Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
lokedhs2

lokedhs2

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-08-03
  • Senast aktiv 2006-12-01
  • Antal inlägg 50

Foruminlägg

De senaste inläggen lokedhs2 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Danne V:

Omvänt så är det flera program och verktyg som folk kört problemfritt i Panther som inte alls funkar i Tiger.

Jasså? Vilka? Det fanns en del program som strulade, ja, men i stort sett alla har ju blivit fixade.

Beträffande de andra problemet så är jag inte helt säker på att det är fel på Tiger, men om det är det så hoppas jag att du har lämnat en buggrapport.

Att däremot propagera för att folk inte skall uppgradera bara för att du har haft problem som möjligtvis är relaterade till uppgraderingen är kanske lite väl extremt. Det naturliga skall vara att köra den senaste versionen och allt annat skall vara undantag. Jag säger inte att det inte finns undantag, men huruvida man tillhör den kategorin är något man får ta ställning till när man väl hamnar i den situationen.

Ursprungligen av Danne V:

Normalt inte. Men i det här fallet finns det en uppsjö av MYCKET goda anledningar för en normalanvändare att hålla sig till Panther och avvakta med uppgradering.

En uppsjö? Den enda konkreta jag har hört från dig har varit pengar, och det är en anledning jag håller med dig om. Jag anser att Apple skulle låta OSX vara gratis. Man behöver ju trots allt deras datorer för att köra det. Om de gjorde det skulle det också bli mycket färre sådana här diskussioner på diverse forum.

Ursprungligen av Danne V:

Jaha. Grattis till dom då.

Tackar. Tiger är mycket trevligare att programmera för än tidigare versioner.

Ursprungligen av Danne V:

Visst! Den dagen man upptäcker att ett program som man MÅSTE ha KRÄVER Tiger, så ska man naturligtvis skaffa både programmet och Tiger. Omvänt, så ska man lika självklart hålla sig till 10.3.9 om man INTE behöver såna program. Svårare än så är det ju alltså inte.

Det är inte alls självklart. För det första finns det inga fördelar med att köra en äldre version (annat än att man sparar lite pengar) och för det andra så vet programmerarna i många fall inte om att de använder en funktion som är ny i Tiger. Resultatet blir då att et tprogram beter sig underligt eller bara krashar när man försöker köra det i en äldre version av operativsystemet. I de fallen så är krashen helt oförklarlig vilket resulterar i att användarna bärjar posta klagomål på forumen.

Detta kommer att hända mer och mer när utvecklarna börjar släppa program som utvecklats på Tiger.

Det finns absolut ingen anledning att installera en gammal version på en ny dator.

Ursprungligen av Danne V:

Spotlight är en katastrof, Dashboard är rent tjafs. Några andra synliga "förbättringar" från 10.3.9 finns väl inte vad jag vet. Är dom värda en tusenlapp? Knappast.
Dessutom måste man uppdatera ett gäng program och annat som inte funkar på Tiger, plus att man får lite nya buggar.
Men om man är så funtad att man måste ha det senaste, oavsett nackdelarna (eller snarare bristen på fördelar) och kostnaderna, och inte klara en nykter jämförelse mellan operativen, så ska man naturligtvis installera Tiger ändå.

Fördelarna är till stor det för programmerarna. Det finns ett antal nyheter som gör att det är mycket trevligare att programmera för Tiger än tidigare versioner. Om man inte uppgraderar så kommer man inte att kunna köra program som utnyttjar dessa funktioner.

Ursprungligen av Konrad:

Det är oftare program som ger systemet felaktiga instruktioner när man får Kernel Panic, än att det är hårdvarufel.
Om loggen ovan som Ribbons postade är den aktuella så ser det ut som om iTunes har bråkat.
Fast jag kanske har fel.

Ett program kan inte ge kernel panic. Om det inte är hårdvaran som gått sönder så är det per definition kärnan som har en bugg.

Det kan i och för sig vara så att något specifikt beteende (t.ex. genom en bugg) i ett vanligt program som triggar krashen, men felet ligger alltid i kärnan. Det är kärnans ansvar att se till att ett trasigt program inte kan krasha hela datorn. Så länge kärnan är felfri så kan ett program inte krasha datorn. Det är helt omöjligt.

