Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
radaradam

radaradam

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2009-01-02
  • Senast aktiv 2021-01-24
  • Antal inlägg 149

Foruminlägg

De senaste inläggen radaradam har skrivit i forumet.

Är det inte detta TRIM gör?
"TRIM enables the SSD to handle garbage collection overhead, that would otherwise significantly slow down future write operations to the involved blocks, in advance.[3]"
TRIM - Wikipedia, the free encyclopedia

Ett tips är en att köpa en sådan här: Komplett.se - Kingston SSD 2.5" to 3.5" SATA

Då behövs inget mer, bara att trycka i SSDn och allt hamnar precis på samma sätt som den tidigare hårddisken som ni ersätter.
Jag installerade en SSD i min iMac 27" i7 för ca två veckor sedan, gick otroligt smärtfritt. Tog de sugpropparna som handdukarna hänger på i badrummet, kraftigare än så behöver de inte vara.

Ursprungligen av Mattias_N:

Detta är ett alternativ som jag också överväger. Dvs att låta min SATA-hårddisk vara kvar i iMac'en och istället byta ut Superdriven mot en ny SSD. Har du nån idé om det finns några nackdelar med att välja detta alternativ istället för SATA-till-SSD-bytet?

Har läst att TRIM är ett måste, men att man inte kan ta förgivet att det går att aktivera efter SSD-installation. Vet du om det i så fall är valet av SSD-disk-modell som kan sätta stopp för TRIM-aktivering? Eller om det är övriga komponenter i datorns konfiguration?

Skulle nog säga att det är en fördel att ha kvar den vanliga mekaniska hårddisken. Därför att en SSD fungerar bättre som "läsdisk", och faktiskt blir sämre ju fler gånger du skriver till den. Med andra ord, en SSD där du har program och operativsystem på, och en större mekanisk hårddisk där du lagrar på.

Det sägs att TRIM inte är något livsnödvändigt, är skeptisk till att jag skulle märka någon skillnad. Men eftersom det går aktivera och faktiskt hjälper så ser jag inte varför jag inte ska aktivera det. Kan inte svara om det beror på vilken hårddisk du väljer, har sett vissa med samma hårddiskar som inte kan aktivera det medan andra med samma hårddisk inte kan. Men jag skulle tro att det går att aktivera på de flesta utan problem.

Ursprungligen av kenjon:

Kortsluta fläkten? Det menar du väl inte?
Lättare att klippa av en av kablarna....

Om man bara låter sladden vara så kommer fläkten att snurra på maxfart. Om man vill använda sladden senare så kan det vara lite tråkigt att klippa av den. Jag har tänkt installera en vanlig mekanisk hårddisk senare och ersätta superdriven med SSDn istället.

Ursprungligen av Mattias_N:

Tack för input! Ditt iMac-chassi är ju iofs större vilket iofs skulle kunna göra att installation skiljer sig en aning. Vilken SSD har du installerat?

iMac Intel 21.5" EMC 2308 Hard Drive Replacement - iFixit
Jag använde mig av denna guide (fast för iMac 27") verkar vara precis samma procedur, möjligt att komponenterna sitter på lite olika platser. Jag behövde inte följa alla steg och koppla bort LCDn helt och hållet, utan kopplade bara ur sladden för bildöverföringen och lät sedan en kompis hålla upp skärmen för att ge mig arbetsyta. Hela arbetet tog ca 5min (den svåraste biten är att inte få in damm innanför glaset när man monterar ihop datorn igen, jag använda mig av en hårfön med kallluft och blåste bort dammet det sista jag gjorde).

Jag köpte en Crucial M4, har fått riktigt bra recensioner och är inte jättedyr. Kanske lite overkill då jag bara har stöd för SATA 3Gbit/s)

Gick fint att aktivera TRIM också.

