Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Manglobe

Manglobe

Medlem
  • Namn Lisa Medin
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Serieskapare och illustratör
  • Registrerad 2010-04-26
  • Senast aktiv 2021-10-25
  • Antal inlägg 275

Foruminlägg

De senaste inläggen Manglobe har skrivit i forumet.

Tack alla som beskrivit hur iOS8 funkar för er. Jag föll trots allt till föga under en jobbnatt och uppgraderade min 4s, 64gb.

Upplever inte att användarupplevelsen skiljer sig nämnvärt. Hade sedan tidigare "begränsa rörelser" påslaget, så jag ser inga hackande animationer. Jag kan sätta min hatt på att ios8 drar mer batteri — speciellt eftersom jag slog på Siri för att kunna testa diktering — men telefonen har alltid haft sådär batteritid.
Har inte lyckats svara på sms från notiscenter/övre sidan av skärmen medan jag är inne i annan app. Tror jag kanske missförstår hur det ska funka.

Diktering funkar nästan felfritt och det är skumt att vi inte har Siri på svenska än. Hon förstår bevisligen vad vi säger. Det är en minimal fördröjning vid laddning av appar, men ibland märker jag inte av fördröjning alls.

Är faktiskt lite snopen över att telefonen funkar i princip som tidigare.

Funderar också på det!

Enligt prisuppskattning skulle jag få 1 340 SEK för min 4s, 64gb. Jag tycker det låter lite mycket, speciellt med tanke på att jag nyligen lyckades massakrera min laddningssladd. Är också sugen på att höra andras vittnesmål. Kan man åka till Täby med den om man inte vill posta den? Osäker på om jag ens vill byta ut telefonen ännu, den funkar ju liksom. Men snart lär de inte vilja ha den – min MBP 15'' från 2010 "saknade insäljningsvärde". Gör den väl inte!

Ursprungligen av iggy:

Har någon av er testat Apples återvinningsprogram för datorer m m? Finns info här: http://www.apple.com/se/recycling/

Jag är på väg att köpa ny iPhone och konstaterade min gamla 5:a var värd 2701 kr enligt länken ovan, vilket är något mer än jag räknat med att få ut för min 64 Gb iPhone 5, med några få skavanker men med alla tillbehör kvar.

Det gör ju mig nyfiken på om det är ett mer lönande alternativ än att försöka sälja den privat, vanligtvis Tradera för min del. Enligt en sökning där verkar Traderas priser på nyss sålda iPhone 5 snarare ligga strax under det priset.

Eller är de hårdare i sin slutgiltiga bedömning så att man aldrig får så mycket som man tror?

Jag sitter och längtar efter att få uppdatera, men tänkte vänta till efter bokmässan (då jag verkligen behöver min pålitliga telefon) eller efter att de släppt en uppdatering. Ni som uppgraderat, har ni möjlighet att beskriva mer detaljerat hur ni upplever användandet av telefonen före och efter? Laggar det mycket/litet, är de nya funktionerna lätta att komma in i, har ni stött på någon mindre önskvärd bugg, etc? Åh, och kan man ringa från sin iPad om ens telefon är en 4S? Handoff funkade ju inte, (snyft) det därför jag undrar... Förlåt för babbel, tack på förhand?

Kanske är ett lite väl simpelt svar, men... prova att tömma papperskorgen medan iPaden är inkopplad, starta om datorn och se om utrymmet fortfarande är upptaget när du startat om?

En lite oskyldig och larvig fråga, men... vi som har väna små händer, hur vet man att nya iPhone 6 inte blir som att hålla en knäckemacka? Finns några hands-on-videor över huvud taget med något annat än en vuxen manshand som jämförelse? Är verkligen grymt förvirrad angående hur stor den egentligen är. Eller hur stor den blir i handen.

Skulle jag kunna ta med en kamrat som lurkat här på 99mac men inte (vad jag vet) har ett konto (förutsatt att han vill hänga på, haha) eller är det mest för medlemmar? Han är stor Apple-entusiast, hursom.

Min nyinköpta originalladdare blir inte tillnärmelsevis lika varm som den tredjepartstillverkade laddaren som jag nu har liggandes hemma. Min gamla originalladdare kunde också bli rätt varm, men inte alls lika varm. Säger inget om andras upplevelser med piratladdare, själv har jag hittills haft tur (?) men jag upplever att det är en klar skillnad, ja.

Fick lite gudsfruktan efter att nyss ha fått logikkortet utbytt på min 4-år gamla MBP 15'', och köpte en ordentlig Apple-laddare. Originalladdaren gick sönder med besked för ca 2 år sedan, och då köpte jag en tredjepartstillverkad laddare som ser ut (typ) som min originalladdare men som är betydligt lättare. Har däremot varit lite småskeptisk till den pga hur lätt den blir varm, och bestämde mig nu för att skaffa en ny originalladdare. När datorn ändå ska klara ett par år till, då vill jag inte riskera någonting.

