Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
PetterVitestam
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Hej hej jag är en ung kille som bor i Stockholm. Gillar att hålla på med Flash och Photoshop + lite till.
  • Registrerad 2007-12-24
  • Senast aktiv 2013-11-25
  • Antal inlägg 18

Foruminlägg

De senaste inläggen PetterVitestam har skrivit i forumet.

Okej, tror att jag förstår. Tack för all hjälp!

Min router står i ett rum där denna enhet skulle föra allt för mycket oväsen. Med LAN menar du att man kan skapa ett nätverk bara mellan NASen och min dator? Enligt vad jag kunde utläsa från instruktionsmanualen för just denna modell verkar den inte ha stöd för mac, och dessutom verkar programvaran inte längre finnas. Jag hade hoppats att kunna använda den som en låda som ger ström till fyra hårddiskar och inte så mycket mer. Tack för svar!

Hej! Jag har råkat komma över en rätt gammal Lacie NAS enhet, INNS04-4200 LAC (http://www.lacie.com/download/manual/ethernet...) och har ingen erfarenhet av NAS eller liknande. Det jag skulle vilja göra är att bara använda den som en extern hårddisk med RAID, och alltså inte gå via någon router eller nätverk, helt enkelt använda den som en enclosure (sv. översättning?). Är det någon som vet om det ens är möjligt eller om det kräver väldigt mycket pillande? Jag har försökt söka efter liknande fall och kontakta Lacie och fråga men det är omöjligt att skicka en fråga till dem eftersom de inte längre verkar ha just denna produkt i produktion.

Tack på förhand!

iStat Menu är nog precis det du söker. INTE iStat Mini utan MENU.

http://www.islayer.com/apps/istatmenus/

Alltså jag använder ju disken som backup med Time Machine samt för att förvara stora filer som filmer på. Men just nu är den uppdelad i två partioner, men mitt mål är att ha backup och filer på samma partion och därmed utnyttja utrymmet maximalt. Problemet är ju just vägen dit eftersom det handlar om rätt stora mängder man ska skeppa runt.

Ursprungligen av Johan S:

Detta program skall fixa biffen: http://www.subrosasoft.com/OSXSoftware/index.php?main_page=product_info&cPath=200&products_id=6&zenid=ea58cf5045367140250439e64b7aa27a

Går även att göra med "parted" i terminalen men det är lite mer mekk..

Hm jag är inte jättetaggad på att betala något för hjälp med det här eftersom ett annat alternativ jag har är ju att samla ihop alla små 100GB diskar jag har och lägga över lite på varje av dem och sen bara partionera om hela disken till en. Men det är rätt omständigt så därför letar jag ju efter en lättare lösning. Dumt att det inte bara går att dra ut diskutrymmet på samma sätt som man kan dra ner det i Skivverktyg...

Ursprungligen av Raccha:

Jag förstår tanken men frågan är om det löser problemet med att jag antingen inte kan redigera i biblioteken utan att "förstöra" för den andra användaren eller tvingas ha flera bibliotek och därmed samma filer flera gånger.

Så länge du har hela iTunes mappen och inte bara själva mappen iTunes Music. Se även till att behörigheten är inställd på Läsa och Skriva för alla användare på alla mappar och filer du hittar. Om du har så och väljer att starta iTunes från den mappen på båda konton så borde ni ju ändra iTunes Library filen när ni gör ändringar och därmed ändra för alla användare? Jag tror att kruxet blir med behörigheten för t.ex. iTunes Library.

Hej jag har en extern HD på 500GB som just nu är partionerad i två delar, en för Time Machine och en för lite annat. Jag har kollat runt i lite forum och bland annat här på 99.se och bestämt mig för att jag vill inte längre ha partioner, utan bara en enda stor hårddisk.

På min externa hårddisk har jag mer än jag får plats med på min interna hårddisk, och jag undrar då hur jag ska göra för att "slå ihop" de två partionerna? En möjlighet skulle väl vara att lägga över lite grejer i taget från den ena partionen till den andra och då öka storleken på den enda och minska den andra tills det bara finns en kvar. Men jag lyckas inte att öka storleken på en partion utan bara minska.

Någon som har något förslag på hur jag ska gå till väga?

Det går dock med tredjepartsprogram att flytta över filer från iPoden till iTunes. Pröva t.ex. iPodDisk (sök med Google).

En lösning vore kanske att skaffa en extern hårddisk eller kanske t.o.m. partionera upp hårddisken på datorn och lägga iTunes biblioteket på den? Då skulle ju den mappen vara tillgänglig för alla parter. Jag bara spawnar idéer men ändå.

Okej, mycket bra information. Jag ska tänka över min situation lite då :). En dålig sak jag märkte var att när man partionerar så kan man alltid förminska de partioner som redan finns men man kan inte förstora dem, har jag alltså en stor som jag förminskar kan jag inte utnyttja det utrymmet på annat sätt än att skapa en ny partion.

Måste man inte ha en partion för Time Machine eller?

Och hur är det hur mycket hårddisken jobbar? Just nu så är alla partioner inmatade hela tiden så hårddisken står och tuggar hela datorns vakna tid, jag tänkte att om man istället skulle ha bara en hårddiskpartion på ca 100GB som är inmatad så skulle datorn jobba en femtedel så lite typ? Fast det kanske bara är som jag inbillar mig, har ingen större kunskap när det gäller hur hårddiskar fungerar.

Dessutom är det lite roligt med flera hårddiskpartioner :p, man kan döpa dem till olika namn och verkligen ordna in saker på olika hårddiskar istället för olika mappar på hårddisken.

Hej allihopa.

Det är så att jag införskaffade mig en extern hårddisk på 500GB för ett tag sen, och jag undrar om ni har några bra tips på hur man bäst utnyttjar den.

Just nu har jag partionerat den i två delar, en på 215GB för alla tunga filer som jag kallar för Blaine HD, och en på 250GB för Time Machine. Hittills har jag lyckats fylla Blaine med 180GB och Time Machine med 115GB.

Jag har funderat lite på hur man bäst ska partionera och så för att få det ordnat m.m. Sen har jag även undrat att om man partionerar hårddisken och matar ut vissa delar som man inte använder, kommer hårddisken att arbeta mindre och därmed hålla längre?

En plan som jag har är att partionera lite mera så att jag då får 3 delar. En del för alla tunga gamla filmprojekt, gamla bilder och helt enkelt gamla saker. Ett arkiv helt enkelt, som större delen av tiden kommer att vara utmatad.

Och en del som jag har mitt iTunes-bibliotek (som är rätt stort), mitt iPhoto-bibliotek, filmprojekt jag arbetar med just nu osv. Som en utökning på den vanliga hårddisken. Denna hårddisk kommer att ligga aktiv hela tiden.

Resten går då till Time Machine. Detta är den första hårddisken jag har ägt och känner inte så många som använder hårddiskar på något smidigt sätt så jag tänkte kolla här om ni har några tankar och reflektioner om det jag sagt. Värt att nämnas är dock att jag är ett stort fan av ordning och reda, det ska gärna vara systematiskt och logiskt.

Alla hjälpsamma svar är uppskattade.

Staffan? Är han en sån som inte anser att spela spel i skolan är något lämpligt?

Hej! Jag och några kompisar vill gärna spela StarCraft i skolan på rasterna O:-) men nu är det så att skolans dumma tekniker har gjort massa avspärrningar så det går inte att installera. Finns det nåt sätt att typ installera på en extern hårddisk och sen launcha det därifrån?

Eller någon som vet hur man kanske kan gå runt denna störande blockering?