Det är dock viktigt att notera att drivrutiner normalt är en del av kärnan, vilket innebär att en bugg i en drivrutin kan vara felet. Faktum är att det är det vanligaste, eftersom det är drivrutinerna som pratar med hårdvaran, vilket innebär att det är den svåraste delen att felsöka buggar i.

Jag hade ett liknande problem med musknappen när den tror att jag släpper knappen trots att jag inte gjort det. Mycket irriterande när man drar och släpper objekt.

Först trodde jag att det var musknappen som var trasig. Det skulle ju definitivt vara troligt.

Det var hur som helst inte musen, utan USB-hubben. När jag flyttade musen till en annan kontakt så fungerade det perfekt. Testa det.

Ursprungligen av Ribbons:

nej det har du rätt i. jag fattar inget heller:

Mac OS X Version 10.3.9 (Bygge 7W98)
2005-11-04 11:31:39 +0100
Nov 4 11:33:00 c-17dbe253 kernel: resize: max chain len 13, new table size 8192
Nov 4 11:33:04 c-17dbe253 kernel: resize: max chain len 9, new table size 16384
: object: ./Applications/iTunes.app/Contents/MacOS/iTunes malformed object (inconsistant sizeofcmds field in mach header)
Nov 4 11:37:20 c-17dbe253 /Applications/Safari.app/Contents/MacOS/Safari: *** Warning: ATSUSetFontFallbacks has been deprecated. Use ATSUFontFallbacks objects instead. ***
2005-11-04 11:37:28.272 Safari[911] Unknown GIF label (0x0a)

Den informationen är inte relevant för det fel du råkat ut för. Du skulle klippt ut loggen som presenteras när du startat om burken.

Vad var det du gjorde strax innan krashen? Är det något du kan prova att göra igen? Om du kan göra det så skall du rapportera felet till Apple eftersom det förmodligen är en bugg i kernel.

Ursprungligen av Ribbons:

Hejsan! Något märkligt hände mig just. Jag har senaste OSX Panther, G5 Dual 1.8.
Jag satt och surfade och sen vart skärmen grå/svart plötsligt. Den vart det väldigt sakta. Såg ut som att en slöja la se över skärmen. Man kunde fortfarande se det som var bakom: skrivbordet, Safari, Dock osv. I vit text stod det "You need to restart your computer by holding down the power button". Något sånt stod det. Det stod på olika språk också. Så jag höll ned knappen och startade om. Någon som vet vad detta beror på?

Operativsystemet har krashat. Genom att titta på loggen som presenteras för dig efter att du startat om kan du se ungefär vad det var som krashade. Det kan bero på ett fel i antingen operativsystemskernel eller en drivrutin. Drivrutinerna är det vanligaste.

Om du får ett sådant här fel så är det fel på operativsystemet. Så länge operativsystemet inte har några buggar så skall ett vanligt program inte kulle orsaka detta. Om du kan reproducera felet så skall du rapportera buggen till Apple via deras bugrapporteringsverktyg.

En sådan här krash kan också uppkomma om det är fel på din hårdvara, så det kan vara värt att kontrollera.

Ursprungligen av Thomas.skrivare:

Min PB G4 400 MHz OS 10.3.9 äter hårddisken. Utan att jag har använt Photoshop.
Vanligtvis ledigt 1,5 GB, nu 483 MB. Vad händer?

Jag antar att du menar RAM-minne och inte hårddisk? I så fall så är det inget att oroa sig för. Det skall vara så. Vartefersom datorn används så fylls minned med information. Om systemet behöver minnet till något annat så kommer den att använda det.

Ursprungligen av otg:

Asmysko... verkar gå bra att öka radantalet med 4... oavsett vad man börjar med
Funkar att minska radantalet hur mycket som helst, och sen öka det igen till det ursprungliga (eller vad som helst däremellan)

Men bara i nano, som sagt

saknar pico... det dumma är att när man skriver pico blaha.txt så öppnas nano =/ borde funnits kvar

Mina gamla trevliga inställningar från terminalen är också ändrade, även om jag ställer in den likadant så blir t.ex. inmatade rader oändligt långa, medan i pico den brukade wrappa när man kom till slutet på fönstret. Detta trots att jag ställt in wrap lines that are too long och wrap on resize och allt möjligt

Hmm... man kanske skulle installera Panther igen? Eller 9.1

Jag skulle rekommendera att du lär dig vi. Den må vara lite mer komplicerad att komma igång med än de andra, men när man väl lärt sig hantera den så är den mycket trevlig att använda. Dessutom så finns det på alla unix-system.

