-07 00:33
Ursprungligen av hummel:

Det vi behöver veta är vilka inställningar du har. Så många parametrar som spelar in här för dig.

Vilken kodek har originalfilmen? Inställningar?
Vilken kodek använder du för optimized och proxy? Inställningar?
Vilka kodek för din tidslinje? Inställningar?

Ge oss lite mer att bita i så ska vi lösa detta.

Hej!
Så här gjorde jag - skapade en ny Library, nytt projekt med dessa värden och sedan importerade jag 4K fil och lade den i denna 4K timeline. Det var då det gick väldigt långsamt, och därför funderar jag på att eventuellt få det lättare om jag skapar en 1080 timeline och importerar 4K videos och redigerar.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-02-04 21:00

Hej!
Jag skulle vilja be om lite tips av någon erfaren i FinalCut Pro X angående redigering av 4K vieo i 1080 tidslinje.

Bakgrund till frågan:
Jag håller fortfarande på med redigering av video på en, nu ändå, äldre MacBook Pro 13" från late 2013.
Maxad 16GB RAM, 2.8Ghz Intel core i7 och Iris 1536MB grafik.
I denna tråd diskuterades min kamp om att skaffa den bästa lösningen för en extern HD (https://www.99.se/forum/t/321665-det-gar-segt...) vilket resulterade i köp av en Samsung T3 SSD 1TB.
Jag redigerar alltså allt från T3 och har alla filer inbakade i FCPX Library av det aktuella projektet.

Inte ens denna ganska snabba HDn kunde dock hjälpa mycket när jag körde in en 45 minuters 4K video av en föreläsning.
Jag skapade nämligen ett 4K projekt i FCP X 10.4 och importerade filmen samt gjorde både optimized media och proxy.
Slängde ned videon i tidslinjen och off we go tänkte jag.
Enligt alla konstens regler så borde det ha gått snabbare om jag jobbade i proxy men bara en enkel färgkorrigering på hela långa filmen låste min stackars laptop i rendering under 2 dygn. Yepp, 2 dygn.

Frågan:
Nu är det dags att redigera en annan video med, i detta fall, en massa kortare filmer i 4K.
Så här tänker jag göra, och behöver ev. lite tips av någon som har testat:

 1. Skapa en ny Library på T3 SSDn

 2. Importera bara de delarna av filmerna som kommer att användas, kanske en och en för att minska storleken på det hela som ska sedan optimeras och skapas proxys av

 3. Jag väljer att under importen skapa både optimized och proxyfiler

 4. skapar ett nytt projekt och väljer 1080 i upplösning

 5. Dra ned till tidslinjen alla sekvenser jag behöver och redigerar därifrån

Just nu går jag igenom all footage och antecknar hur mycket av varje video jag skulle egentligen använda/redigera senare.

Tacksam för tips kring detta.

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2018-01-18 23:15

Jag väntar mig nya processorer och kanske mer än max 16GB RAM under 2018 i Mac Book Pro 15" linjen.

Sitter och kör snart slut på min MBP 13" från 2013. Egentligen vill jag byta upp mig bara för videoredigeringens skull.
Det går inte längre att jobba effektivt med rendering av 4K så fort sekvensen är längre än 10 min, även om jag kör från en extern SSD som är snabb..

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2017-12-12 11:55
Ursprungligen av suddgummi:

Det verkar ju precis som det är någon slags hjälpmedelsfunktion som blivit aktiverad, men bara för videos i Youtube, vilket verkar väldigt märkligt...
Det enda jag kan tänka mig nu är att flytta bort din profil från din Chromeanvändarmapp (~/Library/Application Support/Google/Chrome/) och låta Chrome starta om från början. Jag antar att du synkar med Googles tjänster så då bör du inte förlora några bokmärken och liknande när du väl loggat in igen.

Hej! Issue solved.
Du hade rätt med "någon slags hjälpmedelsfunktion...." och efter att ha meckat lite med extensions, så hittade jag vad som spökade.
Jag har nämligen en LG34" widescreen curved monitor och för att höja upplevelsen när jag tittar på t.ex. Netflix eller YouTube videos i fullscreen, så hittade jag dessa två extensions till Chrome (se bifogat). Dessa gör att jag i allra flesta fall slipper de svarta fälten runt bilden, filmer blir verkligen kant till kant. Det är iofs lite justeringar "per film" och tillfälle, men det funkar riktigt bra.
Efter att ha tittat på lite fler filmer än vanligt på sistone så har tydligen dessa extensions flippat ut lite, för även om jag inte använde dem till vanligt YT tittande så höll de tydligen på på något sätt.
Jag avaktiverade dem och såg på samma problematiska YT video utan att en starta om Chrome - och det funkade.
För att vara helt fräck så aktiverade jag dem igen och laddade om filmen. Samma sak, allt OK nu.

Tusen tack för din hjälp @suddgummi !

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2017-12-11 15:43
Ursprungligen av suddgummi:

Har du samma spelare i bägge webbläsare? På https://www.youtube.com/html5 ser du om du använder HTML5-spelaren eller Flash-spelaren.
Kört utan plugins aktiverade?
Testat att rensa cookies och webbhistorik?

Cookies & historiken rensade, Flash Player uppdaterad genom System Preferences (PPAPI Plug-in var gammal - nu med version 27.0.0.187). Hela datorn nystartad & Chrome också.
Vad jag förstår så behöver inte Chrome Flash Player utan kör med någon egen variant.
Se bifogade bilder om vad YouTube säger gällande Safari & Chrome.

I Chrome:
Settings/Advanced/Privacy and Security/Content Settings/Flash - "Ask First"
Också under Content Settings/Unsandboxed..... är det valt "Ask when a site wants to use a plug-in to access your computer (recommended)"

När du skriver plugins, menar du Extension i Chrome?
(Edit: https://github.com/Eloston/ungoogled-chromium... går inte att använda den gamla sökvägen chrome:plugins eller About:plugins)

Tack för hjälpen!

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2017-12-10 14:15
Ursprungligen av suddgummi:

Kör du html5-spelaren i bägge eller flash i den ena?
Testa att stänga av flash eller hårdvaruaccelereringen av videos i Chrome och se om det hjälper?

Tyvärr, hittade bara hardware acc. inställning, inget om html5.
Hardware acc var akriverad, jag stängde av och sedan startade om Chrome, problemet återstår.