Min upplevelse är att den nya magsafe 1-kontakten från apple har tjockare kabel än min ursprungliga laddare, men jag kan såklart ha fel.

Okej, nu har jag kommit till ett definitivt avslut på "MBP 2010 Mavericks Chronicles". Och det blev lyckligt! Läs nedan.

Det var efter repliken "inte helt kompatibel" som jag började plöja forumtrådar och jämföra kraschloggar och symptom.
Min dator (och många andra Macbook Pro 15'' & 17'' från mid-2010) har ett felaktigt Nvidia-grafikkort, och Apple gav t.o.m. användare förlängd garantitid (till tre år efter inomköpsdatum) för att de som upplevde problem skulle kunna få logikkortet åtgärdat. Men det hjälper ju inte de många användare som börjat lida av problemet just på grund av det senaste operativsystemet.
Mavericks triggar igång dessa problem big time (helt slumpmässiga och spontana omstarter är det överlägset vanligaste), och eftersom många med min modell väntade att uppgradera tills just Mavericks blev det betydligt fler som upplevde det här felet EFTER att all typ av garanti – förlängd eller ursprunglig – löpt ut.

Om man som jag, "självdiagnostiserar" det här felet, kan man ändå inte veta att det är så det ligger till förrän man varit till en Äppelbutik och gjort ett VST (Video Switching Test).
Däremot kan man göra sig själv mer säker genom att använda exempelvis programmet gxfCardStatus som körs i bakgrunden och låter en bestämma om man ska köra med dedikerad eller integrerad grafik. Om man bara kör på integrerad grafik (som kan få systemet att kännas segare vid större processer) och datorn då INTE kraschar på några dagar, då är det mer troligt att det är fel på Nvidia-kortet, och att datorn därmed inte kommer klara VST-testet i butik (och därmed fastslå det inbyggda felet).
Att tvinga datorn att köra på integrerad grafik är däremot inte en helt möjlig lösning i förlängningen, speciellt om man – som jag – skaffade detta kraftpaket för att bland annat kunna arbeta på en extern skärm; då tvångsväljer datorn nämligen Nvidia-kortet ändå. Vilket betyder att om du kopplar in extern skämt blir ditt system svajigt igen och riskerar att starta om sig.

Så vad göra? Antingen tycker man att en fyra år gammal dator ändå skall bytas ut, eller så tycker man att det är urlarvigt att en dator som i alla andra avseenden funkar utmärkt ska behöva skrotas på grund av ett känt produktionsfel.

Den som råkar ut för det här har egentligen bara att välja på...

  • Skaffa ny dator (vilket inte är billigt)

  • Få logikkortet utbytt för ca 5 000 SEK (se ovan)

  • Bita ihop, köra vidare på Mavericks men tvinga ner prestandan

  • Nedgradera till Snow Leopard om möjlighet finns

  • Bråka.

Således, skam den som ger sig. jag har en närmast fläckfri historik med Apple under de fyra år jag varit macanvändare, och inget annat än en certifierad verkstad har fått röra min baby. Den är väldigt väl omhändertagen, och innan jag letade mig fram till grafikkortsteorin hade jag testat alla mjukvarulösningar över telefon med Apple Care (som slutade i att min time machine sa gonatt och försvårade mina möjligheter att gå tillbaks till Snow Leopard). Jag hade alltså en hyfsad arsenal med argument när jag for till Täby för en bokad Genius-tid med moraliskt stöd av en vän (som passade på att byta ut sin iPhoneladdare).

Så, vi gjorde hårdvarutestet i butik. En stor röd fyrkant med texten FAILED dök upp på min skärm (vilket bekräftade felet).

Fick ett prisförslag, vilket verkligen inte funkade. Jag pushade på. Först sa de tvärnej, vilket var väntat. Men det fanns verkligen inga alternativ och jag var sjukt påläst vid det här laget.
Slutligen fick jag faktiskt rätt; och ja, de gjorde ett utantag, jag är medveten om detta. Visst finns det fler exempel på folk som pekat på det här och sedan fått rätt efter att garantitiden tagit slut – men delen som fått igenom byte utan att stå för en del av kostnaden själv är försvinnande få, och jag är inget annat än tacksam.
Det här är verkligen goodwill från Apple, och inget att ta för givet.

Summa summarum: jag är en fortsatt supernöjd Appleanvändare (kanske t.o.m. lite mer än tidigare, hah...), Mavericks är fint och ballt, och OM något skulle börja krångla igen nu så har jag i alla fall förlängd hårdvarugaranti med tre månader.

Jo, jag tar dem inte på orden. Men om hårdvaran är "felfri" (vilket vi får se...) och det här är något återkommande för vissa MBP från 2010, så är det lite lurigt. Problemet jag beskriver dök mest upp på min årsmodell när jag gjorde en sökning. Vore ju trevligt om det var någonting som Apple kunde ta ansvar för, men vi får se. Det bästa jag kan hoppas på är förmodligen en rabatterad reparation av vad än det är som krånglar. Önskar verkligen att jag kommer undan utan att behöva lägga ut ännu mera stålar.

