Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
scim

scim

Medlem
  • Plats Örnsköldsvik
  • Registrerad 2005-09-19
  • Senast aktiv 2015-02-12
  • Antal inlägg 211

Foruminlägg

De senaste inläggen scim har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-03 19:24
Ursprungligen av Laseranders:

Så som jag sett det är det knappast "rödskinnen" som stått för det meningslösa käbblet i den här tråden?

Om du med käbbel menar melodramatiskt skitsnack och en massa flum kring känslor om värdighet i motsats till konkreta argument och logiska resonemang, ja då har du möjligtvis rätt. Det är omöjligt att föra en saklig debatt när ens motpart aldrig bemöter ens argument och för min del har den här diskussionen (eller bristen på densamma) sedan länge varit avslutad.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 22:45

Jag förstår att du inte vill jobba med att rengöra toaletter, det vill inte jag heller och det ska gå riktigt långt för att det ska hända. Men när du har mage att jämföra det med folk som slavade för överklassen framstår du bara som löjlig.

Nu pratar vi om ett väldigt hypotetiskt fall här, för att din arbetslöshet skulle sammanfalla med att det endast finns jobb där man rengör "överklassens" toaletter är nog högst osannolik. Du får väl helt enkelt vara kreativ och hitta något att annat att sysselsätta dig med.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 22:14
  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 21:38

Jag tänkte skriva det i mitt föregående inlägg eftersom du inte verkar veta vilket ben du ska stå på, men jag valde att låta bli.

Naturligtvis ska man inte behöva flytta eller pendla för att ta ett tillfälligt lågavlönat jobb som inte kräver någon speciell kompetens. Men om man besitter någon kompetens som inte eftertraktas på den ort man bor så får man faktiskt välja mellan flytta eller ta ett lågavlönat jobb till vilket man är överkvalificerad innan man ska bli beviljad bidrag.

Det kommer alltid finnas särskilda specialfall som man får ta hänsyn till över en kortare tid, t.ex. att man har en släkting på orten som är döende, men det är precis som jag säger specialfall. Om man bara trivs bra på orten och vill stanna så får man väl isåfall se till att skaffa sig den kompetens som krävs där ifall man inte kan nöja sig med ett låglönearbete. Det är ingen mänsklig rättighet att få bo vartsomhelst och man får faktiskt se till att söka sig dit jobben finns, det kallas urbanisering och är inte direkt ett ovanligt fenomen.

Att det finns valalternativ är bra, men att ta bidrag ska aldrig vara ett alternativ man kan VÄLJA. Att pengarna inte är något att "hänga i julgranen" förstår jag inte vad du menar med, syftet är väl att man ska hålla sig flytande tills dess att man får ett jobb.

Vad menar du att man mår dåligt av de jobb som finns? Skulle det vara relaterat till något trauma från barndomen som förhindrar att man skulle klara av att städa eller diska? Landet är fullt med folk som inte trivs med sitt jobb, men det innebär väl inte att de bara säger upp sig helt plötsligt.

Avslutningsvis ska jag låta bli att göra samma misstag som jag gjorde föregående inlägg, nämligen att utelämna något:
Notera att jag inte är någon motståndare till ekonomiskt stöd i allmänhet, vi har utstötta i samhället som behöver stöd för att kunna ta sig tillbaka till ett vettigt liv öht innan de ens kan söka sig till arbetslivet. Men för friska, arbetsföra personer ska det aldrig vara alternativ att låta bli att arbeta om man inte klarar det ekonomiskt.

Vill man skapa nya arbetstillfällen annat än de som skapas med hjälp av skatteavdraget som den här tråden ursprungligen handlade om krävs det att man sänker skatterna så fler har råd att anställa. Vi har ett otroligt högt skattetryck i Sverige (ungefär 65%) och det leder till en ansenlig mängd svartarbete som de flesta inte ens ser som svartarbete (tjänsteutbyte t.ex.). När jag renoverade min lägenhet så lade jag golvet och tapetserade själv. Det hade varit mycket bättre för samhället om jag anlitat en golvläggare och en målare som hade gjort det hela betydligt snabbare och bättre, men som räkneexemplet jag tog upp tidigare visade så måste jag jobba ungefär 10 timmar för att kunna betala en hantverkare för en timmes jobb. Och det är tamejfan orimligt.

