Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
erro67

erro67

Medlem
  • Namn Robert Olsson
  • Registrerad 2013-04-04
  • Senast aktiv 2021-11-09
  • Antal inlägg 268

Foruminlägg

De senaste inläggen erro67 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av keptang:

På samma sätt som du styr AirVideo idag?

edit: Blandade ihop dig och esteen såg jag nu då ni har samma avatar.

Eftersom jag är helt ny i Mac-världen så får ni förlåta mig, men det känns som att det är nåt jag inte fattar här. Men jag vill förstå.

Jag har en Mac-dator i ett annat rum. Och där har jag en massa filmer lokalt lagrade i diverse olika format, varav vissa är importerade i iTunes. I vardagsrummet har jag en ATV 3 och där vill jag kunna titta på filmerna som finns på datorn. Och jag vill styra detta från soffan, utan att behöva gå till det andra rummet och starta filmen. Antingen via ATV'ns fjärr, eller via iPhone eller iPad. Hur gör jag?

Jag kan använda hemmadelning i iTunes med ATV, det vet jag. Då räcker det med ATV'n fjärrkontroll. Men då är jag begränsad till vissa filmformat. Det går för all del att konvertera mina befintliga filmer till m4v antar jag. Jag har inga extrema krav på bild- och ljudkvalitet. Jag vill bara ha det smidigt och fungerande. Men det är ju skönt om man slipper konvertera.

Hur gör jag med alla filmer i mkv, avi o.s.v.? Lokalt på Mac-datorn kan jag ju se dem med t.ex. VLC. Men hur kan jag se dem via ATV'n? Med Plex? har inte riktigt fattat vad Plex egentligen är ännu. Och hur styr jag isåfall Plex från soffan?

Det smidigaste borde ju vara om man kunde styra allt via ATV'n och dess fjärr, eftersom de ändå finns där vid TV-soffan. Näst bäst är väl att kunna använda iPhone eller iPad för att styra, eftersom de oftast också finns där vid soffan. Eller finns det andra sätt?

Förklara för mig som om jag vore dum...

Men var kör jag appen? I ATV'n?

Men om jag har Plex på min Mac-dator i ett annat rum, hur styr jag den då från ATV'n när jag sitter i soffan framför TV'n? Går det?

Låtarna har inte råkat bli taggade som ljudböcker? För då minns väl spelaren positionen?

Som nybliven Macbook Air-ägare, och med livslång bakgrund i Windows, så funkar ju saker lite annorlunda. Inga konstigheter med det, men man blir ju ändå lite fundersam ibland när ens gamla tänk inte längre fungerar. Så jag undrar några saker:

1. I Windows kunde jag markera fil(er) och/eller mapp(ar) och högerklicka och välja "Skicka till..." och där fanns ett antal fördefinierade val för att t.ex. skicka filer till skrivbordet eller andra program. Och det var enkelt att själv lägga till destinationer där, så att jag med ett högerklick kunde skicka ett gäng filer till en viss applikation, så att det programmet då öppnades med dessa filer laddade/inlästa. Finns nån motsvarande variant i OS X?

2. I Windows kunde jag högerklicka och välja "Nytt" och skapa en ny fil av olika slag, t.ex. en textfil eller ett RAR-arkiv eller så. Det verkar inte finnas i Mac-världen? Här måste jag istället öppna önskat program och därifrån välja att spara en fil, och då måste jag leta mig fram till den mapp där jag vill spara. Krångligt om det är en obskyr undermapp nånstans i filsystemet. Finns nån smidig lösning?

Det finns säkert en massa andra skillnader mellan Finder och Utforskaren som jag kommer stöta på med tiden. Är det nåt särskilt som jag borde veta redan nu? Nåt som jag som gammal Windows-användare kommer reta mig på? Några smarta lösningar jag bör tänka på?

Att jag måste lära mig tänka om inser jag. Men med ett gammalt inbitet manuellt fil- och mapptänk som jag är van vid så kommer det ta ett tag misstänker jag.

Har du nån Time Machine backup? Eller annan backup?

Skärmdubblering från Macen till ATV'n.

Ursprungligen av keptang:

Det går bara till dig, därav namnet BCC.
Mottagarna kan inte se adresserna som finns i BCC-fältet.

Precis, "Blind Carbon Copy/Copy Concerned". Jag fick däremot intrycket av några svar ovan att de ändå kunde svara tillbaka till alla i listan. Låter orimligt. Eller så har jag missuppfattat svaren helt.

