Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
lokedhs2

lokedhs2

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-08-03
  • Senast aktiv 2006-12-01
  • Antal inlägg 50

Foruminlägg

De senaste inläggen lokedhs2 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av underbird:

Tja...

Har ett akut problem... jag råkade tömma papperskorgen utan att titta vad som låg i.. tyvärr så låg det en mapp med 8GB saker som jag MÅSTE ha tillbaka...

Hur !?!?!

Jag har inte lagt ny data på platsen där mappen låg... så det kanske går?

Rent generellt går det inte. Att du inte lagt data på precis den platsen spelar mindre roll eftersom en viss mapp inte motsvaras av en viss plats på hårddisken. Filsystemen lägger filinformation där det finns plats.

Detta är inte första gången jag hör talas om folk som lägger viktig information i soptunnan. Jag är lite fundersam över varför du gjorde det?

Ursprungligen av star-affinity:

Varför då?
Du säger ju själv att det går att lösa genom att lägga till flera trådar i programmet. Om det sedan är jobbigt att göra och att det kanske inte alltid lönar sig kan jag förstå, men Finder? Det är illa....

Borde man inte kunna göra så att om man exempelvis trycker "kringla punkt" när badbollen dyker upp så skickas det en signal från mer djupliggande delar av operativsystemet som i sin tur talar om att den process som har badboll ska lägga av. Fast det går såklart inte om tråden innehåller tråden, grafiken och hela balletten för programmet... Jag fattar.
Det är då det blir tvångsavsluta. Och Finder snackar såklart ofta med djupa saker i systemet (t. ex. FireWire och nätverk), vilket gör att om Finder badbollar illa så måste man tvångsomstarta hela datorn.

Ja, du har förstått rätt bra. Den funktion du bad om var mycket riktigt tvångsavsluta. Det finns ju inget sätt för systemet att veta vad programmet som visar badbollen håller på med. Det enda det vet är att programmet håller på något som gör att den inte kan svara på meddelanden att hantera grafik, tangentbordsinmatning osv. Det enda alternativet är att tvångsavsluta och den funktionen finns ju redan.

Finder skulle ju kunnat programmeras på ett sådant sätt så man slipper starta om datorn bara för att en läsning till en icke-existerande nätverksenhet misslyckas. Problemet har mindre med badbollar och mer med dålig programmering att göra.

Ursprungligen av star-affinity:

Badbollen, den jävla badbollen...
Eller "spinning beach ball (eller "pizza wheel") of death" som den också kallas!
Håller fullständigt med om att badbollen är löjlig. Framförallt när det gäller Finder och nätverksenheter (att hela Finder låser sig när det är något galet). Är det så svårt att alltid ha någon liten resurs över så att om man ber ett program som börjar badbolla att stoppa att det då lägger av med det direkt, utan att man ska behöva vänta eller tvångsavsluta programmet?

Om jag kan växla till ett annat program medans ett badbollar så borde det väl gå att be det badbollande att sluta upp med det som göra att det badbollar?
Jag blir knäpp i badbollen.

Badbollen har egentligen inte så mycket med "resurser" att göra. Både du och artikelförfattaren har missuppfattat vad den beror på.

Ett Cocoa-program har bara en tråd som får arbeta med grafiska komponenter och rita i fönster. Detta är samma tråd som s.a.a. "gör saker" när man klickar på en knapp osv. Om en programmerare skriver ett program som helt enkelt lägger sig och sover ett tag när man klickar på en knapp så kommer ju det programmet att sluta svara på andra händelser. Medan programmet är låst så kan man inte göra något i det, eftersom all grafisk hantering hanteras av den tråden som nu är låst. Om ett program är låst i fler nå några sekunder så kommer badbollen upp automatiskt för att användaren skall bli informerad om att något har stoppats.