PS: Din sista mening är bara luft om du inte kan ge referenser som stödjer det du skriver.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 18:55

Om man kan arbeta och det finns jobb har man inget behov av bidrag. Om man inte kan arbeta eller det inte finns jobb är man troligtvis i behov av bidrag, om man inte har en tillräckligt god ekonomi sedan tidigare.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 18:50

Vad är det jag överanalyserar? Det är väl snarare du som gör en grav förenkling som inte överenstämmer med verkligheten.

Ungefär som du överdriver problematiken med låglönearbeten på ett närmast komiskt sätt med att skriva "Att vara livegen och putsa skor åt överheten". Jag har f.ö. aldrig använt mig av ordet allmosa i den här diskussionen.

Det är inte ofint att vara i en behovsställning och beroende av bidrag. Det är däremot ofint att utnyttja bidrag när man inte behöver, t.ex. om man är arbetsför men vägrar nedlåta sig till att arbeta med arbeten man valt att se som "ofina".

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 17:42

Då är man ju livegen även eftersom man inte har något annat val än att ta den "försäkring" än den som erbjuds, trots att den inte passar. När jag tecknar en bilförsäkring så styrs premien efter hur många mil jag kör, vilken typ av bil jag använder, min ålder samt andra faktorer som försäkringsbolaget väger in när de gör en riskbedömning. Om jag byter till ett mer ansvarsfullt och välbetalt jobb, eller om jag stiger i graderna bestraffas jag givetvis inte genom att min försäkringspremie ökar.

Så du menar alltså på fullt allvar att folk som är kräsna i sitt yrkesval ska sponsras av oss skattebetalare tills dess att ett jobb som råkar passa dyker upp? Att diska är inte ett ovärdigt arbete, det är visserligen ett dåligt betalt arbete eftersom det knappt behövs någon kompetens men det är fortfarande ett ärligt arbete som ger välförtjänta pengar. Till skillnad till bidrag som ska vara stöd till de behövande, inget annat.

Så länge det finns tillgängliga arbeten man är kvalificerad för borde man inte beviljas bidrag. Detta innefattar även skoputsning, men jag har svårt att tro att det finns något yrke där det utgör någon väsentlig del av sysslorna.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-02 11:53
Ursprungligen av Laseranders:

Att vara livegen och putsa skor åt överheten är helt klart mindre värdigt än att tillfälligt tvingas utnyttja de sociala skyddsnät vi gemensamt byggt upp. Tänk försäkring.

Haha, livegen och putsa skor åt överheten, vilken värld lever du i? Utveckla gärna ditt resonemang kring försäkring.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-01 22:25

Cashalot: Vem försöker du övertyga, och om vad? Ingen har väl sagt motsatt sig att staten har en viktig roll i samhället.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-01 07:42

Mänsklig värdighet, haha, vilket skitsnack. Vad lever du i för värld egentligen? Vi lever i ett fritt samhälle i dag där det står vem som helst fritt att skaffa sig i en utbildning och söka ett högre betalt jobb. Om någon jobbar hela livet med ett lågavlönat "skitjobb" så beror det antagligen att den personen trivs med det eller att personen i fråga totalt saknar ambitioner, och jag det är inte min uppgift som skattebetalare att löneutjämna dessa personer.

Är man arbetslös trots en hög utbildning så har man antagligen utbildat sig fel, och får då ta ett "skitjobb" i väntan att efterfrågan ökar. Det är inte övriga samhällets ansvar att försörja personer som skaffat sig en utbildning som inte är eftertraktad i samhället.

Vad har alliansen och vårdnadsbidraget med detta att göra f.ö. Jag har mig veterligen inte förespråkat något politiskt parti i den här debatten.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-07-01 00:21
Ursprungligen av cashalot:

Fattar inte denna bidragsskräck, egentligen.

Om man eftersträvar ett jämställt samhälle med någorlunda likvärdig rörelsefrihet hos dess medborgare, kan jag inte se hur bidrag skulle kosta mer än skatteunderlättningar för folk i ekonomiskt fördelaktig särställning.

Ifall saken rör direkta eller indirekta kostnader/intäkter, är ovidkommande. Det är effekten det handlar om.

Skillnader i förutsättningar skapar mer avundsjuka och klyftor, än vad det skapar lågavlönade springpojkar som vill arbeta sig upp till en karriär.