Ursprungligen av Mac_Martin:

Jag använder en extern La Cie-disk som är formaterad som OS Extended, journalförd. Av någon anledning så kan jag inte längre kopiera eller flytta filer eller mappar, varken på den externa disken eller till disken i datorn. Fungerar dock att kopiera från intern till extern disk. Har kontrollerat behörigheter och skivor. Detta har fungerat tidigare.

Tacksam om någon har en lösning på detta.

/Martin

Nej, det har inte fungerat tidigare. "reparera behörigheter" är inte en magisk funktion som ser till att du kan läsa/skriva alla filer.

Var filerna skapade av en annan användare än den du försöker läsa med? Normalt så skapas alla filer med rättigheter som specificerar att du får läsa och skriva, men alla andra får bara läsa. Om du vill ändra detta så högerklickar du på mappen, väljer att "övriga" får läs- och skrivrättigheter och klickar sedan på "använd för inkluderade objekt".

Detta är dock inte hela sanningen. Om du vill ändra vilka rättigheter nya filer får i den mappen så måste du göra ändringar du inte kan göra från Finder utan du måste använda terminalen.

Ursprungligen av tobiwan:

Jag hade också velat hitta ett program som rensar RAM-minnet så man får mycket ledigt igen. När det bara är 1-20 MB ledigt så börjar det tuggas från hårddisken och allt går slöare. Detta trots att det ska finnas inactive memory som det ska kunna använda innan det tar av hårddisken så verkar OS X inte göra det.

Det fanns en mängd sådana småprogram till Amigan ett hette Flushmem (har jag för mig det hette) som rensade RAM direkt skitsmidigt. Önskar det fanns liknande till OS X.

Nej, det önskar du inte alls.

Du vill inte ha "fritt" RAM, eftersom fritt minne inte används, och därmed inte gör något nytta. Läs mitt inlägg i den här tråden för lite mer detaljer:

http://www.99mac.se/forum/showthread.php?t=80567

Ursprungligen av råddan:

undrar samma sak. vad är inaktivt minne egentligen?

Minnesallokering i moderna operativsystem är rätt komplext. Förr i tiden så laddade man ett program till minnet, programmet allokerade lite mer minne och sedan körde det. När programmet hade kört klart så släppte den allt minne så att det blev ledigt.

I moderna operativsystem så arbetar man med virtuellt minne. Virtuellt minne innebär att ett program ser mycket mer minne än vad som förmodligen finns tillgängligt (upp till 4 GB för 32-bitssystem, otroligt mycket mer för 64-bitssystem). Minnet är uppdelat i "sidor", där varje sida är minst 4 kB. Vissa sidor kan vara mappade till verkligt minne, men de behöver inte vara det. Att "mappa" minne innebär att CPU:n får reda på att en viss sida mostvarar en viss del av datorns RAM. Notera här att allt RAM nödvändigtvis inte måste vara mappat till någon process virtuella minne. Flera processer kan också mappa samma fysiska minne.

När ett program startas så laddas inte hela programmet in i minnet. Det som görs är att operativsystemet helt enkelt lägger in information om att en viss fil är mappad till en viss det av det virtuella minnet. När sedan processorn försöker läsa minnet utan att det finns något fysiskt minne kopplat till den specifika adressen så få operativsystemet en signal, det laddar in den sidan (och oftast några fler av prestandaskäl), lägger den laddade datan i fysiskt minne, mappar det virtuella minnet till det fysiska samt låter processen köra vidare.

Detta kan tyckas vara ett komplicerat sätt att göra samma sak som man gjorde förr på ett mycket enklare sätt. Visst är det så, men det eleganta är att om operativsystemet behöver mer fysiskt minne så behöver den bara koppla loss minnet från ett program (en operation som tar mycket lite tid) och börja använda det fysiska minnet till något annat syfte. Om det tidigare nämnda programmet försöker läsa det minne som nu inte är tillgängligt längre så kommer den tidigare nämnda processen att upprepas. D.v.s. operativsystemet blir meddelat att det inte finns något fysiskt minne kopplat till det virtuella minne som försökte nås, och den laddar in informationen från disk igen, samt låter programmet fortsätta. Processen märker ingenting annat än att det blir en kort paus i programkörningen.