Antag t.ex. att ett program läser från en fil när jag trycker på en knapp. En filläsning går normalt väldigt snabbt så man trycker på knappen, filen läses in och allt är färdigt, programmet svarar på alla händelser igen. Om nu helt plötsligt man skulle valt att samma program skal läsa från en nätverksenhet så kan den läsningen ta väldigt lång tid. Definitivt flera sekunder. Under denna tiden så kommer ju programmet att bara vänta på att informationen kommer över nätverket och under tiden så kommer badbollen att visas.

För att lösa ovanstående problem så måste programmeraren istället för att helt enkelt läsa filen, starta en ny tråd som läser informationen. Detta är rätt komplicerat och jobbigt att göra, vilket innebär att de flesta programmerare accepterar att programmet hänger ett tag om läsningen tar väldigt lång tid. Det händer ju inte så ofta ändå.

Anledningen till att badbollen uppkommer oftare på ett system med lite minne eller långsam processor är att allt går långsammare på ett dylikt system och det blir alltså vanligare att en operation tar längre tid och att badbollen dyker upp oftare.

Att badbollen uppkommer är alltså ett tecken på att programmen kunde skrivits bättre. Det går att skriva ett program som i stort sett aldrig visar en badboll. Utför alltid alla operationer i en separat tråd så att den tråd som hanterar grafiken kan köras. I så fall skulle badbollen bara uppkomma i de sällsynta fall då precis den delen av programmets kod måste swappas in från disk, samt att den aktiviteten tar fler än några sekunder.

Och ja, ni har gissat rätt. Finder är mycket dåligt skriven och gör inte det jag skrivit ovan.

Ursprungligen av Nicklas Högås:

Nyss när jag kollade i Aktivitetskontroll så märkte jag att en process som heter "find" var igång och drog ca 50% av processorn. Efter att den slutade gick en annan process som heter "sort" igång och slukade ungefär lika mycket kraft. Vad gör de processerna?

Det är de dagliga admistrationsscripten. De renstar bl.a. loggar och en hel del andra saker. Låt den köra bara, den blir klar efter ett tag.

Ursprungligen av crash_M:

Har hänt mig också. Vad beror det på?

När en hårddisk går sönder så är det vanligt att den inte startar. Om den däremot var igång när den gick sönder så kommer den att fortsätta att fungera ända tills dess att den stängs av.

Ursprungligen av Macvarg:

www.mozilla.org säger jag bara, Firefox äger allt annat.

Tyvärr inte. Visst är det trevligt med adblock, men det är hemskt irriterande när den vare sig ser ut eller beter sig som ett Mac-program. Det slutar hela tiden med att jag går tillbaka till Safari.

Ursprungligen av Wire:

Jo ,det finns en fara med just detta. Vet man hur stor bufferten är för t.ex. 'cat'?

Nej, det vet man inte. Även om man tar reda på exakt under vilka förutsättningar det funkar så är det inte alls säkert att det kommer att bete sig likadant i nästa version. Och man kan vara säker på att det fungerar annorlunda i andra varianter av Unix.

Som sagt, det enda säkra är att alltid använda en temporärfil så slipper man problemet.

Ursprungligen av Wire:

Jo, det gick utmärkt. Med ett program - 'sed'. Nu är det löst:

Lincoln2:~/test/cat admin$ cat a
rad 1
rad 2
rad 3
Lincoln2:~/test/cat admin$ cat a | sed  '1s/^/Den nya rad 1\
/' > a
Lincoln2:~/test/cat admin$ cat a
Den nya rad 1
rad 1
rad 2
rad 3
Lincoln2:~/test/cat admin$

Det där är väldigt riskabelt. Du kan inte läsa och skriva till samma fil på en gång. Lite beroende på vilka buffertstorlekar som används och hur stor filen är så kan innehållet försvinna eller förstöras. Det enda säkra sättet är att använda en temporärfil.

Ursprungligen av Flip:

Jag testade att kontrollera skiva i skivverktyg och fick ett felmeddelande där det stod att skivan behöver repareras. Men det går inte att klicka på reparera. Ngn som vet vad som har hänt här?