Så hade det inte varit, om hela samhället bestått av "riktiga" yrken, i synnerhet sådana som inte har med kultur och humaniora att göra. Då hade det varit enklare att ta sig i kragen och börja som springpojke någonstans, för man vet ju att det kommer ge avkastning, den dag man studerat klart och kan se fram emot en säker inkomst baserad på de studier man bedrivit.

Men för kulturellt yrkesverksamma, kan man kanske förstå oviljan att ställa sig och rensa upp kloak-geggan i någons dushrum, när man vet att det ser dystert ut på arbetsmarknaden, efter studierna.

Det skulle inte förvåna mig om Arbetsförmedlingen snart gör det till obligatoriskt för de arbetssökande, som går på a-kassa, att behöva söka jobb inom hushållsnära tjänster.

Jag skulle absolut ta ett sådant jobb ifall det inte fanns något jobb som motsvarade min utbildning. Som ung och arbetsför skulle jag skämmas över av att leva på bidrag när jag faktiskt kan tjäna mina pengar genom ärligt arbete.

Att dela ut bidrag ska alltid ses som en sista utväg när jobb inte finns, och hittar man inte jobb har man nog inte letat tillräckligt noga. Pengar som ska distribueras genom statens tröga hantering når aldrig rätt adress med samma effektivitet som vid betalt arbete. Bidrag kräver dessutom ingen konkret motprestation, vilket är ett svårlöst moraliskt dilemma som ingen tar ansvar för.

Bara för att du inte kan tänka dig att skattesänkningar i allmänhet är mer effektivt än ett rigoröst bidragssystem gör det för den delen inte sant, och det finns ett antal räkneexempel som talar till din nackdel. Jag säger inte att det klumpigt utformade skatteavdraget för hushållsnära tjänster är det bästa alternativet, men det kan öppna för liknande alternativ för framtiden då vi förhoppningsvis lämnar industrialismens arv bakom oss.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-06-30 23:14
Ursprungligen av cashalot:

Varför ska den här yrkeskategorin särbehandlas från andra? Behov av skatteunderlättnad finns väl lika mycket i alla läger.

Absolut, men jag ser det här som ett pilotprojekt som kanske kommer bana vägen för andra yrkeskategorier. Ett steg i rätt riktning helt enkelt.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-06-30 23:13
Ursprungligen av cashalot:

Summa summarum. Vad får jag av dig, när jag betalar för att din familj ska kunna ha städhjälp? Hur ska dina barn lära sig hur man städar? Vad får det för framtida konsekvenser, när våra barn träffas, och ena barnets föräldrar jobbar med att städa upp avfall från det andra barnets familj?

Sluta upp med moralpredikningarna. Det här är en tjänst som uppenbarligen efterfrågas men priset har helt enkelt för högt i förhållande till vad folk varit beredda att betala. Om någon som jobbar med städbranschen är missnöjd med arbetsförhållandena så rekommenderar jag den personen att använda inkomsten till att finansiera studier så att han eller hon kan gå vidare till ett mer välbetalt jobb senare i livet. Att folk i högre grad utnyttjar tjänster är enbart positivt hur ett samhällsekonomiskt perspektiv och du behöver inte oroa dig för att du ska behöva betala andras hemhjälp då det här är en tjänst som i slutändan kommer betala sig själv.

Att du verkar se ner på folk inom städbranschen betyder inte per automatik inte att de som utnyttjar den arbetskraften gör det. Jag själv jobbade som springpojke inom massaindustrin för att delvis kunna finansiera mina universitetsstudier, det var ett skitigt och riskfyllt jobb men hellre det än förlita sig på bidrag.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-06-30 23:02

Nationalekonomen Danne Nordling har ett bra exempel på hur hög skatt kan vara skadligt för samhällsutvecklingen: Målaren och rörmokaren - dubbel skattekil genom statsskatten, kommentar.

Den här typen av avdrag borde f.ö. spridas till fler som tillhandahåller tjänster, det minskar svartarbetet och ökar sysselsättningen. Vilket är positivt för ALLA.

  • Medlem
  • Örnsköldsvik
  • 2008-06-27 12:58

Vettiga abonnemang, lite snålt med minuter dock. Gillar tanken med maxpris per dag för data.