Nästa viktiga sak att tänka på är vad som händer när ett program avslutar. När detta händer så kopplas givetvis allt fysiskt minne bort och det är inte längre kopplat till något virtuellt minne. Glöm dock inte att minnet fortfarande innehåller användbar information. Om samma program skall startas på nytt så kan den mappa in samma fysiska minne direkt utan att man behöver ladda det från disk.

Det du ser som "fritt" minne är det fysiska minne som inte innehåller någon användbar information alls. Som du säkert förstått så tenderar det fria minnet att ta slut rätt snart allt eftersom det fylls med användbar information. Detta betyder inte att minnet är låst till just detta innehåll, om någon annan process behöver fysiskt minne och det inte finns något fritt minne kvar, så tar den bara minne som inte för stunden används av något annat program, även om minnet innehåller information som kanske skulle vara bra att ha. Dock så finns den informationen alltid på disk om det skulle behövas.

Nu är ju dock inte allt minne fast information som ligger på disk. Ett program kan också allokera fritt minne som det kan använda hur det vill. Denna information finns ju inte redan på disk, så därför kan operativsystemet inte bara släppa mappningen om ett annat program behöver minnet. Det är då swap kommer in i bilden. Om fysiskt minne behövs till något annat syfte och innehållet inte finns på disk, så skrivs det först ner i swapfilen innan det används till något annat.

Jag hoppas att denna beskrivning har klargjort lite varför man alltid ser att det fria minnet verkar ha tagit slut.

Ursprungligen av acke:

Skrev just till Apple om detta. Gör det ni också. Många bäckar små...

Mac OS X feedback

Detta är en bugg, och skall inte rapporteras via deras feedback utan på http://bugreport.apple.com/

Ursprungligen av juanito:

Alltså du tappar OS9 kompabilitet.
Recourse Forks används väl inte mera normalt i OSX. Finns ju inte ens resedit för OSX. Annars så vet jag inte on det är nån stor fördel med den ena eller andra. Använder Du MacOS som egentligen heter HFS Exended eller HFS+ så håller inte filsystemet skillnad mellan STORA bokstäver eller små. Vilket man i mac världen har set som en fördel. Men ogillas ofta av såna som kommer från *nix världen. Har då alldrig kört med UNIX FS så det kanske finns mera till det.

Jo. Resource fork används i OSX. Testa t.ex. att dra markerad text till en disk. Filen blir 0 byte stor, och allt innehåll ligger i resursforken. Andra exempel är genväger och sparade spotlight-sökningar. Dessutom lagrar ofta program extrainformation i resursforken, exakt vilka vet jag inte, men jag tror några ritprogram lägger förhandsgransningar där.

Nu skall det i och för sig sägas att detta fungerar alldeles utmärkt även på UFS-filsystem. Resursdatat för filen "foo" hamnar i en fil som heter "._foo". Detta syns inte om man bara arbetar i Finder.

Det största problemet med att använda UFS är att om man skulle stänga av datorn utan att ta ner systemet ordentligen (eller om man bara rycker ut sladden ur en extern disk) så måste det göras en fsck nästa gång man monterar den och det kan ta väldigt mycket tid.

Ursprungligen av BobbyGBG:

Varför inte ta och definera högnivåspråk?

Är alla Turing-kompletta språk högnivåspråk?
Är språk som har en GC högnivåspråk?
Metacirkulära?

Obj-C är kanske det mest intressanta OO-språk som evolverat från Algol/B/C. Att ens nämna Java i sammanhanget är ett skämt.

Det är inte alls ett skämt. Att du gillar typfria språk som t.ex. Smalltalk innebär inte att Java skulle vara ett skämt. Huruvida man gillar hårt eller löst typade språk är en smaksak. Försök dock att undvika sådana uttryck så är det lättare att föra en meningsfull debatt.

Jag håller med om att ObjC är mycket intressant. Dock kanske inte ur ett rent objektorienterat perspektiv (där anser jag att Java är mer strikt, och därmed bättre för stora projekt). ObjC har dock fler fördelar än de som har med objektorientering att göra och man kan göra rätt intressanta saker i det språket.