Min smala lycka är att nu har Apple Care (tips: alla som skaffar Mavericks får förlängd mjukvaru-Applecare med +3 månader) gått igenom alla tänkbara lösningar som är rimliga från min sida (installera om systemet från scratch med och utan program, och slutligen utan NÅGOT öht), så nu har jag fått kontaktinfo till en Senior Advisor (?) som sedan Digital Inns verkstad (som gjorde den ursprungliga rekonden och ominstallationen, varefter omstartsproblemen startade) kan ta kontakt med för att få ett "Lisa är duktig och har gjort allt rätt".
Digital Inn felsökte dessutom datorn i samband med rekond, och OM de hade hittat något då, skulle de gett mig prisförslag på hur mycket det skulle kostat att åtgärda. Det kan vara till min fördel nu, eftersom de bevisligen inte hittade någonting att åtgärda, och problemet uppstod först efter att Mavericks installerades.

Har pratat med Digital Inn, de misstänker att min MBP inte är heeeelt kompatibel med Mavericks vad Apple än säger, men att det ändå skulle kunna gå inom vad dom kan hjälpa mig med. Vill gärna fortsätta använda datorn i ett par år till och har inte råd med några större investeringar på ett tag, så jag håller tummarna.

Creops, min dator kunde frysa sig och få lustiga mönster på skärmen, men det gjorde den innan jag bytte till SSD-disk och har sedan gjort det ytterst sällan under de fyra år jag haft datorn. Spontana omstarter är något helt nytt för Mavericks, och det hela går så snabbt att man inte hinner bli arg, bara lite paff, sedan är datorn igång igen och man har en helt ny kraschrapport att skicka in. Har hunnit spara ca 5 st hittills (klippta-och-klistrade från mina tre olika ominstallationer), men har såklart ingen aning om det går att utläsa huruvida de skiljer sig åt.
Att SSD-disken krånglar är väl inte orimligt, men borde inte DI har märkt det när de felsökte datorn? Det var ändå de som installerade disken en gång i tiden.

Och DÄR startade datorn om igen. Jag blir galen. Hej, Apple Care.

Lösningen var enkel och skitläskig: Återställ inte via time machine. Peta in alla mappar och filer på extern disk, dra tillbaka på datorn när den är ren och nyinstallerad, på en ny användare. Inga program, inga gamla inställningar.

Hittills är batteritiden helt sjukt bra (det är ändå en MBP 15'' 2010...) och saker flyter på rappt och snyggt. Inga omstarter ännu, ta i trä. Håller på att nyinstallera alla program nu, det tar sin lilla tid. Men ja, något gammalt junk från Snow Leopard låg bevisligen och pös, för CPU-användningen ser också mer normal ut nu, som om det inte slöar ner över huvud taget.
Vi får se när jag petar tillbaka tyngre program, men då den hade för vana att starta om sig räckte det oftast med ett par Safariflikar.

Snipp snapp snut? Vi får se.

Åh, det här är svårt. Jag har kastat lystna blickar på Creative Cloud sedan det lanserades, men velar på priset. Precis som de scenarion ni målar upp, är jag bara i behov av ca 2-3 program; Photoshop (givetvis) och InDesign, samt eventuellt Illustrator (har nosat på Soundbooth och Premiere, men inget jag jobbar med). Med andra ord, om Adobe ville erbjuda Creative Suite igen (gärna till ett snällt, lägre månadspris), så vore det perfekt för mina behov. (Kommer förmodligen ändå att hoppa på Creative Cloud till den nuvarande prissättningen nu i sommar, lär behöva göra en clean install ändå.)

Hej igen! Tack för alla tips och råd. Uppdatering! Var iväg till Digital Inn, eftersom omstarterna uppstod i efter flytten till Mavericks, som de assisterade mig med. Den superfina killen på supporten tittade på datorn och noterade att RAM-användningen krockar i taket. Stängde av lite bakom-kulisserna-processer, startade upp den i felsäkert läge, och kernel-prylen drog tydligen rätt mycket. Så jag har fått rådet att blåsa disken (igen) och inte låta Time Machine lägga tillbaka program och inställningar, utan bara mappar och filer.

Låter väl okej (förutom ASLÄSKIGT då), men vad händer då med de program som kom med datorn? iWork har ju snällt uppdaterat sig till en senare version och står som "köpt" under mitt ID (så vitt jag förstår) och senare version av iPhoto för Mavericks har jag skaffat, men det finns väl inget som säger att t.ex. mitt gamla iMovie följer med på resan? Väldigt opepp på att sitta och pilla manuellt med en massa program, men vad göra. Man kan väl inte bara dra över dem till en extern disk, liksom?