Är det så BCC funkar? Om jag skickar ett mail och lägger in 10 adresser som BCC, och bara mig själv i det vanliga till-fältet. Vad händer då om någon av BCC-mottagarna väljer "svara alla"? Går det då ett svar till alla i BCC-listan? Isåfall så är ju den listan på något sätt synlig för alla mottagare. Annars skulle ju svaren inte kunna skickas.

Jag vill att man ska få med albumomslag även om jag t.ex. mailar ett par låtar till en kompis som kör Wndows. Eller om jag laddar in musiken i nån extern MP3-spelare. Eller nåt.

Men nu när jag testade igen verkar det funka. u tror jag att jag gjorde som så att jag först bad iTunes hitta albumomslag, sen dessutom la in omslaget manuellt. Då verkar det visas överallt. Mycket nytt att lära sig i Apple-världen.....

Jag blir inte klok på hur det funkar. Eller det kanske snarare gäller hur OS X visar tumnaglar i Finder.

Hur som helst, här är problemet: jag kommer från Windowsvärlden och har precis skaffat en Macbook Air med allt det senaste på. Och har nu börjat fundera på hur jag bäst och enklast får över all min MP3-musik.

I Windows så har jag låtit Windows Media Player (WMP) hantera den. Och där har det varit enkelt att kopiera en albumbild från Internet och sen bara klistra in den på ett album i WMP. Bilden sparas då ner i MP3-filen, så att den även blir tillgänglig för andra program, MP3-spelare och liknande.

Om jag kopierar en sån MP3-fil från Win till min Mac och importerar den i iTunes så funkar allt bra. Den får en bild inne i iTunes, och den får även en bild ute i Finder. Naturligt, eftersom bilden är integrerad inuti MP3-filen, som en ID-tag.

Om jag nu rippar en skiva i iTunes, på Macen, så får jag ingen albumbild från början. Inga problem, jag kan välja "Hitta albumomslag" och då finns det i iTunes. Men bara där, om jag fattar rätt? Nåväl, jag kan "visa info" och lägga till en albumbild som jag laddat ner från nätet, och då verkar den faktiskt sparas ner direkt i MP3-filen också. För om jag för tilbaka denna fil til Windows-PC'n så ser jag albumbilden där. Bra.

Men... och nu kommer det... den fil som jag rippade på Macen visas inte med sin albumbild i Finder på de små tumnaglarna. däremot på de stora. Men filen från Windowsdatorn visas med albumbild både på stor och liten tumnagel.

Se här, den lillal tumnageln är samma som den stora:

Däremot, på den iTunes-rippade filen så är den lilla tumnageln fortfarande den generella "noten" som bara indikerar en MP3-fil, trots att filen i sig bevisligen har en större tumnagel inbakad:

Inget stort problem egentligen kanske, men jag funderar på vad det är som gör att det blir såhär?

Det är inget stort problem eftersom det inte är så ofta som listan är längre än en sida.

Men skulle ni inte kunna klämma i nån liten linje eller notis om vilket inlägg som är mitt senast lästa? Så funkar det på t.ex. fotosidan.se's forum
Skärmdump: http://snag.gy/99eCN.jpg
Jag läste alltså fotosidans forum senast nån gång mellan 15:47 och 16:24, och jag får automatiskt en indikation på var jag var senast. Här på 99mac måste jag själv försöka minnas när jag senast läste i forumet för att se vilket inlägg som då förmodligen är det senast tilkommna sedan jag senast läste.

Google Chrome 26 på Win7. Jag går alltså in på forumet via "Nya inlägg" (http://www.99mac.se/forum/aktiva). Sen scrollar jag ner och öpnar sida 2 i ett nytt fönster, scrolar ner och öppnar sida 3 i nytt fönster o.s.v. För att ha alla olästa sidor framme så jag slipper hoppa fram och tillbaka. Efter 8 minuter så har alla fönster laddats om, och alla visar första sidan med nya inlägg.

Varför laddas sidan om automatiskt? Kan jag göra något åt det? Lite trist om jag t.ex. lagt upp tre fönster med de senaste inläggen, läser ett av dem, och när jag kommer tillbaka så har alla fönster laddad om sig så att de visar forumets förstasida (jag går in via "Nya inlägg").

Hur långt kommer man med ett vanligt konto då? Kan man göra allt det som man till vardags behöver göra? När behöver man växla till sitt admin-konto?

Jag skaffade nyligen en MacBook som min första Mac-dator. Under uppstarten skapade jag ett konto. Är det ett vanligt konto eller ett admin-konto? Jag angav aldrig några särskilda rättigheter, men jag antar att det är ett admin-konto eftersom det är det enda konto jag skapat. Borde jag alltså skapa ett til konto, utan admin-rättigheter och istället använda det till vardags?