Senast redigerat 2011-08-28 19:44

Ersatte nyligen hårddisken i min iMac 27" (Late 2009) till en SSD. Bör vara samma procedur på 21,5". SSDn alstrar ingen värme, därför behövs inte fläkten. Bara att kortsluta fläkten (som är kopplad till din hårddisk nu, två pin, jag tog en häftklammer) och det fungerar alldeles utmärkt.

Med andra ord behövs ingen mjukvara för att styra fläkten.

Tänkte bygla fläktsensorn och sen styra fläktarna med mjukvara.

Ett annat alternativ är ju att skaffa mig en optibay, och ersätta Superdriven med en SSD. Och då även köpa mig en ny 3,5" HDD att ersätta den felaktiga med. Detta alternativet är nog det bästa då jag då får mer lagringsutrymme och slipper hålla på med externa hårddiskar.

Har kollat in lite olika guider och det verkar som något jag kan klara själv. Största problemet verkar vara att hålla damm borta.

Verkar tyvärr bara vara nyare modeller av iMac. Sökte med mitt serienummer om det gällde min dator: "The iMac serial number you entered is not eligible for this program. No further action on your part is needed at this time."

Får väl hoppas att datorn håller ihop tills löning, köpa en SSD och försöka byta själv.

Öppnade Disk Utility och möttes av detta:

Laddade hem SMARTreporter och kontrollerade värdena.

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: FAILED!
Drive failure expected in less than 24 hours. SAVE ALL DATA.
See vendor-specific Attribute list for failed Attributes.

SMART Attributes Data Structure revision number: 10
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 003 003 036 Pre-fail Always FAILING_NOW 4004

Sitter en Seagate ST31000528ASQ 1TB i datorn. Vad göra mer än att ta backup på allt (redan gjort)?

Ursprungligen av Spooky:

Förlåt. Jag fick för mig att IPS var en nyare teknik än TN-panelerna men så kanske inte är fallet. Jag är tyvärr ingen expert på bildskärmspaneler.

Att responstiden var så olika på dessa två paneltyper har dessvärre gått mig förbi. Så det var intressant att få reda på det. Tack "radaradam" för ett snabbt och tydligt svar.

Nyare och nyare. Men i de flesta fallen bättre (och dyrare) på alla punkter. Speciellt om vi snackar sådant som man bör bry sig om, färgåtergivning and so on ;). Du hittar t.ex. inte någon som jobbar med bild som sitter med en TN-skärm som visade upp häftiga 2ms på onoff.

Bildskärmar med IPS-paneler mäts på ett annorlunda vis. De flesta skärmar med bättre paneler (IPS) har på pappret lång responstid.

Ursprungligen av kenjon:

Eller radera dem i telefonen (synka utan bilder) och sedan synka den med bilder igen. Då borde det laddas ner nya kopior.

Som om det inte var nog med problem sa lyckades man spilla ut en helt nybryggd kaffekopp over tangentbordet, trackpaden och ipaden. Verkar bara varit ipaden som klarat sig.

On topic: provade det forut da jag tyckte att det skulle losa problemet. men icke, alla bilder raderas men de nya som synkas over blir som tidigare :(.

Har senaste programvaran (4.3.3), ingen jailbreak eller liknande. Har provat att starta om telefonen också.

Är ju som sagt inte bara thumbnailsen som är defekta, utan även bilderna. Men bara på iPhonen, på iMacen ser de ut som de ska. Problemet uppstod bara pang sådär, har inte gjort något speciellt alls med telefonen.

Bilderna ser precis likadana ut som thumbnailsen visar dem.

Hej!
Har försökt googla mig fram till detta men det gick inget vidare så jag provar här istället.

Detta uppstod först häromdagen och jag har aldrig sett något liknande under alla de åren jag haft iPhones.

Bilderna är alltså halft vita och saknar helt data i vissa fall. Det skumma är att de ser helt ok ut på datorn. Har provat att återställa telefonen och synkronisera över alla bilderna igen, men precis samma bilder är trasiga igen.

Någon som har en idé om vad det kan handla om?
Tack på förhand!