Det som behöver göras är en fsck. I alla fall för ufs så utförs den operationen automatiskt när systemet startas om det behövs. Du kan därför testa att starta om datorn.

Om den utför kontrollen så kommer det att ta väldigt lång tid att starta, men det är ok. Låt den bara ta sin tid och sedan kan du testa att kontroller skivan igen när du väl loggat in.

Ursprungligen av svampmoln:

fn+backspace = delete

du har en enter- och en return-tangent, precis som på ett vanligt tangentbord.
@ ligger väl alltid på alt+2?

Du kan också använda Control-d för att åstadkomma den funktionen.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Om du läser t.ex miskas inlägg ovan, så tycker jag att där finns argument för att skivbehörigheterna kan ha någonting med saken att göra.

Och så länge du inte kommer med några andra förslag, och så länge du inte kommer med några riktiga argument till varför skivbehörigheter eller PMU inte skulle kunna hjälpa, så är ju dina inlägg bra mycket mer meningslösa än våra.

Hittils så är våra svar precis lika meningslösa eftersom ingen (inte heller jag) har ens försökt lösa problemet.

Om du tror att reparera skivbehörigheter hjälper, försök då ge ett svar varför du tror det annat än att du tror att den funktionen är en "fixa systemet"-knapp, vilket det inte är.

Ursprungligen av rixard:

Från apples supportsida där man kan söka efter information:

Some information stored in PRAM includes:
Display and video settings such as refresh rate, screen resolution, number of colors
Time zone setting
Startup volume choice
Speaker volume
Recent kernel panic information, if any
DVD region setting

Det första har med displayen att göra så det är ju inte så väldigt fel att prova att reseta den tycker jag.

Om systemet har fel upplösning betyder inte det att skärmen blinkar när man aktiverar skärmsläckaren.

Risken med att tro att det finns en "fixa datorn"-knapp är att man förlorar en massa tid som skulle kunna spenderas på att faktiskt försöka lösa problemet.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Vaknat på fel sida idag?

Möjligt, eftersom jag skrev inlägget direkt efter att jag vaknat.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Vadå onödigt? Om skärmsläckaren inte fungerar som den ska, och skärmen börjar blinka i stället, så kan det mycket väl vara PMU (Power Management Unit) som strular.

Blinka? Låter otroligt, men jag är beredd att backa på den punkten. Mest p.g.a. att jag inte inte är tillräckligt påläst om fuktionen hos PMU. Jag blandade ihop den med vissa andra komponenter.

För att lösa det ursprungliga problemet vore det ju dock intressant att få veta om den "blinkande skärmen" är hårdvarurelaterat eller om det helt enkelt är så att skärmsläckarmjukvaran blinkar med bilden. Det brukar vara rätt lätt att se.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Ja, det tycker jag också. Herr lokedhs2 kunde ju kanske komma med något eget konkret förslag, i stället för att bara avfärda andras förslag.

Det kan jag säkert, men det var inte mitt syfte med det tidigare inlägget. Jag ville bara poängtera att det är rätt meningslöst att ge förslag som inte gör något.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Och du har förstås testat att reparera skiva och reparera skivbehörigheter?
Gör det, om du inte redan har gjort det!

Och om inte det heller hjälper, så är väl nästa åtgärd att återställa PMU, och att återställa PRAM och NVRAM.

Detta förslag är väldigt onödigt. De gör absolut ingenting. Jag tycker faktiskt att det är lite lätt fånigt när dessa förslag titt som tätt dyker upp som en lösning för de mest varierade problem.

Oavsett vad folk tror så är reparera skivbehörigheter inte en funktion som på något sätt ser till att din dator funkar bättre. Allt den gör är att se till att vissa specifika filer får rätt permission. De filer som kontrolleras är en ytterst liten del av alla filer i systemet och för att de skall fixas så måste något program ha ändrat dem.

Återställa PRAM? Va? Det innehåller ingen relevant information.

Jag har också väldigt svårt att se varför återställa PMU skulle vara något man borde göra här.

Senast redigerat 2005-11-08 09:20